ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΒΑΡΤΑΝΗ) BEHIND THE SCENES

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΒΑΡΤΑΝΗ) BEHIND THE SCENES

Κυβερνήσεις και μεγάλη τεχνολογία στα πλέι οφ για την παγκόσμια δύναμη και η ΕΕ πάλι στην μέση
(ή γιατί καταρρέουν τώρα οι BigTech στα χρηματιστήρια).
 
🔸Τι γίνεται στο μέτωπο αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κινας.
 
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και οι κυβερνήσεις της Κίνας και των ΗΠΑ εμπλέκονται σε μια περίπλοκη σχέση αρμονίας και σύγκρουσης. Είμαστε όλοι στο έλεος του αποτελέσματος. 
 
Με απλά λόγια, έχουν υπερβολική δύναμη», είπε ο Αμερικανός βουλευτής David Cicilline για τις αμερικανικές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σε ακρόαση στο Κογκρέσο το 2020. Την ίδια χρονιά, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους κανονισμούς που αναγκάζουν την κινεζική εταιρεία Alibaba να ακυρώσει την εισαγωγή της θυγατρικής της Ant Group στο χρηματιστήριο. Η Κίνα αργότερα διέταξε τον τερματισμό των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων της Ant Group, αφήνοντας ανέπαφη μόνο τις δραστηριότητές της στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών αφού διασφαλίστηκε ότι το Αlipay θα ακολουθήσει την στρατηγική του ψηφιακού γουάν. (Χρειάστηκε γι αυτό να εξαφανιστεί από προσώπου γης ο Μα, διευθύνων νους του Κινεζικού ανάλογου της Αmazon).
 
Αυτές οι διαμάχες μεταξύ κρατών και εταιρειών αντιπροσωπεύουν μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των πιο ισχυρών παραγόντων του κόσμου. Οι τεχνολογικοί γίγαντες βοηθούν στον καθορισμό του συνδυασμού εθνικισμού και παγκοσμιοποίησης των χωρών τους. Είναι επίσκοποι στο στρατηγικό και μακροπρόθεσμο παιχνίδι σκακιού των κρατών τους για την παγκόσμια δύναμη. Ωστόσο, οι τεχνολογικοί γίγαντες αμφισβητούν επίσης την ισχύ των κρατών τους και συμβάλλουν στην πόλωση στις χώρες καταγωγής τους.
 
Η μάχη μαίνεται όχι μόνο μεταξύ των εταιρειών και των κρατών καταγωγής τους. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την πρόσβαση σε ορισμένες κινεζικές επιχειρήσεις στην αγορά των ΗΠΑ, όπως η απαγόρευση της Huawei, για να εμποδίσουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ άσκησαν πίεση σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να αποκλείσουν τις κινεζικές επιχειρήσεις από τις αγορές τους. 
 
Η Google, αποδεικνύοντας την υποστήριξή της στις ΗΠΑ και έχοντας επίγνωση της απειλής που θέτει η κινεζική τεχνολογία για τη δική της επιχείρηση, περιόρισε την πρόσβαση της Huawei σε βασικές εφαρμογές smartphone, αναγκάζοντας την Huawei να χρησιμοποιήσει ή να αναπτύξει νέες. Από εκεί και πέρα, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποτρέψουν τη διεθνή επιστημονική συνεργασία με μελετητές που εδρεύουν στην Κίνα.
 
Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν αυτά τα μέτρα ως απαντήσεις στον αθέμιτο ανταγωνισμό της Κίνας. Οι κατηγορίες για ασέβεια από την Κίνα για την πνευματική ιδιοκτησία, τις κρατικές επιδοτήσεις και τον προστατευτισμό ενισχύουν μια γενικευμένη κριτική στο πολιτικό σύστημα της Κίνας. 
 
Το μεγάλο τείχος προστασίας της Κίνας, το οποίο περιορίζει τις ψηφιακές λειτουργίες των ξένων, θεωρείται ιδιαίτερα προκλητικό δεδομένης της σημασίας της συλλογής δεδομένων στον αγώνα τεχνητής νοημοσύνης. Σίγουρα, το τείχος προστασίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Alibaba και την Tencent να φτάσουν τη διαφορά σε αυτόν τον αγώνα. 
 
Η Κίνα έχει επίσης αναπτύξει προηγμένη τηλεπικοινωνιακή υποδομή, ενθάρρυνε τις εταιρείες τεχνολογίας της να προωθήσουν την υιοθέτηση και την καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης και ενθάρρυνε τη συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας και των δημόσιων πανεπιστημίων. Καθώς η Κίνα πλησιάζει την τεχνητή νοημοσύνη, αναδύονται κινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες. Αυτό έχει κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες και την κυβέρνηση των ΗΠΑ. 
 
Μια ad hoc ομάδα με την ονομασία National Security Commission on Artificial Intelligence (NSCAI) προεδρεύεται από τον Eric Schmidt, πρώην πρόεδρο της Google, και περιλαμβάνει ανώτερα στελέχη από την Google, τη Microsoft και την Amazon. 
 
Το 2021, η ομάδα δημοσίευσε μια έκθεση που παρήγγειλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία υποστήριζε ισχυρά τον τεχνοεθνικισμό . Το NSCAI έγραψε: 
 
«Για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η τεχνολογική κυριαρχία της Αμερικής –η ραχοκοκαλιά της οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος της– απειλείται. Η Κίνα διαθέτει τη δύναμη, το ταλέντο και τη φιλοδοξία να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη την επόμενη δεκαετία, εάν δεν αλλάξουν οι τρέχουσες τάσεις».
 
Η έκθεση ανέφερε ότι η περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να ενταθεί, ενώ χρηματοδοτείται από το κράτος, και θα πρέπει να γίνεται από εταιρείες και πανεπιστήμια. Ζήτησε επίσης πιο αυστηρά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για την τεχνητή νοημοσύνη, τα δεδομένα και τη βιοτεχνολογία, υποστηρίζοντας ότι η ανεπαρκής προστασία έχει οδηγήσει τους εφευρέτες να προτιμούν το εμπορικό απόρρητο. Αυτή η προσέγγιση θα ωφελούσε τους τεχνολογικούς γίγαντες: Έτσι ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ πραγματοποιεί κολοσσιαίες επενδύσεις Ε&Α, η μεγάλη τεχνολογία θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τα κέρδη.
 
Το «American Jobs Plan» , που ξεκίνησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το 2021, είναι πλήρως σύμφωνο με αυτή τη διάγνωση της αδυναμίας των ΗΠΑ. Για να νικήσει αυτό που θεωρείται ως κινεζική απειλή, περιλαμβάνει 180 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για Έρευνα& Ανάπτυξη στην τεχνητή νοημοσύνη και τη βιοτεχνολογία. Ομοίως, η έκθεση NSCAI προτείνει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να δεσμευτούν σε μια στρατηγική για να παραμείνουν τουλάχιστον δύο γενιές μπροστά από την Κίνα στην υπερσύγχρονη μικροηλεκτρονική και να δεσμεύσουν τη χρηματοδότηση και τα κίνητρα για τη διατήρηση πολλαπλών πηγών κατασκευής μικροηλεκτρονικών αιχμής στις Ηνωμένες Πολιτείες." Το σχέδιο του Μπάιντεν έχει μια επιδότηση 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την κατασκευή, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για τους κατασκευαστές τσιπ που παράγουν στις ΗΠΑ. 
 
Η αλληλεξάρτηση μεταξύ των κρατών των ΗΠΑ και της Κίνας και των ψηφιακών εταιρειών είναι εμφανής στην περίπτωση της επιτήρησης. Η χαλαρή διαχείριση δεδομένων στις ΗΠΑ επέτρεψε στους τεχνολογικούς γίγαντες να συλλέγουν δεδομένα χωρίς περιορισμούς. Σε αντάλλαγμα, η Google, η Apple και το Facebook τροφοδοτούν με δεδομένα ιδρύματα των ΗΠΑ, όπως η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Οι κινεζικοί γίγαντες κάνουν το ίδιο με την κυβέρνησή τους. Οι τεχνολογικοί γίγαντες απορροφούν επίσης οικονομικό πλούτο και τεχνολογικές δυνατότητες από τον υπόλοιπο κόσμο που διοχετεύεται εν μέρει στις χώρες καταγωγής τους.
 
Ωστόσο, η τεχνο-παγκοσμιοποίηση των τεχνολογικών κολοσσών συγκρούεται μερικές φορές με τους τεχνο-εθνικιστικούς στόχους των κρατών καταγωγής τους. Η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι εταιρείες δημιουργούν συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, τα κινεζικά πανεπιστήμια είναι από τους πιο συχνούς συνεργάτες της Microsoft και της Amazon στην επιστήμη της τεχνητής νοημοσύνης και η Tencent και η Alibaba διεξάγουν μεγάλο μέρος της έρευνάς τους για την τεχνητή νοημοσύνη σε hotspot των ΗΠΑ όπως το Silicon Valley και το Seattle.
 
Γενικότερα, το μέγεθος και ο τρόπος λειτουργίας των τεχνολογικών κολοσσών απειλούν την κυριαρχία του κράτους ακόμη και σε υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Το γεγονός ότι το Facebook θα μπορούσε να αποκλείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την πλατφόρμα του, η οποία έχει σχεδόν μονοπωλιακό καθεστώς, αποτελεί παράδειγμα αυτού του προβλήματος. Η Alibaba και η Tencent αναλαμβάνουν μέρος των κρατικών εμπορικών τραπεζών στην Κίνα είναι ένα άλλο παράδειγμα.
 
Ενώ οι ΗΠΑ και τα κινεζικά κράτη κινούνται όλο και περισσότερο προς νέες και πιο ακραίες μορφές τεχνο-εθνικισμού, οι τεχνολογικοί γίγαντες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται παγκοσμίως και να συνεργάζονται με οργανισμούς από την ανταγωνιστική χώρα. Αλλά αυτό παίζει ρόλο στις αντίστοιχες παγκόσμιες φιλοδοξίες των εθνών. Οι τεχνολογικοί γίγαντες παραμένουν είτε Κινέζοι είτε Αμερικανοί πολίτες. 
 
Η παγκόσμια εμβέλεια της μεγάλης τεχνολογίας ενισχύει την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ και υποστηρίζει τη φιλοδοξία της Κίνας να την αμφισβητήσει. Όταν πρόκειται για συστάσεις πολιτικής, οι τεχνολογικοί γίγαντες γίνονται «τεχνοεθνικιστές». Εξαρτώνται από την υποστήριξη του κράτους και η αυτονομία τους βρίσκεται υπό συνεχή διαπραγμάτευση. Χαρακτηριστικά όσα παρατηρούνται τώρα στον πόλεμο προπαγάνδας περί του Ουκρανικού.
 
Η παγκόσμια ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να γίνει κατανοητή υπό το πρίσμα αυτής της αλληλεπίδρασης – αλληλεπίδρασης αρμονίας και σύγκρουσης μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών και των κρατών των ΗΠΑ και της Κίνας. Αυτοί οι κορυφαίοι ψηφιακοί παίκτες αποτελούν και διαμορφώνουν ο ένας τον άλλον και επηρεάζουν τον υπόλοιπο κόσμο. 
 
Οι τεχνολογικοί γίγαντες ιδιωτικοποιούν, μονοπωλούν και μετατρέπουν σημαντικά στοιχεία της τεχνολογίας σε ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία (κυρίως με την μορφή των κρυπτονομισμάτων) ενώ τα αντίστοιχα κράτη τους δημιουργούν νέα εμπόδια στη διεθνή ροή γνώσης. Αυτό υπονομεύει την παγκόσμια κοινή γνώση και την ανοιχτή επιστήμη. Περιορίζει τις δυνατότητες καινοτομίας για άλλους οργανισμούς και για τον υπόλοιπο κόσμο. Μια συνέπεια είναι η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα και το αυξανόμενο παγκόσμιο χάσμα μεταξύ παραγωγών και χρηστών τεχνητής νοημοσύνης. 
 
🔸Η ΕΕ σε ρόλο ρυθμιστή
 
Η ΕΕ στερείται αντίστοιχων τεχνολογικών κολοσσών. Όσες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας είχαν αναπτυχθεί στο πρώτο κύμα ανάπτυξης των τεχνολογιών πληροφορικής 1970-2000 (Philips, Nixdorf, Bull, Olivetti κλπ) δεν κατάφεραν να επιβιώσουν στους γρήγορους ρυθμούς προσαρμογής που επιβαλλει η τεχνολογία σε αυτό το επίπεδο.
Παρ όλα αυτά, η τεχνολογική ισχύς της ΕΕ συντηρείται από την Ε&Α που γίνεται στα πολύ υψηλού επιπέδου Ακαδημαϊκά ιδρύματα που διαθέτει σε συνεργασία με μικρομεσαίες τεχνολογικές εταιρείες ή spin offs, που συντηρούνται μέσα από τις επιδοτήσεις ύψους πάνω των 100δισ€ προγραμμάτων μέχρι το 27, όπως το Horizon Europe, το Creative ή το Digital Europe.
To αποτέλεσμα τους μέχρι τώρα, ως προς την παραγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων πενιχρό. Συνήθως οι πιο πετυχημένες προσπάθειες σε όλους τους τομείς καταλήγουν να εξαγοραστούν από funds υπό Αμερικανική σημαία.
 
Το μόνο σημείο άμυνας της ΕΕ είναι οι περιορισμοί που έθεσε στην ασύδοτη δράση των Big tech του διαδικτύου ως προς τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών δια των Digital Data & Service Acts που δημοσίευσε, αλλά και του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των ψηφιακών νομισμάτων.
Με την δημοσίευση τους, οι 5 μεγάλες Αμερικανικές εταιρείες Facebook, Apple, Amazon, Netflix και Google έχασαν το 50% της χρηματιστηριακής τους αξίας. Απώλειες ύψους γύρω στα 5τρισ$, σε μια πτωτική πορεία που δεν έχει σταματήσει ακόμα!
 
(Δεν μου το βγάζεις από το μυαλό ότι η οικονομική αφαίμαξη της ΕΕ μέσω της αναμενόμενης ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η Ουκρανική κρίση είχε και σαν στόχο την τελική άρση αυτών των τειχών προστασίας των προσωπικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων, από τις ορέξεις των FAANG...)
 
🔸Οι τεχνολογικές εξελίξεις επί του διαδικτύου σε αυτόν τον πόλεμο.
 
Όλο αυτό το σκηνικό ενός (αθέατου) σκληρού πολέμου, που στοχεύει τελικά στην κατάκτηση του διαδικτύου και του ψηφιακού εμπορίου επί αυτού (το 60% του συνολικά παγκόσμιου μέχρι το 2030), κινδυνεύει τώρα να ανατραπεί από την ίδια την τεχνολογική εξέλιξη του διαδικτύου προς το web3.0 και την επικράτηση σε αυτό των τεχνολογιών αποκέντρωσης/προστασίας των προσωπικών δεδομένων που λέγονται blockchain. Αν αυτές επικρατήσουν, κάνουν περιττές τις μάχες ελέγχου και χειραγώγησης δια της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά "τελειώνουν" ταυτόχρονα και τον ρόλο των εμπορικών τραπεζών ως μονοπωλίων έκδοσης χρήματος μέσω των δανείων και των τοξικών τους παραγώγων (των derivatives).
 
✔️"Πόλεμος" άλλου επιπέδου αυτός, αφού αναδεικνύει, για πρώτη φορά, την σημασία της εμπλοκής των "κοινοτήτων" των χρηστών του νέου διαδικτύου στην έκβαση του.
Η οριζόντια διασύνδεση τους είναι μια πρόκληση που οδηγεί σε μια τελείως διαφορετική παγκοσμιοποίηση, όπου οι τεχνολογικοί εθνικισμοί και οι ολιγάρχες πίσω τους να μην έχουν σχεδόν καμία ισχύ!
 
Υπό το φως των επειγουσών παγκόσμιων προκλήσεων, υπάρχει ανάγκη για νέες μορφές παγκόσμιας διακυβέρνησης και ανταλλαγής γνώσεων πέρα ​​από τους κανονισμούς της αγοράς. Αυτή με το αόρατο χέρι που θα τα ρύθμιζε όλα, έπαιξε και έχασε.
 
Υ.Γ Για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι σημερινοί 20ράδηδες που δεν γνωρίζουν περί Βαρτάνη και τι εστί Άγνωστος Πόλεμος ΕΔΩ... ο γράφων σαν πιτσιρικάς έπρεπε να μάθει και για τον Βαρτάνη και για τον Άγνωστο Πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: