ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 15 Μαΐου 2022

ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΣ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΣ.

Δύσκολη η άσκηση.
Πως να πεις κάτι χρήσιμο, που να έχει νόημα για την "επόμενη ημέρα" χωρίς να λες κοινοτυπίες (που ξέρεις ότι δεν δουλεύουν πλέον μέσα στην πολυπλόκοτητα ενός νέου, αχαρτογράφητου ακόμα, κόσμου της πρωην παγκοσμιοποιησης που τελείωσε).
 
Ή γενικόλογες παπαρίτσες του τύπου " να πουλάμε έξω ακριβά σε συσκευασία μύθου" για να τα κονομησουμε". Τόσο γενικές, που θα μπορούσαν να ήταν "ουαου ρε, τι είπες τώρα" την δεκαετία του 50, του 70 ή και του 90. Τόσο παπαρίτσες ώστε να προκαλούν το γέλιο κάθε πέτρας αρχαιολογικού χώρου.
 
Προσπαθώντας να πω κάτι χρήσιμο, θεώρησα ως καλή πρακτική να ταιμπίσω τρία μόνο παραδείγματα από εκεί έξω που, κατά την γνώμη μου, θα σηματοδοτήσουν τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις των επόμενων 10-20 χρόνων. Παραδείγματα και για να πατήσουμε πάνω τους, μπας και καταφέρουμε να κάνουμε κάτι πιο σωστό στον τρίτο αιώνα της ιστορίας μας ως κράτος.
 
🔸ΝΈΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Από αυτήν, οι θετικές εμπειρίες από τα πειράματα περιορισμού του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας δραστικά, χωρίς μειώσεις αποδοχών. Είτε με κίνητρο τον περιορισμό, έως και στο μηδέν, των εργοδοτικών εισφορών όταν, δια του περιορισμού αυτού δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας (κάτι πήγε να πει και εδώ ο καθηγητής Γιώργος Σταμπουλης αλλά τον έφαγε η ακαδημαϊκή μαρμάγκα κάποιας άλλης γραμμής, που αυτά δεν τα πιστεύει). Είτε για να αυξηθεί με μια τέτοια μεταρρύθμιση η παραγωγικότητα της εργασίας, που θέλουμε δεν θέλουμε, αλλάζει σε πιο υβριδική κατάσταση.
Κάνοντας έτσι τους νεοφιλελε δήθεν ειδικούς να σκίζουν πτυχία, αφού ένα τέτοιο αποτέλεσμα, αύξηση κατά 28% της παραγωγικότητας λέει, επενδύοντας χωρίς νέες επενδύσεις παγίων στην εργασία, τους τελειώνει μια ακόμα δογματική εμμονή ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το αντίθετο. Με την μείωση μόνο του εργατικού κόστους, δοξασία που ήδη κατέρρευσε αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ και ακολουθούν πλέον και όλοι (εκτός των καθυστερημένων εγχώριων νεοφιλελέ ζαβων στην ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.) Και την αποτελείωσε η ενεργειακή κρίση, που δείχνει πλέον τι δημιουργεί ανταγωνιστικότητα και τι όχι.
"Show me το παράδειγμα", τους λες, που να μην οδήγησαν οι λιτότητες σε χρεοκοπία. Και το βάζουν στα πόδια.
 
🔸ΚΙΝΑ
Δεν μπορούμε, δυστυχώς, να κοπιάρουμε πολλά πράγματα από τα επιτεύγματα της κινεζικής παραγωγικής επιτυχίας των τελευταίων 30 χρόνων. Άλλα τα μεγέθη, η οργάνωση και η ιστορία εκεί. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορέσουμε να τους ανταγωνιστούμε με χαμηλές τιμές ή σε ποσότητα. Μόνο με την ποιότητα μπορούμε να κάνουμε κάτι.
Κάτι σαν και αυτό, πχ, που κάνει τώρα η Κίνα για να προστατεύσει ένα ΠΟΠ τσάι τους συνδέοντας με διαφάνεια όλους τους κρίκους μιας αλυσίδας παραγωγής με τον καταναλωτή, πάνω σε ηλεκτρονικά συμβόλαια ποιότητας. 
 
Smart contracts λέγονται αυτά στις τεχνολογίες blockchain. Αποτυπώνουν πανεύκολα και χωρίς να μπορούν να μαϊμουδευτούν όλα όσα συμμετέχουν σε αυτό που λέμε "ποιότητα", και που με ένα κινητό γίνονται ορατά στον τελικό καταναλωτή που θα δεχτεί να πληρώσει δύο δεκάρες πάρα πάνω από το διπλανό ιταλικό στο ράφι.
(νταξ, έτσι θα μπορούσαμε να κατευθύνουμε και πόρους του Αναπτυξιακού μόνο σε επενδύσεις που θα έχουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία. Βάρδα να μην λέει πάλι "όχι, αυτά δεν γίνονται" κανένας Σταθακης και φάμε τα μουστάκια μας. Όλα γίνονται! (μόνο του σπανού τα γένια, ακόμα, για τα οποία οι έρευνες συνεχίζονται).
 
🔸Από τα ΗΑΕ ή την ΣΟΥΗΔΙΑ
Από εκεί το κοπιαρισμα των νέων ψηφιακών τους νομισμάτων, ως παράλληλων ή εναλλακτικών του κλασικού ντιναρ ή της κορώνας αντίστοιχα Αντικρισμένα 2-3 τέτοια κρατικά νομίσματα με δείκτες της πραγματικής οικονομίας, (πχ με τον χρόνο εργασίας που δημιουργείται από την πρώτη μεταρρύθμιση πιο πάνω) αλλά χωρίς απολύτως καμία εμπλοκή καμίας τράπεζας στην έκδοση ή στην κυκλοφορία τους, για να είναι ΔΥΝΑΤΉ Η ΕΝΔΟΓΕΝΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ των προηγούμενων δύο μεταρρυθμίσεων. Η και με αντίκρισμα τους με ενεργειακά μας αποθέματα.

Και αν με ρωτήσεις "και κλέφτες θες να γίνουν τότε οι τράπεζες και όλοι οι υπόλοιποι που κερδίζουν από την υπανάπτυξη μας;;" θα απαντούσα "ΝΑΙ". Θα κλέβουν λιγότερο απ όσα σήμερα, ενισχύσεις, φόρους κλπ, για να μας κρατάνε με το κεφάλι κάτω. Και να λέμε "μα αυτά που λες δεν γίνονται "
Βαρέθηκα να ακούω ακούω αυτή την άκρως συντηρητική ατάκα.
 
✔️ΣΎΝΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΠΡΌΤΑΣΗ: 
 
Περιορισμός του χρόνου εργασίας στο μισό, χωρίς καμία μείωση αποδοχών
ΚΑΙ
Επένδυση στην ποιότητα και την εργασία, χρηματοδοτώντας τέτοιες μεταρρυθμίσεις με παράλληλα η εναλλακτικά εξωτραπεζικά ψηφιακά νομίσματα (βάσει και της Κοινοτικής Οδηγίας 843/18).
 
Όλα γίνονται και δεν θα βαρεθώ να το λέω συνέχεια, ακόμα και σε αυτιά κουφών τοίχων που, τώρα τελευταία, μετράνε τα λαικς σε φιλτραρισμενες τους φωτό υποψηφιότητας-εφαλτηριου για κάποια κυβερνητική θέση χωρίς να έχουν προτείνει ποτέ τίποτα το ενδιαφέρον. Ή χωρίς να έχουν απαντήσει έστω και σε ένα σχόλιο των ταπεινών "ψηφοφόρων" τους, οι πριμαντόνες...
 
Η καλημέρα μου στους κανονικούς ανθρώπους μόνο.

3 σχόλια:

Mxa είπε...


Δεν υπάρχει σωτηρία .... Λάρισα - βγήκαν στο δρομο για να υποδεχτούν αυτόν από το survivor...
Καλημέρα Λυκ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλημέρα Mxa ...πήγαν για να υποδεχτούν τον χαλβά Φαρσάλων.! Το κακό είναι ότι όλοι αυτοί πάνε και ψηφίζουν...και έχουν μυαλό χειρότερο και από 15χρονο.

Μμ2 είπε...



Πολιτισμοκλαστικός υπανθρωπισμός.
Στόχος το μυαλό. η αποδόμησις της ανθρωπίνης σκέψεως.
Στην θέσι του ένα νεοταξικό από κοτετσάδικο έως τρελάδικο.
Τρελάνετέ τους μεγαλόψυχα, ελληνικά, πριν μας αποτρελάνουν.