ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Για άλλη μια φορά βάζουμε το κάρο μπροστά απ' το άλογο.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ας πούμε δυο λογάκια πάλι για να το καταλάβει και ο ποιο αδαής. Εάν σας πούλησαν μια φορά θα το κάνουν και δεύτερη και τρίτη κ.ο.κ. Αυτή τη φορά θα γράφουν για το πόσο καλά είναι τα F35. 

Μπορεί τα F35 να μην είναι αλουμινοτράτα που χρειάζεται δίπλα της ρυμουλκά, αλλά θα προσπαθήσουν να στρέψουν την προσοχή σας απ' το γεγονός, ότι επίκειται αγορά ενός συστήματος με κόστος 3,5 δις για 20 τεμάχια (εάν γίνει ας ελπίσουμε να είναι τουλάχιστον στην έκδοση blk 4).

Στο παραπάνω όμως ποσό δεν περιλαμβάνονται τα κόστη των όπλων τους, μιας και μέχρι τώρα ξέρουμε πως αυτά θα διαπραγματευτούν σε ξεχωριστή σύμβαση κατά την πάγια - ηλίθια ελληνική τακτική που πρώτα αγοράζουμε τις πλατφόρμες και μετά αγοράζουμε τα όπλα, ενώ θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε την επικείμενη αγορά σαν διαπραγματευτικό χαρτί για να αναγκαστούν να μας αποδεσμεύσουν ό,τι χρειαζόμαστε. Τουλάχιστον ας ελπίσουμε αυτή τη φορά, εάν όντως προχωρήσει η αγορά των F35, να γίνει με την απόκτηση από την ΠΑ των Νορβηγικών NSM, των Αμερικάνικων JASSM -ER - AGM 88-ER και των Αγγλικών Spear. 

Επίσης θα χάσουν που θα χάσουν οι τρεις κλάδοι 4,5 δις, ας δούμε τουλάχιστον αποδέσμευση ΑΙΜ 120D για να μεγαλώσει μαζί με τους Meteor που δύναται να χρησιμοποιηθούν από τα F35, η γκάμα των BVR πυραύλων, αν και το κύριο μέλημα μας θα πρέπει να είναι οι κοσμογονικές αλλαγές στον τομέα των επιχειρήσεων αέρος - εδάφους/ επιφανείας.

Πάντως υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το πόσο είναι αναγκαία η αγορά των F35. Τα επιχειρήματα μπορεί να είναι πολλά. Κάποιοι ισχυρίζονται πως η αγορά τους λύνει τα χέρια του Αμερικάνικου κογκρέσου μιας και θα ισχυριστεί πως απ' την στιγμή που προβήκαμε σε αγορά 5ης γενιάς μαχητικού,θα είναι μικρό το κακό της πώλησης 40 4,5 γενιάς viper στην Τουρκία και την αναβάθμιση άλλων 80 στο blk 70/72. 

Άλλοι λένε πως με 3,5 δις (άνευ όπλων) αγοράζαμε 5 γαλλικές κορβέτες gowind για το ΠΝ με κόστος τα 2 δις. Με το υπόλοιπο 1,5 δις μπορούσαμε να εκσυγχρονίσουμε τα F16 BLK 50 ακόμα και στην τελευταία έκδοση BLK 70/72 και με τα ρέστα της αναβάθμισης θα αγοράζαμε ατρακτίδια στόχευσης και ηλεκτρονικού πολέμου για τα F16 και τα Rafale, καθώς και πυραύλους για τον στόλο των F16.Αναλόγως τις ποσότητες ίσως θα χωρούσε και η τοποθέτηση link 16 στα Mirage dash-5.

Η αγορά των F35 θα στερήσει την πλήρη αναβάθμιση και αξιοποίηση των F16, που εκ των πραγμάτων αποτελούν το work horse της ΠΑ, τον κορμό της. Σε ότι και να φτιάξει κάποιος για να είναι σίγουρος ότι θα πάει καλά, θα πρέπει να φτιάχνει γερά θεμέλια και το να προσπερνάς 153 F16 και 25 Mirage dash-5 είναι προβληματικό, έως και εγκληματικό. Βέβαια, κάποιοι μπορεί να έχουν βρει το λεφτόδεντρο και να μη μας το λένε. 

Μακάρι να είναι έτσι, αλλά η ΠΑ αυτή τη στιγμή δεν έχει ανταλλακτικά για τα ΑΣΕΠΕ Erieye και τα μεταγωγικά της δεν βρίσκονται σε πτητική κατάσταση. Άκρως επικίνδυνες επιλογές και φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας μα κανένας σχεδιασμός, αφού πριν ένα μήνα είχαμε ακούσει από τον Παναγιωτόπουλο πως δεν μπορεί να γίνει αγορά F35 αυτή τη χρονική στιγμή και θα μετατεθεί για τα επόμενα χρόνια.

Δεν θα αργήσει η στιγμή που θα καταλάβει και ο πιο αδαής το λάθος αυτής της επιλογής. Για άλλη μια φορά βάζουμε το κάρο μπροστά απ' το άλογο.

1 σχόλιο:

Μμ2 είπε...



Θνήσκων Καίσαρ προς Βρούτον: ¨Κι εσύ τέκνον αλογομούρη;¨