ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 7 Μαΐου 2022

SRA – Η «σκοποβολή τεσσάρων όπλων» των Φινλανδών εφέδρων

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Τελικά στους μόνους εφέδρους που απαγορεύεται η εξάσκηση/εκπαίδευση στον ατομικό οπλισμό είναι στην Ελλάδα και στην ημί-κατεχόμενη Κύπρο. Κύριοι, πάτε (ξανά) για ύπνο.

Από τον PetriMäkelä, πηγή: Vantage Point North

Τα τελευταία 15 χρόνια έκανα σκοποβολή στο Σχολείο Πρακτικής Σκοποβολής γνωστό και ως IPSC και σε αντίθεση με τους περισσότερους συναδέλφους μου δεν έχω ολοκληρώσει το Φινλανδό συγγενή του, το SRA ή Sovellettu Reservilaisammunta, το οποίο χονδρικά μεταφράζεται ως Εφαρμοσμένη Σκοποβολή Εφέδρου. Τελικά, αυτό το σαββατοκύριακο κατάφερα να προγραμματίσω το υποχρεωτικό μάθημα ασφάλειας του SRA.

Αλλά, τι είναι το SRA;

Για να κατανοήσουμε το άθλημα, πρώτα πρέπει να διασχίσουμε τον Ατλαντικό Ωκεανό και να πάμε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), όπου εκεί δημιουργήθηκε η «Σκοποβολή Εξασκήσεως». Είναι, όπως υποδηλώνει το όνομα της, ένα άθλημα σκοποβολής που εστιάζει στην πρακτική και αποτελεσματική χρήση των σύγχρονων ειδών αυτοάμυνας και επιβολής νόμου με όπλα. Οι δοκιμασίες περιλαμβάνουν αριθμό σταδίων που εισάγουν τον σκοπευτή σε ένα σενάριο εναντίον πολλαπλών στόχων. Το στάδιο χρονομετρείται με ένα χρονόμετρο πυροβολισμού (shot timer) και οι βολές στους στόχους βαθμολογούνται. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια βολή που υπολογίζεται διαιρώντας την βαθμολογία με τον χρόνο που απαιτήθηκε για να ολοκληρωθεί το σενάριο.

Πηγή φωτ: resul.fi|Χειμερινός διαγωνισμός SRA

Ενώ οι καταβολές του IPSC/UPSA ήταν οι πρακτικές εφαρμογές, έκτοτε εξελίχθηκαν σε πλήρη σκοπευτικά αθλήματα όπου τα στάδια είναι περισσότερο αφηρημένα και μέρος του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται είναι πολύ συγκεκριμένο για τα αγωνίσματα. Όταν το IPSC έφτασε στην Φινλανδία τη δεκαετία του 1980 υιοθετήθηκε και εκτελέστηκε από πολλούς εφέδρους. Σε μία χώρα όπου η συντριπτική πλειοψηφία των αγωνιστικών σκοπευτών και γενικά του αντρικού πληθυσμού είναι έφεδροι σύντομα παρατηρήθηκε ότι οι αγωνιστικές εξελίξεις στον εξοπλισμό και τα στάδια του IPSC δεν ήταν ακριβώς οι καλύτερες για τη βελτίωση των δεξιοτήτων που απαιτούνταν για τον έφεδρο. Έτσι, εξελίχθηκε το SRA.

Ορίστε ένα εξαιρετικά καλό εισαγωγικό βίντεο σχετικά με το τι είναι το SRA:

To SRA παίρνει τη βασική έννοια της «Σκοποβολής Εξασκήσεως», απλοποιεί κάποιους από τους κανόνες της και περιορίζει ορισμένες πτυχές του εξοπλισμού όπως τις πιστολοθήκες «επιχειρησιακών» εκδόσεων. Επίσης, το SRA προσφέρει στους διοργανωτές των αγώνων σημαντικά περιθώρια ελιγμών στην σχεδίαση και τα στάδια, ονομαζόμενα rasti στη φινλανδική γλώσσα. Υπάρχουν κάποιες αποστολές με στρατιωτικό προσανατολισμό μέσα σε αυτές που βαθμολογούνται παράλληλα με την σκοποβολή, όπως η ρίψη εκπαιδευτικής χειροβομβίδας και τα λοιπά.

Το βίντεο που ακολουθεί προέρχεται από το Πρωτάθλημα Φινλανδίας 2017:


Ο διαγωνισμός SRA χρησιμοποίει τρείς ή τέσσερις διαφορετικούς τύπους όπλων στον ίδιο αγώνα, με μερικές φορές να χρησιμοποιούνται στο ίδιο στάδιο (rasti) δύο όπλα. Οι σκοπευτές θα χρησιμοποιήσουν τυφέκια, πιστόλια, shotguns και περιστασιακά τυφέκια ελευθέρου σκοπευτή. Το κύριο όπλο σε έναν αγώνα SRA είναι το αυτόματο τυφέκιο, συνήθως ένα AR-15 ή μια AK-έκδοση. Περίπου οι μισοί βαθμοί σε έναν αγώνα εκτελούνται με το τυφέκιο. Το πιστόλι, το shotgun και το τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτή μοιράζονται τους υπόλοιπους διαθέσιμους πόντους, με το πιστόλι, συνήθως, να είναι το πιο σημαντικό εκ των τριών. Αυτό το τμήμα αντανακλά τις δεξιότητες που απαιτούνται για έναν έφεδρο.

Τόσο το SRA όσο και το IPSC έχουν σημειώσει σταθερή ανάπτυξη στην Φινλανδία και είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή σκοπευτικά αγωνίσματα στην Φινλανδία. Το καλύτερο μέρος του διαχωρισμού των πολιτών στο IPSC και των εφέδρων στο SRA είναι πως μπορείς να κάνεις σκοποβολή και με τα δύο και τουλάχιστον οι περισσότεροι σκοπευτές αυτό πράττουν κατά περιόδους. Και στα δυο ισχύει η ασφάλεια χειρισμού οπλισμού, η ταχύτητα και η ακρίβεια.

Πηγή φωτ: Heli Soini | Διαγωνιζόμενος του SRA με εξοπλισμό που τηρεί τους κανονισμούς του διαγωνισμού
ΠΗΓΗ

2 σχόλια:

ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ είπε...

Καλημερα,μας εκανες την καρδια περιβολι.
Σαν μαλακες περιμενουμε να μας περασουν λεπιδι.
Λενε για τους Φινλανδους οτι πολεμουνε καλα,εμ βεβαια αμα ριχνουν χιλιαδες φυσιγγια και και τους αφηνουν να αρματωνονται.
Εμεις φρεντο εσπρεσο με δυο καστανες,μεχρι εκει οι επιλογες μας.
Αν σε διαβαζουν αυτα τα κομαντο που βγαινουν ωραιες φωτο στα νησια και στα συνορα εχω να τους πω οτι ειναι και πολυ μαλακες.
Πηγε φιλος στην εθνοφυλακη για μενα και τον ρωτησαν γιατι θελει να ερθει ο κυριος,για να ξυνει τα παπαρια του οπως εσεις απαντησα.
Τωρα λεει τους ενημερωσαν οτι θα βρεθουνε μεσα στο Μαιο να τα πουνε για 2 ωρες ενω εμαθα οτι ληγει η εκπαιδευση τον Ιουνιο.
Τρελα πουλανε οι πουστηδες.
Ειμαι στη ΛΕΦΕΔ 6 μηνες και εκανα 5 10αρες πορειες και καμια 10αρια αντικειμενα εκπαιδευσης επειπεδου αξιωματικων.
Θα μας αφησουν τελικα οι μαλακες να ετοιμαστουμε η θα παρουμε απο αλλου οπλα και θα τους παρει και αυτους ο διαολος?

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Kαλημέρα ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ...Οι αλήθειες πρέπει να λέγονται, όσο κι αν μας πονάνε.

Ότι κάνουμε θα το κάνουμε μόνοι μας και στα κρυφά.! Μην περιμένεις από πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες να δώσουν εντολές για σωστή και σχεδιασμένη εκπαίδευση. ΔΕΝ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ ούτε ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥΣ. Αν το ήθελαν θα τους είχαν και εκπαιδευμένους και οπλισμένους.