ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Ιστορίες για Leopard 2 και Lynx

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Σημαντικά προγράμματα, αλλά πρέπει να τα φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού. Ακόμα δεν έχουμε δώσει κάποια λύση στην απειλή των τουρκικών UCAV. Στο μέλλον θα στοχοποιούνται και από loitering munitions. Πως θα απαντήσουμε σε αυτήν την απειλή;; Με έντονο διάβημα;; Μήπως πρέπει να δούμε επιτέλους ελληνικά ucav οπλισμένα με κατευθυνόμενες ρουκέτες, stinger;;


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την πρόθεση της ελληνικής κυβερνήσεως να δρομολογήσει δύο μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα για τον Ελληνικό Στρατό στο πλαίσιο συμφωνίας στρατηγικού χαρακτήρα και με βιομηχανική επένδυση, όσο και λόγω των διεθνών εξελίξεων στον συγκεκριμένο χώρο, γράφτηκαν κι αναπτύχθηκαν πολλές απόψεις. Οι επικρίσεις που εκφράζονται, επικεντρώνονται στο ότι υπάρχουν και άλλες υψηλότερες προτεραιότητες ενώ τα κονδύλια δεν είναι απεριόριστα και ως εκ τούτου πρέπει να γίνει η βέλτιστη κατανομή αυτών.

Τρεις είναι οι κύριοι φορείς των σκεπτικιστών: καθοδηγούμενα δημοσιεύματα από επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν αντιμετωπίζουν θετικά την επανάκαμψη των δύο συγκεκριμένων γερμανικών εταιρειών στα εξοπλιστικά του Ελληνικού Στρατού, δημοσιεύματα από επιχειρηματικά συμφέροντα που θεωρούν ότι απειλούνται “δικά τους” εξοπλιστικά προγράμματα που προωθούσαν και τέλος, απόστρατοι οι οποίοι έχουν ή προτίθενται να πολιτευθούν, οπότε περισσότερο ασκούν αντιπολίτευση για την… αντιπολίτευση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι οι εξοπλισμοί δεν είναι μια μονοδιάστατη διαδικασία αλλά ένα πεδίο το οποίο μπορεί να εμπλέκει και σοβαρότατες πολιτικές διαστάσεις, όπως επί παραδείγματι η κυβερνητική πολιτική για την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας ως προς το επενδυτικό κλίμα, η αποκατάσταση μιας πιο τίμιας και καθαρής σχέσεως συνεργασίας με την κινητήριο δύναμη της ΕΕ κ.λπ. Όλα αυτά, ισχύουν στην περίπτωση της κυβερνήσεως Μητσοτάκη και των χειρισμών της στα προγράμματα αναβαθμίσεως αρμάτων μάχης Leopard 2A4 και της προμήθειας ΤΟΜΑ KF41 Lynx.

  • Το πρότυπο εξοπλιστικού προγράμματος με την μέγιστη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) μέχρι σήμερα, ήταν αυτό της προμήθειας των αρμάτων μάχης Leopard 2 HEL και είναι μάλλον σοφό, να επιδιώκεται μια αναβίωση. Με ανύπαρκτα βιομηχανικά ανταλλάγματα από τα μέχρι σήμερα εξοπλιστικά λόγω “ειδικών συνθηκών”, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι λογικό να επιδιώκει πιο δραστικά αποτελέσματα στο συγκεκριμένο πεδίο.
  • Η δημιουργία μεγάλης γερμανικής βιομηχανικής μονάδος στην Ελλάδα, είναι επίσης μια απολύτως θεμιτή εξέλιξη, που πέραν όλων των άλλων, θα θέσει την χώρα στον πυρήνα των εξελίξεων στην αμυντική βιομηχανία της ΕΕ. Νέα βιομηχανική μονάδα, σημαίνει τουλάχιστον νέες θέσεις εργασίας, ενίσχυση βιομηχανικής βάσεως και νέο κύκλο εργασιών προς υποστήριξη του ΑΕΠ.
  • Η συμφωνία εξωδικαστικής επιλύσεως εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, θα έχει θετική επίδραση στο όνομα της χώρας καθώς θα καταγραφεί στο μητρώο των κέντρων επενδυτικής αξιοπιστίας. Ιδίως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην “βάρδια” της οποίας έσκασε η δικαίωση του επιχειρηματία Σάφα, ο οποίος διεκδικεί εκατοντάδες εκατομμύρια για τον Σκαραμαγκά, δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να φορτώσει στην πλάτη των φορολογουμένων το βάρος και άλλων αποζημιώσεων στους Γερμανούς, εξαιτίας ανεύθυνων χειρισμών  προηγουμένων κυβερνήσεων.
  • Τέλος, η ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία, δημιουργεί προϋποθέσεις ευμενέστερης συνεννοήσεως σε υψηλό επίπεδο για την αντιμετώπιση των ευαισθησιών της Αθήνας ως προς την οικονομική πολιτική της ΕΕ. Η υποστήριξη του Βερολίνου, κατά ανάλογο τρόπο με το Παρίσι, έχει πολύ σημαντικό “ειδικό βάρος”.

Όλα αυτά φυσικά, δεν είναι απαραίτητο ότι ενδιαφέρουν έστω και ελάχιστα ανταγωνιστές αντιπροσώπους που έχουν συνηθίσει σε συγκεκριμένες μεθόδους ή συνεργάτες στρατιωτικούς και πολιτικό προσωπικό σε αρμόδια όργανα, που για ένα πεντοχίλιαρο πουλάνε και την μάνα τους. Έτσι, δεν πρέπει να εντυπωσιάζουν οι “αντιρρήσεις” με δήθεν επιχειρησιακό περιτύλιγμα ή να προκαλεί ερωτηματικά η άποψη στρατιωτικών ότι δεν τρέχει και τίποτα με τα Leopard που έχουν κανιβαλιστεί, “ας τα αποσύρουμε”…

Όλη η Ευρώπη έχει αναστατωθεί από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επιταχύνει τους εξοπλισμούς, με πρώτη την Γερμανία να ανακοινώνει πρωτόγνωρες επενδύσεις στα επόμενα έτη, της τάξεως των 100 δισ. €. Με το μεγαλύτερο μερίδιο να κατευθύνεται σε KMW και Rheinmetall. Όλοι οι ευρωπαϊκοί στρατοί στρέφουν τα βλέμματά τους στην Γερμανία για να εξετάσουν την προμήθεια Leopard 2 και Lynx, αλλά δημοσιεύματα στην Ελλάδα επικαλούνται την “άποψη” της ΓΔΑΕΕ ότι δήθεν δεν υπάρχει έργο παραγωγής για να μεταφέρουν οι Γερμανοί στο εργοστάσιο που προτείνουν για την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, ήδη κατασκευάζονται Leopard 2 στην Ελλάδα, βάσει υφισταμένων συμβάσεων για τον Γερμανικό Στρατό και την Ουγγαρία. Όλοι αυτοί, θέλουν να αγνοούν ότι μετά την προμήθεια των Leopard 2 HEL από την Ελλάδα, η παραγωγή του συγκεκριμένου άρματος γίνεται σε μεγάλο βαθμό από ελληνικές εταιρείες (METKA, EODH, HDVS) οι δε ενδείξεις για νέες συμβάσεις στο προσεχές μέλλον, είναι κάτι παραπάνω από καλές.

Ήδη, η Γερμανία εξετάζει την προμήθεια 106 νέας κατασκευής Leopard 2A7V.

Ο σχετικός διαγωνισμός στην Νορβηγία για 80 νέα άρματα μάχης, θεωρείται σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι θα ανατεθεί στην KMW.

Ήδη η Τσεχία, έγινε γνωστό ότι θα λάβει μία Ίλη αρμάτων Leopard 2A4 (14 + 1 ARV) από την Γερμανία ενώ διαπραγματεύεται την προμήθεια μιας Επιλαρχίας, περί τα 50 Leopard 2A7.

H Ρουμανία, είναι μια ακόμη χώρα που εκτιμάται ότι θα αναθέσει μια σύμβαση αναλόγου μεγέθους.

Υπάρχουν κι άλλες χώρες στον κατάλογο πιθανών νέων παραγγελιών. Τα επόμενα έτη, αναμένεται να εκδηλωθεί ζήτηση για τουλάχιστον 400-500 νέα Leopard 2.

Οι επιλογές της Τσεχίας και της Ρουμανίας, είναι αναμενόμενες εάν συνεκτιμηθούν οι συμφωνίες που επεδίωξαν για την ένταξη μιας Ταξιαρχίας τους, στον Γερμανικό Στρατό! Όπως αναλύεται σε σχετικό άρθρο στο τρέχον τεύχος του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, εκτός από δύο Ολλανδικές Ταξιαρχίες και την Γαλλογερμανική Ταξιαρχία σήμερα, στην Δομή Δυνάμεων του Γερμανικού Στρατού πρόκειται να ενταχθούν τα επόμενα έτη μία Ταξιαρχία από την Τσεχία και μία από την Ρουμανία, που είναι φυσιολογικό να εξοπλιστούν με γερμανικό υλικό. Εκτός από τα Leopard 2, το Lynx θεωρείται η εξίσου φυσιολογική επιλογή μελλοντικώς, όταν θα θελήσουν να αποκτήσουν σύγχρονο ΤΟΜΑ.

Η Πολωνία τέλος, χρήστης ήδη του Leopard 2, για πολιτικούς λόγους προτίμησε το αμερικανικό M1A2 SEPv3 και υπέγραψε σύμβαση για 250, μόλις στις 5 Απριλίου 2022. Ωστόσο, μετά την παραχώρηση αρμάτων Τ-72 στην Ουκρανία, η Πολωνία ζητεί από την Γερμανία την παράδοση μεταχειρισμένων Leopard 2, αντί να απευθύνει σχετικό αίτημα στις ΗΠΑ.

Για να ανταποκριθεί η KMW στην ζήτηση για το άρμα της, εξαρτάται αποκλειστικώς από την παραγωγική δυνατότητα των ελληνικών εταιρειών, η οποία είναι πεπερασμένη. Από παλαιότερα υπήρχε η πρόθεση δημιουργίας μιας δεύτερης γραμμής παραγωγής Leopard 2 στην Ελλάδα, λόγω υψηλών ποιοτικών δεικτών των ελληνικών εταιρειών και γεωγραφικών πλεονεκτημάτων. Τώρα, αυτός ο σχεδιασμός έχει γίνει επίκαιρος όσο ποτέ.

Ως προς το Lynx, που τώρα έχει ξεκινήσει η καρριέρα του, χάρη στα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά που ενσωματώνει, αναμένεται να κυριαρχήσει τα επόμενα έτη. Η προ ημερών ανακοίνωση του Υπουργείου Αμύνης της Σλοβακίας ότι επέλεξε το CV-90 MkIV της βρετανικών συμφερόντων BAE Systems Hägglunds, δεν προβλημάτισε την Rheinmetall, καθώς τα κριτήρια υπήρξαν καθαρά πολιτικά. Συγκεκριμένα, η απόφαση ερμηνεύεται ως εντεταλμένη αποδοκιμασία της πολιτικής της Ουγγαρίας για την θετική προς την Ρωσία στάση της, καθώς την πρόταση για τον διαγωνισμό της Σλοβακίας, “έτρεχε” η Rheinmetall Ουγγαρίας, γι’ αυτό και στα σχετικά έγγραφα αναφέρεται ως “Ηungarian offer”. Οι Γερμανοί επέλεξαν αυτή την οδό, ως απόδειξη της βουλήσεώς τους για διευρυμένη κατανομή έργου στο αναπτυσσόμενο δίκτυο του κολοσσού αλλά και για υποβοήθηση των περιφερειακών συνεργασιών.

Από τεχνικής απόψεως, το CV-90 MkIV θεωρείται συγκρίσιμο περισσότερο με το μικρότερο KF31 Lynx των 35 τόννων, αφού το KF41 των 50 τόννων είναι υψηλοτέρων επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Από την άποψη αυτή και μόνο, δικαιολογείται απολύτως το μόλις 11% υψηλότερο κόστος που κατέγραψαν οι Σλοβάκοι για ένα όχημα με καινοτομίες και περιθώρια εξελίξεως τα επόμενα 30 έτη, το οποίο τώρα ξεκινάει την καρριέρα του, ενώ το CV-90 είναι μια σχεδίαση της δεκαετίας του 1980 που έχει εξαντλήσει τα περιθώρια εξελίξεως.

Γενικότερα, όσο και αν τα πράγματα επηρεάζονται από πολιτικής φύσεως επιρροές, η βιομηχανική δυναμική των Γερμανών δεν αμφισβητείται. Πρωτοστατούν στην γαλλογερμανική KNDS (κοινοπραξία των KMW και Nexter) και τα μελλοντικά ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα τεθωρακισμένων ενώ η εξαγορά μεριδίων από μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες είναι απολύτως ενδεικτική.

Η Rheinmetall έχει εξαγοράσει το μεγαλύτερο ποσοστό των παραδοσιακών βρετανικών οίκων κατασκευής οπλικών συστημάτων ξηράς, αναπτύσσει σε κράτη της Ευρώπης ένα δίκτυο εργοστασίων της με συμμετοχή και του Δημοσίου (όπως προτίθεται να προτείνει και στην Ελλάδα) ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά μεριδίου της ιταλικής OTO Melara, του ομίλου Leonardo. Με την τελευταία κίνηση, ενισχύει ακόμη περισσότερο μελλοντική υποψηφιότητά της για την πώληση του KF41 Lynx στον Ιταλικό Στρατό, ως αντικαταστάτη του τεθωρακισμένου Dardo.

Με βάση αυτή την συνοπτική εικόνα, αναδεικνύεται σαφέστερα η ορθότητα των χειρισμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην προτεινόμενη ελληνογερμανική στρατηγική συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία. Υπό το πρίσμα των ευρυτέρων οφελών για την χώρα, χειροπιαστών κι όχι υπό μορφή ευχών, δικαιολογείται η απόδοση υψηλότερης προτεραιότητος στα δύο συγκεκριμένα προγράμματα ενδιαφέροντος ΓΕΣ. Εξάλλου, το ένα πρόγραμμα, αυτό των Leopard 2A4 δεν αναβαθμίζει μόνο το αρματικό δυναμικό αλλά και αποκαθιστά πλήρως την διαθεσιμότητά του. Το πρόγραμμα τoυ Lynx, απλώς θα “απογειώσει” τις ικανότητες του Πεζικού.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: