ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Πρακτικά μιλάμε για ένα τέχνασμα που έχουν δημιουργήσει τα τζόνια για να φλεξάρουν την πραμάτεια τους στον μέσο Έλληνα φορολογούμενο. Με άλλα λόγια το «Meko200Aegis» είναι marketing trick..

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η αμερικάνικη LoA που έχει δημοσιευθεί στο site της DSCA είναι πολύ συγκεκριμένη και δε χωρά αμφιβολίες. Τα τζόνια προσφέρουν αναβάθμιση των 4 Meko με κόστος που ανέρχεται στα 2,5 δις. Ξεπερνά δηλαδή τον υπάρχον προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 2 δις.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως το CMS των Meko σε περίπτωση που αναβαθμιστούν από τους Αμερικάνους θα είναι το COMBATSS-21 και όχι το Aegis, όπως κάποιοι ξεστομίζουν με ελαφρά την καρδία. Το COMBATSS-21 είναι μία απομίμηση του Aegis που διατηρεί κάποιες κοινές ρουτίνες και τίποτα περισσότερο. Εξάλλου για να θεωρείται μία μονάδα ως Aegis θα πρέπει να φέρει τους ανάλογους αισθητήρες, όπως ραντάρ Spy και τα ανάλογα ECM, τους ανάλογους υπολογιστές και πάει λέγοντας. 

Πρακτικά μιλάμε για ένα τέχνασμα που έχουν δημιουργήσει τα τζόνια για να φλεξάρουν την πραμάτεια τους στον μέσο Έλληνα φορολογούμενο που δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο και πολύ απλά να του φάνε τα λεφτάκια του, νομίζοντας ότι έβαλε το πλήρωμα μέσα σε ένα mini Arleigh Berk. Με άλλα λόγια το «Meko200Aegis» είναι marketing trick.

Απ΄ τη στιγμή που δεν διαθέτουμε (ευτυχώς) 2,5 για εκσυγχρονισμό 30χρονων μονάδων, η αναβάθμιση εάν γίνει θα είναι ελλιπής για να φτάσει το ταβάνι των 500 - 550 εκ. Βέβαια, υπάρχουν κίνδυνοι να ξεπεραστεί αυτό το ποσό, αφού όταν ανοίξουν τα πλοία, δεν έχουμε ιδέα το τι άλλα προβλήματα θα εμφανιστούν. Απ' την άλλη θεωρώ δύσκολο να υποστούν αναβάθμιση η Meko, αφού θα χρειαστούν οι 3 απ' τις 4 να βγουν εκτός και ως γνωστόν η Τουρκία περιμένει στη γωνία να βρει την κατάλληλη ευκαιρία. Η χρηματοδότηση FMS έχει και μεγάλο επιτόκιο, αλλά ως ιθαγενής δεν πρέπει να το μάθεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: