ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 28 Μαΐου 2022

ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΙΡΑΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΙΡΑΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Δύο γνωστές, μέχρι τώρα, "συνεκμετάλλευσεις" μας με τον εξ Ανατολών μας γείτονα σχετικές με ιρανικά πετρέλαια και αέρια (Σημειώνονται πιο κάτω με 🔸)
 
Πριν αυτές, είχε προηγηθεί άλλη σχετική μπίζνα του κουμπάρου Ερντογάν όμως. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Συρία, ο Ερντογάν έγινε συνέταιρος με τον ISIS. Κλεμμένο πετρέλαιο από το Ιράκ μεταφέρονταν με τουρκικά φορτηγά στο λιμάνι του Σειχάν και από εκεί έφευγε ημικατεργασμενο σαν Τουρκικής παραγωγής προς τις αγορές. Και τζάμπα, 20$ το βαρέλι, για να χρηματοδοτεί με αυτά ο ISIS το Χαλιφατο του και τις πολεμικές του δραστηριότητες.
 
Έλα μου όμως που αυτά τα φορτία έριξαν το 15 την διεθνή τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 50$! Οπότε Πουτιν και Ομπαμα τότε, σταμάτησαν να κάνουν τα στραβά μάτια και του βομβάρδισαν 1200 βυτιοφόρα που κουβαλούσαν αυτόν τον μαύρο χρυσό, όλα ιδιοκτησίας ενός γαμπρού του Ερντογάν. Καταστροφή στις μπίζνες, που τα λεφτά της κατέληγαν σε Τράπεζες και funds του Κατάρ για να αγοράσει ο ISIS από εκεί τα χρειαζούμενα. Έπρεπε να βρεθεί άλλη συνεκμετάλλευση να ρεφάρουν οι άνθρωποι. 
 
Το Ιράν!
 
🔸 Με το που ανέλαβε ο Τραμπ, έσφιξε πάλι τα λουριά γύρω από το Ιράν, με πρόφαση το πυρηνικό του πρόγραμμα. Τζάμπα πήγε έτσι και εκείνο το ταξίδι με καμιά 70αρια δικούς μας επιχειρηματίες για να ανοίξει δουλειές μέσω εμπορίου (σωλήνες για τους αγωγούς τους και νανομπογιά από την Nanophos ήθελαν οι άνθρωποι μαζί με τρόφιμα μας και αγροτικά σε πρώτη ύλη ). Τζάμπα και η προαναγγελία, τότε, του Δραγασακη περί μεταφοράς μιας ημικρατικής ιρανικής Τράπεζας από το Λονδίνο εδώ, λόγω του επικείμενου Brexit, μαζί με κάπου 50δισ ρευστό της. Σε αυτές τις περιπτώσεις που μπαίνει εμπάργκο καλό είναι να μην προσπάθειες να κάνεις τον έξυπνο ως κράτος. (Αν είσαι τίποτα Νιάρχος ή Ωνάσης τότε κάνεις τον έξυπνο και βγάζεις λεφτά! Σπάζοντας εμπάργκο στην Ροδεσία και την Σ. Αραβία. Μέχρι που σου σκοτώνουν τον γιο και σταματάς...)
 
Αλλά ο Ερντογαν την είδε την ευκαιρία "Ιράν" σαν Ωνάσης. Από το 10 μέχρι που ψιλοχαλάρωσε ο Ομπαμα τον αποκλεισμό και μετά πάλι επί Τραμπ. Και να τι έκανε;
 
🔹Το Ιράν δεν μπορεί να πουλήσει πουθενά πετρέλαιο ή αέριο εκτός αν από τα έσοδα του είναι να αγοράσει τρόφιμα ή φάρμακα. (το ξεπέρασε αυτό μόλις πριν ενάμιση χρόνο υπογράφοντας 25ετη ενεργειακή συνεργασία με την Κίνα) .Ο Ερντογαν βάφτισε και τον χρυσό "τρόφιμο" (!) και ξεκίνησε μια φάμπρικα ξεπλύματος εσόδων από πετρέλαιο και αέριο του Ιράν ύψους 20δισ$ (τουλάστιχον). Δίνοντας στο Ιράν μέρος από τα έσοδα από πώληση χρυσού!
 
🔹Τον χρυσό τον αγόραζε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας σαν τρελή! Από τις κανονικές διατραπεζικες αγορές, αν έβρισκε, αφού την ίδια εποχή και για άλλους λόγους ψώνιζε ότι χρυσό πετούσε και κολυμπούσε και ο Πουτιν, ετοιμάζοντας από από τότε το ψηφιακό αντιδολάριο της Ευρασίας.
 
Δεν τον κρατούσε για να στηρίξει την λίρα, τον πουλούσε αμέσως στην Halkbank.
Ψώνιζε και από... τον Ριχάρδο! (και κάτι άλλους μεγαλύτερους της εδώ αγοράς, που κάναν όμως λιγότερο διαφημιστικό θόρυβο) Η εδώ κρίση έκανε πολλούς τόνους χρυσού από κοσμήματα, βέρες και χρυσά δόντια, πλάκες. (Στο μοναστήρι-χυτήριο για τα τάματα της Εκκλησίας έξω από τα Μέγαρα λένε οι φήμες, αλλά αυτά εγώ δεν τα πιστεύω, μέχρι να δω στοιχεία... ). Για να ταξιδέψουν μετά "νόμιμα" προς την Τουρκία, αφού ως γνωστόν είμαστε χώρα που εξάγει κυρίως χρυσό! Και σε χώμα ανάκατα από την Χαλκιδική, βεβαίως βεβαίως. Πληρωτέα στο Ντουμπάι μάλλον.
 
🔹Ο χρυσός από την Τουρκία, μετά από την πώληση του από την Κεντρική Τράπεζα στην Halkbank ταξίδευε βαλίτσατος προς Ντουμπάι, και από εκεί συνήθως προς Κατάρ. Και σε μεγαλύτερες ποσότητες μέσω ιδιωτικών πτήσεων αεροσκαφών χρηματιστηριακών (!) εταιρειών του Ντουμπαι. Γιατί ως γνωστόν τα χρηματιστήρια ενίοτε και πετάνε... Πιάσανε μάλιστα και εδώ οι δικοί μας οι τελωνειακοί έναν πιλότο τους στο Ελ Βενιζέλος πριν λίγα χρόνια με μια βαλίτσα φίσκα στο δολάριο, μάλλον η αμοιβή του θα ήταν για τον κόπο του. Αλλά μάλλον δεν κατάλαβαν τι παίζει, όρισαν δικάσιμο και τον άφησαν να φύγει να συνεχίσει να πετάει για μεταφορές χρυσού και βαλιτσών με λεφτά . Δεν θα είναι και ο μόνος που κάνει αυτή την δουλειά...
 
🔹Ο χρυσός θα πουληθεί μετά εύκολα στις εκεί αγορές του Κόλπου με την μορφή των χρυσών ρολογιών Frolex και κακόγουστων κοσμημάτων τέχνης με το κιλό. Τα έσοδα θα μπουν μετά έτσι ξεπλυμένα σε ευρώ ή δολάρια ή τουρκικές λίρες στο Τραπεζικό σύστημα για να κινηθούν ελεύθερα "υπό το άγρυπνο μάτι των αρχών" και των κρατικών τραπεζών, τρομάρα τους. Κυρίως, σε αυτό το κόλπο, η διακίνηση του ρευστού γίνονταν μέσω της Κρατικής Τουρκικής Τράπεζας Halkbank, που έκανε όλον τον συντονισμό με εγγυητικές επιστολές, λογαριασμούς κλπ. Και με το αζημίωτο. Μέχρι που η δουλίτσα χάλασε, όταν μίλησε ο γορίλας του συντονιστή στις αμερικανικές αρχές και βγήκαν τα ήδη γνωστά στην φόρα. 
 
🔹8% ήταν η προμήθεια για αυτό το πλυντήριο, χώρια τα νόμιμα τραπεζικά έξοδα. 4% τα κρατούσε ένας συντονιστής, που τον συλλάβανε στις ΗΠΑ και μίλησε για να σωθεί. Από αυτόν άρχισε να ξετυλίγεται και το κουβάρι, εκεί συμβιβασμός τύπου Novartis δεν έπαιξε. Και τα άλλα υπόλοιπα 800εκ$ του άλλου 4% πήγαν, λέει, για να λάδωσουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, τον κύκλο του Ερντογάν που έκανε πλάτες στο κόλπο.
 
Τον Ιούλιο του 20 το πράγμα αγρίεψε μάλιστα. Ζήτησε το Ιράν τα λεφτά του, ο Ερντογαν δεν τα είχε, ανατίναξε στα σύνορα τον αγωγό που μεταφέρει από το Ιράν αέριο "για εσωτερική κατανάλωση" (άλλο σπάσιμο του εμπάργκο αυτό...) και κατηγόρησε τους Κούρδους. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η επισκευή υπό τον φόβο του θείου Σαμ, λέγοντας στο Ιράν ότι θα πληρωθεί όταν ο αγωγός φτιαχτεί... Χότζα like επιχειρήματα, άνοιξε έτσι και τον δρόμο να παίρνει πίστωση από Αζέρικο αέριο και σώθηκε η μπίζνα του άλλου γαμπρού του. Αυτού που διαχειρίζεται το λιμάνι του Σεϊχάν απέναντι από την Κύπρο, απ' όπου φορτώνονταν πριν και το Ιρανικό αέριο (ως ρωσικό) για την δύση.
 
Για αυτό λοιπόν το "σύστημα Ερντογάν", που δικάζεται ακόμα η υπόθεση Halkbank στο Μανχάταν, δεν δίστασε να ανοίξει 3,5 πολέμους για να εκβιάζει, μπας και σωθεί ο ίδιος. Και μας καλούσαν μέχρι τώρα θεοί και δαίμονες, και κάτι ημετερες δημοκρατικές δυνάμεις, "να τα βρούμε"! Να κάνουμε μια συνεκμετάλλευση να τον σώσουμε, ας πάει το παλιάμπελο με την μισή ΑΟΖ νότια του Καστελόριζου! Και να σωθούμε και εμείς έτσι, λέει.
 
🔸Η άλλη ημέτερα δημοκρατική δύναμη που έκανε παιχνίδι με Ιρανικό είναι ο Μαρινάκης. Του έπιασαν στην αρχή κάτι φορτία με πετρέλαια Ιρανικά στον Κόλπο μεταφορτωνοντας τα ως τουρκικά- τρεχα βρες με ποια χαρτιά (από εκείνο το κόλπο άρχισε να ξετυλίγεται και το κουβάρι με το Noir1) .
Αλλά μυαλό δεν έβαλε.Εκσυγχρονίστηκε κάνοντας συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, από αυτά που αγοράζει ο Ερντογάν από την Βενεζουέλα (με αυτά που ήθελε να αγοράσει ο αθεόφοβος πέρσι και μια ομάδα του ΝΒΑ αλλά έφαγε πόρτα) και μετέφερε πετρέλαιο φαρσί κανονικά.
Μέχρι που τον μυρίστηκαν τα αμερικανά και του συλλάβανε πέρσι τον Αχιλλέα, σημαίας Λιβερίας, σε αμερικανικό λιμάνι με πετρέλαιο αξίας 94εκ$. Κάνει τώρα ότι μπορεί δικονομικώς, όπως και ο Ερντογάν, μπας και το γλυτώσει.
 
Μα αν ήταν να σωθούμε έτσι, ξεπλένωντας όλες τις μπουγάδες του πλανήτη, δεν θα περιμέναμε τον Ερντογάν ή τον Μαρινάκη ρε ξεφτέρια! 
 
Θα είχαν αφήσει κάποιοι  να κλείσουν τα ντιλς με το Ιράν ο Δραγασάκης από το 16 και δεν θα έβλεπε ο Κούλης πρωθυπουργία ούτε στον ύπνο του! Θα τάιζαν τώρα άλλα μαύρα τα κανάλια, όχι αυτά της λίστας Πέτσα, για να δόξαζαν άλλον Μεσσία και καθόλου, τότε, τον πολυχρονένο μας Σουλτάνο, που μέχρι χθές του έταζε ο Κούλης λαγούς με πετραχήλια συνεκμετάλλευσης και τώρα δεν του βγαίνει ούτε αυτό.
 
Αλλά, βλέπεις, δεν είναι όλοι ίδιοι! Ότι και να λες. 
 
Υ.Γ  Για φαντάσου τι θα είχε γίνει αν τον είχαν διατάξει τα Αμερικανά να κατασχέσει και εκείνο του Μαρινάκη που πιάσανε πέρσι με ιρανικό πετρέλαιο. Άγιο είχε! Φαντάσου τον Βαγγέλα ζωσμένο με εκρηκτικά στο Μαξίμου αλλάζοντας ΑλαχΟυακμπαρ ξερωγώ...χα χα χα χα

Δεν υπάρχουν σχόλια: