ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 31 Μαΐου 2022

ΠΟΣΟ "ΑΡΡΩΣΤΗ" ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΝΑ ΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΨΗΦΙΑΚΟ "ΕΥΡΩ"

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΠΟΣΟ "ΑΡΡΩΣΤΗ" ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΝΑ ΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΨΗΦΙΑΚΟ "ΕΥΡΩ"
(Προσοχή! Αιρετικές σκέψεις. Εισέρχεστε σε αυτό το ποστ με προσωπική σας ευθύνη...)
 
Το γράφημα πιο πάνω είναι ενδεικτικό για την απάντηση της πρώτης ερώτησης.
 
Οι 4 μεγαλύτερες κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη το έχουν παρακάνει στην παραγωγή "αεράτου χρήματος" από το 20 και μετά, με αποτέλεσμα να είναι τώρα μεγάλος ο κίνδυνος για σκάσιμο της φούσκας που έχουν δημιουργήσει (κυρίως από τα δευτερογενή παράγωγα-τοξικά τραπεζικά προϊόντα που δεν αποτυπώνεται στους ισολογισμούς τους και που φτάνει περίπου στο δεκαπλάσιο!).
(το αντίστοιχο "πηδηματάκι" μετά το 08 είναι το αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Leman Brothers)
 
Για να γίνει πιο κατανοητό το πρόβλημα, ας πάρουμε την περίπτωση του ευρώ, που δεν είναι και το χειρότερο από τα τέσσερα.
 
Αυτά τα 10τρισ, περίπου, που έχουν τυπωθεί από την ΕκΤ (αντιπροσωπεύουν περίπου το 71% του ΑΕΠ της ΕΕ των 27) αντικρίζονται μόνο με αποθέματα της ΕκΤ αξίας €526δισ. Αυτό το απόθεμα δημιουργείται από:
 
€40δισ πραγματικό φυσικό απόθεμα σε ευρώ
€340δισ του Eurosystem, (περιλαμβάνοντας και τον χρυσό των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης) και €150δισ που είναι τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος (στοιχεία ΕκΤ, όπως ΕΔΩ. H ακτινογραφία της παθολογίας του ευρώ στα στατιστικά που εκδίδει η ΕκΤ).
 
✔️Με λίγα λόγια, μόνο το 5,26% των χρημάτων που κυκλοφορούν δεν είναι αέρας κοπανιστός, δημιουργημένος από δάνεια και δάνεια επί των δανείων, όταν στην ΕκΤ "ανήκει" σήμερα το 71% της Ευρωπαϊκής οικονομίας!
 
Έτσι, οποιαδήποτε προσπάθεια να σωθεί η Ευρωπαϊκή οικονομία εκδίδοντας ψηφιακό ευρώ ως ρέπλικα του σημερινού ευρώ ( δηλαδή ως CBDC, όπως το κινέζικο γουάν) δεν σώζει απολύτως τίποτα σε μια πιθανή παγκόσμια κατάρρευση!
 
Τι θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ εναλλακτικά (και για να "τελειώσει" την βλακώδη συνθήκη της Λισαβόνας και τον νεοφιλελευθερισμό που γεννάει αυτή την νοσηρή εικόνα:
 
Μια καλή ιδέα είναι αυτό που προσπαθεί να κάνει τώρα η ζώνη της Ευρασίας-Ασίας δημιουργώντας ένα νέο ψηφιακό νόμισμα, με την δημιουργία ενός D-euro ως παράλληλου μέσου συναλλαγών με το ευρώ, αντικρουσμένο με ένα καλάθι άλλων αξιών (νομίσματα και εμπορεύματα στην περίπτωση του ψηφιακoύ αντιδολάριου). Αλλά χωρίς τα λάθη του αντι-δολλαριου και στηριγμένο το D-αντίστοιχο ευρώ σε αξίες που έχουν πραγματική υπόσταση και σημασία για την Ευρώπη. 
 
Έτσι ένα τέτοιο αντίστοιχο "καλάθι" δημιουργίας της αξίας του ψηφιακού ευρώ, που ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, θα μπορούσε να καθορίζεται αναλογικά πχ από το εξής "καλάθι" αξιών:
 
🔸Ένα ποσοστό της αξίας των ενεργειακών της διαθεσίμων (σήμερα κυρίως ανεκμετάλλευτα αποθέματα φυσικού αερίου στην Αν Μεσόγειο, συνολικής αξίας (τιμές του 19) περίπου 60τρισ€
 
🔸Από ενεργειακά ψηφιακά νομίσματα "μιας χρήσης" ίσης αξίας με την ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται (το 2021 περίπου 45,7δισ€, αναμένεται στο διπλάσιο μέχρι το 2030)
 
🔸Ψηφιακά νομίσματα μιας χρήσης (utility coins) αξίας όσες και οι ετήσιες επιδοτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
( τα δυο προηγούμενα απαιτούνται και για την εξυγίανση και εκσυγχρονισμό των συστημάτων ποιότητας με διαφάνεια των προϊόντων αντίστοιχα, αλλά και των αντίστοιχων συναλλαγών των εμπλεκόμενων στην παραγωγή ενέργειας και τροφίμων)
 
🔸Ψηφιακά νομίσματα ίσα με την αξία των κερδών προς διανομή στην κοινωνία που παράγει ο Κοινωνικός Τομέας της Οικονομίας της ΕΕ (σήμερα αυτός αντιπροσωπεύει το 6% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ)
 
🔸Την αξιολογημένη αξία των ευρωπαϊκών πατεντών στις τεχνολογίες της 4ης, και οσωνούπω και της 5ης βιομηχανικής επανάστασης, που εκδίδονται και μπαίνουν σε παραγωγή.
 
🔸 Κανένα δάνειο!
 
Το με ποιο ποσοστό θα συμμετέχει το κάθε ένα από αυτά στην διαμόρφωση της τρέχουσας αξίας του D-euro καθορίζεται από τις πολιτικές (που δεν είναι τα αερολογικά συνθήματα των πολιτικών αλλά ακριβώς αυτό το "μείγμα"!). 
 
Όπως πολιτική θα πρέπει να καθορίζει και το με ποιόν αριθμό, ρυθμό (δηλαδή κανόνα που μπορεί να υλοποιηθεί από ένα αλγόριθμο) θα μπαίνουν σε κυκλοφορία νέα ψηφιακά ευρώ αυτής της λογικής (που εμπεριέχει και ισχυρά αντιπληθωριστικά στοιχεία λόγω ενός τέτοιου "καλαθιού") και μέσα από ποιο αντίστοιχο "κανάλι" αρχικής τους διάθεσης. Πχ μέσα από επενδύσεις στο κοινωνικό κράτος ή επιδοτώντας με αυτά τα νέα μέσα συναλλαγών την δραστική μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, χωρίς να μειώνονται οι αποδοχές. Ή εναλλακτικά από την ζήτηση του εμπορίου στο διαδίκτυο. Διαλέξτε!
 
Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι πολύ καλές προτάσεις πχ της Ομάδας Σπινέλι του Ευρωκοινοβουλίου για την επανίδρυση της Ένωσης στην βάση της κοινωνικής σύγκλησης των τοπικών της κοινοτήτων, θα σκοντάφτει πάντα πάνω σε ένα ευρώ που έχει σχεδιαστεί για να παράγει μόνο φούσκες και ανισότητες. Και τώρα και πληθωρισμό μεγάλης διάρκειας σε συνθήκες ύφεσης.Και ποιος θα τα κάνει όλα αυτά;; Το εύλογο ερώτημα.
 
Ας αρχίσουμε να συζητάμε εδώ αυτό που επιτρέπεται σήμερα και από την Κοινοτική Οδηγία 843/18 και θα δεις πως θα τρέξουν όλοι. Πρόταση κατατεθημένη υπάρχει.
 
Και τεχνολογίες υποστήριξης των πιο πάνω, υπάρχουν...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εν κατακλείδι, το ψηφιακό ευρώ θα έχει αντίκρισμα σε φυσικό αέριο θαμμένο και σφραγισμένο από Ρετζέπ και Κούλη, πράσινο αέρα κοπανιστό, αγροτικές και μκοτζήδικες επιδοτήσεις (και έσοδα από τράφικινγκ ας πούμε;) και πατέντες. Και δεν θα χρειάζεται κεντρική τράπεζα να το τρομπάρει. Κάποιος απ' τους δυο μας το 'χει χάσει. Μπορεί να 'μαι και 'γω που δεν καταλαβαίνω...

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Δεν μας λες βρε "μάστορα"...έχεις καμία καλύτερη πρόταση να ρίξεις στην παρέα;; Αν έχεις σε ακούμε. Κάνεις το ίδιο λάθος με άλλους...Άλλο η σύνδεση με τα αποθέματα και άλλο με τα εξορυγμένα εμπορεύματα! Φαντάσου την γη σαν ένα μεγάλο θησαυροφυλάκιο αξιών, όπως παλιά ο χρυσός στα θησαυροφυλάκια των Τραπεζών. Ότι εξορύσσεται, μειώνει την αξία του αποθέματος!

Αρα και ένα σύγχρονο νόμισμα πρέπει να στρέφει τις κοινωνίες στην εξοικονόμηση πόρων και την ανακύκλωση πρώτων υλών. Ενα σύστημα είναι όλα...

Προς το παρών οι ιδέες σπέρνονται για να γίνουν καλύτερες. Έννοια σου, τίποτα δεν πάει χαμένο...

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Τα επίσημα παπαγαλάκια των τραπεζών βλέπουν τώρα τον κίνδυνο κατάρρευσης από την "σκιώδη τραπεζική" ύψους 60τρισ που έχει δημιουργήσει το σύστημα παραγωγής χρήματος.
Αυτοί είναι όμως η πλέμπα αυτού του καζινοκαπιταλισμου, το κάτω επίπεδο της αλυσίδας "μόχλευσης".

Μαζί με αυτούς, κινδυνεύουν τώρα και τα ανώτερα πατώματα, των συνθετικών προϊόντων derivatives ύψους πάνω των 1500τρισ.

https://www.in.gr/2022/05/31/economy/diethnis-oikonomia/mia-vradyflegis-vomva-63-tris-dolaria/