ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Γράφει μέσα στο άρθρο .." η Αθήνα επιδιώκει να πείσει τις ΗΠΑ ώστε να θέσει ως όρο την επίσημη δέσμευση από την Τουρκία, ότι σε περίπτωση εγκρίσεως πωλήσεως όπλων αμερικανικής προελεύσεως, δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας. "
Γελοίοι το λιγότερο τα κουκλοθέατρα των Αθηνών. Απ' την στιγμή που έρχονται τα όπλα στο έδαφος σου και τα χειρίζονται οι δικοί σου, μπορείς να τα κάνεις ο,τι θέλεις.
« Τα έθνη χάνουν την ικανότητα να σκέπτονται στρατηγικά, ακριβώς όταν την χρειάζονται περισσότερο».
Παναγιώτης Κονδύλης
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στο ζήτημα του τουρκικού αιτήματος προς την Ουάσιγκτον για την προμήθεια μαχητικών F-16V Block 70 και τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς σε διπλωματικό επίπεδο επί του συγκεκριμένου, αναφέρθηκαν τελευταία ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.
Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3» (Νότης Παπαδόπουλος, Βασίλης Χιώτης) ο ΥΕΘΑ επανέλαβε όσα είχε πει προ ημέρων και στην Βουλή, κατά την κύρωση της MDCA, ότι “ο δρόμος για την απόκτηση ή την αναβάθμιση των F-16 σύμφωνα με αυτά που ζητεί η τουρκική πλευρά, είναι μακρύς και αβέβαιος“. Επίσης, επεσήμανε για άλλη μια φορά την διευκρίνιση ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει μέχρι τώρα επισήμως τα νομοθετικά σώματα για το τουρκικό αίτημα προμήθειας F-16V και αναβαθμίσεως υφισταμένων μαχητικών του τύπου αλλά για άλλα συστήματα αμερικανικής προελεύσεως: “Άλλα ζήτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση και άλλα τους προσέφερε η διοίκηση Μπάιντεν. Στους προσέφερε την απόκτηση κάποιων πυραυλικών συστημάτων και την αναβάθμιση κάποιων συστημάτων ραντάρ και όχι τη συνολική αναβάθμιση και αγορά 120 συνολικά F-16 στην εκδοχή Viper“.
Ο ΥΕΘΑ ανέφερε πως έχει σοβαρές αμφιβολίες ως προς την λήψη εγκρίσεως από το Κογκρέσο και τη Γερουσία για να συμπληρώσει: “Οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να δεχθούν την παράλληλη απόκτηση και F-35 και S-400 και εμμένουν σε αυτή τους την απόφαση. Οπότε έχει πολύ μέλλον αυτή η υπόθεση και θα εξαρτηθεί από τη συνολική συμπεριφορά των Τούρκων“.
Ως προς τους διπλωματικούς χειρισμούς σε επίπεδο καθαρά Υπουργείων Εξωτερικών, αναφέρθηκε εχθές ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικό σταθμό STAR (Μάρα Ζαχαρέα), αποκαλύπτοντας ότι η Αθήνα επιδιώκει να πείσει τις ΗΠΑ ώστε να θέσει ως όρο την επίσημη δέσμευση από την Τουρκία, ότι σε περίπτωση εγκρίσεως πωλήσεως όπλων αμερικανικής προελεύσεως, δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας.
Είπε συγκεκριμένα ο υπουργός: “Η Ελλάδα δεν αντιπαρατίθεται με την Τουρκία. Λέει κάτι απλό, όμως. Ότι, εάν η Τουρκία έχει συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, πρέπει να υπάρχουν δεδομένες διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία δεν θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα δεν μπορεί να συμφωνήσει, στο βαθμό που της πέφτει λόγος, στην παροχή οπλικών συστημάτων στην Τουρκία ή αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, αν αυτά μετά από ένα χρονικό διάστημα απειλούν εμάς τους ίδιους. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό το πράγμα. Κατά τούτο, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όσες δυνατότητες έχει, όπου τις έχει, για να σταματήσει την αναβάθμιση των τουρκικών οπλικών συστημάτων, στο βαθμό που η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, στο βαθμό που η Τουρκία μας απειλεί, στο βαθμό που η Τουρκία συνεχίζει με το casus belli. Εάν κάποτε μιλήσουμε για μια κάποια άλλη Τουρκία, τότε θα υπάρχει και μια άλλη ελληνική στάση“.
Με διπλωματικό τρόπο, η Ελλάδα ενημερώνει τις ΗΠΑ ότι καθώς αυτή δεν απειλεί κατ’ ουδένα τρόπο την Τουρκία ενώ αυτή το πράττει καθημερινώς, δεν έχει έννοια και δεν αρκεί στις εγκρίσεις πωλήσεως οπλικών συστημάτων να σημειώνεται η καθιερωμένη και εντελώς τυπική διατύπωση περί μη διαταράξεως των ισορροπιών ισχύος στην περιοχή. Εάν δεχθούμε ότι παρά την επιβολή των κυρώσεων CAATSA οι ΗΠΑ όντως εξετάζουν την περίπτωση εγκρίσεως κάποιων μικρότερης σημασίας αιτημάτων της Τουρκίας, η Αθήνα επιδιώκει, όπως εξάλλου το είπε ευθέρως και ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στους Αμερικανούς νομοθέτες, να εξετάσουν συνολικώς και όχι αποσπασματικώς τα τουρκικά αιτήματα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου