ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Ως γνωστόν είχαμε προχθές την αχρήστευση των δύο αγωγών Northstream 1 και 2 με εκείνη την περίεργη έκρηξη και διαρροή αερίου στην Βαλτική, που ο ένας "αντίπαλος" δείχνει τον άλλο ως υπεύθυνο.
 
Από τις υπόλοιπες 4 γραμμές μεταφοράς ρωσικού αερίου δυτικά, ο αγωγός που περνάει από την Ουκρανία έχει αχρηστευτεί ήδη με ανατινάξεις στον Ουκρανικα ελεγχόμενο τομέα από την αρχή του πόλεμου και υπολειτουργεί, ενώ ο δύο αγωγοί μέσω Λευκορωσίας -Πολωνιας έχουν "αντιστρέψει ροή" από τα σύνορα της Πολωνίας προς την Δύση.
 
Έτσι μέχρι πρότινος έμενε ενεργός μόνο ο υποθαλάσσιος αγωγός Turkstream στην Μαύρη θάλασσα, απ' όπου τροφοδοτείται η Τουρκία για μέρος των εγχώριων αναγκών της αλλά και οι Βουλγαρία, Σερβία και Ουγγαρία. Από αυτόν τον αγωγό προμηθεύονταν μέχρι σήμερα και η Ελλάδα το μισό περίπου αέριο από την Gazprom, με το άλλο μισό να έρχεται via Ουκρανία (περίπου το 35% των εισαγωγών που κάναμε το 21 αφορούσε ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αυτών των συστημάτων μεταφοράς). Ο εν λόγω αγωγός είναι ο μόνος που επέτρεπε και την μίξη ρωσικού αερίου με αζερικο, ιρανικό ή από το Κιργισταν για να βαπτιστεί ανάλογα.
 
Λόγω των νέων κυρώσεων της ΕΕ όμως, στις 18 Σεπτεμβρίου, η άδεια εξαγωγής του φορέα εκμετάλλευσης του υπεράκτιου αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream ανακλήθηκε πριν από το χρονοδιάγραμμα, όπως δήλωσε ο φορέας εκμετάλλευσης/συντήρησης του αγωγού Ολλανδική εταιρεία.
Ο φορέας εκμετάλλευσης σωλήνων είναι εγγεγραμμένος στην Ολλανδία, επομένως δεν θα μπορεί πλέον να παρέχει αγαθά και υπηρεσίες για χρήση από την Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας συντήρησης του αγωγού. 
 
Παρ ότι η εταιρεία δήλωσε ότι, οι προμήθειες μέσω του αγωγού θα συνεχιστούν επειδή έχει ήδη υποβάλει αίτηση για ανανέωση της άδειας της, καθώς είναι σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπη, είναι αμφίβολο αυτό πότε και αν θα δοθεί.
 
Αυτή η εξέλιξη οδηγεί στην διακοπή λειτουργίας του Turkstream για λόγους ασφαλείας και στην σχεδόν πλήρη εξάρτηση της ΕΕ πλέον για αέριο από το LNG (κυρίως των ΗΠΑ και δευτερευόντως από το Κατάρ, την Αλγερία και την Αίγυπτο) και από τους αγωγούς που διέρχονται μέσω Ιταλίας ή Ισπανίας από την Βόρειο Αφρική.
 
Αυτή η εξέλιξη, που θέτει σοβαρή πίεση και στην Τουρκία, (θα ταπεινωθεί και η Τουρκία) την οδήγησε προχθές στο να διακόψει τις συναλλαγές των κρατικών Τραπεζών της με το Ρωσικό swift, τον δεύτερο δηλαδή "αγωγό" blending ρωσικού χρήματος προς τις αγορές της Δύσης χωρίς κυρώσεις. Στο ρωσικό MIR παραμένουν πλέον συνδεδεμένες μόνο ιδιωτικές τουρκικές τράπεζες.
 
Τα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα φαίνεται να επηρεάζονται πάλι λίγο από αυτή την (αναμενόμενη) εξέλιξη, αφού ήδη αέριο και τραπεζικές συναλλαγές διοχετεύονται προς τις ασιατικές αγορές.
 
Το γεωπολιτικό παίγνιο των αγωγών εκτελείται χωρίς σοβαρές εκπλήξεις, προς την οριοθέτηση των δύο ζωνών ισχύος νομισμάτων που διαμορφώνονται, μετά την σύνοδο των G7 στην Κορνουάλη τον Ιούνιο του 21.
 
 Ανάλυση της γεωπολιτικής των αγωγών από τον Μάρτιο ΕΔΩ...

Η είδηση ΕΔΩ....
 
Πάρε και εικόνα του δικτύου αγωγών επί χάρτου
 

 
Kαι αυτό πολύ σχετικό ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: