ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ (με τιμές Αυγούστου)

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας δουλεύει χοντρικά ως εξής:
 
🔸Οι παραγωγοί ηλεκτρικού εισπράττουν διοικητικά οριζόμενη τιμή για το ρεύμα που παράγουν, διαφορετική ανά τεχνολογία (λιγνίτες, φυσικό αέριο, ΑΠΕ, κλπ.).
Η τιμή –πλαφόν για τον Ιούλιο ήταν 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα υδροηλεκτρικά (65€ το 2021), 85 ευρώ για τις λοιπές ανανεώσιμες πηγές (43€ το 21, αφού ως γνωστόν ακρίβυνε ο ήλιος και ο αέρας...), 208,29 ευρώ για τις λιγνιτικές μονάδες (143€ το 21) , 292 ευρώ για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου και 408,47 ευρώ για τις μονάδες ανοιχτού κύκλου.
 
🔸Οι προμηθευτές/έμποροι αγοράζουν το ρεύμα στην τιμή που διαμορφώνεται όμως στο Χρηματιστήριο και που είναι πολύ υψηλότερη από το πλαφόν στους παραγωγούς (π.χ. η τιμή Χρηματιστηρίου έκανε τον Αύγουστο ρεκόρ με μέσο όρο τα 426,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Η διαφορά (χρηματιστηριακή τιμή που πληρώνουν οι προμηθευτές/έμποροι μείον το πλαφόν που εισπράττουν οι παραγωγοί) μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές ρεύματος. Πώς;;
 
Πληρώνοντας στους εμπόρους το κράτος ένα σταθερό ποσό ανά ΜWh, που κάθε μήνα μεγαλώνει.
Έτσι όμως μία ΜWh πχ από ΑΠΕ χρεώνεται προς την κατανάλωση από τον αντίστοιχο έμπορο σαν να ήταν από φυσικό αέριο!)
 
🔸Οι καταναλωτές από τον Αύγουστο και μετά πληρώνουν τιμολόγια, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, λέει, σε τιμές που ανακοινώνονται εκ των προτέρων από όλους τους προμηθευτές/εμπορους τους και που ισούνται με το τιμολόγιο κάθε εταιρείας μείον την επιδότηση που θα δίνει η Πολιτεία. Δηλαδή εισπράττουν με μια μαντεψιά τους ψιλοαυθαίρετα ορισμένη, όσα διαμόρφωσαν μόνοι τους στο χρηματιστήριο και μάλιστα χωρίς ρίσκο μην και δεν πληρωθούν κάποιοι λογαριασμοί, αφού θα εισπράξουν ένα μεγάλο μέρος από το κράτος.
 
Όμως οι τιμές του φυσικού αερίου, όπως κυμαίνονται τον Ιούλιο διαμόρφωσαν τα τιμολογίων ρεύματος του Αυγούστου τελικά κοντά στα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Που προέκυψε αυτό το έξτρα καπέλο, πάνω στο καπέλο που βάζει το καρτέλ των χονδρεμπόρων στην "ελεύθερη αγορά" του χρηματιστηρίου;;
 
🔸Οι προμηθευτές με το νέο σύστημα τιμολόγησης/επιδοτησεων μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής,προσθέτουν στις τιμές ως κόστος και ένα «ασφάλιστρο κινδύνου» για να καλυφθούν έναντι, λέει, ακραίων διακυμάνσεων στις τιμές τον επόμενο μήνα!
 
Δηλαδή εισπράττουν τώρα μια ρήτρα αναπροσαρμογής προκαταβολικά, που την οποία πληρώνουμε όλοι και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, και που φέτος πάει έτσι για πολύ μεγάλα ανοίγματα νέου δανεισμού.
 
✔️Η αποσύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από φυσικό αέριο (όπως το έκανε η Ισπανία και η Πορτογαλία) "χαλάει" αυτή την χρυσοφόρο κότα που μεταφέρει πολλά δισ€ από τους πολλούς σε πολύ λίγους. Η Κομισιόν όμως δεν τολμάει να το κάνει, μήπως και έτσι καταρρεύσουν οι τράπεζες που εκδίδουν τις ασφάλειες και δανείζουν τις εταιρίες να πληρώσουν το ασφάλιστρο, αφού κάποιες εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικού, κυρίως αυτές χωρίς δική τους παραγωγή, κινδυνεύουν έτσι να χρεοκοπήσουν μέσα στον επόμενο μήνα, αφού θα πρέπει να πληρώσουν ασφάλιστρα που δεν θα εισπράξουν λόγω της πτώσης της τιμής.
 
✔️Όσο για το πλαφόν στο αέριο, ως εναλλακτική, κολλάει στα γεωπολιτικά. Πώς βάζεις πλαφόν στο αέριο από την Ρωσία πχ, χωρίς να μπει έτσι και στο τεξανικό που έρχεται με LNG, που 7πλασιαζει την τιμή του από το Τεξας μέχρι την Ολλανδία;; Οεο...
 
✔️Όσο για το "πλαφόν στα κέρδη" που πρότεινε η πονηρή προεδρεσσα μας, δώρο άδωρο, καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Δεν υπάρχουν λέμε, έγιναν κυλιόμενες επισφάλειες από μήνα σε μήνα.
 
✔️Και έτσι συνεχίζει η ανοησία των νεοφιλελέ σοφών του ευρώ-ιερατείου να φουσκώνει τον πληθωρισμό της ΕΕ στον Θεό και τους εδώ ημετέρους του συστήματος, χορηγούς του κυβερνώντος κόμματος, να σωρρευουν ως ευρωπρωταθλητές εκατομμύρια κάθε μήνα, που μάλιστα δεν φορολογούνται! Γιατί εγγράφονται ως επισφάλειες στους ισολογισμούς και όχι ως κέρδη!
 
✔️Έτσι φουσκώνουν οι λογαριασμοί τον πληθωρισμό, που ότι και να κάνει η Λαγκαρντ αυξάνοντας τα επιτόκια, δεν θα πέφτει!.
 
Τι δεν καταλαβαίνεις;; 2δισ€ τον μήνα είναι το μέγεθος της έτσι ληστείας μόνο από την αγορά ενέργειας και μόνο στην Ελλάδα (χώρια όσα θα εισπράξει επιπλέον το γκουβέρνο από τον ΦΠΑ ενέργειας, για να γυρίσει ένα μέρος του ως κόκκαλο με τα pass της πλάκας).
 
Η λογική Σκρεκα-Γεωργιαδη θεωρεί αυτό το ληστρικό σύστημα σωστό και ευλογία! Γιατί, λέει, οι λήσταρχοι επιδοτημένοι στο τέλος θα επενδύσουν τα κέρδη τους σε νεες μονάδες και θα χεστούμε στην ανάπτυξη!
 
Που το είδαν αυτό να γίνεται;;Περιμένουν όλοι σαν τα κοράκια τα κορονοϊοπακέτα για να κάνουν επενδύσεις, το χέρι δεν μπαίνει στην τσέπη. Οι τύποι κερδίζουν πολύ περισσότερα τζογάροντας τα κέρδη τους στο χρηματιστήριο ρύπων!
 
Η τιμή για σήμερα Παρασκευή διαμορφώθηκε στο χρηματιστήριο ενέργειας σήμερα στα 465,79€/ΜWh. Η ζήτηση προβλέφθηκε στις 150 γιγαβατώρες και στο μείγμα παραγωγής 33,6% θα έχει το αέριο, 27,5% οι ΑΠΕ, 19,8% οι εισαγωγές, 9,7% ο λιγνίτης και 4,2% τα υδροηλεκτρικά.
 
Γιατί;; Έτσι θέλουν! Τι θες εσύ τώρα;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: