ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΎΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΏΝ ΕΝEΡΓΕΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥH ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΣΚΡΕΚΑΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΖΩΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΎΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΏΝ ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΣΚΡΕΚΑΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΖΩΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ 

Η ΕΕ θέλει ένα όριο τιμής 200 MWh για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από μη φυσικό αέριο.
 
Ένα προσχέδιο πρότασης των Βρυξελλών που διέρρευσε πριν λίγο φαίνεται να παρεμβαίνει στην επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης θέτοντας ανώτατο όριο τιμής στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας μη φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους Financial Times .
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τα κράτη μέλη να περιορίσουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αιολικών πάρκων, πυρηνικών αντιδραστήρων και εργοστασίων άνθρακα, τα οποία παράγουν ηλεκτρική ενέργεια χωρίς φυσικό αέριο, με όριο τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα. 
 
Η επιβολή ενός τέτοιου ανώτατου ορίου τιμής οφείλεται ως " το αποτελέσματα της αγοράς που θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο αν αναμένονται ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού λειτουργούν κανονικά και δεν υπόκεινται σε οπλοποίηση της ενέργειας μέσω διαταραχών στον εφοδιασμό φυσικού αερίου", αναφέρει η επιτροπή στο προσχέδιο πρότασης. 
 
Η FT επεσήμανε ότι οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία εκτοξεύτηκαν στα ύψη επειδή είναι συνδεδεμένες με την NatGas, παρόλο που κάποια ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από άλλες πηγές. 
 
Η τελευταία κίνηση της Ρωσίας κατά της Ευρώπης έκλεισε τον αγωγό Nord Stream 1. Η Μόσχα είπε ότι ο κρίσιμος αγωγός αερίου προς την Ευρώπη δεν θα ανοίξει ξανά έως ότου η «συλλογική Δύση» άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν την ιστορική παρέμβαση τους στην αγορά ενέργειας. 
 
"Ένα προσχέδιο πρότασης της ΕΕ που διέρρευσε περιλαμβάνει ανώτατο όριο τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στα υποοριακά κέρδη... Αν αληθεύει, θα βλέπαμε ότι είναι καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα για τις εταιρείες παραγωγής", γράφουν σε σημείωμα οι αναλυτές της Jefferies. Μετά τις ειδήσεις, οι μετοχές επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και οι μετοχές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκαν στην Ευρώπη. 
 
Ο ανώτερος αναλυτής της Credit Suisse, Jens Zimmermann, δήλωσε ότι το προσχέδιο της πρότασης φαίνεται θετικό για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως η "RWE".
«Ακόμη και κάτω από ένα ανώτατο όριο τιμής, οι ανοδικές αναθεωρήσεις του EPS έχουν πλέον γίνει πιο πιθανές, καθώς οι συναινετικές προβλέψεις της RWE δεν βασίστηκαν ποτέ στις πρόσφατες υπερβολικά υψηλές τιμές ενέργειας», είπε ο Zimmermann. 
 
Ο αναλυτής της RBC, Φερνάντο Γκαρσία, είπε ότι το χάσμα στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας "είναι αρκετά υψηλό, σαφώς πάνω από το ισοπεδωμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας" και θα μπορούσε να είναι αρκετά υψηλό ώστε να μην αποθαρρύνει τις μελλοντικές επενδύσεις σε γεννήτριες εκτός αυτές που κινούνται με φυσικό αέριο.
 
Φαίνεται ότι το σχέδιο θα μπορούσε να εξαλείψει την αβεβαιότητα για τις εταιρείες κοινής ωφέλειας.
Οι FT σημείωσαν: "Πολλά κράτη μέλη έχουν παραπονεθεί ότι οι Βρυξέλλες δεν ενήργησαν αρκετά γρήγορα. Ορισμένα, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, πίεσαν ώστε η Επιτροπή να αποσυνδέσει τις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας." 
 
Η πρόταση για ανώτατα όρια τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια που δεν προέρχεται από φυσικό αέριο έρχεται καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε όλη την ήπειρο παρουσιάζουν τεράστιο περιθώριο κέρδους . 
 
Αυτό σημαίνει:
 
🔸 Αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το αέριο (για την διατήρηση της σύνδεσης επιμένει η πολιτική Μητσοτάκη μέχρι τώρα, που επιδοτεί με ακριβό πλέον χρήμα τις ηλεκτροπαραγωγες εταιρίες που τιμολογούν με βάση τις τιμές από αέριο, και που τώρα καλείται να συγκρουστεί με τα συμφέροντα που την στηρίζουν κάνοντας μια τεράστια κωλοτούμπα ή να συγκρουστεί με την Κομισιόν 
 
🔸Την ουσιαστική άμεση διακοπή όλων των ευρωπαϊκών "χρηματιστηρίων ενέργειας".
 
Πρόβλεψη τoυ ιστολογίου:
Ο Σκρεκας θα πάει στην σύνοδο ζωσμένος με εκρηκτικά φωνάζοντας "Αλαχ Ουακμπαρ"


Δεν υπάρχουν σχόλια: