ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΥΡΗΞΑΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΥΡΗΞΑΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ (όπως δεν τα λένε τα βιβλία της Κεραμέως)

Οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι G4 του 19ου αιώνα, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Αυστροουγγαρία και Ρωσία, είχαν φροντίσει από το συνέδριο τους στην Βιέννη το 1815 πως δεν θα διαταραχθεί η μεταξύ τους ισορροπία στην Ευρώπη και τις περιοχές του πλανήτη που απομυζούσε το αποικιοκρατικό τους καθεστώς.
 
Μετά την Ελληνική Επανάσταση τους προστέθηκε όμως ένας νέος μπελάς. Η τύχη του "Μεγάλου Ασθενή της Ανατολής", της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, που άρχισε να δείχνει σημάδια κόπωσης από την εξάντληση των ορίων του φεουδαρχικού μοντέλου που εφάρμοζε επί 4 αιώνες. Κρίσιμο το τι θα γίνει τότε με την Οθωμανική και για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών του επόμενου καυσίμου της τότε βιομηχανικής επανάστασης, της 2ης, του πετρελαίου της Μουσουλης και της σημερινής Σαουδικής Αραβίας. Έτσι αποφάσισαν να στηρίξουν την Ελληνική Ανεξαρτησία όταν συνειδητοποίησαν ότι τους χρειάζονταν ένας τοπικός χωροφύλακας για να προσέχει τον Μεγάλο Ασθενή της Ανατολής.
 
Το 1846 όμως έσκασε επισιτιστική κρίση στην Ιρλανδία, τότε επαρχία της μόνης παγκόσμιας δύναμης, της Βρετανικής αυτοκρατορίας και ξεκίνησε και από εκεί το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς τις ΗΠΑ. Οπότε οι G5 της εποχής (είχε προστεθεί και η Πρωσία) άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν έπραξαν σωστά.
 
Ο Τσάρος Νικόλαος βρήκε τότε την ευκαιρία για να επισπεύσει στην διάλυση της Οθωμανικής, με πρόσχημα τον θρησκευτικό έλεγχο της Ιερουσαλήμ. Η Γαλλική αντίδραση, που ήθελε να αποκτήσει πρώτη έλεγχο στο Σουέζ πριν προλάβουν οι Βρετανοί, εξελίχθηκε σε μείζονα ευρωπαϊκό πόλεμο κατά της Ρωσίας, όταν αυτή πήγε να επεκταθεί προς τα Βαλκάνια , ενώ ταυτόχρονα οι Άγγλοι ανησυχούσαν για την ρωσική επέκταση και στις θάλασσες της Άπω Ανατολής. Μέχρι που έχασε και εκεί τον ναυτικό πόλεμο με την Ιαπωνία, για να πάψει έτσι τελεσίδικα κάθε προοπτική της Ρωσίας να γίνει ναυτική δύναμη τέσσερις δεκαετίες μετά τον πόλεμο που...της κηρύξαμε και εμείς.
 
Για δύο χρόνια περίπου, από το 1853 μέχρι το 55, εξελίχθηκε ο λεγόμενος Κριμαϊκός Πόλεμος, που επικεντρώθηκε στην Κριμαία, που δεσπόζει και στους σιτοβολώνες της σημερινής Ουκρανίας και στα ενεργειακά περάσματα από τον Καύκασο.
 
Ρώσοι εναντίον Οθωμανών+Ευρωπαίων και μαζί τους και ένα εκστρατευτικό Ελληνικό σώμα 1000 στρατιωτών για την υποστήριξη του Ασθενή της Ανατολής, Οθωμανικής αυτοκρατορίας. (που όμως δεν τα πήγαμε καθόλου καλά στο στρατιωτικό πεδίο).
 
Ο πόλεμος ολοκληρώθηκε μεν με ήττα της τσαρικής Ρωσίας αλλά πυροδότησε εξελίξεις σε όλο τον πλανήτη.
🔸Η στερλίνα έγινε παγκόσμιο νόμισμα,
🔸όλοι οι Ευρωπαίοι άρχισαν να έχουν αποικίες στην Αφρική και την Άπω Ανατολή, και
🔸πυροδοτήθηκαν νέες εθνικές συνειδήσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.
🔸Ακολούθησε η πρώτη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση με επίκεντρο την Βιέννη την δεκαετία του 1880 και η δεύτερη επισιτιστική κρίση στην Ιρλανδία, πριν την έναρξη του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου, που έγινε για το ξεκαθάρισμα των Ευρωπαϊκών ανταγωνισμών στο μοίρασμα των αποικιών, κυρίως της Αφρικής..
 
Η κατάληξη της ιστορίας γνωστή από εκεί και πέρα. 
 
🔹Όλος ο χρυσός της Ευρώπης μετακόμισε μετά τους δυο παγκόσμιους πολέμους στις ΗΠΑ που ανέλαβαν την ανοικοδόμηση της και δύο φορές,
🔹η Οθωμανική αυτοκρατορία διαλύθηκε γρήγορα, με το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου
🔹εμείς παίξαμε και χάσαμε με την Μικρασιατική εκστρατεία και
🔹η ιστορία κινήθηκε προς την εξυπηρέτηση των αναγκών της επόμενης βιομηχανικής επανάστασης με δυο πλέον νέους πόλους. Την νεωτερική ΕΣΣΔ και τις νεανικές και καινοτόμες τότε ΗΠΑ. 
 
Και αυτή όμως η διαχείριση δεν απέφυγε τις επισιτιστικές κρίσεις. Στην Αφρική (Μπιαφρα, Σουδαν κλπ), στην Ασία (Καμπότζη, Μπαγκλαντες) η και μέσα σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες εντός χωρών, κυρίως του Νότου.
 
Οι ΗΠΑ ορίστηκαν de facto ως o κληρονόμος των αποτυχημένων Βρετανών στην διαχείριση του πλανήτη, έχοντας ήδη συγκεντρώσει σχεδόν όλα τον χρυσό της Ευρώπης για να της πληρωθούν οι ανάγκες της ανοικοδόμησης της. Αυτή η ιστορία μετά το 71 οδήγησε και στην παντοκρατορία του δολαρίου,, που δεν βρήκε ιδιαίτερες αντιστάσεις από την ΕΣΣΔ όταν αποφάσισε ο Νίξον μονομερώς να αποσυνδέσει το δολάριο τελείως από τον χρυσό και να το παράγει με δάνεια.
 
Η ΕΣΣΔ δεν άντεξε σε αυτόν τον ανταγωνισμό, διαλύθηκε σχετικά εύκολα και ξεκίνησε και στην Ρωσία η εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού, που έδειχνε να κυριαρχεί όπως και το δολάριο στον κόσμο.
 
Τα υπόλοιπα τα ξέρετε όπως ίσως και μέσα από ποια αντίστοιχη αποτυχία της νεοφιλελέ παγκοσμιοποίησης υπό την μονοκρατορία του δολαρίου, φτάσαμε πάλι έως εδώ. Πάλι σε ένα πόλεμο περί την Κριμαία και μια νέα αλλαγή στα παγκόσμια νομισματικά με ίδια τα διακύβευμα. 
 
Η τροφή και οι ροές του φυσικού αερίου τώρα. 
 
Η εξέλιξη προκαλεί τεκτονικές αλλαγές που επηρεάζουν το ενεργειακό, τα logistics, τις παραγωγές παντού που τείνουν πάλι να ικανοποιήσουν εθνικές επάρκειες κλπ. Μέχρι να επέλθει κάποια νέα ισορροπία, οι επισιτιστικές κρίσεις δείχνουν πάλι ορατές και απειλητικές. Ακόμα και σε περιοχές τώρα εντός της Ευρώπης!
 
Αυτό που δεν είναι ίσως γνωστό είναι ένα υποτιμημένο επίτευγμα του νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Σε αυτή την πολυτάραχη 200χρονη ιστορία, και με εξαίρεση το διάστημα που βρεθήκαμε υπό Γερμανική κατοχή, δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ σοβαρή επισιτιστική κρίση, παρά το σαθρό υπόβαθρο που αναπτύχθηκε η εξαρτημένη του οικονομία και τις φτωχές της επιδόσεις!
 
Ο λόγος (κατά τον Δερτιλη, Ιστορία του Ελληνικό κράτους 1828-1929, Παν. Εκδόσεις Κρήτης), η οικόσιτη γεωργία και κτηνοτροφία/πτηνοτροφία, που κυρίως κινήθηκε από τον γυναικείο πληθυσμό..Οι κοτουλες και το περιβολάκι της γιαγιάς δηλαδή.
 
Αυτή την ικανότητα όμως την χάσαμε από την δεκαετία του 50 και μετά. Μια μικρή ανάμνηση της έχει μείνει με την οικόσιτη ελαιουργία, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της ΚΑΠ. Επιδοτούνται 670.000 παραγωγοί, όταν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι λιγότεροι από 170.000 πλέον (και ελάχιστοι νέοι). Σχεδόν όλοι ελαιοπαραγωγοί κάλυψης οικόσιτων αναγκών.
 
Πως θα την βγάλουμε τώρα πάλι καθαρή;;
 
Αν περιμένεις λύσεις από την σημερινή κυβέρνηση, που έχει κηρύξει έναν κατά φαντασία πόλεμο παλι με την Ρωσία ενώ κάνει μέρος του πλυντηρίου και της βρώμικης δουλειάς bypass των αποτυχημένων κυρώσεων εναντίον του Πούτιν (σε ρόλο συμπληρωματικό της Τουρκίας, που κυριολεκτικά ζει από αυτό το σπορ), τότε έχασες! Οι τύποι που μας κυβερνούν είναι αλλού γι αλλού, έχοντας πάντα ως κύρια έννοια όχι να κυβερνήσουν αλλά "να κλείσουν δουλειές" υπερ των χορηγών τους και να φορτώσουν την λύση κάθε σοβαρού προβλήματος στην ατομική μας ευθύνη.
 
Δεν είναι όμως τόσο απλή η απάντηση της σοβαρής αντιμετώπισης της ορατής επισιτιστικής κρίσης αυτόν τον χειμώνα, αν δεν δούμε την Ελλάδα μέσα στον κόσμο που δυναμικά μεταβάλλει πάλι. Να αντιληφθούμε την νέα αρχιτεκτονική του στα πάντα, για να προσαρμοστεί αυτή η χώρα στις απαιτήσεις της λεγόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης εντός μιας πολυπολικής μετα-παγκοσμιοποιησης υπό (τουλάχιστον) δύο παγκόσμια κλασσικά νομισματα και ένα σωρό ψηφιακά. Και η λύση να βάλουμε πάλι τις κορούλες της γιαγιάς να παράγουν, δεν είναι επαρκής.
 
Αχαρτογράφητα τα νερά μπροστά και κανείς δεν τα ξέρει όλα. Άρα όλοι όσοι έχουν προτάσεις επί του τι να κάνουμε, τις καταθέτουν και τις συζητάμε. 
 
Η σημερινή διαχείριση του γκουβέρνου δείχνει ότι δεν ξέρει που πατάει και που βρίσκεται, εμμένοντας σε δογματισμούς που κατέρρευσαν και απλώς επιτείνουν τις κρίσεις. Οπότε ας μην κάνει τον κόπο, αν δεν έχει σκοπό να αυτοαναιρεθει, μιας και αυτές της συνταγές που έχει υιοθετήσει κάνουν το πρόβλημα πολύ χειρότερο. Στοιχείο που δεν κρύβεται πλέον εύκολα με φραστικούς λεονταρισμούς του τύπου "είμαστε σε πόλεμο" με την σημερινή ομογάλακτο της ακροδεξιά Ρωσία.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το εθελοντικό σώμα Ελλήνων πολέμησε υπέρ των Ρώσων,όχι εναντίων τους.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Το εθελοντικό σώμα Ελλήνων πολέμησε υπέρ των Ρώσων,όχι εναντίων τους. "

Το εθελοντικό;;; Εθελοντικό σώμα;; Σαν εθελοντής εσύ μπορείς να πας να πολεμήσεις με όποιον θέλεις. Το θέμα είναι η Ελλάδα σαν ΧΩΡΑ με τμήμα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ στρατού με τίνος την πλευρά ήταν στον πόλεμο της Κριμαίας;; Και με ποιά πλευρά πολέμησε ως σύμμαχος;;;

Η συμμετοχή της Ελλάδος στην εκστρατεία αυτή αποφασίστηκε από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και την κυβέρνησή του, που τελούσε από τον Ιούνιο του 1917 χωρίς την παρουσία αντιπολίτευσης. Η Ελλάδα προσφέρθηκε τότε να συμμετάσχει, (αρχικά), με τρεις μεραρχίες. ΟΧΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ...ΜΕΡΑΡΧΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ.

Πάμε παρακάτω...το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα που πήρε μέρος στον πόλεμο της Κριμαίας ήταν με το μέρος της Αντάτ και κατά των μπολσεβίκων.Αποτελούσε μέρος της γενικότερης διασυμμαχικής επέμβασης στον τότε ρωσικό εμφύλιο πόλεμο υπέρ των Λευκών, που αναπτύχθηκε στην Κριμαία, τον Καύκασο, τη Βεσσαραβία, στη Βόρεια και Ανατολική Ρωσία - Σιβηρία, με ατυχή κατάληξη για τους δυτικούς συμμάχους.

Με το πέρας της εκστρατείας αυτής το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα μεταφέρθηκε στη Μικρά Ασία για ενίσχυση του μετώπου της μικρασιατικής εκστρατείας που μόλις είχε ξεκινήσει.

Όπως βλέπουμε ΔΕΝ υπήρχαν εθελοντές ....και το εκστρατευτικό ελληνικό σώμα πολέμησε κατά των κομμουνιστών Ρώσων. Η εκστρατεία αυτή όχι μόνο υπήρξε ατυχής, γεγονός που διαφαινόταν εξ αρχής, εκ της περιορισμένης δύναμης σε μια ευρύτατη έκταση επιχειρήσεων, αλλά και πολύ καταστροφική για τον ελληνογενή πληθυσμό όλης της εκεί και γύρω περιοχής, από τα αντίποινα που ακολούθησαν στη συνέχεια σε βάρος του, από τους Μπολσεβίκους, με δολοφονίες, καταστροφές, διωγμούς, εκτοπίσεις κλπ.