ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Η "ΑΟΡΑΤΟΣ ΧΕΙΡΑ" ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η "ΑΟΡΑΤΟΣ ΧΕΙΡΑ" ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ

Θα θυμάστε που έλεγε εκείνος ο Χατζηδάκης ο νεοφιλελέ τι θα γινόταν μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αφού θα σταματούσε να πληρώνει το δημόσιο τις ζημιές που έγραφε, λόγω του φθηνού ρεύματος που πουλούσε μέχρι το 19:
 
Θα γίνουν όλα ιδιωτικά, θα κάνουν επενδύσεις (έλεγε) και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους θα ρίξει τις τιμές στον πάτο! Σχεδόν δωρεάν θα ήταν το ρεύμα, θα το έβαζαν προσφορά μαζί με τα γαριδάκια, έλεγε. Δάνεια και κρατικές εγγυήσεις τέλος.
 
Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, η αγορά ελάλησε!
 
🔸Κατ' αρχάς δεν την βγάζει τώρα, λέει, χωρίς κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς. Γιατί;;
Γιατί έκαναν λάθος επενδύσεις σε πηγές αλλαντάλων, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί μια μετάβαση με ενεργειακή ασφάλεια. 2δισ αυτόν το μήνα αυτό το κουστούμι, γύρω στα 20δισ σε ετήσια βάση η ενίσχυση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θέτε να έχουμε τα ίδια με την Γαλλία και την Γερμανία, που οι εκεί κομμουνιστικές κυβερνήσεις κάνουν τώρα κρατικοποιήσεις στις ενεργειακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας;; Ω μον ντιε....
 
🔸 Κατά δεύτερον, λέει, δεν βγαίνει ούτε ο μήνας αν τα προηγούμενα δισ δεν τους καταβάλλονται προκαταβολικά από το κράτος, εντός των πρώτων 5 ημερών του μήνα.
 
🔸Και κατά τρίτον, ξαναλέει, βάλε θείο κράτος τώρα και λίγο πλάτη με καμιά κρατική εγγύηση για να πάρουμε κανένα δάνειο να τα φέρουμε βόλτα, γιατί ο Τράπεζας δεν μας δίνει!
 
Ok, λέει η Φον ντε Λάινερ προεδρεσσα μας, ότι πείτε, όλα τα μαξιλάρια και τα εκτυπωτικά της ΕκΤ για πάρτι σας, η "ελεύθερη αγορά" μόνο μην πάθει τίποτα και έχουμε άλλα...
Τι απέμεινε έτσι από την δοξασία Χατζηδάκη;;
 
Μια χείρα να κάνει τώρα την γνωστή παλινδρομική κίνηση του Κωνσταντάρα:
 
Ντούπου, ντούπου, ντούπου, ντούπου...
Τώρα εξορύσσουν λεφτόδεντρα!
 
  

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΑ! ΩΡΑΙΑ! ςμεις θα τους πληρωνουμε και αυτους. δε μας εφταναν οι τραπειτες φορτωθηκαμε και τους μεγαλοκαρχαριες επενδυτες.
ζητω η αναπτυξη.
ΥΓ. Νανοιξω και γω μια δουλεια δικη μου να βαλει πλατη το διμοσιο; βαρεθηκα το υπαλληλικη.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Οι Γερμανοί πάντως, μετά την κρατικοποίηση 3 εταιρειών εμπορίας αερίου, σήμερα ΚΑΤΑΣΧΕΣΑΝ και κρατικοποίησαν και 3 διυλιστήρια πετρελαίου, ρωσικών συμφερόντων.

https://markets.businessinsider.com/news/commodities/europe-energy-crisis-germany-seizes-control-russian-rosneft-oil-refineries-2022-9