ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΙ;;

  

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΙ;; (Μια ματιά στην γεωπολιτική δυναμική της αρχιτεκτονικής της νέας μετα-παγκοσμιοποίησης, η "Μέση Γη" και άλλες διευθετήσεις πριν την τελική αναμέτρηση)

Οι περισσότεροι περίμεναν την μεταφορά των γεωπολιτικών εντάσεων στην Κίτρινη Θάλασσα μετά την οποία κατάληξη της Ουκρανικής κρίσης, (που, με επισπευδουσα τις ΗΠΑ), ουσιαστικά έστειλε την Ρωσία στην γεωπολιτική σύνδεση των συμφερόντων της με της Κίνας. Αυτό έλεγε το "προφανές" που δεν λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους του γεωπολιτικού ντόμινο που μετασχηματίζει γρήγορα τον νέο κόσμο μ.Ν. (μετα νεοφιλελευθερισμόύ ver1.0). Δηλαδή μετά την κατάρρευση της προηγούμενης παγκοσμιοποίησης το 2021 (και με την βούλα των G7 στην σύνοδο τους στην Κορνουάλη, ενόψει ενός "Πράσινου" νεοφιλελευθερισμόύ ver2.0)
 
Μια τέτοια "διευθέτηση" φαίνεται ότι επιχειρείται τώρα για τον έλεγχο της "Μέσης Γης". Όχι αυτής του Τολκιν, αλλά μιας τεράστιας ζώνης πολυπληθών κρατών που βρίσκονται ανατολικά των Ευφράτη-Τιγρη, το ανατολικό σύνορο του "Πράσινου Καπιταλισμού" όπου κυριαρχεί ακόμα το δολάριο. Φτάνει μέχρι τα ανατολικά σύνορα της Ινδίας, εκεί όπου ξεκινάει η ζώνη της μη ισχύος, πλέον, του πράσινου χαρτονομίσματος.
 
Επισπεύδων σε αυτή την διευθέτηση είναι ο Πούτιν και έχει ως στόχο την πρόσδεση στο άρμα του της Ινδίας, στρατηγικού αντιπάλου δέους της Κίνας Και με τον Μπάιντεν, που αναμένεται να επέμβει δυναμικά με ένα Ανεξάρτητο Κουρδιστάν δυτικότερα.
 
✔️Στόχος του "παιγνίου": Ο έλεγχος της Αφρικής και δευτερευόντως και της Ν. Αμερικής ως χώροι επέκτασης της οικονομικής διείσδυσης της Κίνας επί του "Δρόμου του Μεταξιού".
 
Υπάρχει και προϊστορία όμως για όλα αυτά.
 
Από την μία οι ισχυροί ιστορικοί δεσμοί της Ινδίας με την τότε Σοβιετική Ένωση, από την εποχή του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Διατηρείται μέχρι σήμερα με την Ινδία τον καλύτερο πελάτη των ρωσικών οπλικών συστημάτων για να μπορεί να διατηρεί τις ισορροπίες με το εξοπλισμένο από τις ΗΠΑ επίσης πυρηνικό Πακιστάν.
 
Από την άλλη το κενό που αφήνει η εγκατάλειψη/ήττα του των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Αποκαλυπτικό των όσων γίνονται τώρα , αλλά και των προθέσεων, ήταν τότε ότι είπαν οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν στην πρώτη τους συνέντευξη, αμέσως μετά την κατάρρευση του καθεστώτος της Καμπούλ λίγο πριν την ώρα του, σε απλά ελληνικά:
 
🔸"Είμαστε διατεθειμένοι να φορέσουμε γραβάτα και να ενταχθούμε στο διεθνές οικονομικό σύστημα της περιοχής, με δύο όμως όρους: 
 
🔸Θα λειτουργήσει η Σαρία στο νέο χαλιφάτο, νταξ, χωρίς να το παρακάνουμε ίσως, να μην εξαγουμε ηρωίνες αλλά 
 
🔸αφήστε και εσείς να ολοκληρωθεί ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑPΙ". (Τουρκμενιστάν- Αφγανισταν- Πακισταν- Ινδία, η μπλε γραμμή στον χάρτη). 
 
Ταυτόχρονα έκλεισαν το μάτι προς την Κίνα για την έναρξη ενός παζαριού συμφωνιών εκμετάλλευσης του πλούσιου υπέδαφος του Αφγανισταν σε σπάνιες γαίες, λίθιο, ψευδαργυρο κλπ αξιας 2-3τρισ$. Μέταλλα τελείως απαραίτητα για τις τεχνολογίες των ΑΠΕ και των ηλεκτρονικών, σήμερα σε παγκόσμια έλλειψη.
 
Η Ινδία, με το πρόσχημα των ελέγχων των containers από το Πακιστάν και το Ιράν για Αφγανική ηρωίνη, έκλεισε τα λιμάνια της στα από εκεί φορτία. Πυροδοτώντας έτσι την κρίση στα logistics του 21 που ταλαιπώρησαν, κατ αρχάς, όλα τα λιμάνια της Ασίας, ειδικά της Κίνας, πριν γίνουν παγκόσμιο πρόβλημα. Ακόμα μερικά άλυτο. Ο λόγος: Ο ΤΑPI.
 
🔺️Τι είναι όμως αυτός ο ΤΑΡΙ, που είναι ικανός να κάνει τους Ταλιμπάν να μετατραπούν σε κάτι σαν Χρυσαυγιτες με γραβάτα αλά ισλάμ;;
 
Η ιστορία του πηγαίνει πίσω στο 1975 σαν μια προσπάθεια πρόσδεσης της Ινδίας στην τότε Σοβιετία, προσφέροντας της αυτό που ακόμα δεν έχει: ενεργειακή ασφάλεια. Έτσι έγινε η επέμβαση στο Αφγανισταν από τους Σοβιετικούς για να διασφαλιστούν τα περάσματα του. Την συνέχεια την γνωρίζετε.
 
Οι 70 φυλές- φατρίες παραγωγής του οπίου ποτέ δεν συνεννοήθηκαν πολιτικά μεταξύ τους και με την Καμπούλ, τόσο επί Σοβιετικών όσο και μετά το 2001 επί Αμερικανών,.Το ψιλοκατάφεραν τελευταία δημιουργώντας τις αντάρτικες δυνάμεις των Ταλιμπαν ως security service των φυτειών οπίου. Οι αλαζονικοί Αμερικανοί όμως ευλόγησαν, κατά την παρουσία τους, την κατασκευή του μήκους 1814 χιλιομέτρων ΤΑΡΙ (παράλληλα με ένα νεα οδικό άξονα και ένα πλέγμα από οπτικές ίνες) συνολικού κόστους, μέχρι τωρα 22δισ$ υλοποιώντας το παλιό σοβιετικό σχέδιο.
 
Έτοιμο το τμήμα του ΤΑΡΙ στο Τουρκμενισταν, είναι ήδη έτοιμο όπως και στον Αφγανιστάν, έτοιμη ήταν η και Ινδία με δίκτυο για να συνδεθεί με αυτόν τον αγωγό μαζί και με έναν άλλον, από το Ιράν (η άσπρη γραμμή στον χάρτη1). Έμειναν κάτι κομμάτια υπόλοιπο για να τελειώσουν στο Πακιστάν και ..,game over, έλεγαν πριν τις 15/8/20. Ο Αφγανικός τακτικός στρατός θα αντέξει, τόσα λεφτά ξοδέψαμε, έλεγαν τα θινκτάνκια στην Ουάσιγκτον. Δεν άντεξε όπως, είχε διαβρωθεί από τους φύλαρχους και τα έσοδα οπίου των Ταλιμπαν ήδη.
 
Αυτός ο ενεργειακός δρόμος είχε σχεδιαστεί για να είναι το αντίπαλο δέος στον "Δρόμο του Μεταξιού". Ιδού και ο λόγος της παρουσίας της Δύσης στο Αφγανιστάν για 18 ακόμα χρόνια μετά την δολοφονία του Μπιν Λαντεν το 02, που ήταν και η αφορμή της επέμβασης του ΝΑΤΟ το 01. Να δημιουργήσει αυτό το "αντίπαλο δεος".
 
Ας σημειώσουμε εδώ ότι παρ όλο που ο ΤΑΡΙ περνούσε και από περιοχές του έλεγχαν οι Ταλιμπαν, ποτέ κανείς τους δεν πείραξε ούτε τον αγωγό ούτε τους εργολάβους του! Ο έλεγχος στις βάνες του στο Αφγανιστάν, αν λειτουργήσει, κάνει τον ένοικο του Προεδρικού της Καμπούλ κάτι σαν αυτό που θέλει να γίνει διακαώς και ο Ερντογάν με τα δίκτυα αερίου προς την ΕΕ από την πρώην Σοβιετία και τον Κόλπο.
 
Φυσικά το νέο αφεντικό της περιοχής, η Κίνα, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια αυτά τα 20 χρόνια. Ήδη ολοκλήρωσε τα σιδηροδρομικά δίκτυα, τους κόμβους, τις οδικές αρτηρίες και τον αγωγό φυσικού αερίου από το Χονγκ Κονγκ ως το Τουρκμενιστάν. Ο δρόμος του Μεταξιού, τμήμα Κεντρικής Ασίας, είναι ήδη έτοιμος. Και υπέγραψε και μια 25ετη συμφωνία συνεργασίας και με το Ιραν για το ιρανικό φυσικό αέριο, αφού η τεράστια μηχανή της θα το χρειαστεί και αυτό μέχρι το 2060 ως ενέργεια βάσης για την ανάπτυξη των δικών της υποδομών ΑΠΕ. Γιατί χωρίς αέριο, αυτά τα ΑΠΕ δεν παίζουν, ως γνωστόν .
 
Τα αποθέματα αερίου του Τουρκμενισταν δεν φτάνουν και ο επόμενος στρατηγικός της αντίπαλος θα είναι η γρήγορα ανερχόμενη επίσης πολυπληθής Ινδία. Έτσι η Κίνα ελπίζει να ελέγχει την Ινδία με το ενεργειακό, έλεγαν και οι γέροντες σοφοί στο Πεκίνο.
 
Έτσι το ανατολίτικο "παζάρι" ανάμεσα στους Ταλιμπαν και το Πεκίνο γίνεται τώρα πολύ σκληρό. Η διόδευση και του ιρανικού αερίου μέσω Αφγανιστάν προς το δίκτυο του δρόμου του μεταξιού είναι εφικτή και το δέλεαρ της εκμετάλλευσης του Αφγανικού υπεδάφους πολύ μεγάλο και για τα δύο μέρη. Χωρίς σπάνιες γαίες τα άλογα της "Πράσινης Ανάπτυξης" των άλλων μένουν κουτσά και πράσινα! 
 
✔️Με μέγα το ερώτημα ήταν το αν αυτός ο αγωγός θα μεταφέρει τελικά ρωσικό αέριο προς την Ινδία ή Ιρανικό αέριο προς την Κίνα με ακριβώς την αντίθετη ροή. Ουπς!
 
Γνωστά όμως όλα αυτά στα think tanks και τα λόμπι της Ουάσινγκτον, που με μεγάλο ρεαλισμό (!) αποφάσισαν από το 18 την εγκατάλειψη του Αφγανιστάν (και όλης της Κεντρικής Ασίας) στον έλεγχο της Μέκκας του Κόκκινου Καπιταλισμού. Θα χυθούν βέβαια πολλά ακόμα δάκρυα προπαγάνδας αλλά χωρίς σοβαρά αποτελέσματα αν δεν συνεργαστεί το Πεκίνο. Για να περιοριστούν πλέον στην Ζώνη του "Πράσινου Καπιταλισμού", που ξεκινάει από την Δυτική όχθη των Ευφράτη και Τίγρη, φτάνει στις Δυτικές ακτές της Τουρκίας στο Αιγαίο και κάπου θα οριοθετειται και στην Αφρική για τον έλεγχο των πρώτων υλών της.
 
Η έκβαση στο κατά που θα γύρει τελικά η Ινδία καθορίστηκε όμως από την αντίδραση της τυχοδιωκτικής πολιτικής του Πουτιν, στο Παλαιστινιακό (via Χαμας και Ερντογάν) που θέλει να διατηρήσει μόνο τα κεκτημένα κέρδη από την ενεργειακή αγορά όσο το δυνατόν περισσότερο. Και εκεί "χτύπησε" για να ακυρώσει τον Ενεργειακό Δρόμο Ινδιας- Σαουδικής Αραβίας- Ισραήλ- Ελλάδας, που διασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια και στην Ινδία και την Ευρώπη. (Δες την φώτο κάτωθεν)


Άγνωστό πόσο θα κρατηθεί ο Ερντογαν (άρα και ο Κούλης) στην θέση του, αφού ο ρόλος της Τουρκίας στην νέα αυτή αρχιτεκτονική της διπολικής μετα-παγκοσμιοποίησης δεν του επιτρέπει τα παιχνίδια που σχεδίαζε με τις πλάτες Χιλαρυ και Τραμπ και σε αυτήν την περιοχή, μέχρι την Κίνα. Αν κινηθεί τελικά προς την Κίνα, ένα Ανεξάρτητο Κουρδισταν είναι πιθανό, και μάλιστα με εξαιρετικά ισχυρό λόμπυ υποστηρικτών στην Αμερικανική Γερουσία να πιέζει για το "γρήγορα τώρα". Η πιθανή σύγκρουση δε της Ρωσίας μέσω το συμμαχικό του Ερντογάν Πακιστάν, με την Ινδία, πάλι τον βάζει σε δύο βάρκες. Μπέρδεμα ο κουμπάρος.
 
Έτσι, μετά από όλα αυτά, το κύριο πεδίο της αντιπαράθεσης στον νεο Ψυχρό Πόλεμο που ξεκίνησε μετά την πτώση του "τοίχους" της Καμπούλ και εδραιώθηκε με το Ουκρανικό, θα είναι ο Έλεγχος αυτής της "Μέσης Γης" με πιθανή αναζωπύρωση των εντάσεων ανάμεσα στην Ινδία και το εύθραυστα Πακιστάν και με πιθανή και την θερμή σύγκρουση (χωρίς αντιπροσώπους) Ιραν-ΗΠΑ.. Όρος ελέγχου και ενός άλλου πόλου που θέλει να αναπτυχθεί, του Παναραβικού, που αντιμάχεται την διείσδυση και της Ινδίας και της Κίνας στην Αφρική.
 
Σε αυτόν τον νέο πόλεμο αλά Τολκιν διακυβεύεται ένα άλλο δαχτυλίδι: Το ποιο θα είναι το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα της νέας περιόδου της παγκόσμιας ιστορίας. Όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρχει μόνο ένα αλλά τουλάχιστον δύο. Και δύο μάτια πάνω στους πύργους του Σαουρον ένθεν κεκείθεν για να εποπτεύουν με ψηφιακά μέσα τον ρυθμό κυκλοφορίας τους ανάμεσα στους στρατούς κατανάλωσης τους ένθεν κεκείθεν. Το ευρώ, όπως το ξέραμε, δεν μπορεί να είναι μέρος από κανένα από τα δύο. Τα Χομπιτ των Βρυξελλών δεν διαθέτουν κανένα όραμα ή σχέδιο επιβίωσης. Πόσο μάλλον υπό την επήρεια των ακροδεξιών τους, που μπορούν να την στερέψουν μόνο πίσω στα χαρακώματα ενός τρίτου Ευρωπαϊκού Εμφυλίου πολέμου και σε τίποτε άλλο. 
 
Είναι φυσικά κρίσιμο για όλα αυτά και το χωρίς σύνορα διαδίκτυο και οι τεχνολογίες πάνω του για τον έλεγχο του κόσμου δια των big data και του ψηφιακού χρήματος. Αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο σεντόνι.
 
Έτσι, μέχρι την τελική σύγκρουση στα νερά της Νότιας Κίνας, αυτή αναβάλλεται μέχρι το 25 για να οργανωθούν σχετικά και οι δυο αντίπαλοι (για να συμβιβαστούν μάλλον κατάλληλα). Κερδίζουν τον χρόνο που τους λείπει μέχρι να καταλαγιάσουν πριν οι αναταραχές αυτών των διευθετήσεων στον νομισματικό πόλεμο με τα ψηφιακά νομίσματα σε εξέλιξη.
 
Υ.Γ Η "αποικιοποιηση" της Ευρώπης από τις πρώην αποικίες της δείχνει πλέον ορατή στον γεωπολιτικό ορίζοντα. Οι βασικές τάσεις για τον ρόλο της Ινδίας σε αυτόν τον μετασχηματισμό αναλύονται ΕΔΩ.
 
Την καλησπέρα μου με 40αρια υπό σκιά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπιντές τέλος από υποψήφιος, φρέσκια είδηση.Μακάρι να δικαστεί και ως εγκληματίας πολέμου
Η Τουρκία -περά απο την διττή στήριξη από ΗΠΑ/Ρωσσία- προωθεί και τον παν τουρκισμό στις πρώην σοβιετικές μουσουλμανικές χώρες.Αν και τους έκοψαν οι Ρώσσοι το πραξικόπημα πριν 2 χρόνια στο Τουρκμενιστάν, είναι κολλητάρια με τους Αζέρους,οι 2 προεδρικές οικογένειες έχουν ένα κάρο μετοχές στους αγωγούς.
Βέβαια έτσι ξεκίνησε και ο Οσάμα και ο Σαντάμ, και είδαμε την στήριξη στο τέλος

Και για να αστειευτώ λίγο, γράφετε ¨ Ιδού και ο λόγος της παρουσίας της Δύσης στο Αφγανιστάν για 18 ακόμα χρόνια μετά την δολοφονία του Μπιν Λαντεν το 02, που ήταν και η αφορμή της επέμβασης του ΝΑΤΟ το 01.¨
Μα καλά αυτόν δεν τον σκότωσαν οι πεζοναύτες που έβλεπε και το βίντεο η Χίτλερυ, και πέταξαν το πτώμα του στη θάλασσα να βρει τις στάχτες τις Κάλας;;;
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ από ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ