ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Η ARTIFICIAL INTELLIGENCE ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ARTIFICIAL INTELLIGENCE ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ

Τα πρόσφατα περιστατικά με τα drones των Χούθι και όσα συνάγονται από την χρήση τους από τους εμπόλεμους στην Ουκρανία, αναδεικνύουν τα εξής:
 
🔺️Τα ρομποτικά αυτά οπλικά συστήματα πρώτης γενιάς (τηλεχειριζόμενα) αποδείχτηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά ως προς την "οικονομία των πολέμων". Το χαμηλό τους κόστος (100-150.000ευρω το κόστος ενός drone τύπου "καμικάζι" loitering ammunition) αναχαιτίζεται μόνο με πυραύλους κόστους πολλών εκατομμυρίων.
 
🔺️Ο βαθμός επικινδυνότητας τους είναι τέτοιος ώστε στα μέτωπα της Ουκρανίας να γίνονται στόχοι όλα, φίλια ή εχθρικά. Μέσος όρος διάρκειας ζωής όλων (και των μη καμικάζι): ή μια ημέρα! Τα "τουφεκάνε" όλα. 
 
🔺️Αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα συστήματα παρεμβολών των επικοινωνιών τους ή των συστημάτων γεωεντοπισμού τους, που είναι και η "αχίλλειος φτέρνα τους" ως αντίμετρο πρώτης γενιάς χαμηλού κόστους. Ένα (και μοναδικό πρωτότυπο) της ΕΑΒ υπό το όνομα ΚΕΡΒΕΡΟΣ που δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες από τις ελληνικές φρεγάτες στην Υεμένη, έθεσε όλo τον στόλο των Bayraktar που μοσχοπουλάει ή Τουρκία σε χώρες τις Αφρικής και της Ασίας στα αζήτητα
 
🔺️Μοιραία, οι κατασκευαστές των drones υποχρεώθηκαν να "φορτώσουν" στην πραμάτεια τους συστήματα τεχνητής ευφυίας για την αυτόματη πλοήγηση των drone και την επιλογή των στόχων τους. Και άνοιξαν έτσι τον ασκό του Αιόλου για τα δεκάδες ηθικά ζητήματα που εγείρονται για κάθε ρομποτικό σύστημα που λειτουργεί χωρίς τους 3 νόμους της ρομποτικής του Ασιμοφ (στο * οι γνωστοί νόμοι από την λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας που προηγήθηκε για να περιγράψει τις επιπτώσεις τέτοιων συστημάτων).
 
Η τελευταία επίθεση των Χούθι στο Ισραήλ έγινε με ένα τέτοιο drone που δεν μπόρεσε να το αναχαιτίσει έγκαιρα το σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών του πανάκριβου Iron Dome που έχει αναπτύξει το Ισραήλ. 
 
🔺️Η ανάπτυξη αλγορίθμων Artificial Intelligence για τα κάθε λογής ρομποτικά συστήματα drones στον αέρα την ξηρά και την θάλασσα, απαιτεί όμως τεράστιες μηχανές σε υπολογιστική ισχύ. Όπως πχ αυτή που θέλει να αναπτύξει τώρα η κυβέρνηση στο Λαύριο (υπερυπολογιστης ΔΑΙΔΑΛΟΣ, μνημονιακη μας υποχρέωση του... 3ου μνημονίου). Εκεί όμως, εκτός από την ανάπτυξη αλγορίθμων ΑΙ, θα τρέχουν και τα κάθε λογής predator για την παρακολούθηση των αντιπάλων όσων κρατάνε τα κλειδιά του...
 
✔️Έτσι, με σταθερά βήματα και πολύ μεθοδικά, οδηγούνται όλες οι οικονομίες στον μετασχηματισμό τους σε πολεμικές (κατά το πρότυπο της Ρωσικής ή της Τουρκικής που μόνο έτσι απέφυγαν τις κρίσεις τους). Ο φαύλος κύκλος αντιπαράθεσης που ανοίγεται έτσι είναι χωρίς τέλος, αντιγράφοντας το ότι γίνονταν στον Ψυχρό Πόλεμο νο1 με τα πυρηνικά πριν 50-60 χρόνια. 
 
Πριν να είναι πολύ αργά, θα απαιτηθούν συνθήκες περιορισμού της χρήσης τεχνολογιών που μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες. Διαφορετικά κάθε ψυχάκιας με λεφτά θα μπορεί να σηκώνει ρομποτικά συστήματα μεγέθους μύγας για να πετύχει το αυτί του πολιτικού ή βιομηχανικού του αντιπάλου.

* Οι 3 νόμοι της ρομποτικής EΔΩ...

Σχετικά με τα anti-drones συστήματα  ΕΔΩ..

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα , τι μου θύμισες με τους 3 νόμους της ρομποτικής , έχω αρκετά μεγάλη συλλογή βιβλίων του Ισαάκ Ασίμωφ , σε πολλά από αυτά παίζει με τα όρια των νόμων και πως μπορούν να πάνε στραβά τα πράγματα με την παρερμηνεία τους , έπρεπε 2-3 βιβλία να είναι υποχρεωτικά στα σχολεία για να μην πω σχολές πληροφορικής και ρομποτικής .
Ενδιαφέρον ότι λόγω επικινδυνότητας τουφεκάνε ότι drone δούνε στις εμπόλεμες ζώνες και όχι μόνο αν δεν προλαβαίνουν να διασταυρώσουν προέλευση . Εμείς έχουμε κανόνες εμπλοκής ή σαν τον συνοριοφύλακα στον Έβρο που δεν απαντήσαμε θα πάει και αυτό . Στο μέλλον το σμήνος drone θα έχει φορτωμένες διαφορετικές προσωπικότητες στο ΑΙ για την αποτελεσματικότερη περαίωση της απόστολής , άλλα θα το παίζουν συντηρητικά - άλλα επιθετικά -άλλα θα είναι chaff προστασίας των υπολοίπων και το πιο φαινομενικά ακίνδυνο θα κάνει το τελικό χτύπημα .
Κάτι μου λέει ότι ο Δαίδαλος θα είναι πιο πολύ για την επιτήρηση μας και την κοινωνική πίστωση που μας ετοιμάζουν .
Ο κάθε λεφτάς ήδη αν είναι με πολλά $$$ κάνει ότι θέλει , τα drone παρακολούθησης-ηχογράφησης ενοχοποιητικών στοιχείων και δυστυχώς δολοφονίας είναι το επόμενο βήμα για επικράτηση επί κάθε είδους αντιπάλου , και πολλοί δεν έχουν αναστολές άμαχου πληθυσμού κτλ . Θα πάμε σε καταστάσεις μου ρίχνει ο ανταγωνιστής τον τζίρο τον έφαγα . Τα πολύ μικρά είτε με δηλητήρια σε τσίμπημα είτε με δραστικές ουσίες πχ στην πισίνα σου ή στο ποτήρι σου θα είναι φονικά ή βραχυκύκλωση του αυτοκινήτου την ώρα που οδηγάς . Τα λέει πολύ καλά ο νευρομάντης του William Gibson για δολοφονίες με drone και τον αδυσώπητο πόλεμο μεταξύ των πολυεθνικών .

kakos04