ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

H NEA MOΡΦΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

 Ασυνήθιστος στίβος μάχης. pic.twitter.com/0jE6gaUtmR

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

H NEA MOΡΦΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ένα νέο πρόσωπο του πολέμου, ποιο καινοτόμο και διαφορετικό από αυτό που ήξεραν κάποιοι μέχρι σήμερα. 

Είναι δελεαστικό, να βλέπει κανείς τον εναέριο πόλεμο ως μάχη αεροπλάνων - πώς μπορεί να τα πάει ένα F-16 έναντι ενός μαχητικού αεροσκάφους MiG, για παράδειγμα. Στην πραγματικότητα, η πιο σημαντική πτυχή του εναέριου πολέμου στην Ουκρανία ήταν οι άμυνες, όπως οι εκτοξευτές πυραύλων και όχι τα μαχητικά αεροσκάφη. Πάνω σε φορτηγά που οι στρατιώτες μπορούν να εγκαταστήσουν, να πυροβολήσουν αεροπλάνα και στη συνέχεια να απομακρυνθούν πριν ο εχθρός μπορέσει να τους εντοπίσει στο ραντάρ και να τους πυροβολήσει.

Τα τελευταία 30 χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν συνηθίσει να αποκτούν αεροπορική υπεροχή έναντι των πεδίων μάχης και να αρνούνται στους αντιπάλους τους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο. Ωστόσο, στον πόλεμο της Ουκρανίας, η Ρωσία δεν έχει αποκτήσει αεροπορική υπεροχή παρά το γεγονός ότι έχει 10 φορές μεγαλύτερη αεροπορία από αυτή της Ουκρανίας.!!

Η Ρωσία δεν έχει πιέσει το πλεονέκτημά της 10 προς 1 επειδή δεν θέλει να διακινδυνεύσει να χάσει ακριβά αεροπλάνα και πιλότους. Σε έναν μελλοντικό πόλεμο εναντίον ενός ισοδύναμου αντιπάλου, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να βρουν ότι και οι ίδιες δεν είναι πρόθυμες να αναλάβουν αυτόν τον κίνδυνο . Στην νέα μορφή του πολέμου την πρώτη θέση κατέχουν οι πύραυλοι και τα drones.Και όχι τα βομβαρδιστικά και τα μαχητικά αεροσκάφη με πλήρωμα. Αυτό το έχει αντιληφθεί η Κίνα. Και επενδύουν όλο και περισσότερο σε ασκήσεις και μαθήματα πολέμου μέσω drones.

Ένα τροποποιημένο drone αξίας 1.000 δολαρίων μπορεί να καταστρέψει τανκς εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ παρουσιάζει ένα πρακτικό μέγεθος στόχου πλάτους μόλις 15 εκατοστών — οπότε δύσκολο να καταρριφθεί ενώ πετάει 100 μέτρα πάνω από το έδαφος.

 Closeup of a Ukrainian serviceman holding a small drone

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προσαρμόσει τα καταναλωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να ρίχνουν χειροβομβίδες ή να μεταφέρουν βλήματα όλμου ως αεροσκάφη καμικάζι για να ανατιναχτούν σε έναν στόχο, καθώς και να επιτηρούν εχθρικά στρατεύματα και θέσεις πυροβολικού και να κατευθύνουν πυρά πυροβολικού σε αυτές τις θέσεις.

Αλλάζει τον πόλεμο τελείως σε όλους τους τομείς, κυρίως  στον χερσαίο και ναυτικό πόλεμο παρόλο που είναι εργαλείο εναέριου τομέα.

Εξαιτίας αυτής της απειλής, οι ρωσικές μονάδες επιλέγουν συνήθως να επιτεθούν τις πρωινές ώρες και να μετακινήσουν στρατεύματα και προμήθειες υπό την κάλυψη του σκότους 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλό απόγευμα , όπως λες το μέλλον σε ένα μεγάλο κομμάτι του πολέμου θα είναι κυρίως μέσω drone . Να και κάτι που θα έπρεπε να κατασκευάσουμε και εμείς σε μεγάλες ποσότητες και να υπάρχουν σε όρμους στα νησιά μας .https://defencereview.gr/i-meteksan-defense-anakoinose-oti-i-ekdosi-pyrpoli/
Ωραία η εκπαίδευση των Κινέζων , εμάς γίνεται κάτι αντίστοιχο ? Και σε εκπαίδευση και σε προμήθειες και σε μεγάλη ´έκταση του στρατού για αρχή στους μόνιμους και μετά σε όλους . Το άλλο βασικό με αυτά τα drone ειδικά σε εμάς με τόσους αλλόφυλους εντός είναι οι επιθέσεις σε υποδομές και σε κρίσιμο προσωπικό (πιλότους -αστυνομία και εξειδικευμένο προσωπικό) . Ένα drone φορτωμένο με χειροβομβίδες ή πλαστικά εκρηκτικά με C4 ή Semtex ή το νέο BCHMX (που δεν έχει τόσο πρόβλημα με την τριβή ή την κρούση ) θα μπορούσε να προκαλέσει χάος και πανικό έστω και με τυχαία χτυπήματα . Και η αντί-drone προστασία είναι πολύ δύσκολη και σε πόσα σημεία . Βλέπω να κάνω εκτοξευτή με τα παλιά δίχτυα των ελιών για τα drone . Εντύπωση μου έχει κάνει που δεν έχει πλέον κάθε δεξαμενόπλοιο 10 drone με εκρηκτικά να απωθεί τους πειρατές μόλις το δουν .
Και πριν αρχίσουν οι εχθροπραξίες οι ανοιχτές με την Τουρκία πόσες δολοφονίες θα γίνουν με drone , πχ προσγειώνεται στο αυτοκίνητο την ώρα που μπαίνεις ένας αξιωματικός .

kakos04

Ανώνυμος είπε...

Εμεις θελουμε οπλικα συστηματα για παρελασεις και φωτογραφιες, οχι για μαχη λογω "αμυντικου δογματος υπερασποσης του πατριου εδαφους" ειναι ξεκαθαρο αυτο νομιζω

ΛΟΚΙ