ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΈΡΒΕΡΟΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΈΡΒΕΡΟΣ 

Εδώ και +20 χρόνια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας άγνωστος πόλεμος σε όλον τον πλανήτη. Ο ηλεκτρονικός ή cyber war, ανάμεσα σε στρατούς κρατικών ή ιδιωτικών χακερς, που στοχεύουν στις πληροφοριακές και τηλεπικοινωνιακες υποδομές των αντιπάλων τους στην μετα-παγκοσμιοποιημένη μας εποχής.
 
Όλο και περισσότερο αυτές οι υποδομές γίνονται και πιο κρίσιμες και για την κανονική λειτουργία των οικονομιών αλλά και για την εξέλιξη των κλασσικών μαχών στα ορατά σημεία αντιπαράθεσης. Data Centers και υπερυπολογιστές (όπως αυτός που ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στο Λαύριο ως υποχρέωση του 3ου μνημονίου για να δουλεύουν καλύτερα τα predator....), γίνονται όπλα (αλλά και στόχοι) σε αυτόν τον ακήρυκτο πόλεμο.
 
(Μπορείτε να τον παρακολουθήσετε live στην εξέλιξη του κάνοντας κλικ στο Λίνκ  στο *.)
 
Στο συμβατικά πολεμικό επίπεδο, η έκβαση αυτού του πολέμου γίνεται αποφασιστικής σημασίας λόγω και της μεγάλης πλέον χρήσης ρομποτικών μη επανδρωμένων συστημάτων τύπου drone στον αέρα, την θάλασσα, υποβρύχια αλλά και στο έδαφός. Σε αυτά επένδυσε πολύ το βαθύ κράτος της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα-οπερετα του 16 που έγινε η αφορμή εκκαθάρισης χιλιάδων αντιφρονούντων αξιωματικών στο καθεστώς Ερντογάν. Τα συστήματα τους εξελίσσονται και λειτουργούν πάνω στις τουρκικές υποδομές που στοχεύουν χάκερς.
 
Το αποτέλεσμά:
 
Σήμερα η Τουρκία δείχνει να κυριαρχεί σε μια αγορά πολεμικού υλικού ύψους 1-2τρισ, με τα φτηνά συστήματα drone που παράγει, κλέβοντας τεχνολογίες από τους συμμάχων τής. Ĥ κάνοντας trade swapping με αυτές ανάμεσα στην Ανατολή (Ρωσία και Κίνα (και την Δύση. Ισπανικές, Ιταλικές, και Βρετανικές μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες συμμετέχουν ενεργά σε αυτό το παιχνίδι (αγνοώντας τις γεωπολιτικές επιπτώσεις ?...) ως κλασσικά ευρωζαβά.
 
Όλα όμως αυτά τα μη επανδρωμένα συστήματα είναι ευάλωτα στον ηλεκτρονικό πόλεμο! Αν χάσουν τις τηλεπικοινωνίες τους (συμβατικές ή δορυφορικές) με τον σταθμό διοίκησης και το σύστημα γεωεντοπισμού τους (GPS κλπ), τότε γίνονται τελείως άχρηστα!
 
Ένα τέτοιο σύστημα της ΕΑΒ δοκιμάστηκε πρόσφατα με σχετική επιτυχία στην φρεγάτα ΨΑΡΑ, που επιχειρεί εναντίον drones ιρανικής ή τουρκικής τεχνολογίας, αυτά που στέλνουν οι Χούθι στην Υεμένη εναντίον εμπορικών πλοίων.
 
Το σύστημα αυτό (ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ το λένε) εντοπίζει με ένα ισχυρό παθητικό ραντάρ το drone από πολύ μακριά, ανιχνεύοντας το φάσμα των τηλεπικοινωνιών του. Αφού αναγνωριστεί ως εχθρικό, τότε αρχίζουν τα μέτρα ηλεκτρονικού πολέμου με στόχο τις τηλεπικοινωνίες και το σύστημα γεωεντοπισμόύ του. "Ταπώνονται" και τότε πέφτει το ιπτάμενο μπλιμπλικι χωρίς να πέσει σφαίρα (σε αυτόν τον τομέα το σύστημα της ΕΑΒ χωράει πολλές βελτιώσεις). Ή χωρίς να πυροδοτηθούν πανάκριβοι πύραυλοι ανάσχεσης. Διαφορετικά πλησιάζει τυφλό τον στόχο του για να αναλάβουν τα αντιαεροπορικά μικρού βεληνεκούς της φρεγάτας. 
 
Πριν φουσκώνουν όμως τα μυαλά των συνήθως άμυαλων από περηφάνια, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι σε αυτό το είδος των πολέμων (δια αντιπροσώπων) εξελίσσονται τεχνολογικά και οι δύο αντίπαλοι, βελτιώνοντας τα συστήματα τους με νέες καινοτομίες και τεχνολογίες που κάνουν τις παλιότερες "καινοτομίες" πάρα πολύ γρήγορα.
 
Συνήθως δεν κερδίζει επί του πεδίου κάνεις. Η εξέλιξη των συστημάτων δημιουργεί κούρσες εξοπλισμών για να αγοραστούν (στο τέλος) τα "εξελιγμένο" από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ ή την Κίνα (έστω και μέσω Νότιας Αφρικής) Έτσι θα κινηθούν τα μαύρα από τις μίζες, που είναι ο πιο ουσιαστικός παράγοντας οικονομικής "ανάπτυξης " και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.  
 
*  Πάρε ποπκορν και βλέπε τι γίνεται τώρα ΕΔΩ.
 
Η αλήθεια είναι ότι το Ψαρα άφησε το drone να πλησιάσει επικίνδυνα κοντά πριν το καταρρίψει ΕΔΩ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

και ένα τελευταίο για σήμερα(μάλλον)....
Κοίταγα τα πεσίματα από ΗΠΑ προς Βραζιλία...Σταυρώναν πουθενά στο "Κόπα Αμέρικα" και έψαχναν οι Γιάνκηδες να βρουν το σύστημα που θα κατέβει η Σελεσάο;;;;;;ξεονοδοχωφ