ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

ΠΟΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΝΟΣ ΦΑΡΑΩΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΠΕ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΠΟΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΝΟΣ ΦΑΡΑΩΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΠΕ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ
 
🔺️Κάθε ένα από τα πάνελ που συνθέτουν την πιο πάνω εικόνα μπορεί να συλλέξει το 8-9% της ηλιακής ενέργειας που πέφτει πάνω του και να την μετατρέψει σε ηλεκτρισμό.(Τα πιο σύγχρονης τεχνολογίας συστήματα που βρίσκονται στα ερευνητικά εργαστήρια μπορούν να φτάσουν το 12%, χρησιμοποιώντας όμως πολύ σπάνια μέταλλα όπως ο άργυρος και το βολφαρμιο). Αποδίδουν σήμερα στην καλύτερη 700W το κάθε ένα όσο έχει ηλιοφάνεια.
 
🔺️Αυτή η ενέργεια πρέπει να αποθηκευτεί κάπου για να χρησιμοποιηθεί οπότε χρειαστεί, αφού σπάνια η στιγμη παραγωγης-αποθηκευσης της συμπίπτει με την ανάγκη κατανάλωσης. Τρεις είναι οι κυρίες μέθοδοι γι αυτό:
 
🔻Σε μπαταρίες λιθίου με κάποια άλλα πολύ σπάνια μέταλλα. 
 
🔻Ως υδροηλεκτρικη "κουβαλώντας " νερό σε μια υδατοδεξαμενή σε ένα ψηλό σημείο για να κινήσει ένα στρόφαλο παραγωγής ηλεκτρισμού
 
🔻 μέσω του υδρογόνου, που φτιάχνεται από νερό και τον ηλεκτρισμό (που συλλέχθηκε αρχικά) μέσω της ηλεκτρόλυσης. Τεχνολογία γνωστή από το 1837.
 
Αν και έχουν μικροδιάφορες , οι 3 αυτές μέθοδοι αποθήκευσης χάνουν περίπου τα 90% της ενέργειας που συλλέχθηκε αρχικά για τις μετατροπές από μια μορφή σε μια άλλη. Οι νόμοι της φυσικής είναι αμείλικτοι ως προς αυτό.
 
Πχ η τρίτη μέθοδος, που δείχνει και οικονομικά πιο συμφέρουσα, χρειάζεται 3,3 ηλεκτρικές KWh για να παράγει υδρογόνο που συγκρατεί 1KWh ενέργειας που μπορεί να αποθηκευτεί. Αυτή, για να ξαναγίνει ηλεκτρισμός όταν χρειάζεται, απαιτεί περίπου 3 τέτοιες μονάδες για να παράξει 1 ηλεκτρική kWh. Έχει λοιπόν απόδοση (COP-coefficiency of process λέγεται) 0, 3x0,.3=0,09 (ή 9%) περίπου. 
 
🔺️Κατά την μεταφορά του ηλεκτρισμού μέχρι το σημείο κατανάλωσης του μέσω του δικτύου (όπου υπάρχει), θα χαθεί επιπλέον το 13% της ενέργειας μέσα στα σύρματα. 
 
🔺️Στο τέλος η ενέργεια που αρχικά συλλέχθηκε θα καταναλωθεί κάνοντας πχ έναν ηλεκτροκινητηρα με απόδοση 70%
 
✔️Αν κάνεις την αριθμητική, η συνολική απόδοση ενός τέτοιου ΙΕΡΑΡΧΙΚΟΥ συστήματος παραγωγης-αποθηκευσης- μεταφοράς θα βρεις ότι αποδίδει λιγότερο από το 3-4% της αρχικής ενέργειας που συλλέχθηκε! Τόση περίπου είναι και η συνολική απόδοση (COP) και των ιεραρχικών συστημάτων εξορύξεις- μεταφοράς και των υδρογονανθράκων όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο. Η μόνη διαφορά τους: Αντί να παραχθεί διοξείδιο του άνθρακα (τροφή για τα δάση) στο σημείο κατανάλωσης, παράγεται στο σημείο εξόρυξης των μετάλλων που εκλύεται από τα μηχανήματα εκσκαφης-μεταφορας βουνών μεταλλεύματος!
 
Επιπρόσθετα:
 
✔️Οι τεχνικές κατασκευές που απαιτούνται για ένα τέτοιο σύστημα έχουν διάρκεια ζωής 20-25 χρόνια. Έτσι, το κόστος απόσβεσης τους (μαζί με τους τόκους των επενδύσεων κεφαλαίου και τα κόστη συντήρησης) μεταφέρονται στον καταναλωτή. Και αυτά τα κόστη είναι τεράστια
 
❗️Μην παραξενεύεσαι λοιπόν αν η ηλεκτρική kWh της "τζάμπα" ηλιακής ή αιολικής ενέργειας θα φτάνει μέσα στις επόμενες δεκαετίες στον λογαριασμό σου σε τιμές επιπέδου 2021. Τότε που για την ενεργειακή κρίση έφταιγε η Ουκρανία. 
 
Ο παρατηρητικός αναγνώστης/τρία θα διαπιστώσει ότι η λέξη κλειδί που χαρακτηρίζει την απόδοση ενός οποιουδήποτε τέτοιου συστήματος είναι το ΙΕΡΑΡΧΙΚΟ.
 
✔️Η απόδοση και τα αντίστοιχα κόστη των αποκεντρωμένων συστημάτων (ιδιοπαραγωγης ή μικρών ενεργειακών συνεταιρισμών) είναι συντριπτικά καλύτερα!
 
Αλλά, θα μου πεις τότε, "Κλέφτες θες να γίνουν οι Τράπεζες και η Εφορία", οι μόνοι που πραγματικά κερδίζουν από την ηλιθιότητα των σημερινών συστημάτων που αποδίδουν το 3% πανάκριβης ενέργειας;;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε ολα αυτα πρεπει να συνυπολογισθει και η ΤΟΠΙΚΗ αυξηση της θερμοκρασιας που επηρεαζει το μικροκλιμα της περιοχης κατ'επεκταση...

ΛΟΚΙ

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα , από χθες ήθελα να γράψω αλλά σήμερα τα κατάφερα . Κάθε φορά που βλέπω τέτοιες εικόνες με πιάνει η ψυχή μου με την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα του περιβάλλοντος . Ανεμογεννήτριες - ηλιακά - αντλιοταμιευτήρες κτλ μαζί με την αποψίλωση των εδαφών πριν με πυρκαγιές . Πως θα ξηλωθούν όλα αυτά τα φαραωνικά έργα να πάρουμε πίσω την γη και να τιμωρηθούν τα κεφάλαια που τα προωθούν και οι ιθύνοντες να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους να τα ξηλώνουν .
Η αύξηση της θερμοκρασίας όπως λέει ο ΛΟΚΙ είναι μεγάλη , εδώ επιδρούν τα θερμοκήπια στην Μεσαρά , τα φαραωνικά έργα δεν θα επιδρούν στο μικρόκλιμα και στην αύξηση της θερμοκρασίας και την ξηρότητα του αέρα όπως οι τσιμεντουπόλεις μας .
Με αυτήν την απόδοση και τα έργα προετοιμασίας δεν αξίζουν καθόλου μαζί με την υποβάθμιση σε όλα τα γειτνιάζοντα εδάφη - καλλιέργειες - οικισμούς - τοπία .
Παντελής η απουσία της κυματικής ενέργειας που είναι 365 μέρες 24 ώρες την ημέρα . Γιατί κάνει τσιζ και δεν την αγγίζουν .
Χτες είδα στο τικ τοκ ότι ετοιμάζονται να κάνουν πλωτά ηλιακά στις πηγές του Αχελώου μέσα στις λίμνες . Καλά το λες και εσύ και άλλοι για γνοφώδες μίσος για τον τόπο μας και εμάς . Ποιος ηλίθιος το σκέφτηκε και ποιος κόπανος έδωσε εγκρίσεις από την περιφέρεια ? Θέλει ξεσηκωμό και εκεί . Η μόνη λύση μου φαίνεται αντάρτικο και δολιοφθορές όπου βλέπουμε φωτοβολταϊκά να γίνουν ασύμφορα . Η με ένα drone να περνάει από πάνω και να ρίχνει από ύψος πετραδάκια να τα αχρηστεύει τα πάνελ (υβριδικός πόλεμος που γράφεις) . Τρομοκρατική οργάνωση να απειλεί όσους υπογράφουν και να τα καταστρέφουμε .
Είδα πόσο τους πονάει το κλίμα και εδώ στην Κρήτη , 20 χρόνια έχουν να κάνουν δενδροφύτευση οργανωμένη , για να μην πω μεγάλης έκτασης , μόνο ότι κάνουν οι πολιτιστικοί στα χωριά , μια χαρά θα συμμετείχαν και τουρίστες σε αναπλάσεις φυτεύοντας 2 δέντρα . Δυστυχώς παλούκωμα θέλουν πολλοί .
Επίσης άμα τους πονάει το κλίμα να επιδοτήσουν στο δημόσιο αγορά τέτοιων ή αντίστοιχων και να δώσουν κίνητρα και σε άλλους https://frame.work/products/laptop16-diy-amd-7040 .

Πάω να κάνω και καμιά δουλειά :)

kakos04