ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

MIA IΣΤΟΡΙΑ "BEHIND THE SCENES"

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

MIA IΣΤΟΡΙΑ "BEHIND THE SCENES"
 
Θα αναρωτιέται κανένας γιατί η Ε.Ε. είναι τόσο πλαδαρή και πολιτικά ασθενής. Εκτός από την προφανή σωστή απάντηση που σχετίζεται με την πολιτική επικυριαρχία του βλακώδη νεοφιλελευθερισμου που την κυβερνά, σκάβοντας στα βαθύτερα αιτία.
 
Ίσως ένας παρατηρητικός ανακαλύψει και την γεωπολιτικά κρίσιμη ενεργειακή της εξάρτηση από τις πρώην δυο μεγάλες υπερδυνάμεις.
 
Η πολιτική τους για το σήμερα φαίνεται ότι επικυρώθηκε στην σύνοδο της Ζυρίχης "περι αφοπλισμού" του 86 ανάμεσα στον Ρηγκαν και τον Γκορμπατσόφ. Και εδώ κρύβεται μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία (πηγή: αρχείο Ιδρύματος Μ. Θάτσερ):
 
Ο Γκορμπυ, συνειδητοποιώντας τι θα γινόταν 5 χρόνια αργότερα, φαίνεται οτι προσπάθησε να κατευνάσει σε εκείνη την σύνοδο το επερχόμενο ξέσκισμα της Σοβιετιας δίνοντας στην Δύση πρόσβαση σε μια απόρρητη Σοβιετική τεχνολογία του 60(!) με την ονομασία TOKAMAK. Αυτή υπόσχονταν καθαρή ενέργεια από την σύντηξη πυρήνων ατόμων υδρογόνου με την δημιουργία συνθηκών όπως αυτές στην κορώνα του ήλιου (εκατομμύρια βαθμοί Κελσίου σε υπερβολικά ισχυρά μαγνητικά πεδία). Θεωρητικά εφικτή αν μπορεί να ελεγχθεί η σχετική διαδικασία. Της έδωσαν την ονομασία Θερμή Σύντηξη.(υπάρχει και η Ψυχρή μην μπερδευόμαστε).
 
Κλείστηκε αργότερα η συμφωνία και δημιουργήθηκε το διακρατικό consortium ITER, με έδρα την Μασσαλία και με την ΕΕ να κατέχει (και να πληρώνει) το 46% του κόστους μιας διάταξης που μέχρι σήμερα της έχει κοστίσει πάνω απο 30δις € (οι άλλοι εταίροι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία πήραν απο 9% πριν από την αποχώρηση του Καναδά).
 
Μέχρι τώρα τα ερευνητικά αποτελέσματα είναι θεωρητικά μεν ενδιαφέροντα αλλά πρακτικά φτωχά:
 
✔️Η στρατηγική του brutal force για να πέσει το κάστρο/φράγμα του Cοulomb ("τα ομώνυμα απωθούνται") για να επιτευχθεί παραγωγή καθαρής (χωρίς ραδιενέργεια) ενέργειας από σύντηξη πυρήνων υδρογόνου, σκοντάφτει συνέχεια σε τεράστια πρακτικά προβλήματα αντοχής υλικών! Ιδια στρατηγική, αν το σκεφτείς, με την στρατηγική του brutal force του Αγαμέμνονα για να ρίξει το κάστρο της Τροίας (για αυτό του πήρε 10 χρόνια του παπάρα). Αποτέλεσμα, κάθε δεκαετία να ανανεώνεται για 50 χρόνια η πρόβλεψη ολοκλήρωσης της κατασκευής της πρώτης πειραματικής μονάδας στην Μασσαλία. 
 
Και η ΕΕ συνεχίζει να πληρώνει έτσι πανάκριβα την συνέχιση της ενεργειακής της εξάρτηση, αποστερώντας πολύτιμους πόρους, κυρίως ανθρώπινους, από άλλες περιοχές έρευνας. Όπως για τις τεχνολογίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του υδρογόνου ως βασικού καύσιμου, για να αντικαταστήσει τις ενώσεις του άνθρακα, όπου είναι πλέον ουραγός.
 
Μέχρι τώρα ξαναθυμόντουσαν το ίδιο success story μπας και αναπτερωθεί το φρόνημα (και εν όψη μοιράσματος πακέτων πράσινης ανάπτυξης) που θα τα διανέμουν πάλι τα ίδια δογματικά ιερατεία της ακαδημαϊκής κοινότητας για να έχουν λόγο να αναπαράγονται στο διηνεκές. Οι φωνές που λένε "πάρτο αλλιώς μάστορα, έτσι δεν πέφτει το φράγμα του Coulomb" αντιμετωπίζονται ως περίπου γραφικές. Και η ζωή συνεχίζεται μοιράζοντας τις επιδοτήσεις μόνο σε "επιστημονικά ημέτερους". Δηλαδή σε ερευνητές της ίδιας συνομοταξίας αναπαραγωγής ηλιθιότητας.
 
Όπως είπε και κάποιος άλλος , η βλακεία είναι η πιο ανίκητη δύναμη σε αυτή την Γη. Ίσως μεγαλύτερη ακόμα και από την δύναμη του Coulomb...
 
Ανάλογα είναι και τα μαντάτα στα ανεξάρτητα πειράματα στην Μ.Βρετανια, Κίνα, Κορέα, Καναδά κλπ, παρά τις που και που ανακοινώσεις "επιτυχιών"(όταν είναι να μοιραστούν επιδοτήσεις).Όλα ακολουθούν την ίδια στρατηγική με εκείνη των Σοβιετικών της δεκαετίας του 60.Σχετικά ΕΔΩ.
 
Οιιιι οιιιιιι  .....ούτε η σκόνη μας θα μείνει με τον Αρχιγκαντέμη...


Δεν υπάρχουν σχόλια: