ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 23 Μαΐου 2021

ΤΟ "ΧΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ ΈΧΟΥΜΕ" behind the scenes: ΜΕΓΆΛΗ ΤΡΙΚΥΜΊΑ, ΥΠΈΡΟΧΗ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ!

  

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΟ "ΧΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ ΈΧΟΥΜΕ" behind the scenes: ΜΕΓΆΛΗ ΤΡΙΚΥΜΊΑ, ΥΠΈΡΟΧΗ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ! 
 
H μέχρι τώρα διαχρονική επιτυχία της, ας την πούμε "ελληνικής" εμπορικής πoντοπόρου ναυτιλίας, βασίζεται σε δύο μόνο παράγοντες :
 
1. Στον πολύ κλειστό κύκλο των οικογενειών που διαφεντεύουν το 20% του παγκόσμιου στόλου. Απαραίτητη προϋπόθεση, ως φαίνεται, για να διακινείται γρήγορα και με ασφάλεια η "πληροφορία", πριν από τον όποιο ανταγωνισμό για το πότε αγοράζουν και πότε πουλάνε τα καράβια τους όλοι μαζι. Σε αντίθεση με τους Γερμανούς, που την πάτησαν τα τελευταία 15 χρόνια δύο φορές, οι ελληνόφωνοι συνάδελφοι τους αγοράζουν πάντα στην πτώση και πουλάνε όλο τους τον στόλο στην άνοδο. Αυτή είναι η πραγματική τους δουλειά, όλα τα άλλα, τα διαδικαστικά, τα διεκπεραιώνουν agents, ship managers και dealers. 
 
Δεν μπαίνεις σε αυτόν τον κλειστό κύκλο, από την εποχή που μονοπωλούσε το εμπόριο σιταριού στις Παραδουνάβιες ούτε σαν νύφη, τον Πουθου μπάρμπα να έχεις! 
 
2. Στο ότι δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους πουθενά. Κάτι λίγα, λέει, στις offshores, τίποτα στο City του Λονδίνου ή σε καμία παραλιακή Ζυρίχη, απ' όπου κυρίως κάνουν τα κονε με τις Τράπεζες που τους χρηματοδοτούν τις αγορές (όλοι ακολουθούν πλέον το business model Ωνάση "πως να κάνεις λεφτά με τα λεφτά των άλλων"), εδώ, όπου κρατούν κάποια γραφεία και τις φαμίλιες τους για να αφοδεύουν ελεύθερα, σχεδόν τίποτα. Άντε να πληρώσουν με το ζόρι μόνο τίποτα ΕΝΦΙΕΣ. Βάλθηκαν και αυτόν τον φόρο να τον μειώσουν οριζοντίως με το που βγήκε ο Κουλης, όπως τους βολεύει, και να ρυθμίσουν και κάτι ψιλόδάνεια που είχαν κάνει και τα κόκκινησαν. Ζωάρα! 
 
Και έρχεται τώρα ο IMO, o International Maritime Organization, και τους βάζει δύσκολα. Ψηφιοποίηση καθολική, λέει, στην ναυτιλία το νέο guideline και "πράσινα καύσιμα" στα καράβια το Global trend. Άντε τώρα να κρύψεις την πληροφορία όταν αυτή είναι ψηφιακή. Και εχεστίκασι εξ' ετούτου ήδη απάνω τους πατόκορφα! 
 
Και σαν να μην έφτανε αυτή η συμφορά, βγαίνει τώρα και αυτός ο κομμουνισμένος ο Μπάϊντεν και λέει "παγκόσμιος φόρος 15% (τουλάχιστον) πληρωτέος εκεί που κάνεις δουλίτσες. Αρούμπες, Virgin Islands και Λιβεριοπαναμαδες τέλος, δεν έχουν νόημα. 
 
Μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο, τα "Γαλλικά" που ξέφυγαν στον"πολύ" Λασκαρίδη, **χορηγό μέγα του σημερινού γκουβέρνου και της φαμίλιας του πουθου, μόνο ως δείγμα αγωνίας και πανικού μπορεί να ερμηνευτεί! 
 
Συνειδητοποιούν απότομα τα κακομαθημένα της Εκάλης και των Περιχώρων ότι είναι παντελώς ανίκανοι να ελέγξουν το μοιραίο επερχόμενο μέσω του ανίσχυρου να επιβάλει τα συμφέροντά τους ΠουθουΚούλη. Ο ίδιος και ο νεοφιλελευθερισμός που τους είχε βολέψει τόσα χρόνια είναι ήδη παρελθόν! Και, όχι τυχαία, το γύρισαν στο άναρχο-νεοφιλελευθερισμό, πιο "αριστερά" και από τον Ρουβικωνα, με την προχθεσινή "χεσμένο τον έχουμε" τροχειοδεικτικη βολή. Που είχε και μπόλικη δόση εθνομηδενισμού, χαρακτηριστικό και αυτό γνώρισμα των εθνικών ευεργέτων των παγουρίνο, των εραστών των "ελεύθερων αγορών", τόσο όσο όμως όσο αυτές βρίσκονται εντός της απόλυτης κλειστότητας των οικογενειών τους και της διαπλοκής τους με τις τοπικές εξουσίες. 
 
Τώρα πρέπει να αποφασίσουν που θέλουν να φορολογούνται εκείνο το global 15% (και χάρη τους κάνει ο Μπάϊντεν, όταν οι Αμερικανικές πολυεθνικές θα φορολογούνται με 28%) .
 
Προσωπικά δεν θα εκπλαγώ αν κάποιοι από αυτήν την επιχειρηματική σκατοφάρα ετοιμάζουν ήδη για να δώσουν βιογραφικό για να γραφτούν στο Κομμουνιστικο Κόμμα της Κίνας,* μπας και γλυτώσουν λίγους φόρους έναντι κάποιων συμβολαίων χτισίματος νέων πλοίων στην Σανγκάη...
"Μεγάλη τρικυμία, υπέροχη κατάσταση" είχε πει ο Μάο.
 
Εν κρανίω, θα προσέθετα...
 
** Ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης δεν έχει χεσμένο τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας. Έχει χεσμένη τη χώρα όλη. Την οποία όμως έχει ανάγκη κι ας κομπορρημονεί στον Πορτογάλο συνάδελφο. Γιατί η χώρα μπορεί να μην έχει ναύλους αλλά έχει θαλασσοδάνεια δανικά κι αγύριστα και πειθήνιες εξουσίες και τυφλή Δικαιοσύνη και αδιάφορους πολίτες. Μας έχει όλους χεσμένους και μας το λέει είναι απλό. Όταν θα τελειώσω όμως εγώ με το δικό μου χέσιμο σε όλους αυτούς...μόνο στην Κίνα θα μπορούνε να πάνε να κρυφτούνε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πλάκα-πλάκα, σάμπως έχεις δίκιο! Η νέα "σημαία ευκαιρίας" μάλλον θα είναι η Κινέζικη! (Λες το ΚΚΚ να κρατήσει και το Χόνγκ Κόνγκ ως νέο φορολογικό παράδεισο, τώρα που τελειώνουν οι Αρούμπες; Αλλά θα μου πείς, έχει ήδη -εμμέως, πλήν σαφώς- τη Σιγκαπούρη.)

Απ' την άλλη, ο Μπάϊντεν απλά θα κάνει τα προϊόντα που πουλιένται στη χώρα του τουλάχιστον 15% ακριβότερα. Αυτά που λέει, κάποτε τα επέβαλε με το στανιό η "πολιτική των κανονιοφόρων". Σήμερα, όμως, δεν τους παίρνει.

Αλλά και γιατί να μη μας έχει χεσμένους άπαντες ο κάθε εφοπλιστής; αφού δεν έρχεται μόνο η ψηφιοποίηση των ναυλοσυμφώνων (λες και μ' αυτό θα σταματήσει η -παράνομη, ή ...νόμιμη- πειρατεία!), αλλά έρχεται και η ρομποτοποίηση των ίδιων των πλοίων, την οποία ελάχιστοι έχουν πάρει πρέφα! (Άρα, τέλος οι μισθοί σε πληρώματα και καπεταναίους, ή η υπακοή σε νόμους περί καμποτάζ, κλπ.)