ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Φρεγάτες: Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η LOA των ΗΠΑ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Πολύ καλή η κ.Ηλιάδη, θα ήθελα όμως να πούμε κάποια πράγματα.Τί LoR έχει αποσταλεί;; Η αποστολή ασαφούς LoR, που δεν ονομάζει συγκεκριμένο οπλικό σύστημα (ή το περιγράφει) πάρα μόνο αναφέρεται σε δυνατότητες/χαρακτηριστικά αντιμετωπίζει τις εξής αντικειμενικές δυσκολίες :
1) Παραπέμπει σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας. Και όχι σε στάδιο 7 μηνών μετά την έναρξη αυτής 2) Παραπέμπει σε αποστολή LoR για τιμές και διαθεσιμότητα (P&A) και όχι σε αποστολή LoR for LoA, όπως εστάλη από ελληνικής πλευράς .. 3) Προσκρούει σε πάγιες οδηγίες της DSCA και κυρίως ως προς το χρονικό περιθώριο 60 ημερών που έχει δωθεί 4) Η αναφορά ασαφούς LoR, υποκρύπτει για αυτούς που η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, την ενδεχόμενη επίσημη αναδοχή από αμερικανικής πλευράς της έτερης αμερικανικής πρότασης της Gibbs and Cox. Η ελπίδα αυτή προσκρούει σε αντικειμενικές δυσκολίες. Σε σχέση με τις διαδικασίες της DSCA κυρίως στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα των 60 ημερών για απάντηση της ελληνικής πλευράς 5) Ακόμα και γενικόλογη να ήταν η ελληνική LoR η DSCA θα απαντούσε ειδικά για αποσαφήνιση της LoR πριν την οριστική απάντησή της.
Είναι σαφές από τις διαδικασίες της. Συμπέρασματικά: Γενικόλογες LoR γίνονται απολύτως ειδικές βάσει της διαδικασίας LoR για ανύπαρκτα πλοία δεν απαντώνται εντός 60 ημερών.
Η DSCA δεν χτίζει πλοία. Δεν είναι γραφείο συνοικεσίων η DSCA να σου βρει γκόμενα.Ούτε μπορεί να σου κάνει τη γκόμενα (mmsc) τούμπανο. Να της βάλει σιλικόνες βυζιά (τομαχοκ). Ου λα λα Απαντάει επί με σαφήνεια διατυπωμένων ερωτημάτων. Θα τα διασαφηνίσει αν είναι ασαφή. Σε μια διαδικασία λοιπόν μεταξύ σφύρας(νομιμότητα) και άκμονος(πολιτικές πιέσεις) λογικό είναι και η LoR να βρίσκεται μεταξύ των δύο. Μια είναι σήμερα η αμερικανική υποψηφιότητα που δεν απαιτεί εκ νέου αναθεώρηση χρονοδιαγραμμάτων ή ακόμα και της ίδιας της διαδικασίας Και κακώς ανησυχούν κάποιοι εκ μέρους του ΠΝ. Της ηγεσίας του δηλαδή για μορφές LoR. Τα πράγματα είναι απλά. Το κόβεις....Ή ΤΑΝ, Ή ΠΟΥΤΑΝ

Φρεγάτες: Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η LOA των ΗΠΑ – Πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν θα είναι μόνον εμπορική πράξη, αλλά κυρίως πολιτική

Βρισκόμαστε στην ημιτελική φάση της αξιολόγησης των προτάσεων από το Πολεμικό Ναυτικό ώστε να ξεχωρίσει «η ήρα από το στάρι» και να καταστεί ευχερής η επιλογή της βέλτιστης, για την Ελλάδα, λύσης.

Όπως έχει μέχρι τώρα φανεί η διαδικασία επιλογής των φρεγατών (και όχι της φρεγάτας) δεν θα έχει καμία σχέση με οτιδήποτε στο παρελθόν, ακόμα και στο πολύ πρόσφατο πχ τα 18 (+6;) Rafale F3R.

Οι ιδιαιτερότητες της διαδικασίας αυτής έχουν ήδη επισημανθεί από εμάς με σειρά άρθρων παράλληλα με καλόπιστη κριτική για πρακτικές που ακολουθήθηκαν πχ στην περίπτωση των γαλλικών αεροσκαφών και που, εκ των υστέρων, πολλοί ασπάστηκαν τις θέσεις μας (και πολλοί όχι βέβαια!).

Η διαδικασία για την απόκτηση των φρεγατών διαφέρει διότι αφορά πρόσκτηση 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, ενδιάμεσης λύσης και βιομηχανικής επιστροφής για την ανάπτυξη της εγχώριας ναυπηγικής και πολεμικής βιομηχανίας, με τη μορφή μιας διακρατικής συμφωνίας.

Η εξαιρετικά έξυπνη (αλλά και ιδιαίτερη) αυτή μεθόδευση προσβλέπει στην απόκτηση κορυφαίας τεχνολογίας πλοία που καλύπτουν (ποιοτικά τουλάχιστον) την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, οικονομίες κλίμακας, μακροχρόνια υποστήριξη, αναζωογόνηση της βιομηχανίας μας και καταπολέμηση της ανεργίας.

Όλα αυτά δε με ΜΟΝΟΝ το διπλάσιο ποσό από αυτό των 18, «ελαφρώς» μεταχειρισμένων Rafale F3R τα οποία, προς το παρόν, ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ τίποτα στην Ελλάδα!

Φρεγάτες: Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η LOA των ΗΠΑ
Φρεγάτες: Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η LOA των ΗΠΑ

Αν και σύγκριση των υποψηφιοτήτων στο Armyvoice.gr έχει ήδη γίνει από την 1η Φεβρουαρίου πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

1. Ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά για όσους δεν έχουν υποβάλλει ακόμα αναλυτική πρόταση, δηλαδή τους (υπερκοστολογημένους) Γερμανούς, τους (αδιάφορους;) Ιταλούς και φυσικά τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα οι προτάσεις της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας (ειδικά της τελευταίας) είναι κορυφαίες.

2. Η γαλλική πρόταση, αν είναι η τελική, έχει τα προβλήματα που έχουμε επισημάνει με κυρίαρχα αυτά της ενδιάμεσης λύσης, που καταλήγει να αποτελεί ενδιάμεσο πρόβλημα αντί για λύση όπως αναλυτικά έχουμε παρουσιάσει. Άραγε μήπως αυτός είναι ο λόγος που θα διαβάσετε από αρκετές….ανεξάρτητες φωνές ότι πρέπει το πρόγραμμα να σπάσει και να αποσυνδεθεί από την ενδιάμεση λύση;

3. Οι ΗΠΑ έχουν λάβει την LOR που απεστάλη από τις 22 Μαρτίου και ετοιμάζουν την LOA. Εδώ να παρατηρήσουμε ότι η πρώτη δεν είναι δυνατόν να αφορά συγκεκριμένο τύπο πλοίου αλλά πιθανότατα περιγράφει επιθυμητές δυνατότητες για ΟΛΑ!

Κι αυτό, παρά τις προσπάθειες της Lockheed Martin παρουσιάσει την MMSC ως …τελική επιλογή βαφτίζοντάς την ως Hellenic Future Frigate (HF2).

Φρεγάτες: Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η LOA των ΗΠΑ
Φρεγάτες: Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η LOA των ΗΠΑ

Η εκτίμηση για την LOA των ΗΠΑ

Όπως είναι πλέον γνωστό, υπάρχει και δεύτερη πρόταση από τις ΗΠΑ, αυτή των Gibbs & Cox, την ύπαρξη της οποίας αποκάλυψε το Armyvoice.gr πριν περίπου ένα μήμα.

Άλλοι αναγνώρισαν την αποκλειστικότητα και άλλοι όχι αποφεύγοντας να μνημονεύσουν το μέσο που την ανέδειξε….

Η πρόταση αφορά 4 φρεγάτες (μάλλον αντιτορπιλικά) αεράμυνας περιοχής (μοιάζουν…υπερβολικά με Hobart!) και 4 κορβέτες ως ενδιάμεση λύση από την εταιρεία.

Τα χαρακτηριστικά των φρεγατών είναι μήκος 144 μ, πλάτος 16,8μ, βύθισμα 8,9μ εκτοπίζοντας άνω των 6000 τόνων, ταχύτητας 30 κόμβων μέγιστη και 18 κόμβων οικονομική. Το προωστήριο σκεύος είναι CODAG με δυνατότητα και για CODLAG.

Ο οπλισμός και η αυτοπροστασία τους είναι επιπέδου Arleigh Burke Flight III με 6 Mk 41 Strike Length, πυροβόλο 5 in Mk 45 volcano, 8 Harpoon/NSM (που γίνονται και 16), AN/SPY 6, AN/SPG 62, AN/SQS 53C, VDS AN/SQS 62, 2 CIWS, 2 τριπλοί SVTT Mk 32, AN/SLQ 32, COMBATSS 21, Link 16, COMMINT…

Πλήρωμα στα μέτρα μας που μπορεί όμως να εξακολουθεί να πολεμάει ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει πυρκαγιές, διαρροές και αντιμετωπίζει βλάβες…

Με δυνατότητα υποστήριξης επιτελείου εν πλω, ειδικών δυνάμεων, 2 ελικοπτέρων των 10 τόνων ή 2 UAVs.

Τα χαρακτηριστικά των κορβετών είναι μήκος 84,3μ, πλάτος 10,5μ, βύθισμα 3,5μ, εκτοπίζοντας άνω των 1.600 τόνων, ταχύτητας 30 κόμβων μέγιστη και 18 κόμβων οικονομική.

Ο οπλισμός και η αυτοπροστασία τους περιλαμβάνουν πυροβόλο 3 in STRALES, 8 Harpoon/NSM, 1 CIWS, 1 Μk41, 4 M2HB των 12,7 χιλ, 2 Mk 30 των 30 χιλ, TRS 3D, 2 STING, HMS και VDS (δεν έχει διευκρινιστεί ο τύπος).

Όλα εντός προϋπολογισμού, με τις παραδόσεις να ξεκινούν το συντομότερο σε 3 χρόνια. Όλα δε τα πλοία μπορούν να κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία!

Φρεγάτες: Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η LOA των ΗΠΑ
Φρεγάτες: Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η LOA των ΗΠΑ

Τι άλλο έχουμε σαν δεδομένο;

1. Το πολεμικό ναυτικό δεν ζήτησε ποτέ MMSC…Όπως αναφέρει το Armyvoice.gr σε δημοσίευμα από την 1η Φεβρουαρίου  ότι «Τα MMSC αποτελούν βασίζονται στην LCS που έχει αποδειχθεί προβληματική για 20 περίπου χρόνια.

Θα κατασκευαστούν μόνον για το ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας σε, αρχικά, 4 μονάδες. Παρότι αποτελούν ισορροπημένες προτάσεις, υστερούν στην απορρόφηση πλήγματος, επιβάλλουν νέα αντίληψη που απαιτεί συνδυασμό μέσων και δυνατοτήτων που δεν υπάρχουν, δεν προσθέτουν νέες δυνατότητες από αυτές μιας εκσυγχρονισμένης ΜΕΚΟ.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα απαιτηθεί νέα επιβάρυνση σε υποδομές. Αυτά φυσικά για τις σαουδαραβικές κατασκευές-οι ελληνικές αναμένονται σημαντικά ικανότερες. Το πρόγραμμα της Σαουδικής Αραβίας κόστισε όσο περίπου το ελληνικό χωρίς ενδιάμεση λύση.

Η τελευταία θα ήταν αποδεκτή από το Πολεμικό Ναυτικό αν αποτελούνταν από 1-2 Arleigh Burke. Αυτό όμως μάλλον δεν είναι δυνατό ούτε για τα Flight I που δεν δέχονται οργανικό ελικόπτερο.

Ενδεχομένως να μπορούν να παραχωρηθούν καταδρομικά Ticoderonga class, ίσως και άλλου τύπου πλοίου πχ αποβατικού ίσως και….τίποτα! Δεν υπάρχουν πρόσφατες λεπτομέρειες για τις προθέσεις της νέας Κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Μια ελληνική συμμετοχή στις MMSC θα συμπεριλάβει και κατασκευαστικό έργο, μικρό αλλά υπαρκτό, για τις USS Constellation και πιθανότατα συμμετοχής στο πρόγραμμά τους στα τέλη της δεκαετίας αν υπάρχουν κονδύλια, διότι έρχονται και τα F35.

Η ενδιάμεση λύση των ΗΠΑ, αν είναι αυτή που φημολογείται (είτε ως απαίτηση είτε ως προσφορά) για να μην διαλύσει το ναυτικό μας θα απαιτήσει ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ αλλαγές σε προϋπολογισμό, αναβάθμιση εγκαταστάσεων, οροφή προσωπικού, νέες υποδομές.

Αυτά….κοστίζουν και είναι μόνον για τη Διοίκηση Φρεγατών. Τι θα γίνει όμως με τα υπόλοιπα μέσα πχ τα υποβρύχια και οι ΤΠΚ των 50 ετών;

Σε κάθε περίπτωση έχει ειδικό πολιτικό βάρος. Τι θα γίνει όμως όταν η Τουρκία προσεγγίσει πάλι τη Δύση και πάρει και αυτή 2 Ticoderonga; Αυτή μπορεί άνετα και να τα υποστηρίξει σε υποδομές και να τα στελεχώσει και να τα εντάξει άμεσα στις ομάδες μάχης των αεροπλανοφόρων της…». Όλα αυτά είναι γνωστά στις ΗΠΑ!

Φρεγάτες: Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η LOA των ΗΠΑ
Φρεγάτες: Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η LOA των ΗΠΑ

2. Αφού δεν έχουμε ζητήσει τις MMSC, τι έχουμε ΕΠΙΣΗΜΩΣ ζητήσει; Έχουμε ζητήσει Arleigh Burke!

Όπως, εύστοχα, ο Β. Νέδος έχει αποκαλύψει εδώ και μήνες μέσω της «Καθημερινής» ότι «η Αθήνα ζητάει από την Ουάσιγκτον επισήμως την αποδέσμευση αντιτορπιλικού κλάσης Arleigh Burke, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ενδιάμεση λύση έως ότου ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των φρεγατών που προτείνονται από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin.

Τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke αποτελούν διακαή πόθο του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), ωστόσο πιθανή παραχώρησή τους είναι, βεβαίως, πολιτική απόφαση, η οποία είναι πρακτικά αδύνατον να ληφθεί πριν από την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ.» (Αίτημα προς τις ΗΠΑ για Αντιτορπιλικό,  03.12.2020) και «Η Αθήνα επιθυμεί τις «Αρλεϊ Μπερκ» και συζητείται η πιθανότητα κατάθεσης πρότασης για την αγορά του συγκεκριμένου αντιτορπιλικού στη θέση των MMSC που έως τώρα προτείνει η αμερικανική πλευρά.

Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει και το πλαίσιο συζήτησης για την ενδιάμεση λύση.» (Τη Δευτέρα οι υπογραφές για τα 18 «Ραφάλ», 24.01.2021).

Συνεπώς αφού Arleigh Burke ζητήσαμε πως θα πάρουμε στην LOA, MMSC/HF 2; Άλλο τι παρουσιάστηκε και άλλο τι ζητήσαμε.

Οι ΗΠΑ έχουν λάβει ΕΝΑ, πιθανότατο, ΑΙΤΗΜΑ για Arleigh Burke και ΜΙΑ LOR για δυνατότητες, ΟΧΙ για MMSC/HF 2! Σε κάθε περίπτωση λοιπόν οι ΗΠΑ γνωρίζουν τι θέλει και τι ΔΕΝ θέλει το ΠΝ!

3. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν ξεναγήθηκε την 25η Μαρτίου στο αεροπλανοφόρο USS Eisenhower αναγνώρισε ένα Arleigh Burke στο Μαράθι και ρωτούσε για αυτό τους λοιπούς παρευρισκόμενους… Θυμόσαστε την φράση «Κάντε μου μια προσφορά που δεν μπορώ να πω όχι»;

Φρεγάτες: Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η LOA των ΗΠΑ
Φρεγάτες: Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η LOA των ΗΠΑ

4. Η βιομηχανική συνεργασία, η εξυγίανση, το μέλλον των ναυπηγείων και η αποπληρωμή με FMS κάνει τις αμερικανικές προτάσεις ΤΡΟΜΕΡΑ ελκυστικές και ο νοών νοείτω!

5.Όπως είπαμε, ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά με τις ευρωπαϊκές προτάσεις. Μόνον αυτή της Ολλανδίας αποδίδει δύο διοικήσεις στο πολεμικό μας ναυτικό αλλάζοντας ολοκληρωτικά τη διοίκηση φρεγατών και τη διοίκηση ναρκοπολέμου! Όλα αυτά είναι, επίσης, γνωστά στις ΗΠΑ!

6. Τι έχει δηλώσει η αμερικανική πλευρά με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο; Ότι η αμερικανική πρόταση «θα είναι ασυναγώνιστη- second to none» όσον αφορά τις δυνατότητες της νέας φρεγάτας, της ενδιάμεσης λύσης και της συμβολής της στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και οικονομία, κατά δήλωση του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα…

7. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι το MMSC υστερεί σε σχέση με τις υπόλοιπες προτάσεις, από ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες προτάσεις!

8. Οι ΗΠΑ επίσης γνωρίζουν πολύ καλά ότι ικανότατα μεν αλλά παλαιά και κοστοβόρα καταδρομικά Ticoderonga καθώς και αντιστοίχου μεγέθους πλοία ΔΕΝ είναι επιθυμητά από το ΠΝ. Μάλλον ούτε οι ίδιοι μπορούν πλέον να υποστηρίξουν αυτούς τους κουρασμένους γίγαντες…Εν ολίγοις, καμία από τις δύο πλευρές δεν προκρίνει, ούτε καν προτείνει τώρα, τα CG!

9. Το ΠΝ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ πλοίο που δεν υποστηρίζει οργανικό ελικόπτερο, ειδικά τώρα που θα έρθουν τα MH 60R. Συνεπώς, η αμερικανική προσφορά πρέπει να υποστηρίζει οργανικό ελικόπτερο.

10. Τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke δεν μπορούν να έρθουν σαν EDA.

11. Το ΠΝ επιθυμεί τη συμμετοχή στο πρόγραμμα για τις USS Constellation στα τέλη της δεκαετίας.

 Διαφαίνεται από καιρό ότι η κυβέρνηση διάκειται ευμενώς στην αμερικανική επιλογή, υπό προϋποθέσεις όμως… Η εμφάνιση της πρότασης Gibbs & Cox ενίσχυσε τον ανταγωνισμό ακόμα και μέσα στις ΗΠΑ.

Το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα πάρει «γουρούνι στο σακί»! Δεν πήρε ποτέ και δεν θα πάρει ούτε τώρα! Πήρε κάποτε τις ΜΕΚΟ παρότι ήθελε Μ αλλά τις έκανε τις καλύτερες ΜΕΚΟ που έχουν κατασκευαστεί ποτέ και μαζί με αυτές αεροσκάφη F 104 και άρματα Leo 1.

Ακόμα και τότε όταν το ναυτικό μας αγόραζε ενίσχυε την οικονομία της χώρας αλλά και τους άλλους κλάδους των ΕΔ, ομολογουμένως με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Το αντίθετο πχ με αγορά αεροσκαφών υψηλοτάτου κόστους ή αρμάτων δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, τουλάχιστον όσο εμείς γνωρίζουμε…

Υφίσταται η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ των ΗΠΑ ώστε η αμερικανική πρόταση να είναι «second to none» όσον αφορά τις δυνατότητες της νέας φρεγάτας, της ενδιάμεσης λύσης και της συμβολής της στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και οικονομία. Πώς λοιπόν μπορεί αυτό να υλοποιηθεί πχ αντιμετωπίζοντας την ολλανδική πρόταση που αλλάζει όλες τις φρεγάτες και τα ναρκαλιευτικά του στόλου, ενισχύει τον στρατό ξηράς με πυροβόλα και μπορεί να περισσεύουν και χρήματα;

Μόνον με αυτό που επίμονα ζητάει το πολεμικό ναυτικό καιρό τώρα: Αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke με οργανικό ελικόπτερο δηλαδή τουλάχιστον Flight IIA και σε ικανούς αριθμούς

Την τελευταία φορά που επικρατούσαν τόσο καλές ελληνοαμερικανικές σχέσεις το ναυτικό μας απέκτησε 4 Αντιτορπιλικά κλάσης ΚΙΜΩΝ και 3 φρεγάτες κλάσης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ! Συνεπώς, αντέχουμε…4 Arleigh Burke τώρα;

Φρεγάτες: Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η LOA των ΗΠΑ
Φρεγάτες: Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η LOA των ΗΠΑ

Μόνον αυτά; ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ! Η πρόταση θα πρέπει να περιέχει και άλλες μονάδες, βιομηχανική επιστροφή, υποστήριξη πλοίων αμερικανικών συμφερόντων στα ναυπηγεία, ενίσχυση λοιπών κλάδων των ΕΔ, πχ ελληνική συμμετοχή και επιπρόσθετο κατασκευαστικό έργο σε διάφορες μονάδες των ΗΠΑ όπως στις USS Constellation, με παράλληλη απόκτηση αυτών των φρεγατών για το ΠΝ στα τέλη της δεκαετίας κα.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν θα είναι μόνον εμπορική πράξη, αλλά θα είναι ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ πράξη του νέου Προέδρου, του Κογκρέσου και της Γερουσίας προς συνετισμό και του απρόβλεπτου πλέον, για τις ΗΠΑ, γείτονα! Αυτά θα πρέπει περιλαμβάνει η LOA των ΗΠΑ. Και αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να το καταστήσει σαφές.

 

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: