ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Η ώρα της ηγεμονίας της Κίνας; – Εκτόπισε τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση του παγκόσμιο πλούτου – Πως το Πεκίνο συσσώρευσε 120 τρις δολάρια μέσα σε δύο δεκαετίες

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Ένας πόλεμος παίζεται και πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Και δυστυχώς όπως έχουμε γράψει πολλές φορές η Δύση θα ξυπνήσει αργά. Το παρόν σύστημα της Δύσης είναι το ποιο διάτρητο σύστημα που υπήρξε για προφανείς λόγους ! Βόλεψε πολλά συμφέροντα τραπεζικά και πολυεθνικά !Τα οποία όμως τραπεζικά και πολυεθνικά συμφέροντα είναι αυτά που ΓΙΓΑΝΤΩΣΑΝ την Κίνα.!!! 

Ο παγκόσμιος πλούτος τριπλασιάστηκε μέσα στις δύο τελευταίες δεκαετίες, στο μεγαλύτερο μέρος του είναι τοποθετημένος σε ακίνητη περιουσία και επενδύσεις real estate και η Κίνα έχει ξεπεράσει πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι η χώρα με την μεγαλύτερη συσσώρευση πλούτου σε όλον τον πλανήτη.

  • Ερευνα της McKinsey&Co στις 10 χώρες που συγκεντρώνουν και το 60% του παγκόσμιου εισοδήματος έδειξε ότι ο καθαρός παγκόσμιος πλούτος έφθασε το 2020 στα 514 τρις δολάρια από 156 τρις που ήταν το 2000.

Η Κϊνα εκτόπισε τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση

Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία δημοσιεύει το Bloomberg σχεδόν το ένα τρίτο αυτής της αύξησης αναλογεί στην Κίνα: Ο πλούτος που έχει συγκεντρωθεί στην κινεζική επικράτεια έχει εκτοξευτεί πλέον στα 120 τρις δολάρια από μόλις 7 τρις που ήταν το 2000 – ακριβώς έναν χρόνο πριν η Κίνα ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Στην διάρκεια της ίδιας εικοσαετίας η αύξηση του πλούτου στις ΗΠΑ ακολούθησε πιο χαμηλούς ρυθμούς κυρίως λόγω της πίεσης στις τιμές των ακινήτων: Μέσα σε 20 χρόνια διπλασιάστηκε και έφθασε στα 90 τρις δολάρια.

Και στις δύο χώρες, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, πάνω από τα δύο τρίτα του συνολικού πλούτου βρίσκονται στα χέρια του πλουσιότερου 10% του πληθυσμού, σύμφωνα πάντοτε με την έρευνα της MacKinsey.

Η μεγάλη έκρηξη του real estate 

Το 68% επίσης του παγκόσμιου πλούτου είναι τοποθετημένο σε real estate. Ακολουθούν τομείς όπως οι υποδομές και ο μηχανολογικός εξοπλισμός, ενώ πολύ μικρότερο είναι το μερίδιο που αναλογεί σε άυλες επενδύσεις όπως τα πνευματικά δικαιώματα και οι πατέντες.

Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία – μετοχές, ομόλογα κλπ – δεν υπολογίζονται στην αποτίμηση του παγκόσμιου πλούτου.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο από την έρευνα της McKinsey πάντως είναι ότι η εκτόξευση του καθαρού παγκόσμιου πλούτου τις δύο προηγούμενες δεκαετίες ξεπέρασε κατά πολύ την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σε μεγάλο βαθμό, δε, το γεγονός αυτό αποδίδεται στην παράλληλη εκτόξευση των τιμών των ακινήτων – μια εκτόξευση, που με βάση την έρευνα πυροδοτήθηκε από την μακρά και μεγάλη πτώση των επιτοκίων.

Ο φόβος της “φούσκας” των ακινήτων

Σύμφωνα με την MacKinsey οι τιμές των ακινήτων έφθασαν σε επίπεδο περίπου 50% υψηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους σε σχέση με το εισόδημα. Κατά τους αναλυτές της έρευνας, δε, αυτό και μόνον το γεγονός εγείρει ερωτήματα για την διατηρισιμότητα τόσο του νέου συσσωρευμένου πλούτου όσο και της εκρηκτικής αξίας των ακινήτων – πόσο μάλλον που, ήδη, απειλεί να σκάσει η μεγάλη «φούσκα» της αγοράς ακινήτων στην Κίνα υπό το βάρος της επαπειλούμενης χρεοκοπίας του κολοσσού του κλάδου, της Evergrande.

ΠΗΓΗ

 

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, η Κίνα έχει πάνω από 100 εκατομμύρια εκατομμυριούχους. Γιατί; επειδή αν ανοίξεις ένα περίπτερο στην Αθήνα, έχεις πχ 5 χιλιάδες πελάτες τη μέρα. Αν ανοίξεις ένα περίπτερο στο Πεκίνο...

Οι δε πανάκριβες Μπέντλεϋ για τους πλούσιους δίνουν και παίρνουν! (Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αντιπροσωπείες εκεί!) Εκεί που το 1970 είχαν από ένα ποδήλατο ο καθένας, κι από δύο φόρμες "Μάο" πλύνε-βάλε... Εμείς να τα βλέπουμε αυτά.