ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Σημασία έχει η επάρκεια και η ισορροπία στην προσφορά και στην ζήτηση.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ας δώσουμε μια προσομοίωση ως προς το τι συμβαίνει σήμερα στην μεγάλη φυλακή που ζούμε.

Ζητάτε λεφτά χωρίς να παράγετε . Κλειδωμένοι. Ρε σεις έξυπνοι όσα λεφτά και να πέσουν αυξάνοντας την δυνατότητα ζήτησης σε μια μειωμένη έως καθόλου παραγωγή (προσφορά) ξέρετε που θα φτάσουν οι τιμές;; Όχι Μαράκι μου, ο Τζον Λοκ δεν ήταν pop idol

Για παράδειγμα...Σε μια φυλακή που όλοι είναι αραχτοί και άφραγκοι υπάρχει ένας που θέλει να πουλήσει 10 πακέτα τσιγάρα με 3 ευρώ το πακέτο. Κανείς δεν αγοράζει γιατί κανείς δεν έχει φράγκο .Ότι μπορεί να προσφέρουν θα είναι σε .... είδος.
 
Ξαφνικά ο διευθυντής αποφασίζει να μοιράσει 1000 ευρώ στον κάθε κρατούμενο. Ερώτηση πόσο μπορεί να πουληθεί το κάθε τσιγάρο;;
 
Βρασίδα φάε λοκνταουν και μην μιλάς και περίμενε να στρίψεις με επιδοματάκια. Θα μου πει κανείς δεν φταίει το Μαράκι που δεν γνωρίζει το Κοινωνικό Συμβόλαιο. Αυτή την παιδεία παρέχει το κράτος. Ο σκοπός του νόμου δεν είναι να καταργήσει ή να περιορίσει, αλλά να διαφυλάξει και να μεγεθύνει την ελευθερία.
 
Οι συνθήκες όμως είναι τεχνητές και σε μια εποχή που ακόμα κι αυτός που προσπαθεί να παράξει δεν μπορεί να βρει ανταπόκριση στην αγορά λόγω ειδικών συνθηκών πρέπει το αφεντικό να βάλει το χέρι στη τσέπη ούτως ώστε και οι φυλακισμένοι να είναι ευχαριστημένοι και ο ίδιος να τη βγάλει λάδι ρίχνοντας στο τέλος το ανάθεμα στις αγορές! 
 
Συμπέρασμα;; Αν έχεις φράγκα καντα χρυσό, αγόρασε γη, αλλιώς σύντομα θα κάνουν μόνο για προσάναμμα . Αυτή θα είναι η μεγάλη πρόκληση της Δ.Β.Ε. Αν η παραγωγή γίνεται από μηχανές και μοιράζεται επαρκές ανταλλακτικό μέσο στους ανθρώπους για την κατανάλωση τότε το πράγμα αλλάζει. Σημασία έχει η επάρκεια και η ισορροπία στην προσφορά και στην ζήτηση.
 
Φώντας :  Πόσοι είναι οι κρατούμενοι; Για να κάνουμε τις πράξεις...
Λυκ :  Πες 100...και όλοι χαρμάνηδες (βασικά είδη)..δεν είναι δύσκολο.
 
Κάποιος  θα έλεγε 500 το τσιγάρο γιατί θα πολλαπλασίαζε τα 10 πακέτα επί 20 τσιγάρα για 100 κρατούμενους άρα 2 στον καθένα. Λάθος ο πωλητής θέλει να πάρει το μεγαλύτερο κέρδος άρα να μαζέψει όλον τον παρά που σημαίνει θα δώσει μόνο τα 100 στην μέγιστη τιμή που ο καθένας μπορεί να αγοράσει και τα άλλα θα τα κρατήσει στοκ για το μέλλον ή για επιπλέον αντίτιμο.
 
Και  δεν έχει υπεραξία εδώ ακόμα και δυο να δώσουν από 500 για μισό τσιγάρο το 1 τσιγάρο = 1000 είτε δώσουν από 1000 για 2 τσιγάρα = 1000 ευρώ το τσιγάρο. Είναι ο νόμος της αγοράς του δυνατού και του αδυνάτου. Στο τέλος μπορεί φυσικά να επαναστατήσουν οι κρατούμενοι να τον πλακώσουν να του πάρουν τα τσιγάρα τζάμπα και να φαγωθούν μετά μεταξύ τους στην μοιρασιά άλλος νόμος .

Δεν υπάρχουν σχόλια: