Δύο λόγια για το ΕΣΥ, τους μπαχαλάκηδες του Κυριάκου, και μια πρόταση στον αντίποδα .
Όταν ίδρυσε ο Γεννηματάς το ΕΣΥ αντιγράφοντας λάθος τις μελέτες του καθηγητή του Παν. Πάτρας Άρη Σισσούρα δημιούργησε ένα παγκόσμια μοναδικό υβρίδιο:
Το πρωτοβάθμιο σκέλος του ακολούθησε τα συστήματα τύπου Bismarck (έλεγχος των μονάδων κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο σύστημα της Γερμανίας). Δεν ήθελε τότε να τα βάλει με τους ΙΚΑτζηδες γιατρούς που τον στήριζαν.
Οι δευτεροβάθμιες δομές, τα νοσοκομεία και τα λίγα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ, οργανώθηκαν ακολουθώντας τα συστηματα τύπου Beveridge (όπως το Βρετανικό NHS, η τα συστήματα του Καναδά και των Σκανδιναβικών χωρών, της Κίνας κλπ).
Με ενθάρρυνση για την ανάπτυξη παράλληλα και του τρίτου τύπου συστήματος, κυρίως για να καλυφθούν τα κενά της πρωτοβάθμιας υγείας με διαγνωστικά και πολυιατρεία. Τρίτο σύστημα ως με μια καρικατούρα του συστήματος υγείας που όλα ελέγχονται από ιδιωτικές ασφαλιστικές η εταιρίες γιατρών, όπως αυτά στις ΗΠΑ και άλλων υγειονομικά τριτοκοσμικών χωρών.
Δηλαδή είχαμε ένα πανάκριβο αχταρμά και των τριών συστημάτων που υπάρχουν στον κόσμο και που, στο τέλος του οδηγεί στο 92% των νοσηλειών να είναι αδικαιολόγητες (μελέτη ΠΟΥ 2007), όπως και πάνω από τις μισές διαγνωστικές εξετάσεις.
Δηλαδή σε πρόσθετες δαπάνες στα νοσοκομεία (άρα και μίζες) και σε ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Καθόλου τυχαία λοιπόν, ο τομέας Υγείας να είναι υπεύθυνος για τουλάχιστον 1/3 του δημόσιου χρέους που συσσωρεύτηκε έτσι μέχρι το 2010 και μας οδήγησε στα μνημόνια.
Η τομή δόμησης του ΕΣΥ ως καθαρόαιμου συστήματος τύπου Beveridge που αποτολμήθηκε με τις δυο μεταρρυθμίσεις (πρωτοβάθμιο σύστημα με δωρεάν οικογενειακό γιατρό και κεντρικοποίηση των προμηθειών) θα οδηγούσε τους διαθέσιμους πόρους προς την αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών, χωρίς σπατάλες.
Απόδειξη : περίπου 350εκ το πλεόνασμα των νοσοκομείων στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας, χωρίς εκπτώσεις και αποκλεισμούς. Και με 1δισ πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ παρά τις συνεχείς επενδύσεις αναβάθμισης του εξοπλισμού των δευτεροβάθμιων μονάδων.
Μέσα σε μόλις 29 μήνες η νεοφιλελε λαίλαπα κατάφερε να αναστρέψει την εικόνα αυτής της οικονομικής απόδοσης για να οδηγήσει το ΕΣΥ πάλι πίσω στην προηγούμενη καρικατούρα. Στόχος τους, λέει, η ιδιωτικοποίηση και μεγάλων μονάδων μέσω των ΣΔΙΤ για να επιβιώσει οικονομικά! Η αφορμή ο κορονοϊός που ακόμα θεωρείται από τους policy makers της κυβέρνησης σαν μια ευκαιρία περαιτέρω μπαχαλοποίησης του ΕΣΥ.
Έτσι λόγω του κορονοϊού έχει ήδη μετατραπεί το σύστημα και σε σύστημα μιας ασθένειας με ευθύνη της κυβέρνησης που οι ιδεολογικές της εμμονές επιμένουν να μην το ενισχύουν, με σοβαρή επιδείνωση όλων των υγειονομικών δεικτών.
Όσο για τις ιδιωτικές μονάδες, στην καρακοσμάρα τους. Περιμένουν κρατικές ενισχύσεις για να προετοιμαστούν στοιχειωδώς για να μπορούν να δέχονται έστω και ήπια περιστατικά κορονοϊού! Άχρηστοι. Νοιάζονται μόνο πως θα νοικιάσουν κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ προς 1600€/ημέρα, για να συνετίζουν και με αυτές να γράφει το κοντέρ δημόσιο χρέος, όπως πριν το 10.
Και βγαίνει τώρα και ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός να πει "Πολυτέλεια οι ΜΕΘ, τι θα τις κάνουμε όταν φύγει ο COVID19". Κοινός: πολιτική μπαχαλοποίησης!
Αποτέλεσμα: Θα έχουμε ξεπεράσει τους 20.000 νεκρούς μέχρι τον Φεβρουάριο του 22, οι 10.000 αβοήθητοι εκτός ΜΕΘ με υπεύθυνους με ονοματεπώνυμο κάποιους μπαχαλάκηδες με γραβάτα.
Αυτά τα λίγα τα έμαθα διαβάζοντας για ένα διάστημα διοίκηση μονάδων υγείας, και την θεωρία των Συστημάτων Υγείας που διδάσκουν στην Σχολή Δημόσιας Υγείας . Από τότε μου τεκμηριώθηκε και η πεποίθηση μου για τα ανώτερα πλεονεκτήματα των συστημάτων τύπου Καναδά.
Τότε όμως έπεσαν και στα χέρια μου και κάτι πολύ σοβαρές μελέτες, κυρίως του ΠΟΥ, που πρότειναν και κάτι άλλο. Οι εξελίξεις στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αλλά και των τεχνολογιών υποστήριξης της ιατρικής επιτρέπουν/επιβάλουν την μετατροπή σχεδόν όλων των μη χειρουργικών κλινών των Γενικών Νοσοκομείων σε κλίνες Επειγόντων, ΜΕΘ, ΜΑΦ και βραχεία νοσηλείας!
Με παράλληλη όμως και ουσιαστική ενίσχυση του πρωτοβάθμιου τομέα για την υποστήριξη και κατ οίκον νοσηλειών της συντριπτική σημερινής πλειοψηφίας περιστατικών που θέλουν νοσηλεία, με την υποστήριξη και από την τεχνολογία τηλεϊατρικης, των μεταφερτών ψηφιακών φακέλων υγείας και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δικτύων και υποδομών κοινοτικής ιατρικής, που θα πρέπει να έχει έμφαση στις πρωτοβάθμιες και τριτοβάθμιες/μετανοσοκομειακές ποιοτικές υπηρεσίες του.
Επειδή ο κορονοϊος δεν θα είναι ο τελευταίος που θα μας προκαλέσει, αυτή η Μεταρρύθμιση, μαζί και με την επικουρική ανάπτυξη Επιχειρήσεων του Κοινωνικού Τομέα της Οικονομίας για την Βοήθεια και Νοσηλεία στο Σπίτι σε αυτό το μη νοσοκομειοκεντρικο μοντέλο ΕΣΥ, θα πρέπει να μας απασχολήσει, νομίζω, πολύ πολύ σοβαρά στο εγγύς μέλλον.
Όλα τα άλλα είναι για να έχουμε κάτι να λέμε. Μέχρι να έρθει η στιγμή να λογαριαστούμε αλλιώς. Και γρήγορα..
1 σχόλιο:
Είπα στον γιατρό ότι έσπασα το πόδι μου σε δυο μέρη. Μου συνέστησε να μην ξαναπατήσω στο εξής σ'αυτά τα μέρη.
ΗΕΝRΥ YOUNGMAN (Αμερικανός κωμικός και βιολιστής.)
Δημοσίευση σχολίου