ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

ΔΟΚΙΜΉ ΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ BLACK FRIDAY'S-ΕΙΣΕΡΧΕΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΔΟΚΙΜΉ ΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ BLACK FRIDAY'S-ΕΙΣΕΡΧΕΣΤΕ ΣΕΑΥΤΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ.(Ή πως θα γίνουμε, επιτέλους, πιο συγκεκριμένοι στα θέματα που σχετίζονται με την χρηματοδότηση της Ανάπτυξης ΚΑΙ σε αυτά της απελευθέρωσης πατεντών σε κρίσιμους τομείς).

Με αφορμή την συζήτηση που άνοιξε για την άρση των πατεντών των εμβολίων, ιδέα στην οποία αντιστέκεται ακόμα σθεναρά η καθυστερημένη σκέψη των εγχώριων νεοφιλελέ ,τολμώ να διακόψω την ροή σας χρονιάρα ημέρα εκπτώσεων, με δύο σκέψεις για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε τώρα διαφορετικά:
 
Τα δεδομένα:
 
- Σύμφωνα με την Oxfam International που έφτιαξε το πιο πάνω γράφημα, οι Mondelez/Kraft, ABF, Coca-Cola, Nestlé, PepsiCo, P&G, Johnson & Johnson, Mars, Danone, General Mills, Kellogg's, και Unilever ελέγχουν, άμεσα ή έμμεσα, σχεδόν το 100% των ετικετών τυποποιημένων διατροφικών προϊόντων που βρίσκουμε σήμερα στα ράφια σε όλο τον πλανήτη! Μία μόνο από αυτές τις 10 είναι εταιρίες με έδρα στην ΕΕ. Και σχεδόν όλες κατηγορούνται για προώθησή μεταλλαγμένων πρώτων υλών με κλειδωμένος με πατέντες σπόρους/γενετικό υλικό.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα που διαμορφώνεται και σε άλλους κρίσιμους κλάδους, όπως η φαρμακοβιομηχανία και η βιοτεχνολογίες/ τεχνολογίες σχετικές με την αγροτική παραγωγή ή την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.
 
- Μόνο στις ΗΠΑ, η αξία των μη αξιοποιήσιμων στοιχείων πνευματικής ιδιοκτησίας (ΙPs), στην πλειοψηφία τους αποτέλεσμα έρευνας που έχει παραχθεί στα Πανεπιστήμια ή σε δημόσια Ερευνητικά Κέντρα, φτάνει τα 5τρισ$. Από αυτά, λιγότερα από 400δισ έχουν μπει, με κάποιο τρόπο, στην παραγωγική διαδικασία. (Ας σημειώσουμε ότι από τις 500 μεγαλύτερες εταιρίες του Fortune500, οι μισές είναι εταιρίες εκμετάλλευσης εφαρμογών πνευματικής ιδιοκτησίας, κυρίως κλεμμένης από τα ΑΕΙ, χωρίς καμία άλλη παραγωγική δραστηριότητα, όπως πχ αυτές στο γράφημα... )
 
- Τα αντίστοιχα μεγέθη στον κόσμο είναι ανάλογα. Περίπου 17τρισ είναι το σύνολο των αξιών των "σε αργία" ΙPs που συνεχίζουν να αναπαύονται σε κάποιο συρτάρι. Ποσό πάνω κάτω όσο τα νέα δημόσια χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω του κορονοιου σε όλο τον πλανήτη. Αλλιώς αν θέλετε για να γίνουν κατανοητά τα μεγέθη, σχεδόν το 1/5 του παγκόσμιου ΑΕΠ σκονίζεται στα συρτάρια του σημερινού βλακώδους, αναχρονιστικού και αντιαναπτυξιακού συστήματος "προστασίας πατεντών" .
 
- Η Κίνα φέτος πέρασε τις ΗΠΑ στο συνολικό ΑΕΠ αλλά και στον αριθμό των πατεντών που κατατίθενται για αναγνώριση /προστασία , με την Ινδία να ακολουθεί απειλητικά σε όλους τους κρίσιμους τομείς (φάρμακα, βιοτεχνολογία, 5G/τηλεπικοινωνιες, τεχνητή ευφυΐα, διαστημική τεχνολογία, παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας κλπ). Η ΕΕ και εδώ ουραγός, παρά τα σημαντικά ποσά που διαθέτει από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για επιδότηση της έρευνας (που συνήθως δεν οδηγούν και σε καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες...) 
 
- Η "βιομηχανία πατεντών" συνήθως αναλώνεται είτε στην νομική διεκδίκηση δικαιωμάτων από ανταγωνιστές είτε στην απόκρουση των "trolls των πατεντών", των τυχοδιωκτικών συνήθως εταιριών που στρέφονται εναντίον ευρασιτεχνών ελπίζοντας σε ένα εξωδικαστικό συμβιβασμό έναντι αντιτίμου. Η χαρά των δικηγόρων δηλαδή, που είναι πάντα οι κερδισμένοι.
 
Οι χαμένοι : Οι πραγματικοί παραγωγοί νέων χρήσιμων πραγμάτων και η ανάπτυξη όλου του πλανήτη, που στερείται έτσι και πολύ κρίσιμων τεχνολογιών ή προϊόντων που σχετίζονται με την δημόσια υγεία ή την προστασία του περιβάλλοντός.
 
- Δεν υποφέρουν από αυτές τις παθολογίες οι πατέντες "ανοιχτού κώδικα", που ξεκίνησαν από την Πληροφορική με το Unix/Linux και με λίγα φάρμακα που παράγονται στην Κούβα. Όμως οι αντίστοιχες εφαρμογές ή προϊόντα δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια για να αναπτυχθούν σοβαρά, περιοριζόμενα κυρίως σε εθελοντικές δωρεές ή την κρατική ενίσχυση (το. Αndroid, που είναι μια εξέλιξη του Linux αναπτύσσεται με κλειστό, πλέον, τρόπο από την Google). 
 
- Η συμμετοχή των ελληνικών δημοσίων ΑΕΙ και των δημοσίων ερευνητικών ινστιτούτων στην παραγωγή ΙPs είναι υψηλή, πολύ μεγαλύτερη από την αναλογία της Ελλάδας στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Πολύ όμως μικρότερη και από το αντίστοιχο ποσοστό των ελληνικών ερευνητικών δημοσιεύσεων δημιουργίας νέας γνώσης, λόγω της παντελούς έλλειψης κονδυλίων για τον μετασχηματισμό τους σε πατέντες. 
 
Συμπέρασμα-ερώτημα
 
Υπάρχει κανένας σκεπτόμενος που να υποστηρίζει ακόμα ότι αυτή η οικονομία είναι "ελεύθερη" που την ρυθμίζει κάποιο "αόρατο χέρι";;
Σανός για άλογους και αλόγατα, και αυτός μεταλλαγμένος είναι αυτός ο ισχυρισμός. Όπως και ο νεοφιλελευθερισμός και τα δόγματα του..
 
Και ρωτάω με το χαζό μου το μυαλό μπας και βγάλουμε κανένα συμπέρασμα που να έχει κάποια αξία:
Ποιος εμποδίζει πλέον την αντιστοίχιση αυτών των αξιολογημένων άυλων αξιών των IPs με κάποιο άυλο ψηφιακό πάγιο - μέσο συναλλαγών (αυτό που λέμε κοινώς παράλληλο κρυπτονόμισμα...) για:
 
1- Την χρηματοδότηση με αυτό από τους συλλογικούς παραγωγούς των ΙPs την εφαρμογή τους στην πραγματική οικονομία, βάζοντας αμέσως τις πατέντες σε εφαρμογή χωρίς δάνεια, πωλήσεις δικαιωμάτων, δικαστήρια και τα συναφή? Με την υποχρέωση τους όμως τέτοιες ευρασιτεχνιες/πατέντες που αντικρίζεται/εκδίδοντας ψηφιακά μέσα συναλλαγών/κεφαλαίων ανάπτυξης να γίνονται αυτόματα ελεύθερες/ανοικτές (!) 
 
2- Την χρηματοδότηση της έρευνας και της δωρεάν εκπαίδευσης στα ΑΕΙ και με αυτά τα ψηφιακά μέσα συναλλαγών, δίνοντας τους και ουσιαστική έτσι αυτονομία από το σύμπλεγμα Τραπεζών δανείων σπουδών-Δημοσίων χρεών, που έχει φτάσει στα όρια του να σκάσει.
 
3- Την δυνατότητα διενέργειας συναλλαγών και με αυτό τον τρόπο, των κατόχων αυτών των ψηφιακών μέσων συναλλαγών στην πραγματική οικονομία. Αυτά τα νέα ψηφιακά μέσα συναλλαγών που αντικρίζονται με την γνώση, είναι ο πραγματικός ανθρώπινος ανεξάντλητος χρυσός!
Η τιμή τους, προφανώς διαμορφούμενη από την προσφορά και ζήτηση αυτών των μέσων για συναλλαγές από όσους θα τα εμπιστεύονται. Έτσι μπαίνει τέλος στις εξαρτήσεις από δάνεια, τα μνημόνια ή τα κορονοϊοπακετα ανάπτυξης κατά εκεί που θέλουν άλλοι (και χωρίς να πρέπει σώνει και καλά να φύγουμε έτσι και από την ευρώ ζώνη υιοθετώντας τέτοια παράλληλα ή εναλλακτικά μέσα συναλλαγών ). 
 
Και τότε θα με ρωτήσεις ίσως :
 
Κλέφτες θες να γίνουν οι Τραπεζες και αυτές οι 10 holding companies IPs στο γράφημα ρε φίλε ή όσοι κερδίζουν από τα κλεμμένα και τις παραγόμενης φούσκες των δανείων που δημιουργούν, εκμεταλλευόμενοι την μη ανάπτυξη πάνω στην γνώση, το πραγματικό δηλαδή αποτέλεσμα αυτού του συστήματος προστασίας των αποτελεσμάτων της πνευματικής εργασίας και της δημιουργικότητας;;
 
Και τότε θα απαντήσω:
 
Αναζητείται Ηγεσία με φαντασία, πέραν αυτής των εύκολων ούτε-ούτε-δεν-δεν και των πιστοποιητικών γνησιότητας Petigree των μελών της για να σκεφτεί έξω από το κουτί με αντίστοιχες (αν όχι αυτή) χειροπιαστές και ρεαλιστικές λύσεις που να εμπνέουν για να στηριχθεί έτσι πάνω τους η όποια μελλοντική ανάπτυξη, έξω και πάνω από τα στενά όρια και τις προδιαγραφές των κορονοϊοπακέτων και των καταστροφικών συνταγών Πισσαριδη.
 
Με τις συνταγές μόνο του Κέϋνς, (που αντικαθιστούν τώρα πανηγυρικά τον χρεοκοπημένο νεοφιλελευθερισμό παντού) εν αναμονή της εμφάνισης της ψηφιακής του μετάλλαξης για να συνεχίσει να παράγει με τον ίδιο τρόπο πατέντες και μηχανισμούς χειραγώγησης της γνώσης, δεν θα πάμε και πάρα πολύ μακριά. 
 
Αλλά αυτό ήδη το ξέρουμε, δεν χρειάζεται καμία νέα πατέντα επ αυτού.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, βγαίνει τώρα και το Forbes  ΕΔΩ. και σας λέει αυτά που σας λέμε εμείς εδώ και καιρό.

1 σχόλιο:

ΑΡΡ. είπε...



Παρεμπίπτουσα Επικαιρότης:

Ο τουρκικός ηγεμονισμός δεν είναι ούτε προσωποπαγής, ούτε συγκυριακός ούτε δευτερογενής αλλά αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό του πολιτικού συστήματος, ανατροφοδοτούμενος από κυρίαρχες τάσεις της τουρκικής κοινωνίας.

......................................................

Ώστε (αρπακτικός) ηγεμονισμός και έξαρσις του εθνικού φρονήματος μεν από εκεί ως δομικό στοιχείο της τουρκικής κοινωνίας, ξενόδουλος δε κοινοβουλευτική εξαθλίωσις και αριστερόστροφος-φαναριώτικη ελληνοκτονία, εθνοφοβία, ηττοπάθεια και εθελοδουλία από δω.
Ο θεός της Ελλάδος είθε βάλοι το χέρι του.

ΥΓ.
Κατά τα άλλα ¨μην τα ρωτάς¨ ο καιρός στα δυτικά FM, βρέχει ανεμωδώς από νυκτός παπάδες και ανάμεσα δρολαπομητροπολίτες. Άσε που εν ουρανοίς μαυρίλα σχέτη, η διαρκής οικουμενική σύνοδος της Νικαίας ένα πράμα.