Το γαρ πολύ του νεοφιλελευθερισμού γεννά παραφροσύνη. Κριτική στην πρόταση του ΓΑΠ για ...το facebook.
Ο "προοδευτικός" πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ΓΑΠ φαίνεται ότι γέρασε αλλά μυαλό δεν έβαλε. Αυτός παραμένει, ως φαίνεται, κολλημένος σε 2-3 νεοφιλελέ δόγματα που, σαν παιδικά τραύματα, τον σημαδεύουν σε ότι πει και ότι πρεσβεύει.
Δεν αναφέρομαι στην περίφημη θεραπεία σοκ που πίστευε ότι χρειαζόμασταν το 09, μόλις ανέλαβε πρωθυπουργός, για να "εκσυγχρονιστούμε" ως χώρα. Αυτή, αντί για το κόμμα του, την εφάρμοσε το 10 με το σοκ του πρώτου μνημονίου, και με τα δύο επόμενα που νομοτελειακά ακολούθησαν, βυθίζοντας την χώρα και την ελληνική κοινωνία σε ένα πρωτοφανές σπιράλ υποανάπτυξης που, παρά την έξοδο μας το 18 από το τρίτο μνημόνιο και τα κάποια βήματα συμμαζέματος του αμάζευτου το διάστημα 15-19, θα μας πάρει πολλές ακόμα δεκαετίες για να συνέλθουμε. Σε όλα τα επίπεδα, από την απώλεια στο εξωτερικό πολύτιμου καλά μορφωμένου ανθρώπινου κεφαλαιου έως και τους κινδύνους απώλειας εθνικής κυριαρχίας που συνεχίζουν να ελλοχεύουν απειλώντας με υποθήκευση και ότι δεν έχει ακόμα υποθηκευτεί. Το υπέδαφος μας.
Αναφέρομαι στην νέα του "πρόταση". Μεταξύ άλλων ανούσιων και περιφερειακών θεμάτων επίδειξης "προοδευτισμού", ανέφερε επί λέξει:
"Γιατί να μην είμαστε όλοι μέτοχοι στο Facebook; Εφόσον εγώ δίνω τα δεδομένα μου, γιατί να μην έχω ένα κομμάτι κέρδους από την επεξεργασία τους; Γιατί να μην κάνει η Ευρώπη μία πλατφόρμα των πολιτών;”, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου για το Facebook σε συνέντευξη του.
Άρα χωρίς να αμφισβητείται το δικαίωμα της πλατφόρμας του f.b να συλλέγει δεδομένα και μεταδεδομένα. ανεξέλεγκτα, τίθεται μόνο ζήτημα να μας πληρώνει κατιτις για αυτά, αφού αποφέρουν στην Μeta , αλλά και στην Google ή την Αmazon κέρδη πολλών εκατοντάδων δισ ευρώ. Και καλεί την ΕΕ να φτιάξει μια αντίστοιχη "πλατφόρμα των πολιτών". Προφανώς για να κάνει αυτή ακριβώς το ίδιο.
Τι κάνει όμως ακριβώς η Μeta δια του fb και οι "λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις" των BigData πολυεθνικών;;
Από τα δεδομένα που συλλέγουν καθοδηγούν, προς το παρόν, την διαφήμιση για να είναι πιο αποτελεσματική, πιο στοχευμένη και πιο προσωποποιημένη στις "ανάγκες" των χρηστών που παράγουν data. Προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν το έργο της εξονυχιστικής ανάλυσης του προφίλ κάθε χρήστη και να προβλέψουν τις ανάγκες του για το κάθε τι.
Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί δεν σβήνεται ΠΟΤΕ το προφίλ σου στο facebook;; Να γιατί:
Παρόμοιας τεχνολογίας αλγόριθμοι επί των ίδιων data μπορούν όμως να προβλέψουν και άλλα. Καταναλωτικές ανάγκες και συμπεριφορές, την δανειοληπτική ικανότητα του καθένα, την διακινδύνευση του σε μελλοντικές ασθένειες, την πολιτική του συμπεριφορά ή και την ροπή ή όχι σε παρεμβατικές πράξεις. Μάλιστα στην Εσπερία ήδη συζητείται δημόσια το αν θα πρέπει τέτοιου τύπου προγράμματα να υποκαθιστούν την δικαιοσύνη στις αποφάσεις της, στηριγμένα και στα bigdata και metadata συσχέτισης του κατηγορούμενου με όσους συναλλάσσεται. Και απολύτως κανένας δεν γνωρίζει σήμερα πως λειτουργούν αυτά τα προγράμματα και πως ταξινομούν η λαμβάνουν αποφάσεις. Ειναι αυτοοργανουμενα και "μαθαίνουν" από τα data που αναλύουν.
Έτσι, το μέγα όνειρο των κάθε λογής νεοφιλελέ για κατάργηση του κράτους (και εξαφάνισης κάθε δημόσιου χώρου ή θεσμού) δείχνει να έτσι εφικτό! Το αόρατο χέρι που ρυθμίζει τα πάντα δεν είναι αόρατο. Αλλά δεν ρυθμίζει τις αγορές, ρυθμίζεται! (δίνοντας φυσικά τεράστια δύναμη στον ιδιοκτήτη του προγράμματος, του μόνου που έχει την εξουσία να ... του τραβήξει την πρίζα η να το αλλάξει με ένα άλλο με άλλες αρχικές ρυθμίσεις).
Και ο ΓΑΠ αυτό το σχέδιο το θεωρεί προοδευτικό και επαναστατικό, μόνο και μόνο επειδή το ίντερνετ αναπτύσσεται αυτοοργανούμενο, που είναι σωστό και πολύ μεγάλη κατάκτηση της ανθρωπότητας, για να αποκρύψει πίσω από ωραίες επαναστατικές λέξεις και κάποιες άλλες πολύ επικίνδυνες "αυτοοργανωσεις".
Η πρόταση όμως του ΓΑΠ, παρ όλο που επικαλείται την αυτοοργάνωση, υποστηρίζει την λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επί κάποιας απολύτως ιεραρχική δομή: Είτε επί κάποιας Μeta (που μπορεί να συλλέγει data, αρκεί να πληρώνει) είτε σε μια Κομισιόν που θα επιβάλει κάτι αντίστοιχο με μια διοικητική της πράξη, χωρίς να προτείνεται κάποιο άλλο μοντέλο βιώσιμης λειτουργίας του πέραν των πρακτικών των BigData πολυεθνικών. Αυτών που είναι απαραίτητα για να συρρικνωθεί κάθε τι συλλογικό και ο κάθε ένας μόνος του σε κάποιο ατομικό κουκουνιγκ να παράγει data με κλικ και λαικ.
Ποιο νεοφιλελε, πεθαίνεις!
Αυτή είναι η τελική διάγνωση για το παιδί, και ας μην έχουμε καμία αυταπάτη με ποιον θα πάει και ποιον θα ρίξει τελικά.
Δεν του παρέδωσε τυχαία το "δαχτυλίδι διαδοχής" στο τότε Μεγάλο ΠΑΣΟΚ ο πάπας του Ελληνικού νεοφιλελευθερισμού, ο Σημίτης. Ήταν σίγουρος και ότι θα τα κάνει μαντάρα διαλύοντας ένα ιστορικό κόμμα του κέντρου και ότι θα ακολουθήσει κατά γράμμα την νεοφιλελέ ατζέντα του στα βασικά. Στην εξωτερική πολιτική και την οικονομία. Το ίδιο ευελπιστεί και με 5 από τους 6 άλλους συνυποψηφίους του στο εναπομείναν κουρελοκομμα υπό το όνομα ΚΙΝΑΛ.
Αν ήθελε πραγματικά ο ΓΑΠ να δει πως μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό και στον χώρο των τεχνολογιών των κοινωνικών δικτύων με άλλα business models, που δεν χρειάζονται να αναλύουν τα data των χρηστών τους για να επιβιώνουν, θα μπορούσε να βγει και να ρωτήσει στην ελληνική "πιάτσα" της πληροφορικής και των τεχνολογιών blockchain για να μάθει πως γίνεται αυτό. Δεν είναι δα και τόση μεγάλη...
Προφανώς όμως δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση η ατζέντα. Ο αδελφός του δουλεύει για τα συμφέροντα συγκεκριμένου ξένου fund και, ως εκ τούτου, φαίνεται ότι και οι επιλογές και της από εκεί φαμίλιας ταυτίζονται με τις επιλογές τρίτων. Είτε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό είτε για κάτι άλλα Πρασινάλογα της δήθεν "Πράσινης" Ανάπτυξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου