ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ (35)

ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ-ΛΕΞΙΓΝΩΣΙΑ

Αρχή σοφίας ελληνικών ονομάτων επίσκεψις.

Όθεν άριστα λέγεται παρά τοις φιλοσόφοις
ο τους μη μανθάνοντας ορθώς ακούειν ονομάτων
κακώς χρήσθαι και τοις πράγμασιν.

(Πλούταρχος)

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ (35)

1)  Περιωπή (η):  Ποια τα συνθετικά και η ερμηνεία της λ.

2) Τί σχέσι έχουν μαστός και στόμα όπως και  

3) … ο κήρυξ (και κήρυγμα)  μ’ ένα  γάιδαρο ως επίσης   

4) ο καρκίνος (κάβουρας) με το κράνος;  

5) Ο ξένος: Από ποιο επίρρημα ετυμολογείται;

6)  Οπ-τός = ψητός και  Οπτ-άνιον = μαγειρείον, κουζίνα, αρχαιοελληνιστί. Πόθεν πηγάζει η σημασία των αυτή και γιατί το ουσ. (η) οπ-τ-ασία έχει τελείως διαφορετική σημασία;

7)  Πνεύμων, τί ακριβώς σημαίνει;

8)  Η κούκλα πώς πήρε το όνομά της; 

Οι απαντήσεις από το προηγούμενο Νο (34) ΕΔΩ .

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αι  απαντήσεις   του Λεξιθήρος

1)  περιωπή < περί + όπ-μα < όμ-μα, μάτι. Η αφ’ υψηλού τα πέριξ επιβλέπουσα προνομιούχος θέσις.

2) στό-μα και μα-στός. ( = το θηλάζον  εκ του μητρικού μαστού  στόμα του βρέφους .

3)  κήρυξ (ρ.κηρύσσω, ουσ. κήρυγμα) = ο τελάλης, ο διαλαλών-διατυμπανίζων  και μεταφέρων ειδήσεις  και αποφάσεις της πολιτικής ή θρησκευτικής εξουσίας. Εκ ρίζης καρ- (πρβ. γ-καρ-ίζω δυνατά σαν γάιδαρος) αλλά και γαρ- (πρβ. αρχ.ελλ. ρ.γαρύω, ν.ε. ουσ. γαρ-γάρα και ρ. γαρ-γαλιέμαι και εν τω άμα ξεφωνίζω.)

4)  Καρκίνος (κάβ-ουρας) = ρίζα καρ-κ-, ο έχων σκληρόν έλυτρον (καβούκι) (πρβ.  ουσ. κρά-νος, κράτος, Κρήτη (σκληρά ως βραχώδης γη), καύκαλον, καρπός, κ.λ.π.)

5)  Ξέ-νος εκ του επιρρ. έξ-ω = ο έξ-ωθεν εισερχόμενος.

6) Οπ-τός = ρίζα hοπ- (όμικρον δασυνόμενον, πρβ. ουσ. έψησις και αφ-έψημα (από+ έψημα) και όχι απέψημα.   Οπ-τασία,  ρίζα οπ- (πρβ. άπ-οψ-ις < άπ-όπ-σις) και όχι άφοψις.

7)  Πνεύμων  < πνοή+μένω, εκεί που εδράζεται η εισπνοή-εκπνοή.

8)  Κούκλα (η:) εκ του ρ. κουκουλώνω=ντύνω  διότι οι παλιές κούκλες (πρβ. μοδιστρικά μανεκέν- ανδρείκελα) ήταν γυμνές ώστε τα μικρά κοράσια παίζοντας τους άλλαζαν αυτοσχέδια ρούχα ντύνοντας και ξεντύνοντάς τες. Μτφ. η όμορφη κοπέλλα.

4 σχόλια:

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

7) Πνεύμων, τί ακριβώς σημαίνει;

πνεύμων: ἢ πλεύμων, ονος, ὁ, (περὶ τοῦ τύπου καὶ τῆς ἐτυμολογίας ἴδε ἐν τέλει)· ― ὡς καὶ νῦν, κοινῶς «φλεμόνι»,

Μεταφορικά η πηγή ζωής, καθαρού αέρα όπου ο άνθρωπος μπορεί να έρθει σε επαφή με την φύση.

Η έδρα των ερωτικών ορμών και επιθυμιών («Διὸς τυραννεῑ πλευμόνων», Σοφ.)

Σχηματίζεται απο την λέξη πλεύμων ενώ η λέξη πνεύμων που επικράτησε σχηματίστηκε μετά την επίδραση της με το πνεύμα...η λέξη πλεύμω... ανάγεται στη ρίζα pleu- «επιπλέω, κολυμπώ» του ρ. πλέω (με επίθημα -μων, πρβλ. ελεή-μων), λόγω του ότι οι πνεύμονες επιπλέουν στο νερό.

" πνεῦμ' ἀνεὶς ἐκ πλευμόνων" μας λέει ο Ευριπίδης.

Ανώνυμος είπε...

Μπορώ να ρωτήσω κάτι άσχετο; Δεν ξέρω γρι από Αρχαία Ελληνικά και γενικά είμαι στόκος ο καημένος αλλά αγαπητέ Λύκαστρε θα το εκτιμούσα αν μπορούσες να μου λύσεις την εξής απορία: Το "ορώντες" είναι ενεργητική μετοχή που σημαίνει "αυτοί που βλέπουν" και το "ορώμενοι" παθητική που αντίστοιχα σημαίνει "αυτοί που βλέπονται"; Ευχαριστώ και συγνώμη για την ενόχληση.

ΛΘΡ είπε...



Πολύ σωστά. Η ερώτησίς σου είναι η σωστή απάντησις.
Βλέπεις όμως ότι ο αυτόματος ορθογράφος σού βγάζει κόκκινο. Απαγορεύονται το ¨ορώντες και ορώμενοι¨ είναι καθαρεύουσα, βγαίνεις έξω απ' το γλωσσικόν πολίτικαλ κορέκτ, την λεξιπενικήν δημοτικοκομμουνιστικήν γλωσσικήν πεπατημένην. (Αλλιώς γλωσσική τρομοκρατία.)
Όσο για το ¨γρι¨ της άγνοιάς σου σου (εκ του γρι-κώ= γνωρίζω γραικικά, πρβ. γκρίκλις) δεν δίνεις αυτή την εντύπωσι. Όποιος έχει καθαρεύουσα γλωσσική παιδεία (κι εσύ φαίνεται να έχης) ξέρει και 70% αρχαία. Πολύ αριστοκρατική και επικίνδυνη παιδεία και γλώσσα πάντως αυτή που δεν προσφέρεται προπάντων για αποικιακό κοτζαμπασίδικο κράτος όπως η κακομοίρικη, ηττοπαθής και με σύμπλεγμα ανωτερότητος (όπως τα παιδιά των διασήμων) Ελλάς της σήμερον. Καλλιεργεί γαρ ελεύθερα πνεύματα.
Εξ ού και ο παράλληλος με την διαχρονική ελληνική γενοκτονία, ο πρόσφατος μεταπολιτευτικός γλωσσικός διωγμός-εκφυλισμός.
Γραμματική Τζαρτζάνου παλαιού Γυμνασίου πάντως χρειάζεται και εγκυκλοπαίδεια Πασά όπως και εθνικό υπερήφανο φρόνημα για την εθνική μας αποκατάστασι. Γι' αυτό πολεμάμε και ευελπιστούμε. Η πατρίς είναι ιερά, είναι ο ναός του θεού δια τους ευγενείς Έλληνας.

Όσο για την ¨συγνώμην¨ σου, φίλε, επαινετή σου η ευγένεια αλλά όχι και ο δισταγμός. Ίσα-ίσα ευχαρίστησίς μας η συμβουλή για την όποια απορία αναγνωστών και εφ' όσον έχομε γνώσι.

Έρρωσο αεί.(Αρχαίο πλην διαχρονικό κι αυτό.)

Ο Λεξιθήρ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Όσο για το ¨γρι¨ της άγνοιάς σου σου (εκ του γρι-κώ= γνωρίζω γραικικά, πρβ. γκρίκλις) δεν δίνεις αυτή την εντύπωσι"

Ακριβώς.!!!! Το κατάλαβες αμέσως αγαπητέ Λεξιθηρ.