ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ AS SCHEDULED ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ...ΒΙΤCOIN

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ AS SCHEDULED ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ...ΒΙΤCOIN

Όλες οι αναλύσεις από τον Μάιο και μετά κατέληγαν με το "ηχηρή πτώση" . Της Τουρκικής Οικονομίας και του Ερντογάν. Η τελευταία πριν δύο μήνες μάλιστα προειδοποιούσε "δεν θα προλάβει να φάει γαλοπούλα" (το λέγαμε Πύργοι και καταρρεύσεις... ΕΔΩ. και Γαλοπούλες και bourbon ΕΔΩ.
Δεν ξέρω αν τρώνε γαλοπούλες στην Τουρκία τα Χριστούγεννα. Δυο τρία άλλα πράγματα όμως τα ξέρω:
 
- Η αναθεωρητική τουρκική εξωτερική πολιτική για μια νέα Οθωμανια, αυτή που απειλεί και τα δικά μας κυριαρχικά και ζωτικά συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο, την είχαν στρέψει σε πολιτικές εξυπηρέτησης τρίτων σχεδόν στην μισή Αφρική, τα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή και μέχρι τα σύνορα της Κίνας. Κυρίως με έμμεση στρατιωτική διείσδυση μέσω ανταρτικών ομάδων που πρόσκεινται στον iSIS η τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και με θεαματική οικονομική διείσδυση αντίστοιχα μέσω επιχειρήσεων συνδεδεμένων με το βαθύ κράτος του Ερντογάν και της φαμίλιας του.
 
- Το κόστος της υποστήριξης αυτών των εμπλοκών είναι δυσβάσταχτο για την οικονομία της Τουρκίας που δεν μπορεί να αποπληρωθεί ούτε από το λαθρεμπόριο που διενεργεί για λογαριασμό του Ιράν ούτε από τα δάνεια ή τις επενδύσεις του Κατάρ, της Κίνας και χωρών της ΕΕ όπως η Γερμανία ή η Ισπανία σε τομείς της οικονομίας της. Μεγάλο μέρος της τουρκικής οικονομίας κινείται τους τελευταίους 12 μήνες είτε με τα δολάρια- προϊόντα κυρίως του λαθρεμπορίου είτε με κρυπτονομισματα, που παραμένουν χωρίς κανονιστικό πλαίσιο στην γείτονα χώρα. Το 16% των Τούρκων κάνουν συναλλαγές με κρυπτονομισματα, κυρίως εξάγοντας χρήμα προς το εξωτερικό, ενώ επίσημα η Τουρκία ως κράτος είναι ο μεγαλύτερος διακινητής κρυπτονομισμάτων στον πλανήτη, κυρίως ως γέφυρα εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στο Ιράν και την Βενεζουέλα (τεκμηρίωση ΕΔΩ ).
 
- Η αλλαγή της γεωστρατηγικής των ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν δεν ήχησε σαν καμπανάκι κινδύνου στο καθεστώς Ερντογάν, που συνέχισε απτόητο τις ίδιες πολιτικές όπως και της εποχής που απολάμβανε την υψηλή προστασία ή αμνηστία από τον Τραμπ για την εξυπηρέτηση των δικών του business plans, που σε μεγάλο βαθμό είχαν αναχθεί και σε κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ Η συνέχιση της εμπλοκής στην Συρία (κόντρα στα συμφέροντα και των ΗΠΑ και της Ρωσίας), στις χώρες του Σαχέλ (κόντρα στην Γαλλία για λογαριασμό της Κίνας και της Ρωσίας), στον Καύκασο (κόντρα στην Ρωσία) και στη Αν. Μεσόγειο (κόντρα σε όλους με τις πλάτες της Γερμανίας, του Κατάρ και σε πολλά σημεία και της Ρωσίας), και στην Βαλκανική ( σε συνεργασία με την Ρωσία) περισσότερο δημιούργησαν γεωστρατηγικούς εχθρούς παρά συμμάχους. Και έρχονται οι στιγμές των διευθετήσεων των ζωνών στις ζώνες της νέας παγκοσμιοποίησης (ξεκίνησαν με το σύμφωνο ΑUKUS στον Ινδικό-Ειρηνικο) που βρίσκουν την Τουρκία να σχοινοβατεί πάνω σε πολλά σχοινιά. Ήρθε η ώρα να πέσει ο σημερινός εμπνευστής των πολιτικών των προηγούμενων για να ξεκαθαριστεί αμέσως μετά και η αντίστοιχη τοποθέτηση της οσοι Οθωμανίας σε μία ζώνη.
 Ισχυρό παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο αποκλεισμού της από τα ανατολικά από την γεωγραφική συνέχεια με το Ιράν και την Κίνα, μέσω αναγνώρισης Ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους.
 
- Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας σε επίπεδα κραχ της τουρκικής οικονομίας δεν είναι λοιπόν "κεραυνός εν αιθρία". Όλα τα πιο πάνω, σε συνδυασμό και με την ριψοκίνδυνη πολιτική του Ερντογάν στην νομισματική του πολιτική, δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα που προδικάζει την πτώση του. Τα ποσοστά των Τούρκων πολιτών που στερούνται των βασικών για διατροφή και της θέρμανσης έφτασαν, αν όχι ξεπέρασαν ήδη, τα αντίστοιχα δικά μας. Και οι Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους.
 
Τι μέλει γενέσθαι;;
 
- Η εμπλοκή του ΔΝΤ για να "σώσει" την Τουρκική οικονομία δια της πολιτικής εποπτείας και δανείων (για να μαζευτεί έτσι το μαύρο δολάριο που κυκλοφορεί) δείχνει να μην είναι αυτή την στιγμή αποτελεσματική επιλογή. Ίσως σε μερικούς μήνες αργότερα. Η κυκλοφορία των κρυπτονομισμάτων χωρίς κανόνες το αχρηστεύει.
 
-  Η παραίτηση του Ερντογάν έναντι εξωτερικών διακρατικών δανείων είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας όσο ο Ερντογάν ελέγχει τις ανώτατες βαθμίδες του στρατού του, όσος έμεινε δηλαδή μετά τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του 16.
 
-  Χωρίς να αποκλείεται η φυσική του εξόντωση "για λόγους υγείας" από κλίκες στο εσωτερικό του κόμματος του, που ευελπιστούν στην συνέχιση της παραμονής σε κυβέρνηση "μεγάλου συνασπισμού" με συντηρητικά κόμματα της Κεμαλικής αντιπολίτευσης, αυτή η εξέλιξη δείχνει και πολύ πιθανή. Το αν θα την δεχτούν και οι δανειστές θα εξαρτηθεί και από το παζάρι τι θα πάρουν και τι θα αφήσει ο γείτονας από όλες αυτές τις Οθωμανιές ανά τον κόσμο. 
 
Ποιοι θα είναι οι επισπεύδοντας για να υποβάλουν τούς όρους κηδεμονίας τους στην επόμενη τουρκική κυβέρνηση, με οποιαδήποτε σύνθεση;;
 
Δύσκολη η εξίσωση, πολυπαραμετρική όσο:
 
1- Η ΕΕ παραμένει υπό Ρωσική ομηρία στο ενεργειακό και η Γερμανία χωρίς ακόμα την νέα της κυβέρνηση.
2- Η Αμερικανική στρατιωτική ανάπτυξη με επιθετικές δυνάμεις άμεσης επέμβασης είναι πλέον πολύ εμφανής και στην Αλεξανδρούπολη.
3- Ανοιχτό παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο επιβολής και Αμερικανικών κυρώσεων ύψους 20δισ$ λόγω του σκανδάλου με την τουρκική τράπεζα Halkbank.
4- Η Κίνα δείχνει απορροφημένη με την δική της ενεργειακή- logistics και παραγωγής κρίση που την μαστίζει.
5- Η Ρωσία επείγεται να κυριαρχήσει με την Δύση στο Ουκρανικό.
6- Δεν είναι ανεκτό να αφεθεί η οικονομική κρίση στην Τουρκία να πυροδοτήσει τώρα μια πολύ ευρύτερη εν μέσω 5 άλλων κρίσεων σε όλο τον πλανήτη (ενεργειακή, παραγωγής, logistics, οικονομική και υγειονομική) μέσω της έκθεσης κυρίως Ευρωπαϊκών τραπεζών στην οικονομία της.
 
Έτσι, φαίνεται ότι τις εξελίξεις των επόμενων ημερών στην γείτονά θα τις καθορίσει, αν δεν έχει συμφωνηθεί ήδη, κάποια διευθέτηση ανάμεσα στον Μπάιντεν και τον Πούτιν.
Η όποια καραμπόλα, όπως και να καταλήξει, θα τελειώνει και τον Ερντογάν και το συμβατό για τις πολιτικές του δίδυμο- ένοικο στο Μαξίμου από την από εδώ πλευρά του Αιγαίου. Ο εμφανής πανικός του Μητσοτάκη, αυτός που τον έκανε να αντιστρέφει στο μυαλό του και την δική μας πρόσφατη ιστορία προς τα μνημόνια, δεν μπορεί να μην έχει σχέση με δυο ασυγχώρητες πράξεις:
 
Πρώτον την καλυσιεργεία του με την κωλοσυμφωνία των Πρεσπών, όντας όμηρος της ακραίας δεξιάς του πτέρυγας, που έχει συμβάλει στην αύξηση των κινδύνων αποσταθεροποίησης της Δυτικής Βαλκανικής.
 
Και δεύτερον την δήλωση "ευθυγράμμισης συμφερόντων" με την Τουρκία, με αφορμή το λαθροπροσφυγικό μετά την ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Ίσως πολλοί με αυτήν την δήλωση να κατανόησαν, επιτέλους, το βάθος και της εγχώριας επιχειρηματικής διαπλοκής χορηγών της ΝΔ στα νεο-Οθωμανικό σχέδια δια των Σημητικης κοπής πολιτικών των "συνεκμεταλλευσεων" και του ενδοτισμού στα ανοιχτά εθνικά μας θέματα από το 74.
 
Το αν θα προλάβουν να φάνε ή αν τρώνε γαλοπούλες και οι σημερινοί ένοικοι του Μαξίμου, δεν το ξέρω. Πάντως ότι και να φάνε ακόμα, στον λαιμό θα τους κάτσει.

Μπιλιάρδο γεωστρατηγικό. Πρόσφατη ανάλυση σε σχέση με το ενεργειακό ΕΔΩ

Early warning ανάλυση πριν 10 μήνες ΕΔΩ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επανέρχεται θριαμβευτικά και εκείνη η ποντικομαμή ο Δαβιδόγλου που τόσο καιρό κρυβόταν.
Το 2022 απ' ό,τι φαίνεται έχει οριοθετηθεί από τους Αμερικάνους ως η χρονιά που θα επέλθει και το μοιραίο χτύπημα μαζί με τον διαμελισμό της Τουρκίας και έτσι θα κλείσουν οι λογαριασμοί που άνοιξαν το 1922. Βλέπεις αυτοί μπορεί να λέγονται "Τούρκοι" αλλά και οι άλλοι λέγονται "Αμερικάνοι".

Ε

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Έτσι όπως τα λές φίλε Ε...διότι και οι Τζώνηδες καλοί καλοί...αλλά μην τυχόν και πάει κανείς να βάλει χέρι στο γεωπολιτικό οικόπεδο που θεωρούν ότι τους ανήκει.!

Μμ2 είπε...



Αν δεν πάη ο μικρασιατικός Μωάμεθ εις ελληνικόν Αιγαίον, θα υπάγη
το Αιγαίον εις Μωάμεθ. Διότι Αιγαίον πέλαγος νοείται μόνο το
αμφηπειρωτικώς αγκυλόκλειστον Αιγαίον.