ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Ένοπλες Δυνάμεις: Καλά είναι τα νέα “SPIKE-NLOS” και τα αναβαθμισμένα ΠΕΠ RM-70, όμως πάλι κάτι λείπει…

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Μπράβο στο defencepoint που εκπαιδεύει το αναγνωστικό κοινό στα βασικά. Για παράδειγμα  ότι για να πλήξεις εχθρικούς στόχους πρέπει πρώτα να τους εντοπίσεις.! Βασικές Αρχές σε Τακτικό και Επιχειρησιακό επίπεδο: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΑΙΡΟΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ.


Το τελευταίο διάστημα γίνεται αναφορά στον ειδικό (αλλά και στο γενικό) Τύπο για αγορά συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων ή όπλων. Κάποια από αυτά αφορούν στην επαύξηση του βεληνεκούς των όπλων καμπύλης τροχιάς, όπως τα SPIKE-NLOS αλλά και η προμήθεια νέων ρουκετών/αναβάθμιση παλαιότερων των ΠΕΠ RM-70, με το βεληνεκές πλέον να ανέρχεται σε άνω των 25+ και 40+ χλμ, αντίστοιχα. Αν και οι αγορές σίγουρα προσφέρουν αυξημένες πλέον δυνατότητες first-shoot, first-kill για τις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα τον Στρατό Ξηράς, υπάρχει ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί, ώστε να υπάρξει πλήρης εκμετάλλευση των νέων δυνατοτήτων.

Γράφει ο ΣΩΖΩΝ ΛΕΒΕΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι οι ΕΔ στερούνται της δυνατότητας ανίχνευσης και εύρεσης στόχων σε αρκετό βάθος στην περιοχή του αντιπάλου, χωρίς τους περιορισμούς που έχουν τα ραντάρ αντι-ολμικού/αντι- πυροβολικού (Α/Ο-Α/Π) (ηλεκτρονικός πόλεμος, προκαλύπτοντες όγκοι, κλπ.) ή τα συστήματα αποστασιομέτρησης.

Αυτή τη στιγμή τα ραντάρ A/O – A/Π τύπου ARTHUR και AN/TPQ-37 έχουν οριακά επαρκή εμβέλεια ανίχνευσης στόχων, ώστε να υποστηρίξουν τα αναφερθέντα βεληνεκή, αλλά και τις μελλοντικές εξελίξεις. Εφόσον δε το SPIKE-NLOS εξοπλίσει τα επιθετικάελικόπτερα (ΕΕ/Π) Apache AH-64 θα πρέπει να υλοποιηθούν οι κατάλληλες τεχνικές για την εκμετάλλευση του αυξημένου αυτού βεληνεκούς (σημειώνεται ότι ο SPIKE-NLOS διαθέτει και δυνατότητα Lock-On After Launch – LOAL αυξάνοντας έτσι την επιβιωσιμότητα του φορέα, όσο και την ευελιξία του πυραύλου).

Γίνεται λοιπόν φανερό, ότι οι ΕΔ θα πρέπει να κινηθούν σε τρεις κρίσιμους άξονες;
Ο πρώτος αφορά στην ικανότητα παρατήρησης σε αρκετό βάθος μέσα στην εχθρική ενδοχώρα. Αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη απαίτηση καλύπτεται μερικώς από τα UAV τύπου SPERWER. Η προμήθεια νέων UAV αυξημένων δυνατοτήτων σε επαρκείς αριθμούς κρίνεται επιβεβλημένη, και η πρόσφατη συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα κρίνεται προς την σωστή κατεύθυνση, εφόσον φυσικά προχωρήσει. Επίσης, εναλλακτικές λύσεις θα μπορούσαν να εξεταστούν, όπως για παράδειγμα η χρήση δέσμιων αεροστάτων, όπως για παράδειγμα έκανε το Λιμενικό Σώμα.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στη δημιουργία ενός δικτυοκεντρικού συστήματος αυξημένων δυνατοτήτων, στο οποίο θα ενσωματωθούν και τα – εκσυγχρονισμένα – συστήματα Διοίκησης & Ελέγχου αλλά και Τακτικού/Τεχνικού Ελέγχου Πυρών. Η συγκεκριμένη δυνατότητα κρίνεται ως η πλέον κρίσιμη για τη δυνατότητα επιβίωσης των διαφόρων Ο/Σ στο σημερινό, αλλά και μελλοντικό πεδίο επιχειρήσεων. Οι ελληνικές ΕΔ θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να ανιχνεύσουν και να βάλουν εναντίον του αντιπάλου πριν αυτός μπορέσει να κάνει το ίδιο (first look – first shoot).

Ο τρίτος άξονας αφορά στον εκσυχρονισμό των φορέων αυτών καθαυτών. Η χρήση πυρομαχικών αυξημένου βεληνεκούς είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό μιας ολοκληρωμένης βελτίωσης των σχετικών συστημάτων. Ένας μελλοντικός εκσυγχρονισμός θα πρέπει να δημιουργεί αυτόνομες μονάδες πυρός, με ικανότητα αυτόματης εύρεσης θέσης (χωρίς απόλυτη εξάρτηση από την τεχνολογία GPS), αυτόματα τάξη, αυξημένες δυνατότητες συνδεσιμότητας και ανταλλαγής δεδομένων, ικανότητα αυτόματης δημιουργίας ουλαμών πυρός (χωρίς την ανάγκη ύπαρξης ΚΔΠ), κλπ. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο εν έτη 2021 το ελληνικό ΠΒ να βασίζεται ακόμα σε κύριες και εναλλακτικές θέσεις.

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: