ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΣΤΡΑΒΑ ΔΕΝ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ;;;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ ;

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΣΤΡΑΒΑ ΔΕΝ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ;;
(Η γεωστρατηγικη κατάσταση της στιγμής, τα εσωτερικά της ΝΔ και κάτι ντιλακια. )
 
Όσοι αρέσκονται, όπως εγώ, στο να μην κοιτάζουν μόνο την Γιαδικιάρογλου, που κοιτάει την Πετροβασίλη, που σχολιάζει μόνο, σαν αντίδραση Παβλωφ, ότι επιθυμούν οι επικοινωνιολόγοι του Μαξιμου behind the scenes του μπερντέ της τρέχουσας πολιτικής σκηνής (όπως εξελίχθηκε), γνωρίζουν ήδη δύο αρκετά καλά τεκμηριωμένα σημαντικά πεδία εξελίξεων που σχετίζονται με τον πιο πάνω τίτλο:
 
1. Βρισκόμαστε αυτή την στιγμή προφανώς, περίπου στην μέση μεν μιας ασυνήθιστης πανδημίας, αλλά και ανάμεσα σε δύο τελείως διαφορετικές "παγκοσμιοποιήσεις".
Η προηγούμενη που γνωρίσαμε, ξεκίνησε επί Ρηγκαν και Θάτσερ μετά την πτώση της Σοβιετιας και αποθέωσε την κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στον τρόπο που παράγεται και κινείται το χρήμα. (Το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο δηλαδή, για να το κατανοούν και όσοι πέρασαν, όπως και εγώ, από τα θρανία της ΚΝΕ και αποχώρησαν για να μην κοπούν στις εξετάσεις στα θρησκευτικά .)
Αλλά και από τον καθορισμό των ζωνών εμπορικής επήρειας αναδυόμενων οικονομικά χωρών (κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των ΗΠΑ και του δολαρίου της) μέσω του ελέγχου της ροής της ενέργειας και, μέχρι το 08, και της ροής του χρήματος.
 
Η οικονομική κρίση του 08, η οποία φόρτωσε τεράστια χρέη σε κράτη για να σωθεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μια φούσκα που είχε δημιουργήσει, σήμανε την έναρξη της αρχής του τέλους της προηγούμενης παγκοσμιοποίησης. Αυτό έγινε μέσω της αχαλίνωτης, μετά το 08, και τελείως ανεξέλεγκτης δράσης των οργάνων του χρηματοπιστωτικού τομέα σε όλο τον πλανήτη, πάνω από τα κράτη και τις πολιτικές τους. Απορυθμίστηκαν και τα πάντα το 18 με τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ-Κίνας, ήρθε και ένας απρόσκλητος κορονοϊός να οξύνει ακόμα περισσότερο την κρίση και προσφοράς και ζήτησης που είχε ήδη δημιουργηθεί, τέλος η Παγκοσμιοποίηση των 80s που ξέραμε!
 
Συνέπειες: Τώρα ενεργειακή, παραγωγης, logistics, οικονομική και υγειονομική κρίση 5 σε 1 κόσμο που μεταλλάσσεται γρήγορα. Τώρα πάμε για άλλα!! 
 
2. Η νέα ταξιθέτηση της επόμενης παγκοσμιοποίησης, που γίνεται τώρα, δημιουργεί ήδη νέες ζώνες επιρροών των κύριων "ηγετών" της. Της Κίνας και των ΗΠΑ. Με ένα περίεργο ρόλο-μπαλαντέρ της Ρωσίας ανάμεσα τους, και με την ΕΕ στον ρόλο του ασήμαντου κομπάρσου-καταναλωτή.
Πάλι τα εργαλεία κατανομής της ισχύος ανάμεσα στις ζώνες της νέας εποχής θα είναι ο έλεγχος της ροής του φυσικού αερίου ως ενδιάμεσου στρατηγικού καυσίμου προς την εποχή του υδρογόνου (αντί για το πετρέλαιο της παγκοσμιοποίησης των 80s) και η κυριαρχία κάποιων νέων μέσων συναλλαγών για να κινείται το χρήμα. Ψηφιακών επί ενός διαδικτύου που και αυτό εξελίσσεται γρήγορα στην 3.0 έκδοση του.
 
Ψηφιακά νομίσματα!
 
Το δολάριο όπως το ξέραμε, δεν δουλεύει καλά στην νέα ηλεκτρονική εποχή και κουβαλάει πολύ αμαρτία. Άγνωστο αν θα κυριαρχήσουν πάλι οι Τράπεζες, τα Κράτη, μεγάλες μη Τραπεζικές πολυεθνικές σαν την Facebook Inc ή οι Κοινωνίες των πολιτων στον τρόπο παραγωγής και διανομής των νέων μέσων συναλλαγών της νέας παγκοσμιοποιησης που δημιουργείται τώρα, μέσα σε μια μεγάλη αταξία πραγμάτων (ο χάρτης δείχνει με χρώμα τις χωρες με σχέδια ή projects στην αντίστοιχη φάση εξέλιξης, για την παραγωγή των νέων μεσων συναλλαγών. Εμείς με χρώμα Αφρικής... )
 
Μέχρι να κάτσει κάπου ή μπίλια, και το νέο σύστημα βρει τις ισορροπίες του σε μερικά χρόνια , θα έχουμε σοβαρές τοπικές αναταράξεις. Κυρίως στην περιφέρεια, εκεί που θα συνορεύουν οι νέες ζώνες και από όπου και τα περάσματα της ενέργειας. 
 
Και έβαλε ο Δίας και οι υπόλοιποι Θεοί του Ολύμπου πάλι το χεράκι τους να είμαστε πάλι μια από τις πρώτες χώρες του πλανήτη που, λόγω της θέσης της, θα πρέπει να διαλέξει τώρα στρατόπεδο! Εντός μεν μιας ΕΕ πλέον τσίρκο μυωπικών πολιτικών (δεν συμφέρει κανέναν να διαλυθεί τώρα τώρα ), κυρίως της Γερμανίας, αλλά πάλι με το δίλημμα "κάτω από την Γερμανία ή με τον θείο Σαμ";;
 
Το ίδιο παίζει και στον ανατολικό μας γείτονα, που πρέπει τώρα να διαλέξει, με πολύ χειρότερους από εμάς όρους, αν θα παραμείνει ενωμένος στην ζώνη του δολαρίου ή θα δει κάποια κομμάτια του να παίζουν μέρος στο παίγνιο του μπαλαντερ-Ρωσια, στρεφόμενος έτσι προς την Ανατολή.
 
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν εκεί έξω, αντίστοιχες με τις εξελίξεις επί του ανωτέρω διλήμματος θα είναι και οι ανακατατάξεις και ανακατανομές των "κέντρων εξουσίας" στα πολιτικά μας κόμματα, για την δημιουργία ίσως νέων συμμαχιών μεταξύ τους. Εντός του μεγάλου παίγνιου που σκιαγράφησε μέχρι τώρα αυτό το σεντόνι. Μην παρασύρεστε σε δήθεν οπαδικες κραυγές με βάση κάποιο χρώμα φανέλας. Δεν υπάρχουν! Μόνο κάτι ψήγματα πατριωτισμού εδώ και εκεί υπάρχει, για να δικαιολογούν το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος. Και αν θέλουμε να κρίνουμε με αυτόν τα πράγματα όχι υπό την οπτική γωνία της Γιαδικιάρογλου and Co στο ποιος θα ηγηθεί στο ΚΊΝΑΛ την πορεία της πλήρους ενσωμάτωσης της εγχώριας εναπομείνασας σοσιαλδημοκρατιας στο καθυστερημένο νεοφιλελε άρμα της ΝΔ. Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι για το ποιός...
 
Θα πω μόνο τι παίζει σχετικά τώρα εντός της ΝΔ, αφού είναι και κυβέρνηση. 
 
Μια καθυστερημένη της ομάδα ούλτρα νεοφιλελεδων παλαιάς κοπής, σε συνεργασία-λυκοσυμμαχία με όσους Σημιτικός και κάτι εισοδιστες του ΛΑΟΣ που χώθηκαν και πήραν πόστα στην ΝΔ, επιθυμεί διακαώς την παραμονή μας κάτω από ΓΕΡΜΑΝΙΚΌ Έλεγχο, βρέξει-χιονίσει, ακόμα ευελπιστώντας στις ίδιες πολιτικές από την νέα ηγεσία της καγκελαρίας, όπως επί Μερκελ. Εκφράζεται κυρίως από τον Σαμαρά αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και από την ομάδα Μητσοτάκη ο οποίος, εντός του επικοινωνιακού παίγνιου που ξέρει μόνο να παίζει, ήδη δείχνει να έχει χάσει την μπάλα. Και το γύρισε ήδη στο μοτοκρός και στις επιβολες προστίμων πανικού.
 
Η άλλη τάση-συνιστώσα, σχηματικά ας την λέμε "ομάδα Δένδια" , βλέπει κάπως καθαρότερα τα έξω και που πάνε. Και ξέρει τι σημαίνει το να τα βάζεις, ακόμα, με τον θείο Σαμ. Για 80 km αγωγό Μπουργκας- Αλεξανδρούπολη μπορείς να χάσεις και τα αυγά και καλάθια κάνοντας άρχοντα μετά κανέναν ΓΑΠ... .Μέχρι εκεί εξαντλείται αυτού του είδους ο "πατριωτισμός". 
 
Και αφού αυτή η τάση, οι Δενδικη, χάλασε μεν το ντιλ Κουλη-Μέρκελ-Ερντογάν του 20 με την συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, με καθοδήγηση των ΗΠΑ, τώρα πιέζει, εκτός κυβερνητικής γραμμής, έχασε ως προς την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, κάνοντας την Μερκελ να βγάζει σπυράκια, και πελαγοδρομεί χωρίς στόχο παρασύροντας και την ενεργειακή πολιτική εντός μιας εξωτερικής που ορίζεται από την πολιτική επιβίωση του Μακρόν στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής!
 
Αφορμή ζητάνε πάντα για να τον αλλάξουν τον ΥπΕξ με κάποιον σαν τον Γεραπετρίτη ή κάποιον άλλον της Σημιτικογερμανικης σχολής, που λέγεται ΕΛΙΑΜΕΠ και αυτόν, αλλά δεν κουνιέται φύλλο με 200 επιθετικά ελικόπτερα των ΗΠΑ να σταθμεύουν ήδη στην Αλεξανδρούπολη...
 
Ποτέ θα έχουμε σχετικές εξελίξεις;; Το εύλογο ερώτημα.
 
Εκτιμώ μόλις τελειώσουν τα φράγκα από την συγκολλητική ουσία που κρατάει ακόμα ενωμένο το πράμα που λέγεται ΝΔ. Και μέχρι να ολοκληρωθούν μερικά ακόμα κρίσιμα ντιλάκια. Των χορηγών, βεβαίως βεβαίως, το lockdown είναι καλός φερετζές για πολιτικό time-control, ας είναι καλά ο ιός για να μοιραστούν τα πρώτα από τα κορονοϊοπακέτα και στρατηγικές υποδομές απέμειναν σε funds κρυμμένης εγχώριας διαπλοκής.
 
Βλέπεις, εδώ και 200 χρόνια, με κάτι πολύ σπάνια διαλείμματα, απουσία σύγχρονων δομών αστικού κράτους δυτικού τύπου (μετά την δολοφονία του Καποδίστρια), κάτι τέτοιοι τύποι, όπως καλή ώρα μια χούφτα εφοπλιστές/χορηγοί, αναλαμβάνουν να παίξουν, σε κρίσιμες στιγμές, τον θετικό ή αρνητικό ρόλο τους, σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα και διεθνείς δεσμεύσεις. Κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την επιτήρηση του εξ Ανατολών μας Μέγα Ασθενή, που ξανααρώστησε πάλι πολύ βαριά. Αυτός ήταν πάντα ο ρόλος μας, μην νομίζετε κάτι άλλο. Και δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν που έτσι, αφήνοντας κάτι τέτοιους χορηγούς να παίζουν μπάλα τελικά, χάσαμε. 
 
Ουφ, τα (ξανά) είπα...Και την Καλησπέρα μου.
 
Ο αντίστοιχος  χάρτης ΕΔΩ του 20 ήδη έχει ένα λάθος. Η Ινδία ήδη ανακοίνωσε το σχέδιο της για e-ρουπια, ακολουθώντας την Κίνα (και κάνοντας τα ίδια λάθη ακριβώς).
 
Το πρώτο τίμημα του στραβά αρμενίζουμε: αυτό για τον γιαλό ΕΔΩ.
 
Υ.Γ Δύο πράγματα να θυμάστε, τα 200 επιθετικά ελικόπτερα της Αλεξανδρούπολης και το ρόλο μας στην επιτήρηση του Μεγάλου Ασθενή. Μπελάδες μαγειρεύονται κι ο τιμονιέρης του Μαξίμου λειψός. Λειψός ΚΑΙ υποτελής σε ντιλακια με το βαθύ κράτος του Μεγάλου Ασθενή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: