ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Οι τσάρκες του Bayraktar στον Έβρο , οι "αρνητές" και ο υβριδικός πόλεμος.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Το ξεγύμνωμα της παρακρατικής αλητείας από τον Κωνσταντίνο Γρίβα,μιλάμε για κανονική συμμορία!!! Για τον υβριδικό πόλεμο που δεχόμαστε από την Τουρκία τα λέγαμε ΕΔΩ , και ΕΔΩ , πολύ καιρό ΠΡΙΝ....καταλάβουν όλοι οι άλλοι τι γίνεται. Εξαιρετικός ο κ.Γρίβας όπως πάντα. Τι λέγαμε τότε :
." Θεώρησα καλό να γράψω για τον Υβριδικό πόλεμο διότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια ,από το 1997 και με τα Ίμια  εναντίον της Ελλάδος κανονικό και συστηματικό Υβριδικό Πόλεμο ."   και ..." Ο Υβριδικός πόλεμος περιλαμβάνει την χρήση κάθε διαθέσιμου διπλωματικού, στρατιωτικού, πληροφοριακού, και οικονομικού μέσου, από κρατικές η παρακρατικές οντότητες, για την αποσταθεροποίηση ενός αντιπάλου.". 

Η μόνη μας διαφορά με τον κ.Γρίβα είναι ότι αυτός μιλάει για πέντε στάδια ενός υβριδικού πολέμου, ενώ εμείς για οκτώ. Με τα πρόσφατα γεγονότα επαληθευόμαστε ΠΛΗΡΩΣ σε ότι λέγαμε.


Γράφει ο Κωνσταντίνος Γρίβας :

Τη Μεγάλη Παρασκευή υπήρξαν πληροφορίες ότι ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αερόχημα TB2 Bayaraktar που διεξήγαγε αποστολή αναγνώρισης κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, σε κάποια φάση της πτήσης του εμφανίστηκε να εισέρχεται στον ελληνικό εναέριο χώρο και πετώντας πάνω από ελληνικό έδαφος να φθάνει σχεδόν μέχρι την Ορεστιάδα. Τις επόμενες ημέρες πολλές γνωστές ιστοσελίδες, εξειδικευμένες σε θέματα Άμυνας, δημοσίευσαν τη σχετική είδηση, η οποία μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν έχει διαψευστεί.

Ο γράφων δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο twitter το σχετικό άρθρο της έγκυρης αμυντικής ιστοσελίδας defence-point.gr. Αποτέλεσμα ήταν αμέσως μετά να δεχθεί μια λυσσαλέα επίθεση που ξεκινούσε από κατηγορίες «γιατί αναπαράγεις fake news και παίζεις το παιχνίδι της Άγκυρας», ή «καλλιεργείς την ηττοπάθεια», συνέχιζε με προτροπές του τύπου «να πας στον ΣΥΡΙΖΑ» και κατέληγε σε προσωπικές απειλές, καθώς και σε απαξίωση των Μέσων που δημοσίευσαν την σχετική είδηση, φθάνοντας μάλιστα σε κωμικά σημεία με κάποιους να χαρακτηρίζουν το defence-point.gr «ρωσόπληκτο»!

Η όποια δε προσπάθεια παράθεσης λογικών επιχειρημάτων αντιμετωπιζόταν με επιθετική περιφρόνηση. Για παράδειγμα, προέταξα το επιχείρημα ότι εδώ δεν μιλάμε για κάποιες αόριστες φήμες ή για κάποια tweet, αλλά για άρθρα τριών τουλάχιστον από τις πιο παλαιές και με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα αμυντικές ιστοσελίδες της χώρας. Συνακόλουθα, από τη στιγμή που τα άρθρα αυτά δεν διαψεύδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ο καθένας δικαιούται να υποθέσει ότι όντως κάτι συνέβη στον Έβρο. Η απάντηση των τρολ ήταν «σιγά μην ασχολείται το Υπουργείο Άμυνας με τον κάθε αναξιόπιστο».

Ας ξεκινήσουμε από το σημείο αυτό σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουμε στην ολότητά του αυτό το φαινόμενο. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι εδώ δεν μιλάμε για κάποιες ανώνυμες απόψεις, αλλά για επώνυμα άρθρα από ειδησεογραφικά μέσα, διαπιστευμένα στο Υπουργείο Άμυνας. Και η δουλειά των Γραφείων Τύπου των Κλάδων, του ΓΕΕΘΑ και του Υπουργείου είναι ακριβώς η συνεργασία με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Και φυσικά η διάψευση ειδήσεων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ιδιαίτερα δε αν προέρχονται από διαπιστευμένα μέσα, είναι μέρος της αποστολής των γραφείων τύπου. Η αντίθετη άποψη είναι αδιανόητη και θα ήταν κωμική αν δεν ήταν εξοργιστική.

Ποιόν ενοχλεί το επεισόδιο στον Έβρο;

Προσωπικά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν η πληροφορία είναι ή όχι ακριβής. Δικαιούμαι, όμως, να θεωρώ ότι η μη διάψευση είναι τουλάχιστον ένδειξη, εάν όχι απόδειξη, ότι είναι ακριβής. Ακόμη όμως και να μην έχει γίνει τελικώς το συμβάν αυτό, η δαιμονοποίηση της είδησης μυρίζει πολύ άσκημα. Τα ΜΜΕ δουλεύουν με βάση τις πληροφορίες που έχουν και φυσικά δεν διεκδικούν το αλάθητο.

Αυτό που μας κάνει να σκεφτόμαστε πως κάτι δεν πάει καλά με τους “αρνητές του Bayraktar” είναι ότι η πληροφορία αντιμετωπίστηκε σαν “ανθελληνική”! Από πού και ως πού όμως πληροφορία για τουρκική πρόκληση χαρακτηρίζεται ανθελληνική ή έστω αντικυβερνητική, ανεξαρτήτως αν είναι ακριβής ή όχι; Το δε ρεπορτάζ του defence-point.gr μιλούσε για εξοργιστική ενέργεια της Τουρκίας τη Μεγάλη Παρασκευή και πουθενά δεν κατηγορούσε την κυβέρνηση.

Γιατί λοιπόν μια τέτοια πληροφορία, που κατηγορεί την Άγκυρα, αντιμετωπίζεται από ένα οργανωμένο διαδικτυακό πλέγμα Ελλήνων “πατριωτών”(;) σαν fake news που υποτίθεται ότι «παίζει το παιχνίδι της Τουρκίας»; Παρεμπιπτόντως, κάτι παρόμοιο είχε αντιμετωπίσει ο γράφων στο παρελθόν, επικαλούμενος άρθρο του έγκυρου δημοσιογράφου Δημήτρη Μηλάκα, το οποίο υποστήριζε ότι οι ΗΠΑ ασκούσαν πιέσεις για «μερική» αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών δια της απομάκρυνσης από εκεί των «επιθετικών όπλων».

Κάτι που, παρεμπιπτόντως, είχε προκύψει εμμέσως πλην σαφώς και από δήλωση του Πομπέο. Και τότε λοιπόν είχε προκύψει λυσσαλέα αντίδραση από εγχώριους “αρνητές”, οι οποίοι με ιερά αγανάκτηση είχαν σπεύσει να υπερασπιστούν την Ουάσινγκτον, μιλώντας και πάλι για fake news, τα οποία υποτίθεται ότι «έπαιζαν το παιχνίδι» της Τουρκίας.

Κάτι λοιπόν δεν πάει καλά. Και θα ήταν αφελές να θεωρήσουμε ότι παρόμοιες ενέργειες είναι ασήμαντες και προέρχονται μόνο από γραφικούς. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός είναι ευρύς και σε αυτόν συμμετέχουν και δημοσιογράφοι και ιστοσελίδες, ενίοτε και πολιτικά πρόσωπα. Στις μεθοδολογίες πίεσης που εφαρμόζει περιλαμβάνονται απειλές, δολοφονία χαρακτήρων κλπ. Είναι λοιπόν πολύ πιο σοβαρό από ό,τι εκ πρώτης όψεως φαίνεται.

Ποιος παίζει τελικά το παιχνίδι της Άγκυρας;

Το κρίσιμο ερώτημα είναι από ποιους ελέγχεται αυτός ο μηχανισμός και ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί, καλλιεργώντας κλίμα και παρασύροντας πολλούς αφελείς; Μια απάντηση είναι ότι πρόκειται για κομματικά τρολ που έχουν αποστολή να καταστείλουν κάθε κριτική στην κυβέρνηση. Η διάσταση αυτή μπορεί να υπάρχει, αλλά δεν επαρκεί ως εξήγηση, αφού οι επίμαχες πληροφορίες, ακόμη και αν δεν ισχύουν, δεν στρέφονται κατά της κυβέρνησης.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η λογική μας οδηγεί στην υποψία ότι πρόκειται για κάτι πολύ χειρότερο. Συγκεκριμένα, ότι πρόκειται για το πέμπτο στάδιο του υβριδικού πολέμου, ο οποίος αποσκοπεί στη γεωπολιτική υποδούλωση της Ελλάδας, χωρίς να χρειαστεί να πέσει μια σφαίρα. Σε παλαιότερο άρθρο μου στο SLpress είχα περιγράψει τον μηχανισμό αυτόν λέγοντας ότι περιλαμβάνει τα εξής τέσσερα στάδια:

  • Προώθηση στην ελληνική κοινή γνώμη fake news και παρανοϊκών αναγνώσεων της πραγματικότητας, εις βάρος των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου.
  • Παρουσίαση της αυτοκατάργησης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας ως αναγκαίο “συμβιβασμό”.
  • Τρομοκράτηση της κοινής γνώμης δια μιας ψευδούς ανάγνωσης της ισχύος, των προθέσεων και των δυνατοτήτων της Τουρκίας να οδηγηθεί σε πολεμική αναμέτρηση με την Ελλάδα.
  • Αδρανοποίηση των αντίθετων απόψεων στην Ελλάδα από τα ΜΜΕ ή δια της συστηματικής αποσιώπησης ή δια της δαιμονοποίησής τους με αυθαίρετους χαρακτηρισμούς.

Το πέμπτο στάδιο

Το τέταρτο στάδιο του εγχώριου μηχανισμού υβριδικού πολέμου που προσπαθεί να επιτύχει την αυτοκατάργηση της Ελλάδας και την υποδούλωσή της στην Τουρκία είναι ένα τμήμα των ΜΜΕ που περιθωριοποιούν απόψεις, οι οποίες δεν συμφωνούν με τα προπαγανδιστικά δίπολα “ελληνική λίμνη – ελεύθερη ναυσιπλοία”, “μαξιμαλιστική Ελλάδα – συμβιβαστική Τουρκία”, “συμβιβασμός ή στρατιωτική συντριβή” κοκ.

Έτσι, κάθε άποψη που δεν ταυτίζεται με αυτήν της Άγκυρας και των εγχώριων “ρεαλιστών” χαρακτηρίζεται “εθνικιστική” και “ακροδεξιά”. Όμως, αυτό δεν αρκεί, γιατί μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης δεν υποκύπτει. Γι’ αυτό απαιτείται πέμπτο στάδιο χειραγώγησης: μηχανισμός που θα αποδομεί πατριωτικές απόψεις, ενδεδυμένος τον μανδύα του πατριωτισμού! Ένα απάρτιο αυτού του μηχανισμού είναι η προσπάθεια εγκλωβισμού απόψεων για τα εθνικά θέματα στο πλαίσιο της κομματικής αντιπαράθεσης.

Έτσι, όταν μιλάς για το υπερκομματικό δίκτυο που προωθεί την εξάρτηση της Ελλάδας από ξένες δυνάμεις και την υποχώρηση στον τουρκικό επεκτατισμό, χαρακτηρίζεσαι από “παπαγαλάκια” αυτού ακριβώς του δικτύου και από αφελή “κομματόσκυλα” σαν όργανο της αντιπολίτευσης που ό,τι λέει το λέει για να χτυπήσει την κυβέρνηση. Αυτό συνέβαινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο συμβαίνει επί κυβέρνησης ΝΔ.

Φτάσαμε στο σημείο, λοιπόν, ακόμη και αναφορά σε τουρκικές προκλήσεις να χαρακτηρίζεται «αναπαραγωγή της προπαγάνδας της Άγκυρας». Έτσι, καλλιεργείται η παρανοϊκή αντίληψη ότι για να μην συμμετέχεις στις «ψυχολογικές επιχειρήσεις της Τουρκίας» πρέπει να σιωπάς, να κάνεις ότι δεν βλέπεις τις τουρκικές προκλήσεις! Πού οδηγεί αυτό; Οδηγεί σε μια συνωμοσία της σιωπής που προσφέρει το ζωτικό χώρο στην Τουρκία να αποδομεί ανενόχλητη την ελληνική εθνική κυριαρχία. Ας το σκεφτούν αυτό οι αφελείς, γιατί τα τρολ του δικτύου ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν…

Το “δένδρο” και το “δάσος”

Το κυνήγι των υποτιθέμενων fake news καταλήγει να εστιάζουμε στο “δένδρο” κι όχι στο “δάσος”. Και “δένδρο” είναι εάν το τουρκικό drone πέταξε στην οριογραμμή ή εισήλθε και στον ελληνικό εναέριο χώρο. Θέλουν να παραβλέπουν το “δάσος”, το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό ασφυκτικό αεροπορικό κλοιό. Παραβλέπουν ότι εδώ και καιρό συστηματικά τουρκικά επανδρωμένα και μη αεροσκάφη διεξάγουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη και ανενόχλητα χαρτογραφούν την ελληνική Άμυνα και αποδομούν εμπράκτως την ελληνική εθνική κυριαρχία.

Αποστολή αυτού του μηχανισμού, όπως προαναφέραμε, δεν είναι μόνο να δείχνει το “δένδρο” για να κρύψει το “δάσος”. Είναι και η δαιμονοποίηση όσων καταγγέλλουν τις τουρκικές ενέργειες, όσων δηλαδή δείχνουν το “δάσος”, αλλά και ασκούν κριτική στην “παράδοση δια της ψυχραιμίας” που προσπαθούν να επιβάλουν στην Ελλάδα διακομματικές μειοδοτικές ελίτ. Έτσι, όσοι δεν αποδέχονται τη συνωμοσία της σιωπής και τον “ρεαλισμό” της εθελούσιας παράδοσης, εμφανίζονται ή σαν κομματικά ενεργούμενα, ή σαν άνθρωποι των Ρώσων!

Αυτές είναι σε πολύ γενικές γραμμές οι μεθοδολογίες του πέμπτου σταδίου σ’ αυτόν τον μηχανισμό υβριδικού πολέμου που επιδιώκει την καθυπόταξη της Ελλάδας στον τουρκικό ιμπεριαλισμό. Δυστυχώς, σ’ αυτόν τον μηχανισμό συμμετέχουν χαζοχαρούμενα και πολλοί που έχουν μπερδέψει τον πατριωτισμό με την  κομματική λατρεία με αποτέλεσμα να καθίστανται χειραγωγίσιμοι.

ΠΗΓΗ

 

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και έκτο στάδιο. Πολύ βολικό το δυστύχημα (ή "δυστύχημα") του Αρχαιοπτέρυγα. 78% εξάρτηση δεν είπαμε;;;