ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 1 Μαΐου 2021

ΕΞΕΛΙΞΗ: Αναβάθμιση των LCS στο Αμερικανικό Ναυτικό, πύραυλοι NSM, νέοι ρόλοι και σε “επικίνδυνες” αποστολές

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Γελάω με αυτά που λέει η Φθήση. Και έχω και τον Φώντα να με ρωτά : War on drugs is getting serious... θα βαράνε τους ναρκέμπορους με NSM τώρα;; Σιγά πους τους βαράνε Φώντα μου. Μαζί τα ρουφάνε. Δεν εξηγείται αλλιώς. Με τέτοια πλοία μόνο με ναρκέμπορους μπορούν να τα βάλουν.


Παρά τις (δίκαιες) κριτικές που έχει δεχθεί το πρόγραμμα των πλοίων LCS στο Αμερικανικό Ναυτικό, μάλλον θα διαψευστούν όσοι πίστευαν ότι τα σκάφη πάνε για απόσυρση. Αυτή τη στιγμή τα LCS, και των δύο κλάσεων Freedom και Independence, αποτελούν το 10% του συνόλου των σκαφών του Ναυτικού, και απόσυρση ή η υποβάθμιση τους δεν προβλέπεται. Κοινώς, όσα γράφονται περί “απαξίωσης”, περί αντικατάστασης κ.ο.κ., είναι τελείως ανυπόστατα, και μάλλον “εγχώριες”, τελείως ελληνικές, ανακαλύψεις.

Αντίθετα, σε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης το οποίο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μόλις σε 18 μήνες, τα 31 από τα 35 σκάφη LCS (εξαιρούνται δηλαδή τα αρχικά 4 που πράγματι αποσύρονται) θα εξοπλιστούν με 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους NSM, ενώ 15 σκάφη θα εξοπλιστούν περαιτέρω για να αναλάβουν μόνιμο ανθυποβρυχιακό ρόλο και τα υπόλοιπα για να αναλάβουν ρόλο ναρκοπολέμου. Τα πλοία ναρκοπολέμου θα έχουν ένα μικτό σύστημα εντοπισμού ναρκών, τόσο με συρόμενα σόναρ πίσω από το σκάφος, όσο και με χρήση ενός ρομποτικού υποβρύχιου συστήματος έρευνας.

Την αναβάθμιση εξήγγειλε ενώπιον της υποεπιτροπής Αμυντικών Δαπανών της Βουλής των Αντιπροσώπων ο ναύαρχος Mike Gilday, επικεφαλής ναυτικών επιχειρήσεων του Αμερικανικού Ναυτικού, σε συζήτηση για τον αμυντικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Σε ότι αφορά το ζήτημα με το κιβώτιο μετάδοσης των πλοίων κλάσης Freedom (αβαρία που οδήγησε το Αμερικανικό Ναυτικό να μπλοκάρει τις παραδόσεις των νεότευκτων πλοίων μέχρι να διευθετηθεί το θέμα), ο ναύαρχος το χαρακτήρισε «σοβαρό» και «ότι πρέπει να επιλυθεί» τονίζοντας πως το Ναυτικό πιέζει τον κατασκευαστή να παρέχει ένα νέο σχέδιο και να κάνει τις σχετικές δοκιμές. Προς το παρόν τα σκάφη της κλάσης που ήδη επιχειρούν έχουν λάβει οδηγία να μην ξεπερνούν τους 34 κόμβους σε ταχύτητα, ώστε να μην φορτίζεται υπέρμετρα το σύνθετο κιβώτιο μετάδοσης.

Ακόμη, από την πλευρά της Lockheed Martin είχε εξαγγελθεί από το 2020 ένα πρόγραμμα αναβάθμισης της επιβιωσιμότητας και της φονικότητας της κλάσης, προβλέποντας την ενσωμάτωση σε επόμενες φάσεις των αντιπλοικών πυραύλων NSM και του συστήματος ηλεκτρονικών αντιμέτρων SEWIP,  αλλά αργότερα και 2X4πλων κελιών κάθετης εκτόξευσης για αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM (με τοποθέτηση των κελιών στο μεσόστεγο, εκεί που τώρα υπάρχουν οι εκτοξευτές Hellfire), όπως και ενός «πυροβόλου» laser.

Ο ναύαρχος Gilday είχε και πριν λίγους μήνες αναλύσει πως ο εξοπλισμός των LCS είναι απαραίτητος ώστε να αποδώσουν καλύτερα σε «καυτές ζώνες» επιχειρήσεων όπως ο Ειρηνικός, ενώ ο αντιναύαρχος Roy Kitchener, διοικητής σκαφών επιφανείας του Ναυτικού είχε εκθειάσει την απόδοση του USS Gabrielle Giffords, του πρώτου LCS που είχε εφοδιαστεί με πυραύλους NSM.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: