ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Το μοντέλο του μαζικού Τουρισμού "λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου" σε rooms to let ή rbnb για 3-4 μήνες, μας τελείωσε!

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Το μοντέλο του μαζικού Τουρισμού "λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου" σε rooms to let ή rbnb για 3-4 μήνες, μας τελείωσε!
 
Και τώρα τι;;
 
Μπορεί στην δυτική ζώνη της νέας παγκοσμιοποίησης η νέα διευθέτηση να τα θέλει όλα τηλε (εμπόριο, εργασία, πολιτισμός, εκπαίδευση, σεξ κλπ) αλλά τηλε (ή virtual) τουρισμός δεν μπορεί να υπάρξει! 
 
Η καθίζηση του τουριστικού κλάδου σε όλο τον κόσμο (μείον 26% του τζίρου σε όλο τον πλανήτη, πολύ χειρότερα σε εμάς αφού ο εισαγόμενο τουρισμός από 18δις επί Κουντουρά πέρσι έπεσε στο 4,1δις) όλα δείχνουν ότι δεν θα επανέλθει σε κάποια αντίστοιχα μεγέθη κανονικότατας πριν το 2025.
 
Έτσι, τα επόμενα πέτρινα χρόνια του κλάδου, απουσία και οποιασδήποτε σοβαρής κυβερνητικής ή Κοινοτικής πολιτικής στήριξης, θα είναι και μια περίοδος τεραστίων αναδιανομών. Τα πάγια κυρίως (οι υποδομές) και τα δίκτυα πωλήσεων (tour operators) φαίνεται ότι θα συγκεντρωθούν από βίαια χρεοκοπημένες μονάδες σε funds. Ποια funds;;
 
Αυτά που τώρα ενισχύονται στην ΕΕ με το γκρι χρήμα που τυπώνει η ΕκΤ "υπέρ των μικρομεσαίων" και ποτέ δεν φτάνει σε αυτούς. 1,8τρσ € (1.800δισ...) και τουλάχιστον δεκαπλάσια τοξικά παράγωγα το "νέο χρήμα" που έκοψε η ΕκΤ για να στηρίξει τέτοιου είδους αναδιανομές προς τα πάνω.
Θα μου πεις, βεβαίως, ήταν λίγα τα 520€ το κεφάλι έσοδα (ανεξαρτήτως αριθμού διανυκτερεύσεων) που εδώ, στην Ελλάδα εισπράτταμε. Από τον κατιμά δηλαδή της τουριστικής αγοράς, που μας έφερνε 34εκ τουρίστες. 
 
Όχι, καθόλου λίγα, γύρω στο 15% του ΑΕΠ η συμβολή τους (και γύρω στο 16% στην απασχόληση). Αφού φρόντισαν οι πολιτικές που ξεπήδησαν από το μπλοκάκι του Σημίτη (χωρίς να αλλάξουν μετά) ο πρωτογενής αγροτοδιατροφικος τομέας να έχει φτάσει στο 3% του ΑΕΠ και η μεταποίηση στο 12%.
Η κρίση του κορωνοϊού θα κάνει όμως , για τουλάχιστον 4 χρόνια, αν όλα πάνε καλά, και αυτά τα νούμερα άπιαστο όνειρο. Οπότε, πέραν των άλλων, κινδυνεύουν με κατάρρευση η πτώχευση και οι υποδομές αν αρκεστούμε στις ασπιρίνες σαν αυτές που έδωσε πέρσι ο Κούλης. Μείωση ΦΠΑ, λέει. ΟΚ, αλλά από ποιους πελάτες;;
 
Οι περισσότεροι εποχικοί επισκέπτες έμειναν και θα μείνουν φοβισμένοι στα αντίστοιχα κουκούνινγκ, το πολύ πολύ να βρέξουν και φέτος τα πόδια τους σε καμία λίμνη η κανένα ποτάμι δίπλα στο χωριό τους. Δεν υπάρχει περίπτωση, και με την αποτυχία και των εγχώριων πολιτικών διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης και την αρνητική εικόνα ασφαλείας που εκπέμπουμε ως μη virus free, να φανεί μια άσπρη μέρα στον ορίζοντα για τον κλάδο συνολικά. Και τους μικρομεσαίους του ειδικότερα.
Υπάρχει μήπως κάτι άλλο να πουλήσουμε για να μην καταρρεύσει το σύμπαν εδώ;;
 
Ναι! Μισθώσεις ετήσιες των άδειων δωματίων στα ΚΑΠΗ της Β. Ευρώπης, κυρίως στις ξενοδοχειακές μονάδες που θα μείνουν άδειες η κλειστές το καλοκαίρι λόγω κρίσης ζήτησης! Επεκτείνοντας έτσι και την περίοδο λειτουργίας όλων των υποστηρικτικών υπηρεσιών εστίασης κλπ.
Κάτι πήγε να κάνει σχετικά ο Θεοχάρης δίνοντας φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά δεν ήρθε σχεδόν κανένας για να ξεχειμωνιασει εδώ. Γιατί;; 
 
Απαραίτητη προϋπόθεση όμως γι αυτό πάλι είναι ένα ισχυρό Δημόσιο ΕΣΥ! Κανένας ηλικιωμένος δεν θα πλησιάσει για Υγειονομική ασφάλεια από τον ιό για να φάει εδώ την σύνταξη του τον χειμώνα αν δεν διασφαλιστεί ακριβώς αυτό. Όταν μάλιστα τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα στερούνται και συστημάτων κεντρικής θέρμανσης. 
 
Τώρα πόσο έτοιμοι θα είμαστε να διαχειριστούμε σχεδόν διπλάσιο πληθυσμό μονίμων κατοίκων για 24 συνεχόμενους μήνες τουλάχιστον, αν αυτού του τύπου ο προληπτικός "Θεραπευτικός" Τουρισμός πετύχει, είναι μιας άλλης τάξης πρόβλημα. Αλλά και ευκαιρία ουσιαστικής παραγωγικής ανασυγκρότησης. Στην πράξη, από ανάλυση πήξαμε.
 
Το άλλο που πρέπει να γίνει είναι η γενναία επιχορήγηση του εσωτερικού τουρισμού. Πέρσι ο Τσιπρας ζήτησε πακέτο κοινωνικού τουρισμού 750εκ, ο Κουλης έδωσε 34 και φέτος απαιτείται πακέτο πάνω από 1δισ για να μην καταρρεύσει το σύμπαν.
 
Βεβαίως όλα αυτά είναι αμυντικά μέτρα. Συνεχίζω να πιστεύω ότι ο τουριστικός κλάδος θα επιβιώσει και θα αναπτυχθεί αν αυτοοργανωθει και ανάοργανωθεί, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, μέσω πιστωτικών του συνεταιρισμών και με την έκδοση νέου ψηφιακού παγίου για την διενέργεια των κρατήσεων και τις συναλλαγές με τους πελάτες και προμηθευτές επί smart contracts.
Αλλά αυτά είναι "ψιλά γράμματα" για να γίνουν τώρα πράξη, πρέπει να σωθούν οι μικρομεσαίοι και οι θέσεις εργασίας.
 
Εδώ κάπου τριγύρω θα είμαι για να πυροβολώ από το πληκτρολόγιο και μετά από τις επερχόμενες εκλογές. Ή εδώ πιο δίπλα, όπου όλα τα πιο πάνω υλοποιούνται και πιο εύκολα.

19 σχόλια:

kakos04 είπε...

Καλημέρα , δίνεις ρεσιτάλ , να προσθέσω μόνο ότι ένας γνωστός μου ξενοδόχος στην Κρήτη που είχε σιχαθεί την TUI και τα αντίστοιχα είχε κάνει συγκεκριμένα πακέτα με Σουηδία , με 2-3 γραφεία εκεί , δούλευε πολύ καλύτερα από τους άλλους , φρόντιζε να μην έχουν παράπονο οι πελάτες του . Κατάφερε πρόπερσι και πήγε σε διαγωνισμό του υπουργείου άμυνας του Βελγίου , τον κέρδισε και για 5 χρόνια θα έχει για συνταξιούχους και μη στρατιωτικούς το ξενοδοχείο του κλεισμένο . Με το χάος του κορωνοϊού 2 χρόνια τώρα πήρε τα 2/3 της συμφωνημένης αμοιβής και είχε το 1/4 της δουλειάς λόγω μετακινήσεων και είναι πάρα πολύ ευχαριστημένος . Όσοι περιμένουν την κάθε TUI να τους ξεβράσει κακοπελάτες όπως λες είναι χαμένοι και μπορεί να τους προκαλεί πολλές φορές χασούρα επίτηδες για να τους εξαγοράζει κατόπιν. Η θέρμανση που αναφέρεσαι για τον χειμερινό τουρισμό είναι όντως θέμα στα νησιά γιατί δεν υπάρχει , αλλά στα ορεινά καταλύματα ίσως υπάρχει . Για την επένδυση στην υγεία έχεις απόλυτο δίκιο , αλλά έλα που τα τζιμάνια θεωρούν ότι με 2 κακοκλινικές υποστελεχωμένες είναι καλυμμένοι ντόπιοι και ξένοι .
Φανταστείτε με μια κρατική Ολυμπιακή και διαφήμιση ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα με 20 ευρώ εισιτήριο , ποιος δεν θα ερχόταν ?
Από πέρυσι το καλοκαίρι το έλεγα αφού θα επιδοτήσουμε χοντρά τους τουρίστες μπας και έρθουν , γιατί δεν επιδοτούμε σοβαρά κάθε Ελληνική οικογένεια να πάει διακοπές 10 ημέρες , μια που οι Έλληνες ξοδεύουν και πιο πολλά και πέρασε το περυσινό καλοκαίρι με κλειστά ξενοδοχεία και επιδότηση στους εργαζόμενους να κάθονται . Καλή συνέχεια .

kakos04 είπε...

Πάντα μου έκανε εντύπωση γιατί δεν αξιοποιούσαμε και το ανάγλυφο της χώρας για τις μεταφορές , πχ υδροπλάνα για τα νησιά που δεν έχουν και τα κόστη των φαραωνικών αεροδρομίων (ούτε υποχρεωτικές διελεύσεις γκουχ Ελ. Βενιζέλος ) . Δείτε και αυτό που χρηματοδοτείται τώρα στην Αμερική https://www.regentcraft.com/ για μετακινήσεις στα νησιά. Χωρίς πολλούς φόρους να αυξάνουν το κόστος και υποστήριξη . Και αν χρειαστεί χρήση από τον στρατό με αυτοσυντηρούμενο στόλο λόγω τουρισμού να συνδράμει τα Zubr .

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλησπέρα φίλε Νικόλα. Ποιος να τα αξιοποιήσει αυτά τα ανεγκέφαλα κλεφτόπουλα που το μυαλό τους είναι μόνο στο πως θα πάρουν τις μίζες τους;;. Αλλά να την βρει κοτζάμ Θεοχάρης άνθρωπος από Άγγλο!Κατάντια...
Ο Θεοχαρουλης είναι η προσωποποίηση του Δημοσίου Υπαλλήλου Ο.Φ.Α. (όπου φυσάει ο άνεμος πάει...) Πάντως βγάζει καλό μεροκάματο και με δεξιές και με αριστερές κυβερνήσεις και δεν είναι καν πολιτικός. Κομπιουτεράς είναι το παιδί...Θα μου πεις μήπως έτσι δεν είναι ΟΛΟΙ οι "υπουργοί" της παρέας του Κουλη;

Σαν βγεις στον πηγαιμό για BBC,
φόρα ένα τσίγκινο βρακί,
δεν είναι Skai αυτοί...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ.Λύκαστρε, μπήκατε στα"χωράφια μου", έχω να γράφω 2-3 μέρες,οπότε θα είμαι όσο πιό σύντομος, με την σημείωση ότι άν θέλετε κάποια παραπάνω στοιχεία σ'ότι θίξω , ρωτάτε, κι'άν ξέρω, σας απαντώ.
Είμαι 51, και η οικογένεια μου έχει ξενοδοχείο από το 1981
Θα ξεκινήσω με την σημείωση ότι δεν είμαι συνηθισμένος ξενοδόχος, αφού πάρα πολλοί έχουν φύγει κατενθουσιασμένοι, η συντριπτική πλειοψηφία χωρίς παράπονα, και όσοι με ερέθιζαν ή δεν με σέβονταν, ή νόμιζαν ότι τους έχω και ανάγκη (που αυξάνονται προοδευτικά), κατά έναν μαγικό τρόπο δεν ξαναβρήκαν δωμάτιο όταν προσπάθησαν.
Δεν είναι ότι βγάζω χρήματα αρκετά για να έχω τουπέ,αλλά από το 1ο μνημόνιο και μετά, βγάζω όσα και η καμαριέρα μου, οπότε προτιμώ να κάνω διαλογή, να έχω και το κεφάλι μου ήσυχο, αλλά και την όρεξη και την ηρεμία να περιποιούμαι τους πελάτες.
Επίσης φορολογικώς,άν περάσω ένα ποσό κέρδους, λόγω αλλαγής κλίμακος φορολογίας, τα ίδια λεφτά θα μείνουν (αν μείνουν-γιατί υπάρχουν αυτά τα 10 χρόνια αρκετά με ζημιές).
Οπότε, είτε επειδή είμαι βαρεμένος, είτε επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μου, δεν είμαι μέλος κάποιας πλατφόρμας ενοικίασης λόγω της υψηλής προμήθειας,ούτε συνεργάζομαι με τουριστικά γραφέια, γιατί έχω φάει φέσι από αρκετά, ακι είτε ζητάω προπληρωμή, είτε προκαταβολή 20 διαν/σεις τουλάχιστον, οπότε αυτά λακίζουν.
Ετσί, προτιμώ να μειώνω την περίοδο που είμαι ανοικτά, και κερδίζω περισσότερα χρήματα κάνοντας μόνος μου την συντήρηση του κτηρίου, κάνοντας ΣωΒε για τα κιλά του χειμώνα.
Για να καταλάβετε, ο μπογιατζής θέλει 80€ μεροκάματο, και το δίκλινο κοστίζει 40€
1ον Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά τουρισμό, θα έπρεπε να αναπτύξει την αγροτιά και την κτηνοτροφία, ώστε να υπάρχει μια μεγάλη γκάμα πρώτων υλών στην εστίαση, που και λεφτά θα έφερνε , αλλά και καλό θα ήταν για τους πελάτες, μιας και τα αγροτικά προ'ι'όντα της Ελλάδος είναι ανωτέρας ποιότητος, όχι γιατι το λέω εγώ, αλλά γιατί έτσι δείχνουν οι εργαστηριακές αναλύσεις των συστατικών τους.
Βέβαια ο "εθνάρχης", όταν μας έβαλε στη σφηκοφωλιά της ΕΟΚ, δέχτηκε τη μείωση από 20κάτι τοις εκατό, κάτω από το 10%, γιατί έτσι είπαν οι Γάλλοι γαλατοτυράδες, οι Ολλανδοί (αυτές κι αν είναι νυφίτσες)γελαδάρηδες και "θερμοκηπάδες", και βέβαια οι νταβατζήδες και μεσάζοντες(ντόπιοι και ξένοι οι οποίοι είναι και οι κυρίως ευνοημένοι παγκόσμια από τον "καπιταλισμό", όπως τον βλέπω τα τελευταία 30 χρόνια).
Βάλτε τώρα στην εξίσωση και ότι εδώ και 15 χρόνια κάποιοι κάνουν αδασμολόγητες εισαγωγές από χώρες εκτός Ε.Ε., είτε με την πρόφαση της ιδιότητας "υποψηφίου μέλους"(πρ.Ανατολικό μπλόκ, Τουρκία), είτε μέσω συμφωνιών, όπως π.χ. για την πατάτα από την Αίγυπτο.
ΤΕΛΟΣ Α ΜΕΡΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

Β ΜΕΡΟΣ
2ον Ο τουρισμός από τα μέσα του 80, και με αυξητική τάση, στηρίζεται σε μεγάλα πολυμορφικά κτήρια, έτσι ώστε να "μαντρώνει" τους πελάτες και να τους τα παίρνει από τα πάντα Υπνο, φα'ί', ποτό, ντισκοτέκ, πισίνα, παιδική χαρά, κόσμημα, τσιγάρα, εφημερίδες, κ.'α.

Για τον επενδυτή, μπορεί (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα-εγώ θα έλεγα κοντόφθαλμα)
Σκέφτεται μεν ότι "θα τα πάρω από παντού", αλλά από την άλλη, θέλει εξειδικευμένο και πολύ προσωπικό, εκεί που ήθελε 2 στρέμματα, θα χρειαστεί 10, εκεί που θα έχτιζε 2000τμ, θα χρειαστεί 10.000τ.μ, εκ των οποίων πολλά είναι βοηθητικοί/αποθηκευτικοί χώροι, οπότε δεν εισπράττει άμεσα από αυτά, εκεί που θα ήθελε ένα πυροσβεστική φωλιά και έναν πυροσβεστήρα ανά 30μ., θα χρειαστεί και σπρίγκλερ για το εστιατόριο, και ειδική δεξαμενή αποθήκευσης για το γκάζι, και εξειδικευμένο τεχνικό ασφαλείας, και -λ'ογω Κόβιντ- γιατρό, και ναυαγοσώστη στην πισίνα.

Και καλά όλ'αυ΄τα,"λεφτά υπάρχουν " που έλεγε και ο αξιαΓΑΠητος.
Αν όμως δεν υπάρχουν , θα πρέπει να πάρει δάνειο.Οπότε, τα 80.000, θα στοιχίσουν 130.000.
Και ΕΣΠΑ να πάρει, μιά τρύπα στο νερό θα κάνει, γιατί στην καλύτερη περίπτωση (ανάλογα με την περιοχή της επένδυσης) θα πάρει επιχορήγηση 40%. ΕΛά όμως που στις επιχορηγούμενες δαπάνες ΔΕΝ περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ..Οπότε 40- 24=16%.
Και θα πρέπει να τα σκάσει σε τεχνικό γραφείο, να του κάνει καλή μελέτη, γιατί υπάρχει η ντιρκτίβα να κόβονται το 10-15% από τις υποβαλλόμενες δαπάνες.
Π.χ., έκανα ανακαίνιση με ΕΣΠΑ, και έβαλα τηλεοράσεις, που μου στοίχισαν -ας πούμε- 1 εκ.δρχ. Κατέθεσα λοιπόν το τιμολόγιο για τις συσκευές, και το τιμολόγιο του ηλ/γου που έκανε την εγκατάσταση της κεντρικής κεραίας, που μαζί με τα υλικά στοίχησε 2 εκ. δρχ.
Η δαπάνη για την κεραία απορρίφθηκε ¨λόγω μη πρόβλεψης στο φάκελο¨."Μα", τους λέω, "η τηλεόραση δεν παίζει χωρίς κεραία", "Ναι, αλλά δεν το έγραψες στον φάκελο".
Είπα να τις αφήσω έτσι, αλλά ούτε τόσο δύστροπος ήμουν τότε, και έτσι, κι αλλιώς, τα είχα ήδη πληρώσει.
Αρα δεν το βλέπω και τόσο έξυπνο να κάνεις κάποια μεγάλη επένδυση ως απλός ιδιώτης ώστε να βγάλεις τα λεφτά σου μέσα από μια μεγάλη επένδυση.
Απόδειξη;;; Είτε πτώχευσαν αυτοί οι ιδιώτες σε μεγάλο ποσοστό (πάνω από 10.000 ξεν/κές μονάδες είναι σε πλειστηριασμό ΠΡΙΝ τον κόβιντ),είτε δίνουν τα δωμάτια τους σε μεγάλους τουριστικούς πράκτορες σε αστείες τιμές,κάτι που θα αναλύσω στα της ΤUI

Ανώνυμος είπε...

Γ ΜΕΡΟΣ Ας έρθω τώρα, στην "αγαπημένη" μου ΤUI.....
Το μακρινό 1988 ήμουν στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων.....
Ο καθηγητής της εστιατορικής τέχνης μας είπε μια ιστορία για τα Δωδεκάνησα, όταν η εν λόγω ήταν μέσα στα 20 πρώτα τουριστικά γραφεία που έστελναν κόσμο στην Ελλάδα.
Τότε το μοντέλο συνεργασίας ήταν το λήζινγκ , δηλαδή, αντί να νοικιάζουν όλη την επιχείρηση, μίσθωναν - με χαμηλό τίμημα μεν - ποσοστό ή όλο τον αριθμό των δωματίων.
Αν - ας πούμε- είχε κάποιος ένα ξεν/χείο με 100 δωμάτια που είχαν τιμές ανάλογα την εποχή 40/50/60€ , η τούι νοίκιαζε το κάθε δωμάτιο με 15-20€, αλλά για ΟΛΟ τον χρόνο.
Το εποχικό ξεν/χείο βέβαια άνοιγε 8 μήνες, οπότε τουλάχιστον για 4, ο ξενοδόχος εισέπραττε μόνο, χωρίς φθορές,ρεύμα, νερό και προσωπικό, οπότε υπέγραφε συμβόλαιο, και έπαιρνε 1/1 τα μισά ως προκαταβολή.
Αρκετοί ξανοίχτηκαν, και πήραν δάνειο (φανταστείτε το επιτόκιο τότε). και έφτιαχναν και 2η πτέρυγα, πολλοί άλλαξαν επάγγελμα και επένδυσαν στον τουρισμό χτίζοντας κι αυτοί.
Τον 5ο-6ο χρόνο, όταν πλέον οι περισσότεροι είχαν αποκλειστική συνεργασία με την εταιρία, και κάμποσοι έφτιαξαν μονάδες ΜΟΝΟ γι'αυτήν, μέσα Ιουλίου, έρχεται η εν λόγω, και λέει...."Παιδιά, καλή η συνεργασία μας, αλλά δεν βγαίνω μάνα μ', να σου δώσω ένα 10ευρω , αλλιώς θα κοιτάξω αλλού".
Αυτό το "αλλού", ήταν τα παράλια της Τουρκίας, στα οποία είχε χτίσει τις δικές της μονάδες, και είχε εκπαιδεύσει το ντόπιο προσωπικό από μόνη της, ώστε να μην κυνηγάνε οι σερβιτόροι τους/τις πελάτισσες να τους/τις πηδήξουν πάνω στις πιατέλες, και να γίνουν ντουζάκι φριέντλυ. Αποτέλεσμα στην Ελλάδα;; Οι μισοί φαλήρισαν, και οι άλλοι μισοί πουλήθηκαν σε ομίλους.
Πέρασαν τα χρόνια, και αρχές του 2010 έρχεται ο πατέρας μου, και μου λέει Ο διπλανός μας που έχει 3 ενοικιαζόμενα έχει ένα φίλο στην ΤούιΕλλάς, και θέλει συνεργασία.Του είπα την ιστορία του '88, και του τόνισα "Αυτά όταν η Τούι ήταν μέσα στις 50 πρώτες εταιρίες, φαντάζεσαι τι θα μας κάνει τώρα που είναι η Νο1;;;;Αλλά όχι ότι θα πώ ναι, έστω ν'ακούσω την πρόταση της, να μην εκτεθούμε και στον γείτονα, δώσε μου το τηλ. του υπάλληλου να του μιλήσω". Ο υπάλληλος άρχισε τον πρόλογο που λένε και οι Σαλλονικιοί , οπότε του απαντώ "Καλά όλ'αυτά, θα μπορούσα να έχω προσχέδιο ή συμβόλαιο γραπτώς μέσω φαξ;".Έρχεται το φαξ, 2 σελίδες. Η πρώτη με γραμματοσειρα 5 εκ."Η εταιρία μας έτσι, θα πιάσετε το τζόκερ, θα κάνομεν αεροδρόμια, θα βγούν και του σπανού τα γένια"
Η δεύτερη σελίδα με τα νομικά από 5 εκ. έπεσε σε 5 χιλιοστά, και εκεί που υπήρχαν οι όροι σε περίπτωση αθέτησης και ποιά δικαστήρια είναι υπεύθυνα βγήκαν γραμμική demo....
Ερχεται ο γείτονας κάποια μέρα "Γιατί δεν απάντησες;;" ΤΟυ είπα όλο το ποίημα από την αρχή, για το βρώμικο 88, για τις γραμματοσειρές και κατέληξα "Αν θέλει ο φίλος σου, ας το στείλει με γράμμα αν έχει πρόβλη,α το φαξ του".
Ακόμα ψάχνω να δώ ποιός πυροβόλησε το ταχυδρομικό περιστέρι με το συμβόλαιο

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Αγαπητέ σχολιαστή και ξενοδόχε....να με συμπαθάτε που μπήκα στα δικά σας "χωράφια" αλλά αγανάκτησα με αυτά που βλέπω να γίνονται παντού στην Ελλάδα. Όσο για την γερμανική TUI πολύ θα ήθελα να μην τολμήσει να ξαναπατήσει εδώ τόσο αυτή όσο και οι Ούννοι μας κουβαλάει .Προσωπικά τους αποκαλώ..."πέδιλο με κάλτσα".

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για την Τui , το σημαντικότερο είναι ότι βάζει την «Θηλιά στον λαιμό» των Ελλήνων ξενοδόχων.Αναθεωρεί μονομερώς τους όρους των συμβολαίων της με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να υποχρεώνονται να περιμένουν μέχρι ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ για να πληρωθούν. Το τίμημα της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να δώσει «γη και ύδωρ» στην TUI, καλείται να πληρώσει ο ελληνικός τουριστικός κλάδος.

Όπως έχω γράψει θα πρέπει να στραφείτε στον εσωτερικό τουρισμού, και να ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ μέσω πιστωτικών συνεταιρισμών και με την έκδοση νέου ψηφιακού παγίου για την διενέργεια των κρατήσεων και τις συναλλαγές με τους πελάτες και προμηθευτές σας.Όπως λέμε και στην μανατζαρική...ανάπτυξη βάσει κρίσιμης μάζας επί ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ....και να πάει η tui να βρεί άλλα κορόιδα.

Ανώνυμος είπε...

TUI nr.2
περάσαν άλλα 3 χρόνια, και έρχεται πελάτης με ασιάτισσα γυναίκα. "Γειά σου πρώην συνάδελφε" μου λέει "ήμουν και γω ξενοδόχος". "Ασε τα ξενοδοχειακά, εμένα με νοιάζει που έχεις γυναίκα με σχιστά μάτια, εκεί θέλω να γίνω συνάδελφος σιυ".Αφού είπαμε τις εντυπώσεις του από την πατρίδα της γυναίκας του το Λαός και εγώ από την Τα'υ'λάνδη, ήρθε και η ώρα της Τούι.......
"Είχα νοικιάσει το 2012 ένα μεγάλο ξενοδοχείο στην Κω, 150 δωμάτια, και υπέγραψα συμβόλαιο με την Τούι, 20€ το δίκλινο με ημιδιατροφή (=πρωινό και ένα γεύμα το άτομο την ημέρα).
Την 2η χρονιά μου είπαν ότι θα μου έδιναν 15€."Και καλά, εσύ πως έβγαζες λεφτά, το πρωινό 'εχει 7 προ'ιόντα κατ'άτομο, και το γεύμα βάσει κανονισμού 1ο πιάτο, 2ο πιάτο, σαλάτα και επιδόρπιο"."Από τα ποτά στο μπάρ" μου απαντά. "Την τρίτη χρονιά, έρχεται ο εκπρόσωπος, και μου λέει ότι λόγω κρίσης, δεν μπορεί να μου δώσει πάνω από 10€ το δωμάτιο, και μου έδειξε μάλιστα και 2-3 'ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια. Επειδή είχε έρθει Μάρτης, και είχα προσλάβει προσωπικό και είχα πληρώσει τον ιδιοκτήτη, υπέγραψα και εγώ. Τέλος σαιζόν, πλήρωσα ότι ήταν να πληρώσω, έβγαλα εισιτήριο με το καράβι, και μου έμειναν στην τσέπη 20€.Την επόμενη χρονιά, νοίκιασα ένα περίπτερο στη Γλυφάδα, και παίζω και στοίχημα, ένα 40άρι μεροκάματο το παίρνω".
Πολύ σημαντική λεπτομέρεια: Το 2010, τα 10€ τα έπαιρνες ΑΝ νοικιαζόταν το δωμάτιο, όχι όπως το 1988 που ήταν με τη μέρα για όλο το χρόνο.
Το κοντινότερο 2016 ένας φίλος μου κατέβηκε στην Κρήτη για σαιζόν,έκατσε 2 χρόνια ως φωτογράφος σε ξενοδοχεία."Τι φάση με την Τούι;;;"(*ΣΗΜ του είχα πεί όλα τα προηγούμενα από το '88. το 2010, και την Κω) "Οι απόψεις διίστανται. Εχει αγοράσει 2 μονάδες, χτίζει άλλες 2-3, νοικιάζει καμμιά 10αριά, και έχει συνεργασία με αρκετούς είτε αποκλειστική, είτε με μέρος των δωματίων σε κάθε μονάδα. Αρκετοί, χτίζουν νέες πτέρυγες, και επίσης από 30% παραχωρούν το 60/80 ή και το 100%.Αρκετοί όμως, σταμάτησαν την συνεργασία μαζί της".Το γιατί, μου το εξήγησε μετά από 2-3 μήνες "Ρε συ, σε θυμήθηκα χτές. Πήγα σε ένα ξενοδοχείο, και πέτυχα τον ιδιοκτήτη/επιχειρηματία. Πιάσαμε την κουβέντα, και όταν ήρθε στα τουριστικά, 1η κουβέντα που μου είπε ΕΦΥΓΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΑΝΑ!!!!!!!Κάθε χρόνο, έφτιαχνα 2-3 δωμάτια παραπάνω, άντε να κάνω και 2ο μπάρ, άντε και θέλει η Τούι παιδότοπο. άντε να βάλω και κοτέτσι γιατί ήθελε φρέσκα αυγά, άντε ν'ανέβω στον Ψηλορείτη, γιατί θέλαν μαλωτήρα από 700μ και άνω, και γάλα από Κρι Κρι, οπότε κάθε χειμώνα είχα εργασίες, και δάνεια.Και καλά ως εδώ αλλά ξεκινήσαμε με π.χ. 30€, έγινε 30€ με πρωινό, μετά 30€ με φαγητό, μετά 30€ με ρέστα 50€ .Εχασα 3-4 χρόνια από τη ζωή μου και την πελατεία των αυτόνομων τουριστών ,τους τα βρόντηξα, ήμουν ψιλοπεσμένος τον 1ο χρόνο, αλλά από τον 2ο ανάσανα και οικονομικά, και κυρίως 2-3 μήνες ΚΑ-ΘΟ-ΜΑΙ".
Η ίδια περίπτωση περίπου είναι και το booking.Παίρνει 15% προμήθεια , πρέπει να έχεις κοινό λογαριασμό μαζί τους ώστε να τραβάνε την προμήθεια αυτόματα, μέχρι πριν 3 χρόνια απαιτούσε να έχεις την χαμηλότερη τιμή στην πλατφόρμα της, και δεν μπορείς να διαθέσεις το δωμάτιο πριν τις 6 μέρες. Και το κυριότερο : αν κάτι στραβώσει, η υπόθεση δικάζεται στην Ολλανδία.
Φαντάζομαι αντίστοιχα η Τούι έχει ως νομική δικαιοδοσία την Γερμανία.Αλλά και εδώ να δικαζόταν, εγώ και ο κάθε μικρομεσαίος σαν και εμένα έχει δικηγόρο τον κ. Φίτσουλα με 1000€ αμοιβή, και οι εν λόγω εταιρίες την καλύτερη νομική εταιρία, με άκρες στην αδέκαστη δικαιοσύνη

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ σε όλα αυτά που έγραψες και που συμφωνώ απόλυτα είναι : KYΚΛIKH OIKONOMIA. ΜΟΝΟ με Έλληνες και χωρίς ξένους μεσάζοντες. Τίποτα δεν θέλουμε από τους ξένους. Να κάτσουν στις βρωμερές και ανήλιαγες χώρες τους. Και που έρχονται εδώ το μόνο που κάνουν είναι να τρώνε και να κοπρίζουν.

Θα οργανωθούμε μεταξύ μας και το καλοκαίρι θα ερχόμαστε εμείς στα νησιά για τουρισμό, και τον χειμώνα εσείς σε εμάς για χειμερινό τουρισμό.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ

Δεν περίμενα άμεση ανάρτηση και απάντηση, ακόμα γράφω τα σχόλια μου για το άρθρο σας, αλλά αφού σας ευχαριστήσω για τα παραπάνω(ανάρτηση και απάντηση), να σας πώ ότι το "χωράφια μου" το είπα για πλάκα κυρίως, και για να δείξω ότι εκ πείρας είμαι γνώστης του χώρου, όχι γιατί θίχτηκα. Επίσης σε γενικές γραμμές καλά τα λέτε, και γι'αυτό γράφω ότι είμαι ξενοδόχος, για να επιβεβαιώσει τα γραφόμενα σας και κάποιος του κλάδου ώστε να ξέρετε και σεις ότι το πιάσατε -γενικά πάντα - το νόημα. Επειδή -όπως είπα- δεν είμαι ο μέσος ξενοδόχος (για αρκετούς είμαι αντιεπαγγελματίας) ανέφερα και εκτενώς τις άλλες μαρτυρίες από ΣΤΕ,Κω,Κρήτη.
Θα κλείσω με την Τούι με 2 παρατηρήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με το '88, και την Κω, γιατί ο κύριος λόγος που δεν ασχολήθηκα μαζί της είναι το γεγονός ότι θέλει να καταστρέψει την Ελλάδα, υπέρ της Τουρκίας, αφού εκεί έχει ιδιόκτητες μονάδες.Και στην τελική, ούτε τα μονοπώλια γουστάρω, και ειδικά οι Γερμανοί δεν είναι μέσα στις αγάπες μου, αν δείτε μια φωτογραφία από τους 49 εκτελεσθέντες στην Παραμυθιά το 1943 τα 5 πρώτα άτομα (λόγω αλφαβητικής σειράς,)ήταν οι προύχοντες πατέρας, θείος, αδερφός της γιαγιάς μου.Και στην τελική, αρκετά έχουν βγάλει με τη Μίζενς, την φραπόρτ την ΑΑΔΕ και τα ομόλογα "Μακρυά και ας τρώμε και πέτρες" για να παραφράσω την ρήση ενός Κύπριου ήρωα.
Από την άλλη, οι ανεξάρτητοι γερμανοί πελάτες είναι ίσως οι καλύτεροι, αν και πρέπει να ομολογήσω ότι επειδή ακριβώς ταξικά η πελατεία μου είναι μικρομεσαίοι δεν έχω γνωρίσει πολλούς καραγκιόζηδες.
Και εδώ θα έρθω στην πρώτη διαφωνία μας, περί εσωτερικού τουρισμού.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι περισσότεροι προβληματικοί πελάτες είναι οι ημεδαποί.Και εννοώ εξ'αίματος, όχι νατουραλιζέ.Επειδή είμαι στις Κυκλάδες , που είναι ένας ακριβός προορισμός , και τόπος ξεπλύματος χρήματος , το 90% των πελατών που με έβγαλαν από τα ρούχα μου και έφυγαν με κακές εντυπώσεις (εσκεμμένα εκ μέρους μου), είναι έλληνες.Την εποχή του Σ΅ημίτη πούλαγαν μούρη και νεοπλουτισμό με δανεικά και εγώ στράβωνα είτε από ζήλεια , είτε γιατί έβλεπα ότι κάνουμε μ@λ@κίες και χάνουμε το μυαλό μας. Αποτέλεσμα, να έρχεται το παχύδερμο και να λέει "μαζί τα φάγαμε". Βέβαια, όταν ένας μου είπε κάτι για αποδείξεις (του είχα κόψει ΗΔΗ απόδειξη πρωτού ζητήσει γιατί είμαι τυπικός σ'αυτά και δεν παίζω με την εφορία) του λέω "Αν υποθέσουμε ότι εγώ και εσέις φοροδιαφεύγετε κατα 60 ή και 70% , και αυτό το κάνει το 60% του γενικού πληθυσμού, ΟΛΑ ΜΑΖΙ κάνουν το 80% από τις μίζες της αγοράς του αιώνα".ΑΠό το 1ο μνημόνιο δε και μετά, είναι μίζεροι, κάνουν παζάρια, και γκρινιάζουν με το παραμικρό να φοβηθούμε να κόψουμε 5-10%.Για να καταλάβετε, το εισιτήριο κατ'άτομο με το αργό πλοίο κάνει 30€, με το γρήγορο 45€, και το δίκλινο τον Αύγουστο, 75€. Και θα σας πω το πιό αστείο πέρυσι.Ερχονται 2 ζευγάρια , και μου έκαναν παζάρια για -5€ το δωμάτιο, την στιγμή που είχαν έρθει από Πειραιά ΜΕ ΦΟΥΣΚΩΤΟ (75 ν.μ.) "γιατί ήρθαμε 7 το απόγευμα, ενώ το δωμάτιο μετράει στη χρέωση από τις 12 το μεσημέρι". Καλά, εννοείται πως όταν ξαναπήραν τηλέφωνο ΔΕΝ είχα δωμάτιο.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΥΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ Μ'ΑΥΤΟΥΣ (για σήμερα).
Ο αξιολογότατος κ. Αδαλής είχε ένα άρθρο στη σελίδα που γράφει, εγώ τον άκουσα στο ραδιόφωνο.
Εκεί, κάνει σύγκριση των ΑΕΠ Ελλάδος και Αιγύπτου, από το 1950 και μετά.
Για να μην τα πολυλογώ ('ντάξ, ειρωνικό ακούγεται) , το 50 είχαμε 3πλάσιο και λίγο παραπάνω, μέχρι το 2010 είχαμε διπλάσιο, κάπου στο 12 ήρθαμε στα ίσα, τώρα έχουμε το μισό περίπου, και σε 10 χρόνια θα έχουν 1 τρις δολ. ΑΕΠ.
Πώς;;; Με τους υδρογονάνθρακες!!! Εβαλαν την ΕΝΙ να τρυπήσει σ'ένα μικρό κοίτασμα, που ήταν όμως κοντά στην ακτή, με τα κέρδη τρύπησαν σ'ένα μεγαλύτερο, με τα κέρδη τρύπησαν στο ΑΖΟΡ και με τα κέρδη του ΑΖΟΡ α)ψάχνονται σ'ένα νέο, β) κάλυψαν με αυτό και τα υπόλοιπα τις ενεργειακές τους ανάγκες για 30-40 χρόνια , γ) έκαναν 1 εκ. ΝΕΟΥΣ ντόπιους πελάτες της ΔΕΠΑ τους , δ) πήραν καράβια (ιταλικές φρεγάτες , όχι τ'αγαπημένα του Λύκαστρου της Λόκχιντ) και Ραφάλ (και νέα και πιό φτηνά από εμάς απ'ότι διαβάζω), δ) γέμισαν εργοστάσια με φτηνή ενέργεια, ε)εκπαίδευσαν προσωπικό για υδρογονάανθρακες........

Η Τούι που κολλάει;;

Ο κ. Αδαλής αναφέρει πως ένας αιγύπτιος που είχε 1-2 μικρές μονάδες στον Νείλο, μέσω της ανάπτυξης και κρατικών κεφαλαίων προσεταιρίστηκε τον Ρώσο μέτοχο της Τούι, αγόρασε το 3%, και.........................

ΜΕ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥΙ , ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΠΡΆΞΕΙΣ 140% ΑΠ'ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!!

Επειδή δεν ξέρω αν ο οικοδεσπότης θέλει να μπαίνουν σύνδεσμοι από άλλες σελίδες, αν θέλει μου απαντά, και ανεβάζω και τους συνδέσμους του άρθρου και των 2 ραδιοφωνικών εκπομπών, γιατί δεν είμαι σίγουρος για τα νούμερα, έβαγα κάτι πόρτες όταν άκουγα την εκπομπή

Ανώνυμος είπε...

Ας έρθω τώρα στο "αλλά".
Καλή και ωραία η ιδέα για γηροκομικό τουρισμό.....
ΟΜΩΣ
Κύθνος, Σεριφος, Σίφνος, Κίμωλος, έχουν ιατρικά κέντρα με έναν αγροτικό γιατρό, και εξοπλισμό γάζες, οινόπνευμα, ιώδιο, θερμόμετρο, στηθοσκόπιο.
Αν πάθεις κάτι, 1η επιλογή η Μήλος, και τα σοβαρά στη Σύρο.
Εχει πεθάνει άνθρωπος από καρδιακό, γιατί δεν τον πήρε ελικόπτερο να τον πάει στην Αθήνα, και έκανε κρουαζιέρα με το λιμενικό σκάφος σε Μήλο-Σύρο, και μας άφησε στα μισά προς Πειραιά.
Ετσι την πάτησε και η Θήρα, είχαν 3 κρούσματα Κοβιντ, μέχρι που έσκασαν 5 από την Ανάφη για να νοσηλευτούν, και έφτασαν το 80% των Φυρών με κορώνα στο....κεφάλι τους
Οπότε εκτός Ρόδου - Κρήτης ίσως και Μυτιλήνης γεροντάκια μόνο ηπειρωτική Ελλάδα , αφού δεν υπάρχουν σοβαρά νοσοκομεία στα νησιά. Και αυτό βέβαια, πρό Κόβιντ, τώρα αν δεν είσαι "επενδυτής" ή "ασυνόδευτο" έχει πιό σκληρή πόρτα και από Πριβέ Λέσχη στην Εκάλη.
Ξενοδοχείο θερινό να λειτουργήσει και χειμώνα δεν γίνεται, έμεινα οι γονείς μου στο νησί, και επεισή είχαν αιρκοντίσιον στην αρχή και θερμοπομπό αργότερα μαζί με αφυγραντήρα αναμμένα όλη μέρα τους ήρθε 700€ το δίμηνο, γιατί η ΔΕΗ καίει μαζούτ εδώ, και πάει ο κούκος αηδόνι.
Και πιστέψτε με έχει ΠΟΛΛΗ υγρασία, δεν στέκεις χωρίς αυτά.Θα πάθουν ρευματικά από τον 1ο μήνα.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" ο κύριος λόγος που δεν ασχολήθηκα μαζί της είναι το γεγονός ότι θέλει να καταστρέψει την Ελλάδα, υπέρ της Τουρκίας, αφού εκεί έχει ιδιόκτητες μονάδες."

Τώρα μιλάτε σωστά.!! Το έχετε πιάσει το νόημα. Τον γνωρίζω τον κύριο Αδαλή και το συγκεκριμένο άρθρο του έχω διαβάσει και τις εκπομπές του ακούω.

Τώρα για τον εσωτερικό τουρισμό...δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι το ίδιο. Η κυρία που είχε το ξενοδοχείο όταν είχα πάει στην Πάρο πριν κάποια χρόνια, είχε κακές εντυπώσεις από κάτι Αθηναίους που ήταν εκεί πριν από εμάς. Την τελευταία μέρα πριν φύγουμε μας είπε ότι σαν εμάς κανείς άλλος.!! ΧΑ ΧΑ ΧΑ το δωμάτιο πάντα καθαρό και συμμαζεμένο ήταν όταν έμπαινε για να αλλάξει πετσέτες και σεντόνια, και όλα ήταν στην τάξη.

Προτιμώ μικρές οικογενειακές μονάδες δίπλα στην θάλασσα χωρίς φασαρία και ξένους επισκέπτες.

Σήμερα μιλούσα με Κω και με Ρόδο. Στην Κρήτη έχω πολλές άκρες.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Κύθνος, Σεριφος, Σίφνος, Κίμωλος, έχουν ιατρικά κέντρα με έναν αγροτικό γιατρό, και εξοπλισμό γάζες, οινόπνευμα, ιώδιο, θερμόμετρο, στηθοσκόπιο."

Για αυτό έγραψα στο άρθρο...Απαραίτητη προϋπόθεση όμως γι αυτό πάλι είναι ένα ισχυρό Δημόσιο ΕΣΥ!

Ανώνυμος είπε...

Αφού τελείωσα με το σχολιασμό του άρθρου, που είναι σιπλάσιο από το άρθρο, θα αναφερθώ και σε ένα σχόλιο του Κάκος04.
Γύρω στο 2000, ήταν να μπούν υδροπλάνα στη γραμμή Κύθνος-Σεριφος-Κίμωλος-Μήλος.
Μιά δεν τους έβγαινε ο θαλάσσιος διάδρομος προσθαλάσσωσης.Μιά δεν έφτανε η σκάλα από το υδροπλάνο στον μώλο.Μια δεν εμφανιζόταν υδροαερολιμενάρχης για τη θέση.Μια κάναν διαδήλωση οι τσιπούρες ότι εκεί τρέφονται και θα πεθάνουν της πείνας αν φύγουν τ'άλλα ψάρια........
Τι έφταιγε τελικά;; Οτι ο Βεβτούρης (αυτοεξόριστος τώρα στην Ελβετία λόγω χρεών στην Ελλάδα) δεν ήθελε να χάσει το ψωμάκι του, ούτε η Μινοαν να έχει ανταγωνιστή υδροπλάνο, που θα είχε τα ίδια λεφτά και μικρότερο κατά 10% χρόνο.Κι ποιός δεν θα'θελε να πετάξει πάνω από αυτά τα νησιά, όταν θα πλήρωνε 30€ με θέα από αέρος, και η αντίστοιχη πτήση με ελικόπτερο είχε 1000€.
Τώρα βέβαια ο Βεντούρης δεν υπάρχει, αλλά ξέρετε φαντάζομαι την σχέση Ετζήαν - ΝΔ (πετάει για Μήλο), ενώ η μια εταιρία ταχύπλοων σκαφών είναι Λονδρέζικη, με έλληνα συνέταιρο τον πρόεδρο του Ευγενίδειου Ιδρύματος, που έχει και το "Ελιά βίλατζ" στρην Σίφνο....."Που πας ρε Καραμήτρο" αναφώνησαν οι εφοπλιστές που κάνουν κουμάντο στην Ελλάδα.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες 3 ακτοπλο'ι'κές εταιρίες, αλλά δεν έχω κάποια στοιχεία για αυτούς, ώστε να ξέρω αν έχουν άκρες στην κυβέρνηση, η μία είναι η ΖΑΝΤΕ η οποία βρέθηκε μονοπώλιο απο τύχη στα συμβατικά πλοία, γιατί ξεκίνησε με σύμπραξη με Βεντούρη (Αρχινταβατ.......εεεε αρχιναύαρχος της γραμμής από το 1960 ΄εως το 2010), και η άλλη εταιρία ήταν η Μινω'ι'κές, που έχουν μείνει στις Κυκλάδες με μια σκούνα, και έτσι έγιναν μονοπώλιο, χωρίς δηλαδή να έχουν κάνει κάτι μεμπτό και να το έχω μάθει

Ανώνυμος είπε...

Κ.Λύκαστρε, σας έγραψα στο 1ο σχόλιο ότι έχω να γράφω για μέρες, είμαι στο κουρμπέτι από τα 8, όταν άνοιξε ο πατέρας μου ένα λουκουματζίδικο.Όχι ότι θυμάμαι τα πάντα, ή καταλάβαινα πολλά, αλλά όσο νά'ναι, μικρός ο τόπος που είμαι, κάτι έπαιρνε το μάτι μου, και από το 1990 λάμβανα μέρος ενεργά και για ώρες στην λειτουργία του ξενοδοχείου, και ξέρω κάμποσα πράγματα που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, κυρίως για να σας επιβεβαιώσω.

Σας ευχαριστώ για την ανοχή σας, αφού ΟΝΤΩΣ τα σχόλια μου κοντεύουν διπλάσια σε όγκο από το άρθρο σας , καθώς και για τις απαντήσεις σας.
Το παράκανα, αλλά ελπίζω να βρούν ενδιαφέροντα τα σχόλια και οι άλλοι αναγνώστες.

Η τάση εδώ και 15-20 χρόνια είναι οι μικροί να γίνουν υπάλληλοι ή άνεργοι.

Ετσι και στον τουρισμό οι όμιλοι είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο, και οι κυβερνήσεις τα ενεργούμενα τους


Είπα αρκετά, αλλά το επιμύθιο είναι το ίδιο όπως και στις φρεγάτες, τους υδρογονάνθρακες, τα μνημόνια, την παιδεία, και γενικά όλες τις παθογένειες της χώρας μας:

200 χρόνια μετά. και η επανάσταση δεν έχει πετύχει τον στόχο της,δηλαδή την Ελευθερία, και την Ανεξαρτησία.

Παραμένουμε έρμαια πρακτόρων ανθελλήνων, της αποκαλούμενης από τον κ. Χατζάρα "Ψωροελίτ", ή "Ψωροαλήτ" αν θέλετε

ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ
(στην Ελλάδα, και από τα σχόλια μου)

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Αγαπητέ σχολιαστή, δεν είπατε πολλά είπατε τα αυτονόητα. Αυτά που θα ήθελαν να πουν και άλλοι ξενοδόχοι. Η αλήθεια είναι ότι θέλουν να εξαφανίσουν τον μικρομεσαίο Έλληνα επιχειρηματία-ξενοδόχο-καταστηματάρχη για να να έρθουν και να τα αγοράσουν όλα μισοτιμής οι ξένες εταιρίες.

Μετά από 200 χρόνια η χώρα αυτή την στιγμή κυβερνάται, από την πιο ανίκανη και δωσιλογική Κυβέρνηση της ιστορίας της.Αυτή η κυβέρνηση θα γραφτεί με ΜΑΥΡΑ γράμματα στις μαύρες σελίδες ελληνική ιστορία. Να είστε καλά.

Ανώνυμος είπε...

ΥΓ,
Αληθινό και χιουμοριστικό
Ήμουν συμμαθητής με τον Χάρη Του'ι'χάρη στο Γυμνάσιο/Λύκειο, και όπως υπερηφανεύομαι είναι ένας από τους 4 ανθρώπους που έχω χαστουκίσει στη ζωή μου
Ήταν ένα κακομαθημένο κ@λοπαιδάκι νευρόσπαστο και ολίγον χαζό.
Ας πούμε ότι τον πλήρωσα προκαταβολικά για το κακό που μας έκανε όποτε ανέλαβε δημόσια θέση, ή ανάποδα με του όρους του κάρμα το χαστούκι που του έδωσα τον έκανε να πεί από μέσα του "όταν γίνω υπ.τουρισμού θα τον γ@μήσω και αυτόν και όλη τη συνομοταξία μαζί"

Μμ. είπε...


Τί διαβάζουν τα ματάκια μου κι εγώ ο άσχετος και δεν δακρύζουν.
Του και παραφράζοντος τον ποιητή: ΄Όπου κι αν παραθερίζω η Ελλάδα με πληγώνει.¨
Ω Ελλάς, ως πότε αλυσοδεμένη στον Καύκασο με τον Ουνογύπα και τον Ατλαντοϊέρακα να σου τρώνε το ήπαρ!
Απερίγραπτος ο καημός της σκλαβιάς του καλύτερου στο χειρότερο.