Στεκιές σε Αμερικανικό μπιλιάρδο (η συνέχεια με τις τελευταίες)
Σχεδόν κάθε 5-6 μήνες από το 2018, ξεκίνησε σε αυτό το ιστολόγιο η δημόσια καταγραφή των κινήσεων επί της γεωστρατηγικής, που οδηγούν μετά από "καραμπόλες" προς ένα κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα. Τώρα φτάσαμε στην φάση της διευθέτησης των ζωνών της μετα-παγκοσμιοποίησης.
Τι προηγήθηκε:
Η ανάπτυξη της Κίνας κυρίως, μέσω της παγκοσμιοποίησης. Δηλαδή της κυριαρχίας των πολιτικών 1989-2021 που έθεσε η περίφημη "Συνεννόηση της Ουάσινγκτον", σαν το αποτέλεσμα 10 κανόνων ρύθμισης της ροής χρήματος και του παγκόσμιου εμπορίου. Κανόνες της νεοφιλελεύθερης σχολής σκέψης, που τάζοντας "λαγούς με πετραχήλια" για συνολική ευημερία και ειρήνη μέσω της ελεύθερης ροής κεφαλαίων για επενδύσεις όπου και τα φτηνότερα εργατικά χέρια, τελικά κατάφερε να γεννήσει χρηματοοικονομικές φούσκες τεράστιων διαστάσεων (είδαμε ένα μικρό τους παφ το 2008). Και ανισότητες και διαρκείς πολέμους.
Όταν ο κυρίαρχος, και τελικά οφελειμένος, αυτού του σχεδίου, οι ΗΠΑ, είδαν την Κίνα να αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς στηριγμένη και στην παραγωγική της βάση αλλά και στα κεφάλαια και τις τεχνολογίες που ανέπτυξε, θορυβήθηκαν. Τότε, το 2016, ξεκίνησε ο Τραμπ ένα δασμολογικό πόλεμο για να "διορθώσει" το επερχόμενο κακό, χωρίς όμως να αλλάζει ούτε στο ελάχιστο τα 10 σημεία της συνεννόησης του 89. Αυτός ο παραλογισμός οδήγησε στην απορρύθμιση του παγκόσμιου εμπορίου, που είχε σαν "καραμπόλα" την έναρξη μιας πρωτοφανούς κρίσης και προσφοράς και ζήτησης το 2018. Προ του Covid19, που απλώς έκανε τα πράγματα χειρότερα.
Ακολούθησε:
Μια σύνοδος των G7 στην Κορνουάλη τον Ιούνιο του 21. Σε αυτήν αποφασίστηκαν δυο πράγματα για να διορθώσουν τα σπασμένα και της τετραετίας Τραμπ: η λήξη των κανόνων του 89, δηλαδή το τέλος της περιόδου της παγκοσμιοποίησης και η ουσιαστική επίσημη κήρυξη του εμπορικού πολέμου με την Κίνα. Αυτή είχε ήδη αρχίσει να επεκτείνεται εμπορικά σε όλο των πλανήτη με όχημα την χρηματοδότηση υποδομών διευκόλυνσης/ελέγχου των εμπορικών οδών που χρειάζεται καθώς και να διαμορφώνει, σε συνεργασία κυρίως με την Ρωσία αλλά και με την συμμετοχή της Ινδίας, του Ιράν και της Τουρκίας, τους όρους δημιουργίας ενός συνθετικού "αντι-δολαριου"που μπορεί να τελειώσει την κυριαρχία του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές.
Οι στεκιες που ακολούθησαν:
Μπάιντεν. Αποχώρηση από Αφγανιστάν, as scheduled από το 18, μαζί με το ταμείο του.
Συνέπεια: Κρίση στα logistics με συμφόρηση, κατ' αρχάς, στα Ασιατικά λιμάνια να ψάχνουν για την ηρωίνη στα containers που πουλάνε τώρα πάλι οι ταλιμπανέζοι . Ουπς λένε οι Ευρωπαίοι, το ίδιο (αλλά στα κινέζικα), είπαν και στο Πεκίνο.
ΕΕ: Αύξηση της τιμής των ρύπων. Θα τα κάνουμε όλα Πράσινη Ανάπτυξη εμείς.
Συνέπεια: Έναρξη της ενεργειακής κρίσης τον Ιούλιο του 21.
Πούτιν. Το Καζακστάν (και με καραμπόλα και το Τουρκμενιστάν) πίσω στην τσαρική στρούγκα, για να στείλουν τα αέρια κατά την Κίνα ή όπου αλλού διαταχθούν. Με συνοπτικές διαδικασίες, αφού η ενέργεια ως εμπόρευμα έχει σχεδιαστεί να συμμετέχει στην διαμόρφωση της τιμής του νέου ευασιατικού αντι-δολαριου μαζι με το σιτάρι, σπάνια μέταλλα απαραίτητα για τις ΑΠΕ και άλλα.
Ξι: Εμπορική συμφωνία επέκτασης του Δρόμου του Μεταξιού μέχρι την Αργεντινή και εξαγορά της ΑRAMCO της Σαουδικής και συσσώρευση του 80% της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού. Συναλλαγές χωρίς δολάρια είναι το ντιλ, μόνο με γουάν.
Συνέπεια: Η Blackrock διαχειριστής των αγωγών της Σ.Αραβιας τωρα, αφού αποχώρησε από τους Ρωσικους. Κάποιος να ανοιγοκλείνει τις βάνες, ξέρεις.
Μπάιντεν: AUKUS ως ΝΑΤΟ της Ασιας-Ωκεανιας και η Ουκρανία είναι Νατοϊκή!
Συνέπεια: επέμβαση του Πούτιν στην Ουκρανία, μερική αποβολή της Ρωσίας από το SWIFT, Οικονομική ασφυξία της ΕΕ με κέρδη και από τους δύο από το πολύ ακριβό αέριο που μοσχοπουλάνε τώρα και οι δύο πρώην υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου ver1.0.
Πούτιν: Δεν με παίζετε μπάλα;; Στάση πληρωμών σας, τώρα θα τα κουβαλάτε στην Μόσχα τα ευρώ με τα C130 της Σπυράκη να τα κάνω ρούβλια και πάω να κάνω μπίζνες με την Κίνα.
Μπάιντεν: το ρωσικό χρέος θα πληρώνεται σε δολάρια όμως, ΟΚ;; (αυτό είναι ατάκα από άλλο είδος παιχνιδιού. Τέξας πόκερ, ξερωγώ).
Οι θεατές του παιχνιδιού αρχίζουν να αντιλαμβάνονται στην τσέπη τους την εξέλιξη του παιχνιδιού. Οι ελλείψεις πρώτων υλών, λιπασμάτων και σιτηρών αρχίζουν να απειλούν πάλι με πολλές "Αραβικές Ανοίξεις", τώρα όμως και εντός της Ευρώπης.
Η Αίγυπτος στο ΔΝΤ για να έχει να αγοράσει σιτηρά, λέει. Αναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού hub διανομής αερίων και ηλεκτρισμού προς την Ευρώπη με αγωγούς από το Β.Ιρακ και τα ΗΑΕ που θα καταλήγουν εκεί, via Ισραήλ. (Ο φόβος των Αδελφών Μουσουλμάνων για come back του Ερντογάν και Πούτιν για να χαλάσουν το σχέδιο, φυλάει τα έρμα)
Συνέπεια:Κοίτα να δεις τώρα που τελικά εκείνος ο EastMed δεν είναι ακριβός, λεει συνεπέστατα.
Πούτιν: Επίθεση φιλίας στην Ινδία με "πάρε πετρέλαιο στο κόστος να έχεις να χαλάς με όλα τα χέρια της θεάς Καλλι. Αρκεί να βάλεις και την ψηφιακή ρουπία στο καλάθι μαζί με το γουάν να κάνουμε το δολάριο παπιε ντε κωλ".
Μπάιντεν: κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στο Πακιστάν. Διαλύθηκε η Βουλή για να μην περάσει. και προκηρύχθηκαν εκλογές από τον φιλο-Ρωσσο-κινεζο πουθου εκεί, φίλο και στενό σύμμαχο του Ερντογάν.
Έλα καλέ που θα κάνουμε και εισβολή στο Πακιστάν, τι είμεθα εμείς, Πουτιν που θέλει αλλαγή κυβέρνησης στο Κίεβο, σου λέει με αμερικανική προφορά;;
Αλλαγή κυβέρνησης στην Αυστραλία. Αντί του επιθετικού AUKUS, οι εργατικοί ξεκίνησαν την προσέλκυση της Ινδίας για την δημιουργία μιας εμπορικής ζώνης του Ειρηνικού-Ινδικου σε συνεργασία με την Ιαπωνία και την Ινδονησία. Στόχος της: να ανακοπεί η διείσδυση της Κίνας στην Αφρική αλλά και να παίξει αυτή η ζώνη των ενδιάμεσο ανάμεσα στους κυρίους αντιπάλους ΗΠΑ και Κίνα. Το τίμημα όσων συμμετέχουν: η παραμονή τους υπό το δολάριο. Κερδισμένη η Ινδία, που θα είναι η νέα Κίνα των επόμενων 2-3 δεκαετιών.
Συνέπεια: ακύρωση από την Ινδία αγοράς ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών 5ης γενιάς (θα αγοράσουν, λέει, μεταχειρισμένα Μιραζ 2000 μην τυχόν γίνει καμία στραβή και ξεκινήσουν πάλι οι τσαμπουκαδες με το Πακιστάν.
Έτσι οριοθετείται το σύνορο της ζώνης του αντι-δολαρίου αποκλείοντας πολύ την πρόσβαση της Ρωσίας και της Κίνας από τον πλήρη έλεγχο των θαλάσσιων οδών του Δρόμου του Μεταξιού (ΟΒRI) στον Ινδικό Ωκεανό, που γίνεται πλέον αυτό που λέει το όνομα του..
ΕΕ: Καθίστε βρε να το συζητήσουμε! Δεν μου βγαίνει τώρα ο λογαριασμός να τα κάνω όλα Πράσινη Ανάπτυξη, ενώ οι βιομηχανίες κατασκευής ανεμογεννητριων και φωτοβολταϊκών είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω της κρίσης στα logistics και των τιμών των μετάλλων (ο Ντράγκι έθεσε ουσιαστικά το δίλημμα: air-conditioning ή τανκς!)
Ο Ερντογάν, που είναι τελεσίδικα αποκλεισμένος από το ευρώ, έκανε δύο στεκιές.
Απείλησε με νέα εισβολή στην Συρία (εκβιάζοντας έτσι την διόδευση του αερίου μέσω Ισραήλ προς την Τουρκία) και
Προχωράει με γρήγορους ρυθμούς προς ενσωμάτωση προς την οικονομική ζώνη της Ευρασιας με δύο οχήματα. Την εγκατάσταση τουρκικών brands στην Ρωσία για να καλύψει το κενό των δυτικών εταιριών που αποχώρησαν λόγω των κυρώσεωνκαι την τροποποίηση του Τραπεζικού της συστήματος για να δεχτεί, ως ενδιάμεσος, ρούβλια Ρώσων ολιγαρχών και του κράτους για διεθνείς συναλλαγές τους.
(Του λείπει πλέον μόνο η πρόσβαση και σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων ώστε να μπορεί να συμμετέχει η τουρκική λίρα ως ισότιμη στο νέο νομισματικό σύστημα της Ευρασίας. Αυτά που έχει συμφωνήσει με τον Μητσοτάκη να γίνουν "συνεκμετάλλευση"!)
Το Ισραήλ προχθές ανακοίνωσε την συμφωνία του με την Αίγυπτο όλο το αέριο που θα ελέγχει (από τις εξορύξεις του αλλά και από τους αγωγούς από το Βόρειο Ιρακ και τα ΗΑΕ-Σ. Αραβία που καταλήγουν στο Τελαβιβ) να διοχετευτεί προς την Αίγυπτο. Και από εκεί προς την απελπιστικά διψασμένη Δυτική Ευρώπη με LNG η εναν EastMed 2 μέσω Κρήτης.
Οι επόμενες στεκιές (απ ότι φαίνεται)
Μπάιντεν: Αναγνώριση Ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους για οριοθέτηση των ζωνών και για τον έλεγχο της ροής του αερίου από τον Νότο προς την Ευρώπη.
Έτσι οριοθετείται και το άλλο δυτικό σύνορο της Κινεζο-ευρασιατικής ζώνης, με την Τουρκία σε περιπέτειες από τον νέο ανατολικό της γείτονα, το Κουρδιστάν και με το καθεστώς της να κλυδωνίζεται.
Η πτώση του θα συμπαρασύρει και όσους στήριξαν αυτή την "στέκια" με επιλογές που στηρίζονται σε μυωπικές εξυπηρετήσεις φίλων, που ετοιμάζονταν να επωφεληθούν από την "συνεκμετάλλευση". Οι γνωστές 10 οικογένειες...
ΕΕ: Καθίστε βρε να το συζητήσουμε! Δεν μου βγαίνει τώρα ο λογαριασμός να τα κάνω όλα Πράσινη Ανάπτυξη λέμε ρε!
(Ναι, η κατάσταση στην Ένωση είναι τόσο απελπιστική που θα ξεκινήσουν να λένε οι Ευρωπαίοι και "ρε")
Και με την Ουκρανία τι θα γίνει;; θα ρωτήσεις εύλογα.
Μα η Ουκρανία δεν είναι παίκτης σε αυτό το παιχνίδι. Το τριγωνάκι που μαζεύει τις μπάλες πριν την πρώτη στεκιά για "σπάσιμο" είναι, όπερ ένας χρήσιμος ηλίθιος είναι και τίποτα άλλο.
Οι εξελίξεις στην Τουρκία θα είναι ραγδαίες. Δυστυχώς το εδώ Ραγιαδιστάν είναι ακόμα πρόθυμο να θυσιάσει κυριαρχικά μας δικαιώματα στα νησιά του Αιγαίου, την ΑΟΖ ανατολικά της Ρόδου και την Κύπρο σε πλήρη Τουρκική ομηρία, μήπως έναντι αυτών τελικά πειστεί ο εξ ανατολών μας γείτονας να μην αποχωρήσει τελικά από το Δυτικό μαντρί.
Συνέπεια: Αν αυτό γίνει, τότε θα έχουμε πληρώσει πάλι εμείς όλες τις λανθασμένες "στεκιές" που έφεραν το γεωπολιτικό παίγνιο με τις καραμπόλες σε αυτό το σημείο!
Τι ρόλο παίζει το Κουληστάν σε όλο αυτό ;; Θα ξαναρωτήσεις σίγουρα. Σε ξέρω..
Πλέον είναι βέβαιο ότι τώρα κάνει το πρόθυμο τερμπεσίρι, αυτό που βάζουν στις στέκιες πριν από κάθε στεκιά, ως άνω, για να βγαίνουν οι καραμπόλες.Δεν έμεινε τίποτα άλλο πλέον για να κάνει από το να ξανα-ανάψει τα λιγνιτικά, να εντείνει τον εσωτερικό αυταρχισμό στα άκρα και να πάει για διαρκή καθημερινά τριήμερα, αφού έδωσε στον θείο Σαμ ότι ήθελε (βάσεις, F35, όπλα στην Ουκρανία κλπ) χωρίς απολύτως κανένα αντάλλαγμα. Μπας και διασωθεί έτσι, ως ένας χρήσιμος ηλίθιος και τον αφήσουν για λίγους μήνες ακόμα να είναι ο ένοικος του Μαξίμου με πληρωμένα Greekends, με συνέπεια όμως, την πλήρη διάλυση του κυρίου κόμματος της Δεξιάς παράταξης.
Άρα πρέπει να φύγει "χθές".Το κόστος θα είναι τεράστιο αν αφεθεί να χρησιμοποιείται και άλλο σαν πειθήνιο τερμπεσιρι, με ΟΛΕΣ τις κεντρικές πολιτικές με τις οποίες εκλέχτηκε, ήδη στον κουβά.
Το τέλος της εποχής Τραμπ και η πρόβλεψη των στεκιών του Μπαιντεν ΕΔΩ...
Η
βιομηχανία ανεμογεννητριων πλέει τα λοίσθια γράφοντας για 4η συνεχή
χρονιά τεράστιες ζημιές (τώρα λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών
τους που έφερε η κρίση στα logistics). Τώρα άρχισε να απειλείται με κατάρρευση και η βιομηχανία παραγωγής φωτοβολταϊκών, λέει...ΕΔΩ.
1 σχόλιο:
Γκαμώ το ερπετικό σου ντιενέι
και την μαύρη σου ψυχή,
Κουλόσογο, που καταρρέει.
Δημοσίευση σχολίου