ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Κλείνει 41 καταστήματα η Εθνική – 4 στη Θεσσαλία, το υποκατάστημα της Φιλιππούπολης στη Λάρισα

 ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Θα ακολουθήσουν και άλλες 2....αφού ανακεφαλαιοποιήθηκαν με ρήματα του ελληνικού λαού, αφού τιτλοποίησαν με την συνέργεια του ελληνικού δημοσίου τα ήδη αποσβεσθέντα δάνεια, τώρα τι λόγο ύπαρξης έχουν;;; Άλλωστε τα Funds - τα δικά τους παραμάγαζα - θα ρευστοποιήσουν με την αγαστή συνεργασία του πωλητικού προσωπικού της χώρας , δια του πτωχευτικού και όλη την ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων. Η διαδρομή των ελληνικών τραπεζών από την αρχή έως το τέλος...πάντα με την σκοτεινή συνέργεια της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας...Προτεκτοράτον (τραπεζοκρατόρων)...Η Ελλάς.!!!


Ο Κώτσιος Αθανάσιος, επικεφαλής του Νομαρχιακού Παραρτήματος της ΟΤΟΕ στον νομό Λάρισας  ενημερώνει τους τραπεζοϋπαλλήλους της Θεσσαλίας, σχετικά με το κλείσιμο 41 καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας σε όλη την χώρα και το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου τουλάχιστον 800 εργαζομένων της που ξεκίνησε από τις 10 Νοεμβρίου.

Από τα 41 καταστήματα που κλείνουν τα 4 καταστήματα βρίσκονται στη Θεσσαλία: Φιλιππούπολη Λάρισας, Οδός Ασκληπιού Τρικάλων, Οδός Υψηλάντου Καρδίτσας και Παλαμάς Καρδίτσας.

Μετά από ολιγοήμερη καθυστέρηση λόγω της επιβολής του νέου γενικού lockdown η Διοίκηση της Εθνικής τράπεζας έθεσε σε ισχύ από τις (10/11) το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων, που έχει στόχο την αποχώρηση τουλάχιστον 800 τραπεζοϋπαλλήλων.

Λουκέτο σε 41 καταστήματα, από το κέντρο της Αθήνας ως απομακρυσμένες περιοχές, βάζει ξαφνικά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε από τις 10 Νοεμβρίου το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου και λήγει στις 4 Δεκεμβρίου. Η χρονική σύμπτωση του κλεισίματος καταστημάτων με τη νέα εθελούσια αποτελεί καινοφανή πρακτική στο τραπεζικό σύστημα, καθώς για πρώτη φορά συνδέεται ευθέως το κλείσιμο συγκεκριμένων καταστημάτων με τις αποχωρήσεις υπαλλήλων, με αποτέλεσμα η εθελουσία να γίνεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αναγκαστική.

Ειδικότερα, την Παρασκευή ανακοινώθηκε ξαφνικά στους διευθυντές 41 καταστημάτων από τη διοίκηση ότι αυτά θα κλείσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο χρόνος της ανακοίνωσης δεν ήταν… ανύποπτος, καθώς ήδη είχε αναβληθεί για λίγες ημέρες, υποτίθεται λόγω της πανδημίας, η ενεργοποίηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Τελικά, η Εθνική έγινε η πρώτη τράπεζα που συνδύασε χρονικά σε μικρή απόσταση, λίγων 24ώρων, την ανακοίνωση νέου προγράμματος κλεισίματος καταστημάτων με την παροχή κινήτρων αποχώρησης.

Τα καταστήματα που κλείνουν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η διοίκηση στους διευθυντές τους, βρίσκονται σε πολλές περιοχές της χώρας, από το κέντρο της Αθήνας και άλλες περιοχές της Αττικής (Μητρόπολη, Σόλωνος, Καλύβια, Μαραθώνας, Πικέρμι), μέχρι περιοχές της επαρχίας, όπως Κόνιτσα, Βόνιτσα, Αμύνταιο και Παλαμάς Καρδίτσας. Το απασχολούμενο προσωπικό σε αυτά τα καταστήματα, αν υποτεθεί ότι θα αποχωρήσει με την εθελουσία, θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό το στόχο της διοίκησης για τουλάχιστον 800 αποχωρήσεις.

Η τακτική που ακολουθεί η διοίκηση δεν αφήνει στους εργαζομένους των καταστημάτων πολλές επιλογές για το μέλλον τους: αν επιλέξουν να παραμείνουν στην τράπεζα διατρέχουν τον κίνδυνο να μετατεθούν μετά το κλείσιμο των καταστημάτων σε μακρινές περιοχές, ή και να αλλάξουν εντελώς αντικείμενο, περνώντας από το δίκτυο σε άλλους τομείς. Ταυτόχρονα, η διοίκηση προσφέρει και το «καρότο» της προσαύξησης της αποζημίωσης αποχώρησης στους εργαζομένους καταστημάτων που κλείνουν.

Σφοδρή είναι η αντίδραση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, του ΣΥΕΤΕ, ο οποίος με ανακοίνωσή του προειδοποιεί όλα τα Στελέχη της Διοίκησης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Η απόφαση για συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου είναι μια προσωπική απόφαση ζωής. Ο κάθε συνάδελφος θα πάρει την απόφασή του αφού σταθμίσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά του δεδομένα και τις προσωπικές και οικογενειακές του ανάγκες.

Ως τώρα, οι διοικήσεις των τραπεζών συνδύαζαν τα εφαρμοζόμενα προγράμματα συρρίκνωσης του δικτύου με τα κίνητρα που προσφέρουν για την αποχώρηση εργαζομένων από καταστήματα που κλείνουν. Ανάλογη προσαύξηση της αποζημίωσης εφαρμόσθηκε και στο τελευταίο πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς για το προσωπικό καταστημάτων που κλείνουν.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ένα πρόγραμμα κλεισίματος καταστημάτων ανακοινώνεται αιφνιδιαστικά και μόλις λίγα 24ωρα πριν την ενεργοποίηση προγράμματος εθελουσίας, όπως συμβαίνει τώρα στην Εθνική. Με αυτό τον τρόπο, το κλείσιμο καταστημάτων μετατρέπεται από μια συνήθη τραπεζική πρακτική αναδιάρθρωσης λειτουργιών σε ένα μηχανισμό άμεσης «καθοδήγησης» προς τους υπαλλήλους που η διοίκηση επιδιώκει να απομακρύνει, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα αποχώρησης να χάνει τον εθελοντικό χαρακτήρα του και να μετατρέπεται σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα απομάκρυνσης συγκεκριμένων εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε καθεστώς ισχυρής πίεσης να αποδεχθούν όσα επιχειρεί να επιβάλει η τράπεζα, ή να ρισκάρουν μια εργασιακή περιπέτεια.

Συγκεκριμένα τα 41 καταστήματα που κλείνουν είναι τα εξής:

1. Αγ. Θωμά
2. Οδ. Σοφούλη
3. Περισσού
4. Αγ. Βαρβάρας
5. Μητροπόλεως
6. Σόλωνος
7. Ν. Κόσμου
8. Λεωφ. Δημοκρατίας Πειραιά
9. Πικερμίου
10. Γλυκών Νερών
11. Καλύβιων Αττικής
12. Καματερού
13. Λεωφ. Κηφισίας
14. Κέντρου Αμαρουσίου
15. Λεωφ. Πάρνηθος Μενιδίου
16. Μαραθώνα
17. ΟΤΕ Αμαρουσίου
18. Κυλλήνης
19. Πλ.Ομονοίας Πάτρας
20. Φηρών
21. Νάουσας Πάρου
22. Σύρου (Νεώριο)
23. Παραλίας Καλαμάτας
24. Διαβατών
25. Αμύνταιου
26. Βόνιτσας
27. Κόνιτσας
28. Παλαμάς Καρδίτσας
29. Φιλιατών
30. Σκύδρας
31. Ν. Κρήνης
32. Φάρκαινας Χίου
33. Ολύμπου Κατερίνης
34. Οδ. Σαράντα Εκκλησιών Ξάνθης
35. Οδ. Ασκληπιού Τρικάλων
36. Κέντρου Πόλεως Ιωαννίνων
37. Μαλεσίνας
38. Φιλιππούπολης Λάρισας
39. Πολίχνης
40. Οδ. Υψηλάντου Καρδίτσας
41. Νευροκοπίου

ΠΗΓΗ

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: