ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Η Βόρεια Μακεδονία ενδιαφέρεται για ρεύμα και φυσικό αέριο από την Αλεξανδρούπολη

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :  Η ιστορία θυμίζει κατεχόμενα Κύπρου Νο2 . Εάν είχαμε Έλληνες πολιτικούς και όχι αυτά τα αλλογενή λαμόγια πολιτικούς , θα ελέγχαμε τώρα ολόκληρα τα Βαλκάνια οικονομικά, αλλά και πολιτικά από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ/Γιουγκοσλαβίας και μετά. Ούτε καν θα υπήρχε το πρόβλημα με τα Σκόπια, ούτε τίποτα. Το σάπιο πολιτικό σύστημα είναι το ίδιο κοντόφθαλμο, σαθρό καιροσκοπικό, αναχρονιστικό που ήταν πάντοτε. Η θα κάνουμε κάτι τώρα, ή σε 2-3 χρόνια η Τουρκία θα κάνει συμφωνία αλά Λιβύη με τα Σκόπια για την προστασία τούς, και όταν θα ξανά ορθοποδήσει οικονομικά, θα εισχωρήσει αυτή στα Σκόπια και μετά αλοίμονο.!


 Η Βόρεια Μακεδονία εξέφρασε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει κατά ποσοστό 25% στην ανέγερση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, η οποία θα κατασκευαστεί στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) Αλεξανδρούπολης και θα προμηθεύεται απευθείας φυσικό αέριο από τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Για το σκοπό αυτό, η Βόρεια Μακεδονία απέσυρε επί του παρόντος το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στην ανέγερση πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε της Βουλγαρίας.

Το σχέδιο αυτό αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ESM) της Βόρειας Μακεδονίας, ο Βάσκο Κοβάτσεφσκι, μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ το οποίο διεξήχθη χθες Δευτέρα το βράδυ στα Σκόπια.

«Θέλω να τονίσω ότι εγκαταλείπουμε προσωρινά την προγραμματισμένη επένδυση στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπέλενε της Βουλγαρίας και επικεντρωνόμαστε στη δυνατότητα επένδυσης σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, κοντά στον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας. Η μονάδα αυτή, ισχύος 800 MW, στην οποία η χώρα μας μέσω της ESM θα έχει κυριότητα 25%, ήτοι έως και 200 MW, είναι κάτι που θα βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις της εταιρίας μας από την άποψη της σταθερής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» εξήγησε ο κ. Κοβάτσεφσκι.

Η Βόρεια Μακεδονία εκδήλωσε πέρυσι το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στο σχέδιο ανέγερσης πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε, έργο το οποίο η Βουλγαρία έχει εξαγγείλει – και ακυρώσει – επανειλημμένα.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: