ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Ενημέρωση της Βουλής από το ΥΠΕΘΑ για 12 υποπρογράμματα ύψους 318 εκατ. €

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Τα χρήματα για εξοπλισμούς δεν ενισχύουν κατ' ανάγκη την Άμυνα αν κατευθύνονται σε λάθος συστήματα. Ας αναλογιστεί κανείς πόσο στοίχισε η Γραμμή Μαζινό...η οποία
απορρόφησε πολύτιμους πόρους και συνεισέφερε στο να εγκλωβιστούν σε μια τρομακτικά δυσκίνητη φιλοσοφία, τη "Μεθοδική Μάχη", που είχε κωμικοτραγικά αποτελέσματα.
Για περισσότερα αν θέλετε συνιστώ την εξαιρετική μελέτη του Bruce Gudmundsson, On Artillery, εκδόσεις Praeger σελίδα 115. Για να το προσαρμόσουμε στα δικά μας η επιλογή μας σε κάποια οπλικά συστήματα δεν θα είναι η αιτία νίκης ή ήττας αλλά το αποτέλεσμα άλλων παραγόντων που θα κρίνουν την νίκη ή την ήττα (δόγμα,εκπαίδευση,στρατηγική , γεωπολιτική τοποθέτηση).

 Από Σάββας Δ. Βλάσσης

O ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε σήμερα 25 Νοεμβρίου τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής σχετικώς με Υποπρογράμματα που έχουν υποβληθεί προς γνωμοδότηση. Στη διαδικασία συμμετείχαν επίσης η στρατιωτική ηγεσία και ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεόδωρος Λάγιος (ε.α.).

Ο ΥΕΘΑ πληροφόρησε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για:

  • την αναβάθμιση συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου Sperwer του Στρατού.
  • την τεχνική υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64 Apache του Στρατού.
  • τη συντήρηση των κατευθυνόμενων βλημάτων Penguin MK2 του Πολεμικού Ναυτικού.
  • την εν συνεχεία υποστήριξη (FOS) των οπλικών συστημάτων Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας.
  • την εν συνεχεία υποστήριξη των οπλικών συστημάτων S-300PMU1 της Πολεμικής Αεροπορίας.
  • επαναπιστοποίηση πυραύλων 48N6Ε του συστήματος S-300PMU1 της Πολεμικής Αεροπορίας.
  • τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ μέσω FMS για την εν συνεχεία υποστήριξη (FOS) των μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα ανωτέρω, είναι Υποπρογράμματα συνολικού ύψους 293 εκατ. € περίπου εκ των οποίων το ήμισυ και πλέον αφορά την FOS των Patriot. 

Αναπτύχθηκαν επίσης τέσσερα θέματα προς γνωμοδότηση αρμοδιότητος του ΥΦΕΘΑ. Πρόκειται για την ενεργοποίηση του Υποπρογράμματος για την προμήθεια ανταλλακτικών ελικοπτέρων ΑΗ-64 Apache και την εν συνεχεία υποστήριξη ανακατασκευή – αναβάθμιση – εκσυγχρονισμό υφισταμένων ταχυπλόων σκαφών. Επίσης, έγιναν τοποθετήσεις για την προμήθεια γυροπυξίδων για πολεμικά πλοία και υποβρύχια, αλλά και έκδοση κατακυρωτικής αποφάσεως διαγωνισμού σχετικώς με την προμήθεια υλικών λήξεως ορίου λειτουργίας και ζωής, καθώς και ανταλλακτικών γενικών επισκευών ανασχετήρων.

 Πρόκειται για Υποπρογράμματα συνολικού ύψους 25 εκατ. € περίπου.

ΠΗΓΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: