ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Πως μία πυραυλική αρχιτεκτονική μπορεί να αντιστρέψει το ελληνικό μειονέκτημα.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Eξαιρετικός όπως πάντα ο κύριος Γρίβας. Η τελευταία παράγραφος είναι αυτή που τα λέει όλα.!! Θέλει το σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα να αναβαθμίσει αποφασιστικά τις ελληνικές μαχητικές ικανότητες και να ενισχύσει και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στο δυτικό στρατόπεδο; Ναι ή όχι;;; Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν θέλουν. Διότι μέχρι στιγμής μόνο λόγια και πολλά μπούρου μπούρου ακούω και δεν έχει έρθει απολύτως ΤΙΠΟΤΕ.!! Και από  ότι ακούω το Κούλι πάει για ακύρωση του εξοπλιστικού προγράμματος.!! Για τους ...αρνητές των βαλλιστικών πυραύλων εναντίον πλοίων (ASBM), πριν από μερικές μέρες κινεζικοί πύραυλοι DF-21D και DF-26 προσέβαλαν κινούμενο πλοίο επιφανείας στη Νότιο Σινική Θάλασσα. Αυτό αποτελεί ένα ορόσημο στην εξέλιξη των ASBM.  Επίσης γράφει ο κύριος Γρίβας :...."
Για παράδειγμα, παρόμοιοι πύραυλοι στη Σούδα θα επέτρεπαν στην Ελλάδα, δηλαδή στο ΝΑΤΟ, την αποφασιστική προβολή ισχύος σε ολόκληρη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, καθιστώντας απαγορευτική τη δράση οποιασδήποτε μη φιλικής προς τη Δύση θαλάσσιας δύναμης στην περιοχή."

Δείτε εδώ στην εικόνα που σας είχαμε δώσει χθές....πως η Μεσόγειος ολόκληρη και όχι μόνο το Ανατολικό τμήμα της θα ελέγχεται πλήρως από Ελλάδα...και ΝΑΤΟ αν μπούν οι πύραυλοι  PrSM στην Κρήτη.! Θέλουν να αναχαιτίσουν την Κίνα από την πρόσβαση στην Λεκάνη της Μεσογείου ναι ή όχι;;; Αυτή είναι η δική ερώτηση προς τους Αμερικάνους. Η Τουρκία το μόνο που θα κάνει είναι να φέρει την Κίνα στα παράλια δίχως να πέσει ούτε πιστολιά.

Γράφει ο Κώστας Γρίβας :

Η καινοφανής πυραυλική αρχιτεκτονική τεράστιων δυνατοτήτων, που αναπτύσσουν οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσε να έχει μόνο θεωρητικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και το ελληνοτουρκικό μέτωπο, εάν η φιλοσοφία αυτής της αρχιτεκτονικής, όπως και ορισμένες πτυχές της, δεν ήταν σαν να έχουν φτιαχτεί για το περιβάλλον του Αιγαίου.

Για όσους, λοιπόν, θέτουν στον πυρήνα της ελληνικής στρατηγικής την ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, προκύπτει μια πρωτοφανής ευκαιρία για ελληνοαμερικανική συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα. Η συνεργασία αυτή μπορεί να ξεκινήσει από το θεμελιώδες επίπεδο της στρατιωτικής επιστήμης, όσον αφορά τη μελέτη και τις δυνατότητες εφαρμογής στην Ελλάδα των νέων δογμάτων του Αμερικανικού Στρατού, όπως είναι η Πολυχωρική Μάχη και τα Διαχωρικά Πυρά.

Εν συνεχεία, μπορεί να εξεταστεί, στο πλαίσιο των ανανεωμένων ελληνοαμερικανικών σχέσεων, πως σχετικά συστήματα κρούσης και οι περιφερειακές τους αρχιτεκτονικές συλλογής πληροφοριών, έρευνας, αναγνώρισης, επιτήρησης και πρόσκτησης στόχων (ISTAR), μπορούν να δημιουργήσουν ένα συμπαγές θαλασσοχερσαίο φράγμα στο Αιγαίο και να διαχωρίσουν απόλυτα και ολοκληρωτικά τη Μαύρη Θάλασσα από την Ανατολική Μεσόγειο, εγκλωβίζοντας τη Ρωσία.

Οι ικανότητες αυτές είναι συνεργατικές με τα νέα αεροσκάφη που θα αποκτήσει(;) η ελληνική Πολεμική Αεροπορία (και με τα γαλλικά Rafale και με τα αμερικανικά F-35). Συγκεκριμένα, χάρη στα πολύ ισχυρά ραντάρ και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και σύντηξης δεδομένων που διαθέτουν τα αεροσκάφη αυτά, μπορούν να αποτελέσουν τα αυτιά, τα μάτια και το συντονιστικό όργανο των χερσαία εδραζόμενων πυραυλικών αρχιτεκτονικών.

Οι πύραυλοι PrSM

Τα πέμπτης γενιάς μαχητικά, λόγω του τεράστιου κόστους απόκτησης και συντήρησης, εκ των πραγμάτων θα είναι λίγα στο ελληνικό οπλοστάσιο σε σχέση με τα παλαιότερης γενιάς. Αυτό σημαίνει και δυσκολία αναπλήρωσής τους σε περίπτωση απώλειας. Ως εκ τούτου δεν είναι σκόπιμο να λειτουργήσουν ως αυτόνομα μέσα, διεξάγοντας τον δικό τους πόλεμο.

Πρέπει να ενοποιηθούν σε διακλαδικές και υπερκλαδικές αρχιτεκτονικές προβολής ισχύος που θα επιτυγχάνουν πολλαπλασιαστικά και όχι απλώς αθροιστικά αποτελέσματα. Άλλωστε, το περιβάλλον του Αιγαίου αποτελεί μια ενιαία και αδιαίρετη ενότητα μάχης και απαιτεί παρόμοιες προσεγγίσεις, ειδικά στο σημερινό τεχνολογικό-επιχειρησιακό περιβάλλον.

Οι πύραυλοι PrSM χάρη στο τεράστιο βεληνεκές τους για τα δεδομένα του ελληνοτουρκικού χώρου αντιπαράθεσης και την ικανότητα αυτοκατεύθυνσης στην τερματική φάση προσβολής, μπορούν να αποτελέσουν ένα είδους μεταπυρηνικού υπερόπλου (post nuclear super weapon) για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Κι αυτό, επειδή μπορούν να προσβάλλουν από αποστάσεις ασφαλείας τις μονάδες επιφανείας του τουρκικού Ναυτικού, τις συστοιχίες S-400 και άλλους στόχους κρίσιμης σημασίας.

Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για ένα φθηνό όπλο, σε σχέση με τις πανάκριβες πλατφόρμες που είμαστε διατεθειμένοι να αγοράσουμε, των οποίων θα αποτελέσει προέκταση. Ο πύραυλος PrSM θα μπορούσε να πλαισιωθεί από επαυξημένων ικανοτήτων ATACMS με ικανότητες προσβολής κινούμενων πλοίων επιφανείας σε απόσταση 300 χλμ.

Αυτή θα ήταν πιο οικονομική λύση για το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος των αποστολών που θα κληθούν να αναλάβουν αυτά τα δίκτυα, αφήνοντας στους αριθμητικά λιγότερους πυραύλους PrSM τις αποστολές προσβολής στόχων σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Οι βελτιωμένοι ATACMS θα μπορούσαν να αποτελέσουν και ένα είδος ενδιάμεσης λύσης, δεδομένου ότι ο PrSM βρίσκεται σήμερα υπό ανάπτυξη. Αναμένεται να αρχίσει να εντάσσεται στο αμερικανικό οπλοστάσιο το 2023 και συνακόλουθα θα διατίθεται για άλλες χώρες μάλλον μετά το 2025.

Δύο ερωτήματα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον

Εδώ προκύπτει αβίαστα το ερώτημα αν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να δώσουν στην Ελλάδα αυτούς τους πυραύλους και άλλα σχετικά όπλα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η απάντηση θα ήταν "ναι". Ο PrSM είναι ο διάδοχος του ATACMS και τοποθετείται στον πολλαπλό εκτοξευτή ρουκετών M 270 MLRS. Και τα δύο συστήματα υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Άρα, αν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν επιδεινωθούν δραματικά, τότε λογικά δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε για τον PrSM και πολύ λιγότερο για τους βελτιωμένους ATACMS. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που υποτίθεται ότι η ελληνοαμερικανική στρατηγική συνεργασία έχει ενισχυθεί, ενώ και οι σχέσεις Δύσης-Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί και το όπλο αυτό θα συνεισφέρει καθοριστικά ώστε να αποκόψει στρατιωτικά τη Ρωσία από την Ανατολική Μεσόγειο.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα περιμέναμε πως οι ΗΠΑ μάλλον θα ήθελαν η Ελλάδα να εξοπλιστεί και με τον μεσαίο πύραυλο του δικτύου (βεληνεκές 2000 χλμ) γιατί αυτό θα εξυπηρετούσε τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Για παράδειγμα, παρόμοιοι πύραυλοι στη Σούδα θα επέτρεπαν στην Ελλάδα, δηλαδή στο ΝΑΤΟ, την αποφασιστική προβολή ισχύος σε ολόκληρη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, καθιστώντας απαγορευτική τη δράση οποιασδήποτε μη φιλικής προς τη Δύση θαλάσσιας δύναμης στην περιοχή.

Είναι φυσιολογικές οι συνθήκες; 

Οι συνθήκες, όμως, είναι φυσιολογικές; Αυτά που πιστεύουμε για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων πράγματι ισχύουν; Υπό μια έννοια, ο πύραυλος PrSM μπορεί να αποτελέσει ένα κρίσιμο τεστ για το πώς ακριβώς αντιμετωπίζουν τη χώρα μας οι ΗΠΑ. Αν όντως βλέπουν την Ελλάδα ως πολύτιμο σύμμαχο τότε όχι απλώς θα συναινούσαν, αλλά θα μας συνιστούσαν να αποκτήσουμε αυτά τα όπλα για να μας "δέσουν" έτι περαιτέρω στη δυτική αρχιτεκτονική.

Αν, όμως, αρνηθούν να μας προσφέρουν αυτά τα όπλα και άλλα κρίσιμων ικανοτήτων, τότε αυτό σημαίνει ότι ζούμε σε αυταπάτες. Για την ακρίβεια, σημαίνει ότι η αμερικανική στρατηγική θεωρεί σημαντικότερο να μην ενοχλήσει την Τουρκία, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι είναι διατεθειμένη να "θυσιάσει" την Ελλάδα για να κρατήσει την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο. Εάν συμβεί αυτό η Ελλάδα δεν θα πρέπει να πάρει τις δικές της αποφάσεις;

Υπάρχει, όμως, και ένα δεύτερο ερώτημα: Θέλει η Αθήνα να ζητήσει τα όπλα αυτά από την Ουάσιγκτον; Γιατί, ακόμη αν και οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να μας τα πουλήσουν, πρέπει πρώτα να υποβληθεί το σχετικό ελληνικό αίτημα. Προκύπτει, λοιπόν, το ίδιο ερώτημα που έχει προκύψει και για το σύστημα αεράμυνας Aegis, που ανέφερε ο υπογράφων σε παλαιότερο άρθρο.

Θέλει το σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα να αναβαθμίσει αποφασιστικά τις ελληνικές μαχητικές ικανότητες και να ενισχύσει και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στο δυτικό στρατόπεδο; Ή πρωταρχική του έννοια είναι μην θίξει τις "ανασφάλειες" της Τουρκίας; Πιθανώς πιεζόμενο και από άλλα δυτικά κέντρα εκτός ΗΠΑ, τα οποία έχουν επενδύσει στην ενίσχυση των σχέσεων τους με την Τουρκία και την παράλληλη υποβάθμιση αν όχι πλήρη αποδόμηση της ελληνικής γεωπολιτικής υπόστασης. Αυτά τα δύο απλά ερωτήματα δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθούν;

ΠΗΓΗ

5 σχόλια:

ΜΙΧΑΛΗΣ είπε...

Η σοφή λα'ι'κή παροιμία λέει ότι με τα λόγια χτίζουμε ανώγια και κατώγια...

Έτσι είναι και οι πολτικάντηδες : λόγια, λόγια, λόγια...

Η ουσία είναι - όπως πολύ σωστά το έχεις θέσει ΛΥΚΑΣΤΡΕ - ότι όταν έρθει η ώρα θα πολεμήσουμε με ό,τι έχουμε εκείνη τη στιγμή.

Το θέμα είναι να υπάρχει η ΘΕΛΗΣΗ για τον Αγώνα.

Ο Κλαούζεβιτς έγραψε ότι νικητής στον πόλεμο δεν είναι απαραιτήτως αυτός που νικάει στις μάχες, αλλά αυτός που κάμπτει την ΘΕΛΗΣΗ του αντιπάλου να συνεχίσει τον αγώνα.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Πολύ σωστός φίλε Μιχάλη και συμφωνώ απόλυτα σε ότι έγραψες. Δεν σου κρύβω όμως ότι μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, ο μήνας δηλαδή των υπογραφών για την έναρξη του εξοπλιστικού προγράμματος των RAFALE, θα είμαι πολύ ανήσυχος.!!!! Διότι μέχρι να πέσουν οι υπογράφές ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ για τα RAFALE. Και με τα γερμανοπροσκυνημένα λαμόγια που έχουμε μπλέξει φοβάμαι πολύ.!!

Δεν έχει σημασία αν οι πρώτοι έξι Έλληνες ιπτάμενοι εκπαιδεύονται εντατικά για να «γράψουν» περίπου 30 ώρες πτήσης με τα Γαλλικά RAFALE, ώστε να ονομαστούν «διαθέσιμοι» στο νέο τύπο μαχητικού της Πολεμικής Αεροπορίας...και οι τούρκοι πιλότοι εκπαιδεύτηκαν απο τους Αμερικανούς για το F-35 ΑΛΛΆ ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΡΑΝ.!!!! Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου θα είμαι στα...κάρβουνα.!!

Αν κάνουν κάτι και χαλάσουν την αγορά των αεροσκαφών τα γνωστά λαμόγια ας ψάξουν να βρουν τρύπα να κρυφτούν...διότι πρώτα θα τους ΠΑΛΟΥΚΩΣΩ και μετά θα τους ΚΡΕΜΑΣΩ.!! Σήμερα όλη η Μακεδονία γέμισε χαρτιά και φέιγβολάν εναντίων του Φοινικοβαβυλώνιου Μητσοτάκη.

ΜΙΧΑΛΗΣ είπε...

Δέκα μέρες έμειναν. Ίδωμεν !!

Μμ. είπε...


Διδάσκει η βάρβαρος Βουλγαρία εκεί πάνω πατριωτισμό, εθνική σοβαρότητα, υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια με τα Μαϊμουδονικά μουλοσκύβαλα,
και οι άθλιοι γερμανοτσολιάδες και τουρκογουσοφάκια των Αθηνών
ακόμα του ανεβάσαι τα κατεβασμένα Πρεσπιανά των εσώβρακα
ίνα κρύψωσι τους ανοιχτούς ανδρικούς και εθνικούς κώλους των.

Υ.Γ.
Από τούδε και εξής
(και ίνα παραφράσωμεν τον Τσώρτσιλ)
δεν θα λέγωμεν ¨ουδείς ανθελληνικότερος του ¨Έλληνος κομμουνιστού¨
αλλά συλλήβδην ¨των Ελλήνων πολιτικών.¨

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Μμ : δεν θα λέγωμεν ¨ουδείς ανθελληνικότερος του ¨Έλληνος κομμουνιστού¨

Αγαπητέ φίλε Έλλην και κομμουνιστής είναι έννοιες ασύμβατες.!! Δεν μπορούν να συνυπάρχουν το ένα με το άλλο...η λέξη Έλλην δεν μπορεί να συνυπάρχει ούτε με Ν.Δούλες, ούτε με Πασοκ, ούτε με Συριζα...ούτε με κανέναν άλλον μπλέ, πράσινο και ρόζ κόκκο πλυντηρίου.!!