ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Οι Τούρκοι αξιωματικοί που συμμετείχαν στην πολεμική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ ονομάζονται διαδικτυακά.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

 Ο μηχανικός, ιστορικός και δημοσιογράφος Μιχαήλ Μιχαϊλόβιτς, που ζει στο Τορόντο (Καναδάς), δήλωσε ότι έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα αρκετών υψηλόβαθμων Τούρκων στρατιωτικών που έλαβαν μέρος στις μάχες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Παλαιότερα σε μια συζήτηση που είχα με έναν φίλο, έλεγα ότι  τους πολέμους τους κερδίζουν (ή τους χάνουν) οι Στρατηγοί, είχα επικριθεί με διάφορα που μιλούσαν για ελληνική ψυχή, παλληκάρια κλπ.
Είναι κάποιος που μπορεί να αμφισβητήσει την ψυχή και την παλληκάρια, ή την φιλοπατρία των Αρμενίων;; Όχι φυσικά..όμως έχασαν τον πόλεμο.
Προσωπικά έχω μείνει έκπληκτος από το πνεύμα των Αρμενίων μαχητών. Έναντι σε όλες τις αντιξοότητες. Όμως κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Και το αξίωμα που ανέφερα πιο πάνω ισχύει. Οι Στρατηγοί τις πιο πολλές φορές χάνουν (ή κερδίζουν) τον πόλεμο από την ειρήνη. Σε σχέση με το πως....προετοίμασαν τον Στρατό τους. Πως προέβλεψαν τις καταστάσεις, πως εκπαίδευσαν το προσωπικό κλπ. Τους Στρατηγούς τους επιλέγουν τα κράτη. Οι κυβερνήσεις. Και τις κυβερνήσεις τα έθνη....Ο λαός.

Μέσα στα ονόματα βλέπουμε το όνομα του  στρατηγού των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων Bakhtiyar Ersay, που ηγήθηκε προσωπικά μέσα στο Γενικό Επιτελείο του Αζερμπαϊτζάν. Ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορούσε παρά να του αναθέσει μια τόσο σημαντική αποστολή όπως η "αντεπιθετική" επιχείρηση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Άγκυρα ανοιχτά δεν συμπαθεί τους στρατηγούς του Αζερμπαϊτζάν, διότι υποψιάζεται ότι συνεργάστηκαν με τη Μόσχα, οπότε αποφάσισε να πάρει τα πάντα στα χέρια της. Αυτός ο ανώτερος αξιωματικός είναι γνωστός στη χώρα του. Ως συνταγματάρχης, καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης για συμμετοχή σε πραξικόπημα (Επιχείρηση Sledgehammer 2003). Κατάφερε να περάσει 31 μήνες στη φυλακή, αλλά αθωώθηκε και επέστρεψε στην υπηρεσία.

 Όταν έγινε μια άλλη απόπειρα ένοπλης εξέγερσης στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016, αυτός, ως διοικητής της 2ης συνοριακής ταξιαρχίας, δεν υποστήριξε τους συνωμότες. Μετά από αυτό, προήχθη και διορίστηκε για να ηγηθεί του αγώνα ενάντια στους Κούρδους  του PKK.

Ο δεύτερος υψηλόβαθμος τούρκος στρατηγός που στάλθηκε στο Αζερμπαϊτζάν ήταν ο Ταξίαρχος Goksel Kahya , και είχε την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν, και επόπτευε τη διεξαγωγή της εναέριας αναγνώρισης και τα χτυπήματα από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Βέβαια αυτά τα ίδια ονόματα δόθηκαν και από άλλες πηγές πληροφοριών.
Συνολικά, απεστάλησαν 600 Τούρκοι στρατιώτες στο Αζερμπαϊτζάν: 250 στην Αυτόνομη Δημοκρατία του Νάχιτσεβαν, 90 σύμβουλοι στο Υπουργείο Άμυνας, 120 στην αεροπορική βάση της Γκαμπάλα, 20 στην αεροπορική βάση του Ντάλαρ, 50 στο αεροδρόμιο του Γιελάχ. 50 στο 4ο στρατό, 20 στη ναυτική βάση και το στρατιωτικό ινστιτούτο στο Μπακού.

 Οι Τούρκοι στρατηγοί έχουν εκτεταμένη εμπειρία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τέτοιων παράνομων ημι-πολιτικών στρατιωτικών σχηματισμών, κάτι που το απέδειξαν ... Η εξάλειψη και παραγκώνιση των Αζερμπατζαιανών στρατηγών της σοβιετικής στρατιωτικής σχολής ήταν σωστή, γιατί εδώ ενήργησαν με σύγχρονες μεθόδους που επεξεργάστηκαν τα τελευταία χρόνια, ευρέως χρησιμοποιώντας για αναγνώριση, διόρθωση πληροφοριών  και χτυπήματα  UAV, και
πυρομαχικά, για επιδρομές μεγάλης εμβέλειας μεγάλων DRG, προκαταρκτική καταστολή πυροβόλων όπλων και όπλων ακριβείας. Υπάρχει πολύ υλικό σε βίντεο που μπορεί να βρει κανείς την  αποτελεσματικότητα των πυρομαχικών υψηλής ακρίβειας , η οποία, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, ξεπέρασε σαφώς ακόμη και τις μαζικές επιθέσεις πυροβολικού με MLRS (Multiple Launch Rocket System).

.Και ενώ βλέπουμε όλα αυτά από τους Τούρκους ανώτερους στρατιωτικούς... εμείς εδώ πάσχουμε από την "φιλοσοφία" της Ισορροπίας Δυνάμεων/Ισχύος την οποία οι ...επιφανείς ειδικοί μεταφράζουν, ηλιθίως κακώς, σαν Ισορροπία Συστημάτων. Κι έχουμε στα δελτία ειδήσεων και τα Αμύνεσθαι Περί Πατρίς τον κάθε "κέντρο στρατηγικών μελετών", τον κάθε πρώην "δεν έκανα....... τίποτα όταν ήμουν μέσα και τώρα πουλώ μούρη" και τον κάθε "χωρίς κόπο πατριώτη" να μας λεν για 150 άρματα έναντι 175 (άρα πάμε καλά), 15,000 στρατιώτες έναντι τόσων κ.ο.κ... Η Ισορροπία (ή ανισορροπία) Ισχύος δεν είναι σύγκριση αριθμών.

3 σχόλια:

ΜΙΧΑΛΗΣ είπε...

Λυπάμαι που το λέω, αλλά το επίπεδο των Τούρκων αξιωματικών - και ειδικότερα των Στρατηγών - είναι πολύ ανώτερο των ημετέρων.

Στην Τουρκία ο Στρατός απορροφά την ελίτ των μαθητών από τα Λύκεια της χώρας.

Οι αριστούχοι του Λυκείου θεωρούν δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν στρατιωτική σταδιοδρομία, διότι εκεί ο Στρατός είναι το κατ'εξοχήν μέσο κοινωνικής καταξιώσεως.

Αντιθέτως, στην Ελλάδα αυτοί που επιλέγουν τις Στρατιωτικές Σχολές είναι κατά κανόνα εκείνοι που δεν μπορούν να επιτύχουν σε κάτι καλύτερο, και κατά κανόνα είναι μετριότητες.

Η δημοσιουπαλληλική νοοτροπία τους οδηγεί στον Στρατό για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και τίποτα περισσότερο.

Έζησα από πρώτο χέρι αυτή την κατάσταση ως έφεδρος αξιωματικός του Ναυτικού σε αρματαγωγό πλοίο.

Το μόνο θέμα συζητήσεως των μονίμων ήταν τα μισθολογικά τους... τίποτε άλλο.

Σίγουρα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλά η γενικότερη εικόνα που απεκόμισα από την θητεία μου ήταν μάλλον απογοητευτική.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Πολύ σωστά φίλε Μιχάλη σε όσα μας έγραψες. Έτσι είναι οι τούρκοι έχουν πολύ καλούς στρατηγούς...αλλά έχουν μεγάλο χάλι στο υπόλοιπο του στρατού τους. Εμείς από την άλλη έχουμε χάλια στρατηγούς, αλλά έχουμε εξαιρετικούς φαντάρους και μικρομεσαία στελέχη.!!

Όπως και να έχει πρέπει πλέον να σοβαρευτούμε σαν λαός διότι πλησιάζει η ώρα για τον πόλεμο με την τουρκία. Και όταν θα πέσει η πρώτη βόμβα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.Οποιαδήποτε αναφορά σε: "αυτοσυγκράτηση", "μη χρήση βίας", "μη στρατικοποίηση", "πολιτική λύση προβλημάτων", εκλαμβάνετε από παλαιόθεν, έως το τέλος του κόσμου, από τον τούρκο, ως Α Δ Υ Ν Α Μ Ι Α. Δεν χρειάζονται λόγια, μόνο από πράξεις καταλαβαίνει ο τούρκος. Μόνο αν καταλάβει ο τούρκος ότι θα τα κάνουμε όλα λαμπόγυαλο μέχρι την Άγκυρα...θα καθίσει φρόνιμος.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να προσθέσω ότι όπως συμβαίνει σε όλην την κοινωνία έτσι και στις ΕΔ υπάρχουν αξιόλογα στελέχη και μη, η μετριότης φυσικά επικρατεί λόγω αριθμού.
Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι αν υπάρχουν η όχι αξιόλογα στελέχη, φυσικά και υπάρχουν, γιατί λοιπόν δεν προωθούνται? Νομίζω η απάντηση είναι γνωστή. Αξιοκρατία, Αριστεία και Αξιολόγηση. Τίποτα από αυτά δεν είναι υπάρχει, το αντίθετο μάλιστα εφόσον η κομματική πελατεία και η κυριαρχία των ηλιθίων είναι ο κανών.

ΚΙΜΩΝ