ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Οι μισές αλήθειες από τον ΥΕΘΑ στη Βουλή… Ας δούμε όσα δεν είπε

 ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Θα σας πούμε εμείς όσα δεν είπε ο ΥΕΘΑ στην Βουλή.- Τις φρεγάτες δεν τις παίρνουμε, γιατί τα Αμερικανάκια  μας έχουν επιβάλει, να διαθέτουμε μόνο το 20%, των πόρων που ξοδεύουμε για εξοπλισμούς, σε αγορές από την Ευρώπη.Το υπόλοιπο 80%, πρέπει να το διαθέτουμε σε αγορές από αυτούς. Εξ' ου και η μοιρασιά, 1,5 δις τα Ραφάλ, 5 (που θα γίνουν 6 για να πάμε στο 80-20) οι αμερικανικές φρεγάτες. Τα πήγαιν' έλα των Υπουργών και Υφυπουργών Άμυνας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, δεν γίνονται για να απολαύσουν τα Αμερικανάκια τον ήλιο μας. Ας βγεί ΔΗΜΟΣΙΑ ο κύριος Παναγιωτόπουλος να μας διαψεύσει αν αυτά που λέμε δεν ισχύουν.! Όταν θα πέσει η πρώτη σφαίρα, η πρώτη ΒΟΜΒΑ...και η ώρα αυτή Π Λ Η Σ Ι Α Ζ Ε Ι.....τότε όλα αυτά τα λαμόγια και θα αλλάξουν γνώμη και θα καταλάβουν τι κακό έκαναν στην Ελλάδα και στους Έλληνες. ΕΝΟΧΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΩΝ 11 ΤΕΛΕΥΤΑΊΩΝ ΕΤΏΝ ΈΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΊΑΣ - ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛ. ΕΘΝΟΥΣ!!

Μισές αλήθειες είπε προ ημερών στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Δυστυχώς, μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας στο ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ, οι μισές αλήθειες σχεδόν εξισώνονται με παραπληροφόρηση της εθνικής αντιπροσωπείας. Πρέπει επιτέλους κάποτε να τελειώσουν οι φιλολογικές συζητήσεις στο Κοινοβούλιο και να λέγεται όλη η αλήθεια, αλλιώς άκρη δεν πρόκειται να βρεθεί. Ας δούμε λοιπόν τι μας είπε ο υπουργός για τις συμβάσεις υποστήριξης των μαχητικών Mirage και των όπλων που φέρουν, τον απίστευτο νόμο “περί μη εξοπλισμών”, όπως αποκαλείται εδώ και καιρό, τις “επιστροφές” των κύριων συμβαλλομένων στα ελληνικά εξοπλιστικά προς την εγχώρια αμυντική βιομηχανία (SSI πρώην ΑΩ) και τέλος την ΕΑΒ.

Όσον αφορά την υποστήριξη των μαχητικών αεροσκαφών Mirage και των όπλων που φέρουν ανέφερε: “Οι προσφορές της εταιρείας απορρίφθηκαν και οι διαγωνισμοί ματαιώθηκαν με αποφάσεις τής τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον Ιανουάριο του 2018.”

Κάτι ανάλογο ανέφερε και στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής την 11 Δεκεμβρίου 2019: “Θεωρώ πολύ λυπηρό το γεγονός ότι από το 2012 ερχόμαστε να ρυθμίσουμε σήμερα αυτή την εκκρεμότητα. Απαιτήθηκε νέα σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Οι διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν, αλλά κι οι προσπάθειες που αναμφισβήτητα καταβλήθηκαν για σύναψη διακρατικής συμφωνίας απέβησαν άγονοι”.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας “ξέχασε” να αναφέρει στην εθνική αντιπροσωπεία για ποιον λόγο απέβησαν άγονοι οι διαγωνισμοί! Δεν είπε ότι απέβησαν άγονοι και στέρησαν τόσα χρόνια την διαθεσιμότητα των Mirage από την Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις εν γένει, αλλά και την αποτρεπτική αξιοπιστία των όπλων που φέρουν, επειδή η προσπάθεια σύναψης συμφωνίας έγινε μέσω του νόμου “περί μη προμηθειών” (3978/11) που σχεδόν όλες οι εταιρίες αρνούνται να ακολουθήσουν τις παράλογες κατά τη διεθνή πρακτική απαιτήσεις του!

Ένας νόμος που όπως έχουμε επισημάνει κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε ως αποτέλεσμα την ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ -κατά κυριολεξία- προμηθειών μια και αποδείχτηκε ότι η αποτελεσματικότητά του είναι της τάξεως του 20%. Παράλληλα, θα πρέπει να υπολογισθεί ότι είναι σύνηθες να απαιτείται χρόνος τριών (!) ετών για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, αγαπητέ κύριε υπουργέ, οι Γάλλοι -εν προκειμένω- δεν συμφωνούσαν στην απαίτηση του παράλογου ελληνικού νόμου που εξακολουθείτε και εσείς να ανέχεστε πλήττοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις, για επιβολή ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ!

Αλήθεια, υπάρχει νουνεχές επιτελικό στέλεχος μεγάλης εταιρίας που θα εμπιστευτεί την ελληνική Δικαιοσύνη για να δικάσει διαφορά τους… με το ελληνικό Δημόσιο και όχι κάποιο -με βεβαιότητα αμεροληψίας- διεθνές δικαιοδοτικό όργανο; Τα οποία, παρεμπιπτόντως, δεν διστάζουμε ούτε αυτά να τα γράψουμε στα παλιά μας τα παπούτσια στην Ελλάδα. Και μόνο με αυτό το δεδομένο, στέλνουμε μήνυμα για το πως εννοεί εδώ στην Ελλάδα ο πολιτικός κόσμος τη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της. Πόσο πιο παράλογοι μπορούμε να γίνουμε κ. ΥΕΘΑ;

Να πάμε μήπως και στο ύψος των εγγυητικών επιστολών, την άνευ ορίων -κι εδώ στο επίπεδο του παραλογισμού– επιβολή ρητρών; Για τους κανόνες που εμείς επιβάλαμε, τους “σφιχτούς” όρους για πολύ εύκολη έκπτωση των εταιρειών, τη δυνατότητα πρόσβασης (από ελληνικής πλευράς) σε προσωπικά αρχεία στελεχών των εταιρειών, την απαίτηση προσκόμισης ποινικών μητρώων στελεχών κ.λπ!

Αλήθεια πιστεύετε ότι μια εν προκειμένω γαλλική εταιρία θα μας διαθέσει τα… ποινικά μητρώα των στελεχών της για να τους ελέγξουμε; Έχουμε τρελαθεί τελείως; Τα ίδια και για τους χιλιάδες πολύ συχνά υποκατασκευαστές που χρησιμοποιούν; Δεν θα καταθέσουν φάκελο, φορτηγό χρειάζονται με όλη τη χαρτούρα που ζητάμε! Κι εμείς ψυχίατρο με τη θεσμική μας ΑΝΩΜΑΛΙΑ που κάτι “φρούτα” μέσα στο ΥΠΕΘΑ που ανέχεται το Μαξίμου αντιστέκονται για να μην θεραπευθεί…

Το πρόβλημα λοιπόν αποστέρησης επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν οι όροι της σύμβασης και μόνον αυτοί. Όλα τέθηκαν και επεξηγήθηκαν αναλυτικά τόσο στην παρελθούσα Επιτροπή Άμυνας της Βουλής όσο και σε εσάς, εξ όσων γνωρίζουμε. Σας παρουσιάστηκε, διεκπεραιωμένο από όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, σχέδιο νόμου με σκοπό να τα θεραπεύσει.

Υπήρξε ναι ή όχι παρέμβαση του αναρμοδίως παρισταμένου υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ΥΠΕΘΑ που έχει αποκληθεί σε δημοσιεύματα και ως “αρχιτέκτονας των λύσεων”, ο οποίος όπως έχουμε ξαναγράψει ανέφερε ότι “δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές, δυο τρεις διορθώσεις μπορούν να γίνουν και θα εισηγηθώ εγώ το αργότερο σε 40 ημέρες”; Όλα αυτά τον Σεπτέμβριο του 2019 υπουργέ μας. Τα έχουμε ξαναγράψει…

Παρόλα αυτά που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ξεχάσατε στην Επιτροπή Άμυνας να αναφέρετε τα πραγματικά αίτια της άγονης διαδικασίας. Τουλάχιστον όσον αφορά την αδυναμία σύναψης συμφωνίας με τους Γάλλους. Και αυτή η περιγραφή σας “προσπάθεια σύμβασης διακρατικής συμφωνίας με χώρα της ΕΕ”…

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι, ότι όλα αυτά ελέχθησαν στη Βουλή, στην αρμόδια Επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο πρώην ΥΦΕΘΑ Αθανάσιος Δαβάκης, επίσης έμπειρο στέλεχος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Στην προηγούμενη Επιτροπή, ως επικεφαλής της ομάδος της ΝΔ, σε κάθε της συνεδρίαση φέρεται να ρωτούσε στερεοτυπικά “τι γίνεται, πού βρισκόμαστε με εκείνη την αλλαγή του 3978;”! Απάντηση ακόμα δεν έχει πάρει.

Βέβαια γιατί να αλλάξει ο νόμος; Αφού όπως δήλωσε ο ίδιος ο ΥΕΘΑ η συμφωνία για τα Rafale θα γίνε με “ξεχωριστό” δικό της νόμο. Πέραν του ότι αυτό συνιστά έμμεση ομολογία της ακαταλληλότητας του νόμου που δεν λέει να αλλάξει, εξηγήστε μας κάτι; Την έχουμε βρει πλέον τη λύση και κάθε προμήθεια θα προχωράει με δικό της νόμο!

Πάλι καλά βέβαια, για να μην μπλέξουν και στα αρμόδια Επιτελεία, όπου τελευταία έχουν καταλάβει ότι αυτούς κινδυνεύουν να τραβάνε για πολλά πολλά χρόνια στις δικαστικές αίθουσες…  Με τον τρόπο αυτό, κανείς -και ποτέ- στο μέλλον δεν θα μπορέσει να μας πειράξει! Λυπούμαστε που γινόμαστε σκληροί, όμως δεν είναι τρόπος ανάληψης ευθύνης από τον ηγέτη αυτός.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας όμως, αναφέρθηκε και στα “SSI”, τα πάλαι ποτέ “ΑΩ”, τα αντισταθμιστικά ωφελήματα: «…Περαιτέρω, δεν έχει γίνει μερική ή ολική ανάθεση προγραμμάτων ύψους 48.000.000 δολαρίων. Βρίσκεται όμως, στο τελικό στάδιο, η διαδικασία της 3ης Τροποποίησης της Συμφωνίας στην οποία σχεδιάζεται να ενταχθούν οι προτάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας για τα παραπάνω προγράμματα.»

Υπάρχει κάποιος λόγος αγαπητέ να καθυστερούν να έρθουν στη χώρα 48 εκατ. δολάρια για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δυο ετών; Είμαστε… “large” και δεν τα έχουμε ανάγκη; Περισσότερο από δύο χρόνια; Να ρωτούσαμε κ. υπουργέ τη γνώμη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας; Για ποιον λόγο καθυστερεί η διαδικασία;

Εκατομμύρια πάνε και έρχονται στα χαρτιά μεταξύ αγωγών και επιτήρησης ασφαλείας βάσεων… Είναι δυνατόν η ανώτατη ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να μένει “παγωμένη” όπως και τα εκατομμύρια δολάρια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Φταίνε και στις ΗΠΑ να μας σχολιάζουν απαξιωτικά  -όπως οι Γάλλοι- με την πιο διάσημη ελληνική λέξη και να διαπιστώνουν ότι δεν είμαστε ικανοί “να μοιράσουμε δυο γαϊδάρων άχυρο”;

Ο κ. υπουργός αναφέρθηκε όμως και στην ΕΑΒ: “Η συγκεκριμένη εταιρεία εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ υφίσταται εκ μέρους της η διαβεβαίωση ότι έχει προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου οι εργασίες, επί του προγράμματος εκσυγχρονισμού – αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16, να εξελιχθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί”.

“Φιλάτε σταυρό” κ. υπουργέ ότι η ΕΑΒ εποπτεύεται από το υπ. Οικονομικών; Το μόνο σίγουρο είναι ότι εποπτεύεται από το Μέγαρο της οδού Νίκης 5-7. Απλά, εκεί τυγχάνει να στεγάζεται και το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης. Πρακτικά αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης εν συνόλω! Έχει δεσμευθεί με οδό και αριθμό, όχι με όροφο!

Και συνέχισε ο κ. Υπουργός: “Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποτελεί τον αντισυμβαλλόμενο με την ΕΑΒ ΑΕ σε προγράμματα συντήρησης και επισκευής που εξελίσσονται για τα ιπτάμενα μέσα του και έχει την αξίωση της πιστής εφαρμογής των συμπεφωνημένων με την εταιρία, προκειμένου να εξασφαλίζεται η μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα αυτών¨.

Ο κ. υπουργός προβάλει και ορθώς τις αξιώσεις του. Όμως δεν φαίνεται μέχρι στιγμής διατεθειμένος να αγγίξει δυναμικά το θέμα της ΕΑΒ. Ίσως θα πρέπει να συνειδητοποιήσει, ότι ανεξαρτήτως του τι γίνεται και τι δεν γίνεται στην ΕΑΒ, η διαθεσιμότητα των αεροπορικών μέσων αποτελεί δική του ευθύνη. Κι αυτή η ευθύνη δεν τελειώνει όταν τα ιπτάμενα μέσα “παρκάρουν” στην Τανάγρα. Γι’ αυτό υποχρεούται το ΥΠΕΘΑ να τρίξει τα δόντια. 

ΠΗΓΗ

 



3 σχόλια:

ΜΙΧΑΛΗΣ είπε...

ΛΥΚΑΣΤΡΕ, ποια είναι η γνώμη σου για την επιλογή του προληπτικού συντριπτικού πλήγματος κατά της Τουρκίας - όπως την διετύπωσε ο αείμνηστος Παναγιώτης Κονδύλης στο βιβλίο του "Θεωρία του Πολέμου" ;;

Έχουμε τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο ;;

(Βεβαίως με το πολιτικό προσωπικό που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα είναι μάλλον ρητορικό το ερώτημα, παρόλα αυτά θα με ενδιέφερε η γνώμη σου )...

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Φίλε Μιχάλη...΄το προληπτικό συντριπτικό πρώτο πλήγμα είναι ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα μας. Όμως στην Ελλάδα έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο σαπίλας και ηθικής κατάπτωσης, που όχι μόνο τα εξωνημένα πωλητικά σκύβαλα δεν σκέφτονται το ενδεχόμενο ενός πρώτου συντριπτικού πρώτου πλήγματος...αλλά ούτε καν το δικαίωμα στην ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ.!! Που αυτοάμυνα σημαίνει σύμφωνα με τον κύριο Γρίβα ότι ο εχθρός πρώτος θα σε χτυπήσει αφού αποφασίσει το πότε , που και με ποιόν τρόπο.! Και όλοι γνωρίζουμε ότι όποιος εχει την πρωτοβουλία έχει και το πλεονέκτημα .

Εμείς εδώ έχουμε ηττοπαθείς, που σκέφτονται
1) Θα πεθάνουμε όλοι.
2) Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τους τούρκους.(μεγάλο ψέμα αυτό).
3) Να πάμε στην Χάγη για να τα βρούμε.!
4) Δεν μας συμφέρει ένας πόλεμος (δεν συμφέρει αυτούς όχι την Ελλάδα).
Κύριοι εκφραστές όλων των παραπάνων το ΣΥΝΟΛΟ της πωλητικής ηγεσίας...που ΔΥΣΤΥΧΩΣ αυτή παίρνει και τις αποφάσεις.

Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία ανθρώπων (σαν και μένα) που σκέφτονται διαφορατικά, όπως.
1) Εσύ μπορεί να μην σκέφτεσαι για πόλεμο, αλλά ο πόλεμος πάντα σκέφτεται εσένα.
2) Πολέμου καιροί, ου μενετοί.
3) Όπως στο ποδόσφαιρο αν πας για 0-0 μάλλον θα χάσεις.
4) Δεν υπάρχει "Αμυντικό Δόγμα" .Υπάρχει ΑΜΥΝΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗΣ.
5) Έτσι και ξεκίνησε ο πόλεμος ο χρόνος της προετοιμασίας τελείωσε, και πολεμάς με ότι έχεις.
6) Για να λειτουργήσουν τα σχέδια σου πρέπει να "συμφωνεί" και ο εχθρός..και αυτό σπάνια συμβαίνει.
7) Ο Πασιφισμός (φτου μακριά από εμάς) είναι η καλύτερη εγγύηση ότι ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΕΜΟ.
8) Δεν υπάρχουν αναίμακτοι πόλεμοι, ανεξαρτήτως τεχνολογίας.Πρέπει να ματώσεις για να κερδίσεις τον πόλεμο.
9) Η κλάψα δεν ωφελεί.
10) Δεν υπάρχουν φίλοι & σύμμαχοι, μόνο ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

Κύριοι εκφραστές των παραπάνω οι έχοντες φαιά ουσία ανάμεσα στα τύμπανα και τους κοχλίες.!!

Μην περιμένεις να δεις πρώτο συντριπτικό πρώτο πλήγμα από την Ελλάδα...όσο η Ελλάς είναι αποικία και μαγαζάκι των ΗΠΑ και των Ούννων.Οι μαριονέτες που τοποθετούν στις θέσεις των εδράνων της Βουλής δεν έχουν εντολές για κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον ακόμα...

ΜΙΧΑΛΗΣ είπε...

Καταλαβαίνω...τα ίδια σκέφτομαι κι εγώ.

Επομένως η πιο πρακτική μας ελπίδα - αφού μάλλον ο Τούρκος θα επιλέξει το πότε και το πού της επίθεσης - είναι να διαχειριστούμε το σοκ του αιφνιδιασμού και να μπορέσουμε να διεξάγουμε μια αξιοπρεπή αντεπίθεση σε κάποια σημεία, ώστε να μην συρθούμε ηττημένοι στις διαπραγματεύσεις.

Τουλάχιστον να μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε και να μην την πατήσουμε σαν τους Αρμένιους...

Όλα αυτά βεβαίως είναι υποθετικά...πάντα υπάρχει ο ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ στην Ιστορία...