ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Για αποστολή Ειδικών Δυνάμεων στο Μάλι ετοιμάζεται η Ελλάδα

 ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Χε χε το είπαμε και έγινε.!! Όταν λέγαμε ΕΔΩ ότι κλαίμε γονατιστοί για να πάμε χθές.! Γράφαμε τότε και τι θα κερδίσει η χώρα μας από τη συμμετοχή της στο Μάλι:

Εκπαίδευση με λεγεώνα .
Εκπαίδευση σε δόγμα μεσαίας ταξιαρχίας*.
Εκπαίδευση περιπόλων - οχημάτων πεζικού .
Εκπαίδευση αερομεταφοράς, αεροκίνησης .
* Δόγμα μεσαίας ταξιαρχίας είναι  Ταξιαρχίες με τροχοφόρα μέσα που καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις μέσα στη μέρα. Σαν αυτές που πήγαν στο Κόσσοβο. Λέμε ναι στο να στείλουμε ΕΔ στο Μάλι και για άλλους 3 λόγους . 1. Πολύτιμες εμπειρίες 2. Εμβάθυνση της συνεργασίας με Παρίσι 3. Μεγαλύτερη κατανόηση των εξελίξεων στις χώρες του Sahel. Πάμε Μάλι;;; Έτοιμος είμαι...
Πως άλλοι θα πολεμήσουνε για εμάς εάν εμείς δεν πολεμάμε για αυτούς; Επίσης, αν δεν είμαστε στο τραπέζι των αποφάσεων άλλοι θα αποφασίζουν για εμάς. Επιτέλους η χώρα μας είναι ενεργή στα γεωστρατηγικά σχέδια της περιοχής και ενεργή σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Μόνο έτσι θα παίξουμε σημαντικό ρόλο στο τραπέζι της πολιτικής για ένα καλύτερο αύριο. Ούτως ή άλλως Μαχητές ΙΣΙΣ θα αντιμετωπίσουμε κι εδώ αργά ή γρήγορα κι όποιος δεν το βλέπει είναι Βλάξ. Οπότε χρειαζόμαστε άμεσα πρακτική εξάσκηση και εμπειρία. Μόνο καλό θα κάνουν αυτές οι κινήσεις.


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δεν ήταν τυπική ή τυχαία η αναφορά του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλο στην κατάσταση στο Σαχέλ και το Μάλι της Αφρικής, κατά την συμμετοχή του μέσω τηλεδιασκέψεως στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμύνης της Ε.Ε που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου.

Στην σχετική ενημέρωση των υπουργών Αμύνης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αναλύθηκε η κατάσταση στην Λιβύη, όπως και στο Μάλι, όπου έχουν ανανεωθεί οι δραστηριότητες της ΕΕ μέσω των δύο αποστολών που έχει αναπτύξει εκεί, μία στρατιωτική (Εκπαιδευτική Αποστολή ΕΕ – EUTM) και μία πολιτική (Αποστολή Αναπτύξεως Ικανότητος ΕΕ – EUCAP) στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας & Άμυνας (CSDP) της ΕΕ. Ενημέρωση έγινε και για την Ικανότητα Στρατιωτικού Σχεδιασμού & Δράσεως (ΜPCC) που αποτελεί το Στρατηγείο της EUTM στο Μάλι, την Σομαλία και την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.

Ο Έλληνας ΥΕΘΑ τόνισε την ύπαρξη κοινού συμφέροντος των κρατών – μελών για την επίτευξη σταθερότητας στο Σαχέλ και την ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας τη σταδιακή επανέναρξη των δραστηριοτήτων Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας στο Μάλι ως αναπόσπαστο μέρος της περιφερειακής στρατηγικής της ΕΕ.

Αυτό που προετοιμάζεται όμως από ελληνικής πλευράς, είναι η αποστολή στρατιωτικού τμήματος στο Μάλι, όχι για ένταξη στην EUTM αλλά για να προσκολληθεί στις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει αναπτύξει η Γαλλία στο Μάλι και πραγματοποιεί επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών τρομοκρατών. Η Ελλάδα διατηρεί σήμερα δύο αξιωματικούς στην EUTM, η οποία όμως έχει ως βασικό έργο την εκπαίδευση δυνάμεων του Μάλι, χωρίς να συμμετέχει σε επιχειρήσεις.

Αντιθέτως, οι γαλλικές δυνάμεις που ενεργούν στο πλαίσιο της Επιχειρήσεως BARKHANE, έχοντας ενισχυθεί από τις αρχές του έτους, συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή. Η Γαλλία έχει θέσει επισήμως το ζήτημα της στρατιωτικής συνδρομής στην Ελλάδα από πέρυσι και αν δεν είχε εκδηλωθεί η τουρκική επιθετικότητα σε αυτή την κλίμακα που βιώνει η χώρα σήμερα, θα είχε υλοποιηθεί ήδη η πρόταση, στην οποία η κυβέρνηση είναι θετική.

Η ελληνική αποστολή θα είναι μικρή και θα αφορά προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων το οποίο θα προστεθεί στην Δύναμη Επιχειρήσεων TAKUBA (TF TAKUBA) που έχουν συγκροτήσει οι Γάλλοι και αναμένουν να προστεθούν σε αυτήν δυνάμεις από συμμαχικές και φίλες χώρες. Προς το παρόν η TF TAKUBA επανδρώνεται από Γάλλους και 50 περίπου Εσθονούς ενώ άλλες χώρες που είχαν δηλώσει πρόθεση συμμετοχής για διαφόρους λόγους, κατά βάση λόγω της πανδημίας του COVID 19, έχουν καθυστερήσει.

Από την στιγμή που η κυβέρνηση θα δώσει το πράσινο φως, θα αποσταλούν δύο αξιωματικοί των Ειδικών Δυνάμεων στο Μάλι, με σκοπό την ενημέρωση για το πλαίσιο επιχειρήσεων και την απόκτηση εικόνας για τον αγώνα που διεξάγεται και την αποστολή της TF TAKUBA. Εν συνεχεία, θα ακολουθήσει η αποστολή του τμήματος που σε πρώτη φάση θα αναλάβει καθήκοντα ασφαλείας στο στρατόπεδο της Δυνάμεως, στην οποία το κύριο βάρος των επιχειρήσεων πρόκειται να αναλάβει προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων της Γαλλίας. H ελληνική συμμετοχή θα αφορά επί της ουσίας Επιχειρησιακές Ομάδες του ΕΤΑ. 

Η συμμετοχή της Ελλάδος στις επιχειρήσεις στο Μάλι, αξιολογείται ως πολύ σημαντική για πολλούς λόγους. Βασικότερος παράγοντας είναι η αξία σε πολιτικό επίπεδο, που για μια σειρά λόγων επιβάλει την έμπρακτη στήριξη της Γαλλίας σε αυτή τηνσ στρατιωτική προσπάθεια, που σε μεγάλο βαθμό διατηρεί τον κίνδυνο των τζιχαντιστών τρομοκρατών μακριά από την Μεσόγειο και κατ’ επέκταση την Ευρώπη. Εξάλλου, η έμπρακτη ταύτιση συμφερόντων Ελλάδος, Κύπρου και Γαλλίας στην παρούσα συγκυρία στην Μεσόγειο, κρίνεται σκόπιμο να υπογραμμιστεί ακόμη περισσότερο στο στρατιωτικό επίπεδο.

ΠΗΓΗ

 

1 σχόλιο:

ΜΙΧΑΛΗΣ είπε...

Όπου και όποτε να ξεπαστρέψουν ισλαμοτζιχάντια, καλό θα είναι...