Προσοχή στη συνεργασία Ουκρανίας-Τουρκίας, η οποία εκτείνεται μεταξύ άλλων στην πώληση κορβετών τύπου Ada, UCAV Bayraktar TB2 και εκσυγχρονισμένων SAM S-125 Pechora, στην παροχή συνδρομής στην ανάπτυξη στροβιλοκινητήρα για το TFX και στην κοινή ανάπτυξη στρατιωτικών δορυφόρων.
Τα δύο κράτη συνεργάζονται από το 2014 και έχουν ήδη συμφωνήσει σε πάνω από 50 κοινά προγράμματα για την αμυντική βιομηχανία, το διαμοιρασμό πληροφοριών, τη διεξαγωγή ασκήσεων, την ασφάλεια και την κυβερνοασφάλεια, ενώ επεξεργάζονται και τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.
Η συνεργασία τους στον αμυντικό τομέα είναι αμοιβαία επωφελής, καθώς η Τουρκία επιθυμεί να καλύψει, χάρη στην ουκρανική βιομηχανία, κρίσιμα κενά προγραμμάτων παραγωγής, ενώ η Ουκρανία να αποκτήσει πρόσβαση σε δυτική τεχνολογία, ελαχιστοποιώντας τις όποιες αντιδράσεις του NATO.
Από γεωπολιτική άποψη, η Τουρκία δεν έχει δει με καλό μάτι, ούτε έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας, η οποία σχεδόν διπλασίασε τη χωρική θάλασσα της Ρωσίας στον Εύξεινο Πόντο, ενώ ενδιαφέρεται έντονα για τους Τατάρους, που αποτελούν το 12% του πληθυσμού της Κριμαίας.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι είναι εντυπωσιασμένος από την καθοριστική τουρκική συνδρομή στις επιχειρήσεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα αναγνώρισε στις 2 Δεκεμβρίου 2020 τον ηγετικό ρόλο της Τουρκίας στο ζήτημα της Κριμαίας.
Καταληκτικά η συνεργασία Ουκρανίας-Τουρκίας λειτουργεί ως περιφερειακό αντίβαρο στη δοκιμαζόμενη σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το NATO, συνιστώντας συνεπώς τη θετική συνεισφορά της Τουρκίας στον ευρωατλαντικό άξονα και με επιπρόσθετο σκοπό την ανάκτηση της αξιοπιστίας της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου