ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Πρέπει να αγοραστούν νέες φρεγάτες για το ΠΝ, κι όχι F-35. Ας αφήσουμε αυτές τις ιδέες, σαν απολύτως επικίνδυνες

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Γράφει στο άρθρο..."Ρεαλισμός δεν είναι να ζητάμε 4 ή 6 φρεγάτες αεράμυνας περιοχής, ρεαλισμός είναι να καταλαβαίνουμε ότι είμαστε η Ελλάδα, κι όχι το Κατάρ".
Γι' αυτό ακριβώς πρέπει με αυτά τα λίγα λεφτά το ναυτικό να πάρει το καλύτερο επιχειρησιακά πλοίο. Δεν υπάρχει χώρος για αβέβαιες πολιτικές στηρίξεις, εκτός εάν ξαφνικά νομίζουμε ότι θα πολεμήσουν άλλοι για εμάς, επειδή θα τους δώσουμε 5 δις. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, μόνοι μας θα είμαστε και όπως ξέρουμε, οι συμμαχικές σχέσεις δεν καταστρέφονται για 5 δις. Και αυτό αφορά Αμερικάνους και Γάλλους κυρίως. Οι άλλοι τουλάχιστον προσφέρουν πλοία με αυξημένες αντιαεροπορικές δυνατότητες σε καλύτερες τιμές. Τα ναυπηγεία ας βρουν άλλον τρόπο να τα σώσουν και όχι με τη θυσία του Π.Ν. Αλλάξτε ρότα Κεριάκο και Αδωνάι διότι θα σας πάρει ο διάολος.


Τον τελευταίο καιρό, υπάρχει μια “υπόγεια” συζήτηση για την ανάγκη ή όχι της αγοράς νέων “φρεγατών” για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Είναι μια συζήτηση που την κάνουμε με τους αναγνώστες μας τα τελευταία 5 χρόνια. Δεν μπορούμε να σας κρύψουμε πως ήταν στενάχωρο για εμάς όταν δεν αγοράστηκαν οι δυο Belh@rra το καλοκαίρι, αλλά ήταν αποκάλυψη όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Σεπτέμβρη το πρόγραμμα των 4 φρεγατών, μαζί με μια “ενισχυμένη” αναβάθμιση των ΜΕΚΟ200ΗΝ, συν την περίφημη “Ενδιάμεση Λύση”.

Το θέμα είναι πως πλέον το πρόγραμμα είναι πάνω από τα 5,5 δις, ενώ αρκετές προτάσεις, μάλλον θα απορροφήσουν περισσότερα από τα 5,5 δις. Για παράδειγμα, η γαλλική, ιταλική, ή ισπανική λύση, θα κοστίσουν με όπλα και FOS απροσδιόριστο ποσό, πάνω μάλλον από τα 5,5 δις, ενώ εντός του Προϋπολογισμού είναι οι ΗΠΑ, Ολλανδία, και μάλλον η Γερμανία με την Μεγάλη Βρετανία. Αν διαβάσετε το άρθρο μας για τις καναδικές Type 26, τότε θα καταλάβετε τι σημαίνει αγορά πλοίων με Follow On Support (FOS), καθώς και φόρτο όπλων. Προσοχή σε αυτό, άλλο τα όπλα, για παράδειγμα εκτοξευτές Mk41, ή Sylver, κι άλλο ο φόρτος τους δηλαδή, οι ESSM, SM-2 ή οι ASTER15/30.

 
Βέβαια, με 5,5 δις ευρώ, μπορεί κάποιος να κάνει πολλά. Για παράδειγμα, μπορεί να αγοράσει 20 ή 24 F-35, με βασικό φόρτο, και βασική εκπαίδευση, υποστήριξη, και κάποια έτη Follow On Support. Η ιδέα αυτή που “κυκλοφορεί”, μπορεί να ακούγεται με βάση λογικής, αλλα θεωρούμε πως είναι λάθος, αν όχι επικίνδυνη. Όσοι το λένε, ξεχνούν πως το ΠΝ είναι εδώ και χρόνια στα όριά του από πλευράς υλικού και μέσων. Οι φρεγάτες κλάσης S, παραμένουν σε υπηρεσία χάρη σε έξυπνες λύσεις (βλέπε ανταλλακτικά από ΗΑΕ), δωρεές από τον εφοπλιστικό κόσμο και το Ίδρυμα Λασκαρίδη, αλλά και κυρίως, από τα στελέχη του ΠΝ, που άοκνα, και χωρίς κανείς να το βλέπει, βγαίνουν στην ανοιχτή θάλασσα με πλοία ηλικίας 40, 50 ή και περισσότερων ετών.


Πολλοί θεώρησαν πως ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, είπε προχτές πως πρέπει να πάμε σε F-35. Είπε ακριβώς το αντίθετο, είπε πως πρέπει να πάμε σε νέα πλοία, και τα F-35 θα πρέπει να ακολουθήσουν μετά από 5 χρόνια. Όταν ακόμη έχουμε εκσυγχρονίσει μόλις 1 από τα 84 F-16V, πως θα πάμε σε τέτοια μεγαλεπίβολα σχέδια; Καλό είναι λοιπόν να μην διαστρεβλώνουμε τα ειπωθέντα. Βέβαια, σαν Πρέσβης των ΗΠΑ προτιμά τις MMSC, αν όχι τις διαφημίζει, αλλά αυτή είναι η αποστολή του.

080416-N-9855D-062
MEDITERRANEAN SEA (April 16, 2008) The Greek frigate HS Spetsai (F 453) transits the Mediterranean Sea during Phoenix Express (PE 08). PE-08 is the third annual exercise in a long-term effort to improve regional cooperation and maritime security. The principal aim is to increase interoperability by developing individual and collective maritime proficiencies of participating nations as well as promoting friendship, mutual understanding and cooperation. U.S. Navy photo by Mass Communications Specialist 1st Class James C. Davis (Released)

Η κρίση διαρκείας του περασμένου έτους, δεν τελείωσε άσχημα για την Ελλάδα, γιατί οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν εκεί που πρέπει. Αλλά την αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο, την κέρδισε το ΠΝ. Αν το ΠΝ δεν είχε πλοία, πως θα μπορούσε να κάνει προβολή ισχύος δίπλα στα τουρκικά πλοία; Αν αντί για πλοία, είχαμε μόνο αεροσκάφη, πως θα τα βάζαμε σταθερά πάνω στα θαλάσσια σύνορά μας; Τα αεροσκάφη τι θα έκαναν; βομβαρδισμό; τότε μιλάμε για πόλεμο. Θα πούμε κάτι που θα ξενίσει πολλούς. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι για να πάμε σε πόλεμο, είναι για να αποτρέψουν τον πόλεμο.

Αν συνεχίσουμε να το “διακινδυνεύουμε”, τότε ο εχθρός θα κάνει αυτό που θέλει, καθώς θα ξέρει ότι δεν υπάρχει αντίδραση. Αν το 2030, οι ολοκαίνουργιες φρεγάτες κλάσης Ι της Τουρκίας, θα βρίσκονται κάπου στην ελληνική ΑΟΖ, κι εμείς αντί για φρεγάτες, έχουμε αγοράσει F-35, πως θα τις αντιμετωπίσουμε; με χαμηλές πτήσεις των stealth αεροσκαφών; 

F110 Navantia

Φυσικά και η ΠΑ πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, ίσως και με F-35, ειδικά υπό το πρίσμα της απόσυρσης των F-4E, αλλά και της γήρανσης των F-16C/D Block 30. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει, είναι η ΠΑ να βάλει σε υπηρεσία τα F-16V, το συντομότερο δυνατόν, και να κάνει το ίδιο με τα Rafale F3R. Τα τελευταία, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, πρέπει να συμπληρωθούν με άλλα 18 ως 24, επίσης το συντομότερο. Μέχρι τότε όμως, προτεραιότητα έχει το Πολεμικό Ναυτικό.

Τα 5,5 δις, πρέπει να φτάσουν για 4 φρεγάτες, τον εκσυγχρονισμό των 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ, αλλά και την ένταξη σε υπηρεσία των δυο πλοίων Ενδιάμεσης Λύσης. Κι όχι μόνο πρέπει να φτάσουν, αλλά και να περισσέψουν, γιατί το ΠΝ χρειάζεται δυο υποβρύχια άμεσα. Κανονικά χρειάζεται ακόμη 6, αλλά είμαστε ρεαλιστές. Ρεαλισμός δεν είναι να ζητάμε 4 ή 6 φρεγάτες αεράμυνας περιοχής, ρεαλισμός είναι να καταλαβαίνουμε ότι είμαστε η Ελλάδα, κι όχι το Κατάρ.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να παρακαλέσουμε να αφήσουν κάποιοι απόψεις περί περαιτέρω ενίσχυσης της ΠΑ με F-35, αντί της αγοράς νέων φρεγατών για το ΠΝ. Δεν μας νοιάζει αν τα πλοία θα είναι γαλλικά, αμερικανικά, ολλανδικά, γερμανικά, αγγλικά, ισπανικά ή ιταλικά (όπως νοιάζει ξεκάθαρα κάποιους). Αυτό που μας νοιάζει είναι να πάρει πλοία το ΠΝ, αυτά που θα επιλέξει και φυσικά αντέχει η τσέπη μας (γιατί αν εμείς είχαμε να επιλέξουμε, θα πηγαίναμε είτε σε Arleigh Burke, είτε σε Constellation, απλά θα ήταν και λόγος νέας χρεωκοπίας η αγορά). ΑΟΖ, που θέλουμε, και δικαιούμαστε, και “σπάσιμο” του τουρκο-λιβυκού Μνημονίου, δεν κάνεις με αεροπλάνα. Θες πλοία, θες Πολεμικό Ναυτικό.

«Έχουμε γη και πατρίδα, όταν έχουμε πλοία και θάλασσα»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: