ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Η γκαντεμόσαυρα καλού κακού να μας αδειάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την γωνία.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Λοιμό είχαμε, σεισμούς όπου πήγαινε ο γκαντέμης κάθε τρεις και λίγο και καταποντισμους σε σχεδόν όλη την οικονομία του πλανήτη.
 
Τώρα αντί για μετεωρίτη για να μας πέσει στο κεφάλι, ένας εκτός ελέγχου κινέζικος πύραυλος, 18 τόνων, ο μακρύς Μάρτης με το όνομα, λέει.
 
Αδύνατη η πρόβλεψη της ακριβούς θέσης (και ο χρόνος) πτώσης του, κάπου μέσα στην γραμμοσκιασμένη ζώνη του χάρτη μέσα στις επόμενες 6-12 ώρες. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να πέσει, σε περισσότερα του ενός κομμάτια σε κάποιον ωκεανό.(την σκαπουλάραμε παρά τρίχα).

Τα μαθηματικά προβλεπτικα μοντέλα όμως προσομοίωσης της πορείας του αντικειμένου είναι μη γραμμικά, αφού εξαρτώνται πολύ από την ευαισθησία των αρχικών συνθηκών την στιγμή απώλειας του ελέγχου. Μια διαφορά της τάξης του 0,000001% σε μια από τις πολλές παραμέτρους μιας διαστημικής πτήσης , πχ να χαθεί ένα μπουλόνι 2 γραμμαρίων, αλλάζει τα πάντα στις πορείες του δεύτερου χάρτη! Και ο πύραυλος διαλύεται συνεχώς. Έχουμε δηλαδή ένα κλασσικό παράδειγμα της "θεωρίας του χάους" όπου κυριαρχεί το ελάχιστο.

Η γκαντεμοσαυρίαση του βασικού υπόπτου για όλα αυτά, αυτού που σε όλους πήγε το μυαλό, δεν είναι σοβαρή δικαιολογία για το τι φταίει . Μόνο για πλάκα παίζει, αφού εδώ ευθύνεται η κακή διαστημική τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε από τους Κινέζους.
Καλό θα ήταν όμως, καλού κακού, να μας αδειάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την γωνία για 1002 άλλους σοβαρους και μεγάλους λόγους.
 
Η επόμενη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που ακολουθεί σταθερά κύκλους 80 χρόνων τα τελευταία 600 χρόνια, προβλέπεται για το 2032. Θα τον ξαναφωνάξουμε ίσως τότε, πρέπει να γίνουν πολλά και σοβαρά στα επόμενα 11 χρόνια και ο ελάχιστος "δεν το έχει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: