ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΙΧΟΣ ΔΕΝΤΡΩΝ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΜΑΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΙΧΟΣ ΔΕΝΤΡΩΝ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΜΑΣ.

Ίσως πάρα πολύ λίγοι γνωρίζουν για ένα πολύ μεγάλης σημασίας έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 στην Υπο-Σαχάρια Αφρική. Αφορά την δημιουργία του Μεγάλου Τείχους δέντρων της Αφρικής και έχει σαν πρώτο στόχο να αποτρέψει την επέκταση της ερημοποίησης της Σαχάρα και στην ανάκτηση καλλιεργήσιμων εδαφών από αυτή.
 
Με συνολικό κόστος 8δισ$ το εν λόγω τείχος μήκους περίπου 6.000km (και αρχικού "πάχους" 50 μέτρων) έχει σκοπό να δημιουργήσει τις συνθήκες για να ανακτηθεί μετά και σταδιακά από την Σαχάρα έκταση για καλλιέργεια συνολικής επιφάνειας περίπου 1εκ τετραγωνικών χιλιομέτρων για καλλιέργειες.
Το συνολικό έργο θα απορροφά, σε πρώτη φάση- μόνο από τα δέντρα που δημιουργούν το τείχος, 250 εκ τόνους διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα (η Ελλάδα το 2019 παρήγαγε περίπου 67εκ τόνους από όλες τις δραστηριότητες) και θα δημιουργήσει 350.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της κατασκευής του και 1,8εκ θέσεις εργασίας μετά.
 
Μέχρι τώρα το έργο εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, με μεγαλύτερη πρόοδο στην Σενεγάλη και την Μπουκίνα Φάσσο με περίπου 20εκ ενδημικά δέντρα να έχουν φυτευτεί. (Κάτω θα δώσουμε λεπτομέρειες και ποιοι είναι οι συμμετέχοντες φορείς). Αυτό το έργο φαίνεται ότι ακολουθεί την μεθοδολογία και την στόχευση ενός αντίστοιχου έργου στην Κίνα που ξεκίνησε το 1978 και ακόμα εξελίσσεται. Αυτό αφορούσε την Δημιουργία ενός αντίστοιχου τείχους μήκους 3.000km για να σταματήσει η επέκταση της ερήμου Γκόμπι. 
 
 Μέχρι τώρα αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί και έχουν αποδοθεί στην καλλιέργεια περίπου 0,5εκ τετραγωνικά χιλιόμετρα καλλιεργήσιμης γης, κυρίως στον Βορά, ενώ έχει αυξηθεί και το ποσοστό εδαφοκάλυψης δασών της Κίνας κατά 18% από το 2000. 
 
Γι αυτό το έργο αναπτύχθηκαν κάποιες νέες τεχνολογίες, κυρίως σε ότι έχουν να κάνουν με την άρδευση και την βελτίωση του εδάφους. Αυτές δεν ήταν όμως ικανές για να αποτρέψουν την καταστροφή του 10% του δάσους από τις πλημμύρες που έπληξαν την Κίνα το 20 (για περιορισμό του κόστους, οι Κινέζοι βελτιώνουν το έδαφος σημειακά, εκεί που θα φυτευτεί δέντρο και όχι σε όλη την επιφάνεια του δάσους, για να αναπτυχθεί μετά βιώσιμο οικοσύστημα). Αντίστοιχες τεχνολογίες έχει αναπτύξει πάρα πολύ και το Ισραήλ (άρδευση σταγόνας και συστήματα έξυπνης γεωργίας/δασοπονίας με δορυφόρους, drones κλπ κυρίως). 
 
Ανάμεσά τους και ένα εδαφοβελτιωτικό που παράγεται από λιγνίτη και επεξεργασμένη βομάζα-κατάλοιπο γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Αυτό το υλικό, που από τον σχεδιασμό του δείχνει άριστο για την μετατροπή της ερήμου σε βιώσιμα καλλιεργήσιμη γη, όπως φαίνεται από το πρασίνισμα της ερήμου Νεγκέβ, το πουλάνε σήμερα προς 170€/τόνο (ο λιγνίτης για καύση προ της ενεργειακής κρίσης είχε τιμή 14€/τόνο).
 
Εδώ πάμε να κάνουμε απολιγνιτοποίηση, λέει στα γρήγορα και χωρίς σχέδιο. Εκτός από τους λόγους που αυτό το "στα γρήγορα" δεν μπορεί να γίνει, και φαίνεται στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι απολιγνιτοποίηση δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε τίποτα με τον λιγνίτη όταν σταματάμε για να τον καίμε για να παράγει θερμότητα και από αυτήν ηλεκτρισμό. Για να ερημώσουν έτσι μεγάλες περιοχές που ζουν από αυτόν. Αυτό πάει να γίνει τώρα, χωρίς σχέδιο "για να στηριχθούν θέσεις εργασίας στην Γερμανία" όπως πολύ ειλικρινά δήλωσε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξη του σε γερμανικά ΜΜΕ πριν λίγους μήνες.
 
Κάλλιστα θα μπορούσε από τώρα να ξεκινήσει η παραγωγή στην Δυτική Μακεδονία και την Νότιο Αρκαδία (αλλά και η έρευνα βελτίωσης) των εδαφοβελτιωτικών υλικών λιγνίτη-βιομάζας που θα απαιτηθούν για την επιτυχία του Μεγάλου Τείχους Δέντρων στην Αφρική και με την παροχή τεχνογνωσίας στις εκεί χώρες για να χρησιμοποιηθεί αποδοτικά για την ανάκτηση καλλιεργήσιμων εδαφών από την έρημο. Θα απαιτηθούν ποσότητες που, με τις σημερινές τιμές του ισραηλινού εδαφο-βελτιωτικού, προσεγγίζουν τα 60δις€ η δε αξία των προϊόντων που αναμένεται να παραχθούν εκεί, ισοδυναμεί με το μισό της αξίας των γεωργικών προϊόντων που παράγονται σήμερα σε όλη την Ευρωζώνη.
 
Σημείωση: Η αμέσως κοντινότερη χώρα παραγωγής λιγνίτη στο έργο είναι η Νότιος Αφρική...
 
Καταλαβαίνουμε εδώ πόσες χιλιάδες φορές ευκολότερο και οικονομικότερο είναι να γίνει η Σαχάρα πεδιάδα που να τρέφει άνετα πάνω από 5 δις κατοίκους (σχεδόν όλο τον πλανήτη), απ το να δημιουργηθεί αποικία μόλις 1.000.000 ανθρώπων στον Αρη! 
 
Υ.Γ. Αν οι 5 μαικηνες που πηγαίνουν πια διακοπές στο διάστημα τις αναβάλλουν για 2 χρόνια το "πράσινο τείχος " στη Σαχάρα θα απορροφήσει και ΟΛΟ το διοξείδιο που παράγουν οι μηχανές της Ευρώπης! Καταλαβαίνουμε τώρα γιατί μας εμπαίζουν με την " κλιματική αλλαγή", την Γκρέτα και τα "πρασιν άλογα" της πράσινης δήθεν ενέργειας;;
 
Βασικές πληροφορίες για το έργο στην Υποσαχάρια Αφρική . Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται κυρίως από την Κίνα, και συνδέεται με τις δικές της επιδιώξεις για διείσδυση στην περιοχή ΕΔΩ.
 
Το έχουν φτάσει στα 7.000€/ton οι αγιογδύτες... 
 

6 σχόλια:

Μμ. είπε...



Μάλιστα. Καιρός άρα του αλλάξαι πλευρό εθνοφοβικού ύπνου, κατά Σαχάρα μεριά,τώρα.
Κι έχω κι εγώ μια λιγνιτική κούρασι!!!

ΥΓ.
Τελευταίο επιστημονικό ανακοινωθέν: Πάσα χέζουσα εν τω αλωνίω φορβάς επιβαρύνει σοβαρώς το περιβάλλον κλίμα.

Ανώνυμος είπε...

Ολη αυτή η αφιλόξενη διακεκαυμένη περιοχή και η φυσική συνέχειά της Ανατολικώς δεν δημιουργήθηκε τυχαίως.
Κουβαλάει πολύ σκοτεινό παρελθόν.
Θέλω να δω πως θα μετατοπίσουν ολόκληρα βουνά από "πράσινη" άμμο και διερωτώμαι αν γνωρίζουν την προέλευσή της, για να φυτέψουν τα δένδρα, όπως επίσης και από που θα φέρουν νερό όταν η ίδια η Αίγυπτος βλέπει καθημερινά την στάθμη του Νείλου να πέφτει και η ξηρασία να καίει και πάλι τα χωράφια.
Αυτή η μικρή περιοχή που λένε ότι αναδάσωσαν ήταν, πριν μερικές δεκαετίες μόνο, τροπικά δάση τα οποία χάθηκαν όταν προσπάθησαν κάποιοι να τα μετατρέψουν σε βοσκοτόπια. Τα καλά της Αυστραλίας και της Βραζιλίας δηλαδή.


Ε

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Σίγουρα κουβαλάει πολύ σκοτεινό παρελθόν...και όλη αυτή η έκταση της ερήμου ήταν καταπράσινη παλαιότερα...πριν την καταστροφή. Όμως νερό υπάρχει.!!!!

Βρίσκεται κάτω από την έρημο σε υπόγεια τεράστια πέτρινα φυσικά σπήλαια....για δες εδώ..στο κέντρο της ερήμου...το τεράστιο σύμβολο με το ελληνικό γαμμάδιο και το νερό που σκάει μύτη.

https://tinyurl.com/yrhpvf3u

kakos04 είπε...

Καλησπέρα πολλά θα μπορούσαν να έχουν γίνει παγκοσμίως με δενδροφυτεύσεις και αφαλατώσεις (https://www.water-technology.net/projects/israel/). Στα δικά μας δείτε και εδώ https://www.lifo.gr/now/perivallon/lesbos-40000-elies-metamorfosan-erimopoiimeni-gi-sto-sigri - https://sigriolivemill.health/ , δεν ξέρω πόσο κόστισε αλλά δεν βρίσκω λεπτομέρειες για τον Αντώνη Τριπιντίρη τον ιδιοκτήτη τίποτα στο διαδίκτυο .
Στα δικά μας στις ακτές της Κρήτης ξεβράζονται κάθε χρόνο τόνοι φύκια , που χαλάνε και το μπάνιο στους τουρίστες , δυστυχώς οι πλούσιοι δήμοι Ηρακλείου και Χερσονήσου και Χανίων δεν έχουν ούτε ένα μισθωμένο τρακτέρ να καθαρίζουν τις παραλίες και να συγκεντρώνουν τα φύκια σαν εδαφοβελτιωτικό κάθε βδομάδα . Το λέγαμε παλιά με μερικούς φίλους , ότι θέλει δουλειά μακροχρόνια (ας χρησιμοποιήσουν και κρατούμενους ή ανέργους ή εθελοντές) να ξαναδασωθούν τα βουνά Ηρακλείου - Λασιθίου να αλλάξει το κλίμα και να τελειώνει το παραμύθι της κλιματικής αλλαγής από τις αγελάδες. Εδώ έκανα αίτηση στο δασαρχείο να πάρω 60 δέντρα να φυτέψω περιφερειακά σε μερικά χωράφια . Προκεχωρημένη φύτευση στην έρημο και όχι μόνο θα μπορούσε να γίνει με θαμνώδη και κακτοειδή .
Και το λιγνίτη εποφθαλμιούν οι Γερμανοί και οι πράκτορες τους , για αυτό θέλουν να ερημώσουν πρώτα την Μακεδονία από κατοίκους λόγω ανεργίας .
Να είστε όλοι καλά .

Ανώνυμος είπε...

Μάνο που ήρθαμε δεύτεροι και καταιδρωμενοι αφου οι γερμανικές τράπεζες που επιδοτούν την πράσινη αυτή ζώνη το έχουν οργανώσει έχοντας ήδη εξασφαλίσει τα δικαιώματα στους ελληνικούς λιγνίτες ως πρώτη ύλη γαιωβελτιωτικου μαζι με την απαγόρευση ανάληψης απο τρίτους. Αμ πως.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΡΩΤΟΛΑΜΟΓΙΩΝ

«Η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε το 2019 μια τολμηρή απόφαση. Την απόφαση να δρομολογήσει μια σχετικά γρήγορη απεξάρτηση από τον λιγνίτη η οποία, όμως, απόφαση εκείνη την εποχή, ενδεχομένως μπροστά από τις εξελίξεις, ήταν ακριβώς αυτή η οποία μας επέτρεψε όλο αυτό το διάστημα να σχεδιάσουμε και να δρομολογήσουμε ένα σχέδιο για τη μεταλιγνιτική εποχή. Διότι νομίζω ότι εάν δεν το είχαμε κάνει αυτό σήμερα θα τρέχαμε πίσω από τις εξελίξεις.
Στην COP26, στην οποία είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στη Γλασκόβη, όλη η συζήτηση γινόταν ουσιαστικά για τον ΛΙΓΝΙΤΗ και για τον τρόπο με τον οποίο η παραγωγή, πρωτίστως ηλεκτρικής ενέργειας, θα φύγει από τον άνθρακα. Και η δυνατότητα της Ελλάδος να είναι πρωτοπόρος σε αυτή την απόφαση, μας έδωσε ακριβώς την ευκαιρία να μπορέσουμε γρήγορα να μπούμε σε ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ και, σήμερα, να έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο δίκαιης μετάβασης όταν άλλες χώρες αρχίζουν τώρα να επεξεργάζονται και να συνομιλούν με τις τοπικές κοινωνίες για το πώς θα δρομολογήσουν αυτή την απεξάρτηση από τον άνθρακα, από τον λιγνίτη. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η απόφαση την οποία πήραμε τότε ήταν η σωστή.» [Απόσπασμα από την πρόσφατη παρουσίαση της πρωτοφανούς Οικονομικής Θεωρίας του Έλληνα ΠΡΩΤΟΛΑΜΟΓΊΟΥ]

Σ.Σ. Και ρωτώ τι δεν κατάλαβε ο Ελληνικός λαός; Μήπως ότι το ανεκδιήγητο πρωτολαμόγιο δεν φρόντισε να πάρει το κομπόδεμα με τις οικονομίες των Ελλήνων και να το χαρίσει κυριολεκτικά στα αφεντικά του με αντάλλαγμα τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ;
Κοίτα φίλε εφευρετικότητα τα λαμόγια. Τώρα βαπτίζουν τα νέα χρέη της τάξης των 7δις ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ. Τι άλλο έχει να ακούσει ακόμη ο φιλήσυχος κόσμος του BIG BROTHER, του SURVIVOR και του BACHELOR.