ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ (84)

ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ-ΛΕΞΙΓΝΩΣΙΑ

Αρχή σοφίας ελληνικών ονομάτων επίσκεψις.

Η ελληνική γλώσσα ομιλείτο πολύ πριν από την 2α π.Χ. χιλιετία και ευρίσκετο σε υψηλό επίπεδο τελειότητας.

Είναι η βασίλισσα των Γλωσσών.

Είναι η γλώσσα των Θεών.

«Ει Θεοί διαλέγονται, την των Ελλήνων γλώττη χρώνται»

 (Κικέρων)

Όθεν άριστα λέγεται παρά τοις φιλοσόφοις

το τους μη μανθάνοντας ορθώς ακούειν ονομάτων

κακώς χρήσθαι και τοις πράγμασιν.

(Πλούταρχος) 

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ (84) 

1)  Γιατί η ρεπούπλικα (res pulica) δεν σημαίνει δημοκρατία όπως διεθνώς είθισται να μεταφράζεται αλλά, ως ετυμολογείται,  φαυλοκρατία;

2) Και γιατί ο Ζ.Ε. διορθώνει την παγκόσμιο φιλολογία, ως προς την άστοχο ερμηνεία της δυσερμηνεύτου ομηρικής φράσεως  ¨ροδοδάκτυλος Ηώς¨  ( η με ¨ροζ δάκτυλα¨,  αγγλ. ¨rose- fingered¨  αυγή!) αποδίδων την φράσιν ορθώς  ως ¨ η ροδίζουσα τας καταφύτους οροσειράς Ηώς;¨ Και αυτό επειδή η Ηώς-Αυγή εδώ δεν παρουσιάζεται προσωποποιημένη για να έχη ανθρώπινα δάκτυλα αλλά ως φυσικό καθημερινό ουράνιο φαινόμενο;

3) τεκμήριον (το): πως ετυμολογείται;

4) αέναος (ο): Δηλαδή;


5) κλεπταποδόχος;  Τα συνθετικά του.

6) Γνώμη: τα συνθετικά της. Εδώ σας θέλω.

7) Μανθάνω και λανθάνω: Ένα, το πρώτο, γράμμα, κάνει μια μεγάλη όμως διαφορά: Γιατί;                

8)  Η θεματική ρίζα ¨ολ-¨ σημαίνει καταστροφή, αντίθετα με το ο.κ. (όλα καλά.) Πώς;   

Οι απαντήσεις από το προηγούμενο Νο (83) ΕΔΩ .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αι απαντήσεις του Λεξιθήρος.

1) Λατ.  Res < π-ρά-ξις.  Λατ. publica (πρβ. λατ. populus, αγγλ.  pupil) <  πουμπλικός < παυλικός < φαυλικός < Παύλος, παύλα, φαύλος, αγγλ. foul.   Res publica = δημόσια φαύλα πράγματα.

2) Δάκτυλος (πρβ. ρ. δείκ-νυ-μι, δείχνω, δείκ-της, οδούς- δόντι, δάκνω, δαγκώνω ) < δακ (= το άνω αιχμηρόν) + (σ)τα-υλ- (ος) όπως τα δάκτυλα της χειρός έτσι και τα δάκτυλα της οροσειράς. Πρδ. Το ονόματι Πενταδάκτυλος όρος της Κύπρου. Άρα ροδοδάκτυλος = η ροδίζουσα τας οροσειράς, το δε ύψιλον του δακτ-υ-λος είναι το υ της ύ-λης –δάσους (πρβ. ξ–ύλ-ον ), διό και στ- ή-λη  γράφεται με ¨ήτα¨ ενώ στ-ύ-λος με ¨ύψιλον¨διότι το β΄είναι το στο-λι-σμένο αυτό που κρατά και στηρίζει κάτι, επί του προκειμένου το  όρος την ύλη , το δάσος του. Άρα ¨ροδοδάκτυλος Ηώς΄ =  η τας καταφύτους οροσειράς ροδοχρωματίζουσα.

Ο Πενταδάκτυλος είναι επιμήκης ασβεστολιθική οροσειρά που εκτείνεται κατά μήκος της βόρειας ακτής της Κύπρου. Οφείλει το όνομά του στην ομώνυμη κορυφή, η οποία έχει το σχήμα παλάμης με πέντε δάκτυλα.

3) τεκμήριον (το) < τίκτω (πρβ. τόκ-ος, τέκ-νον) + μαρ-τυρία  = το παρέχον μαρτυρίαν, απόδειξιν, πίστιν δια την ύπαρξι τινος. 

4)  επιθ. αέναος (ο) < αεί + νέος =  ο αεί ανανεούμενος.

5)  γνώμη η) < γνώ-σις + αμ-ητός (πρβ. μή-τις (η),ομού, ομάς (η)), ο μη-τίετα Ζεύς, μα-θητής, μή-στωρ) = το θησαύρισμα, απόσταγμα της γνώσεως.         

6)  κλεπταποδόχος (ο) < κλέπτ-ης+ ρ. από-δέχομαι = ο αποδεχόμενος τα του κλέπτου, τα κλοπιμαία.  

7)  Μ -ανθάνω <  μ-ήτιν, μ-άθ-ησιν + άν-ω + θ-είαν, ικ-άνω (= φθάνω), πρβ. άφ-ιξ-ις (η) = την άνω θείαν μήτιν-σοφίαν φθάνω .  Αντιθέτως,  Λ -ανθάνω = Εις λ-ήθην της μαθήσεως φθάνω.

8)  Ρίζα ολ- (όλ-λυμι, όλ-εθρος, απ-ώλεια, παν-ωλ-εθρία. ολο-ός (=ολ-έθριος)) = Ο.Λ. = όλα λάθος.  Αντθέτως Ο.Κ. οκέι, όλα καλά.  

4 σχόλια:

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

3) τεκμήριον (το): πως ετυμολογείται;

Τεκμήριον από το τεκμαίρομαι...και το τέκμαρ που σημαίνει ορισμένο σημείο, όριο , τέρμα, τέλος. τὸ τέκμαρ καὶ πέρας ταὐτόν ἐστι κατὰ τήν ἀρχαίαν γλῶσσαν», Αριστοτέλης

Δηλώνω μέσω ενός σημείου , και κρίνω, συνάγω συμπέρασμα για κάτι.... φανερώνω με ορισμένο σημείο, ορίζω «ἐπεί τάδε γ' ὧδε θεοὶ κακὰ τεκμήραντο», Ομ. Ιλ.

«πόλεμον τεκμαίρεται Ζεύς», Ησίοδ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

4) αέναος (ο): Δηλαδή;

Αυτός που ρέει διαρκώς, ο αστείρευτος, ο ανεξάντλητος... αιώνιος, ακατάλυτος, διαρκής, άφθαρτος

Ετυμολογείτε από το ἀέν = ἀεὶ + νάω, "ρέω"

ΗΛΊΟΥ ΑΛΚΗ είπε...

2) Και γιατί ο Ζ.Ε. διορθώνει την παγκόσμιο φιλολογία, ως προς την άστοχο ερμηνεία της δυσερμηνεύτου ομηρικής φράσεως ¨ροδοδάκτυλος Ηώς¨ ( η με ¨ροζ δάκτυλα¨, αγγλ. ¨rose- fingered¨ αυγή!) αποδίδων την φράσιν ορθώς ως ¨ η ροδίζουσα τας καταφύτους οροσειράς Ηώς;¨ Και αυτό επειδή η Ηώς-Αυγή εδώ δεν παρουσιάζεται προσωποποιημένη για να έχη ανθρώπινα δάκτυλα αλλά ως φυσικό καθημερινό ουράνιο φαινόμενο;


Ίσως να έχει να κάνει με δακτυλίους ωσάν το Ρόδο το οποίο συνυπολογιζοντας θερμοκρασία, υγρασία ανοίγει ένα έναν τους δακτυλίους μέχρι να αποκαλύψει τον πυρήνα πάντα σε συντονισμό με το φάσμα του φωτός. Το φυτο συνδεει όλα τα στοιχεία τα οποία αλληλεπιδρουν στην λειτουργία.

Η αυγή , το πρωινό φως, εμπερι-έχει όλα τα χρώματα της Ίριδας, ροζ το πρωί, ροζ και το βράδυ. Ιριδιζουσα.

Ούτως ή άλλως η φιλολογία προσπαθει να περιγράψει τα φυσικα φαινόμενα. Δύσκολα μάλλον για την Αγγλική που στερείται έκφρασης και φαντασίας.

Ιω. Οι ακτίνες του ήλιου που σαν δάκτυλα αγγιζουν όλα όσα έχουν ζωή. Με κάθε γωνιά αλλάζει και χρώμα. Ενεργοποιεί έτσι τον κύκλο της ζωής.



ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Ίσως να έχει να κάνει με δακτυλίους ωσάν το Ρόδο το οποίο συνυπολογιζοντας θερμοκρασία, υγρασία ανοίγει ένα έναν τους δακτυλίους μέχρι να αποκαλύψει τον πυρήνα πάντα σε συντονισμό με το φάσμα του φωτός. Το φυτο συνδεει όλα τα στοιχεία τα οποία αλληλεπιδρουν στην λειτουργία."

Ουάουυυ με άφησες ενεό !!!

https://tinyurl.com/46bmz828