ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Το πολεμικό πεδίο παράγει μη γραμμικές , μη μονοσήμαντες αναδυόμενες καταστάσεις. Η εναρμόνιση και η προσαρμοστικότητα είναι σημαντικές.


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Το σύγχρονο πολεμικό επιχειρησιακό περιβάλλον μπορεί να ιδωθεί ως ένα περίπλοκο προσαρμοστικό σύστημα, που αποτελείται από οντότητες. Οι οντότητες είναι συνδεμένες, αλληλεπιδρούν ανταλλάσσοντας πληροφορίες βάση κανόνων και παράγουν μη γραμμικές, μη μονοσήμαντες αναδυόμενες καταστάσεις.

Όσο η τεχνολογία και οι μέθοδοι αναπτύσσονται,τόσο αυξάνεται η περιπλοκότητα. Αυτό αναγνωρίζεται ως εντροπία πληροφορίας δηλαδή αβεβαιότητα. Επομένως,η απόκτηση επαρκούς γνώσης για την αντίπαλη αμυντική δύναμη ίσως σήμερα καλύπτεται περισσότερο από ποτέ με την«ομίχλη» του Κλαούζεβιτς.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι στρατηγικές εξελίσσονται προσαρμοστικά. Η εξέλιξη όμως περιορίζεται από το τι είναι δυνατόν να επιτευχθεί και οι ευφυείς προσαρμογές μπορεί να είναι εκτενείς και να συμπεριλαμβάνουν «ιερούς» τομείς όπως αποστολή δυνάμεων και τελική επιθυμητή κατάσταση.

Έτσι στους σύγχρονους πολέμους,λόγω της μεγάλης περιπλοκότητας,δεν γίνεται να πετύχουμε μια ιδανική λύση ή την επιθυμητή τελική κατάσταση. Σε αυτό το ρευστό πλαίσιο ίσως είναι αποτελεσματικότερο να μάθουμε να εναρμονιζόμαστε με τις δυνάμεις που τείνουν να ρέουν προς το καλύτερο.

Για παράδειγμα αυτό που κάνει εντύπωση είναι η υπέροχη των Αμερικάνων σε real time Intel που διαλύει κάθε έννοια Fog of War. Χωρίς αυτό οι Ουκρανοί θα είχαν καταρρεύσει. Αυτό εξηγεί την αλλαγή τακτικής των Ρώσων που επιζητούν την αγκίστρωση σε μάχη για να πλήξουν τα command center. Μνημειώδης η ρωσική προσαρμοστικότητα.

Η εντύπωση ότι η «ομίχλη» διαλύεται με τεχνολογία αιχμής είναι λίγο παραπλανητική. Ισχύει μόνο αν ο αντίπαλος δεν φροντίσει να μειώσει το ίχνος του. Αφού RF το κατάλαβαν, UF χρειάζεται να κάνουν πολλές μικρές εμπλοκές χερσαίων δυνάμεων με κόστος ζωές,για να μαθαίνουν πληροφορίες. Τέτοιες τεχνικές εφαρμόστηκαν στην Χερσώνα και συνεχίζουν κυρίως στο βόρειο μέτωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: