ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

H ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΤΡΟΠH

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

H ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΤΡΟΠH

Μην πάει ο νους σας στο ΠΑΣΟΚιναλ, όπου και εκεί ακόμα κυριαρχούν.οι ουτοπικές και ανεφάρμοστες παπαρολογίες περί "Πράσινης Ανάπτυξης", τα ίδια Πρασινάλογα ακριβώς που κυριαρχούν και στα προγράμματα αλα Πισαρίδη και τις λοιπές νεοφιλελε-Σημητικές δυνάμεις του ημέτερου αμόρφωτου και καθυστερημένου πολιτικού μας προσωπικού.
 
Η ανατροπή, που αναλύεται πολύ διεξοδικά στο μεταφρασμένο άρθρο , που αλιεύτηκε από το Foreign Affairs magazine, εστιάζει στις γεωπολιτικές ανατροπές που φέρνει η λεγόμενη "Πράσινη Μετάβαση" τις επόμενες δεκαετίες της γεωπολιτικής και οικονομικής αστάθειας. Αστάθειες και λόγω αυτής της ενεργειακής μετάβασης, που είναι και ο μοχλός για μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική, μπας και σωθεί τελικά το σημερινό σύστημα περί των ζόμπι τραπεζών με τα παράγωγα τους.
 
Στην πολύ διεξοδική αυτή ανάλυση, επισημαίνονται οι κίνδυνοι και από την μετάβαση αλλά και για το πιθανό πισο-γύρισμά της, αν δεν προσεχθούν οι ρυθμοί. Ξέρετε, σαν αυτά των εδώ άριστα ζαβών μαθητευόμενων μάγων, που προσπάθησαν με την άρον άρον "απολιγνιτοποίηση", που τώρα την μαζεύουν, με το "εξορύξεις στοπ", πού τώρα το μαζεύουν, με, τον "EastMed δεν χρειάζεται" και τώρα το μαζεύουν μετά από την αντίστοιχη ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε στην ΕΕ από αντίστοιχες βλακώδεις προσεγγίσεις εκεί. αλλά και για την ικανοποίηση ημέτερων συμφερόντων χορηγών εδώ.
 
Εκεί, μέσα σε αυτή την ανάλυση, εντοπίζονται και οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν και τους νικητές της επόμενης εποχής με 4 κριτήρια:
 
🔹Το ποιος θα βάλει πρώτος και θα επιβάλει τις προδιαγραφές του στην παραγωγή και διανομή των επόμενων "καυσίμων" (πράσινο ή μπλε υδρογόνο και αμμωνία, δηλαδή πάλι υδρογόνο αλλά με πιο ασφαλή μεταφορά).
 
🔹Το ποιος θα ελέγξει τα logistics των μετάλλων και των σπάνιων γαιών που απαιτούνται για τις συνήθεις ΑΠΕ τύπου ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά και τις μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας. Οι διαμάχες και γεωπολιτικές συγκρούσεις τώρα μεταφέρονται σε αυτό τον τομέα και τους αντίστοιχους γεωγραφικούς χώρους (από το ποιος ελέγχει το πετρέλαιο που ίσχυε τα τελευταία 50 χρόνια). Την Αφρική, την Χιλή και κάτι άλλες περιοχές που δεν τις βάζει το μάτι σου.
 
🔹Το ποιος θα δώσει πιο οικονομικά προσιτές τεχνολογίες . Ας σημειωθεί ότι σήμερα προηγείται η Κίνα, που παράγει τα 2/3 των waffers, των κυκλωμάτων που απαιτούν τα φωτοβολταϊκά και πάνω από το μισό όλων των συστημάτων ΑΠΕ.
 
Και το κυριότερο
 
🔹Το ποιος θα βρει φτηνό τρόπο χρηματοδότησης αυτής της μετάβασης (μιλάμε για πολλά τρισ$ μέχρι το 30...) χωρίς να καταρρεύσει οικονομικά κάτω από το βάρος νέων χρεών η δυσβάσταχτων για την κατανάλωση αποσβέσεων τεχνικών έργων φαραωνικού μεγέθους. 
 
Σε αυτό το σημείο, πλεονέκτημα έχουν σήμερα οι χώρες που έχουν συνθήκες για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ αλλά ΚΑΙ που μπορούν να έχουν έσοδα και από το φυσικό αέριο (δευτερευόντως και το πετρέλαιο) που οι συνθήκες της μετάβασης θα το κάνουν και ακριβό αλλά και απαραίτητο και μετά το 2050, τότε που υποτίθεται ότι όλα θα είναι από ΑΠΕ! (απλώς η ζήτηση του αερίου μέχρι τότε θα έχει πέσει στο μισό της σημερινής και θα διατηρηθεί εκεί για πολλές δεκαετίες ακόμα).
 
Τρεις οι κατηγορίες των χωρών, σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια:
 
🔸Η Ισλανδία (μια κατηγορία μόνη της) που, στηριγμένη στην γεωθερμία έχει ήδη ολοκληρώσει την μετάβαση της στο πράσινο υδρογόνο
 
🔸Οι νικητές (όσοι πληρούν τα πιο πάνω κριτήρια) που θα είναι και οι ενεργειακές υπερδυνάμεις του 21ου αιώνα. Τώρα δυνάμεις όπως πχ η πυρηνική Γαλλία, αντιλαμβάνονται την δύναμη της γεωθερμίας και σπεύδουν να αναπτύξουν τεχνολογίες πρόσβασης της σε πολύ μεγάλα βάθη.
 
🔸Οι χαμένοι. Όπως η Ρωσία ή το Ιράν και μερικές ακόμα πετρελαιοπαραγωγές χώρες που αργούν υπερβολικά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ή η ΕΕ που στερείται ρεαλιστικής πολιτικής και φυσικών πόρων. Και φυσικά οι συνήθεις φτωχές χώρες, που θα πρέπει να πληρώσουν πολύ ακριβότερα τα νέα καύσιμα και την ενέργεια απ' ότι σήμερα.
 
Και ενώ κάποιος θα περίμενε σχέδια των πολιτικών κομμάτων πάνω στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα (παραγωγός ενέργειας ΑΠΕ λόγω κλίματος και γεωθερμίας και παραγωγός φυσικού αερίου-αυτό που λένε "ασ'τα εκεί" από κάτι κοιτάσματα εδώ πάρα κάτω που δίνουν κάθε χρόνο γύρω στα 30δισ στο εθνικό μας ΑΕΠ (και 7,5δισ τουλάχιστον στα δημόσια ταμεία) τι κάνουν;;
 
Στα μουλωχτά, και με το πρόσχημα "την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών", οι σημερινοί άριστοι άχρηστοι έδωσαν σχεδόν τζάμπα σε ιδιώτες σχεδόν όλα τα ισχυρά γεωθερμικά μας πεδία για ενεργειακή εκμετάλλευση (ή μη-εκμετάλλευση, ανάλογα με ποια κλίκα παίζουν). Έτσι χάνουμε πάλι την ευκαιρία να γίνουμε η 2η Ισλανδία, αφού έχουμε τα αμέσως ισχυρότερα γεωθερμικά πεδία στην Ευρώπη, με την μοναδική πηγή ΑΠΕ που δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.
 
Αν τα δεις αυτά να τα λένε τίποτα πράσινα προγράμματα και Βροντάτσηδων και Φουρτουνάτσηδων εφοπλιστών, να μου τρυπήσεις την μύτη. Αυτοί όλοι χρειάζονται ανατρεπόμενο και πέταγμα στις χωματερές της ιστορίας. Χωρίς έλεος!

 

Σχετικό και αυτό ΕΔΩ...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

να συμπληρώσω ότι με μια τρύπα-αγωγό σε μια υπόγεια άδεια δεξαμενη και μια αντλία, μπορείς ν'ανανεώνεις τον αέρα του σπιτιού με αυτόν της άδειας δεξαμενής και να κρατάς σχετικά υποφερτή τη θερμοκρασία το σπίτι, αφου βαθειά στη γη η θερμοκρασία είναι σταθερή και ανεκτή (όπως στις σπηλιές).
Νομίζω ότι και αυτό ονομάζεται "γεωθερμία", αλλά να με συμπαθάτε, είχα διαβάσει το άρθρο γύρω στο 2000.Το ίδιο μπορεί να γίνει και μ'έναν σωλήνα που καταλήγει στη θάλασσα, μιας και το νερό σε κάποιο-σχετικά μικρό - βάθος πάλι έχει σταθερή θερμ/σία, και στα επίπεδα που θέλουμε(δηλ. δροσερό το καλοκαίρι-ζεστό το χειμώνα). Η γεωθερμία της Ισλανδίας βασίζεται στους θερμοπίδακες από τα ηφαίστεια, ενώ αυτό που θυμάμαι εγώ σε κάτι που γίνεται παντού.
Επίσης τα πέτρινα σπίτια,και αυτά από κόμπ (άργιλος +πηλός+άχυρα ή σβουρνιά) λόγω πάχους, έχουν καλύτερη μόνωση.
Αντίθετα, στην σημερινή παρανοι΄κή εποχή που ζούμε,βλέπουμε σε πάνθερμες χώρες ουρανοξύστεςαπό γυαλί+ατσάλι, που θέλουν 40000 μπιτιγιού κλιματιστικά.
Σ'ότι αφορά την "πράσινη ανάπτυξη", ήθελα νά 'ξερα πόσο ντήζελ καίνε τα μηχανήματα που κατεβάζουν ολόκληρους λόφους για λίγα γραμμάρια σπάνιων γαιών,και για να ανεβάσουν ανεμ/τριες στα βουνα (κάποιες φτάνουν εκεί με Σινούκ), πόσα δέντρα κόβονται,και πόσοι τόνοι χώματος εξορρύσονταιγια την θεμελίωση τους, αφού ότι βλέπουμεπάνω από τη γη με τα φουρφούρια είναι άλλο τόσο και από κάτω.Κάποτε ήταν να βάλει πο Μυτιληναίος αν/τριες στη Σέριφο (μάθατε και τον τόπο επιχειρείν) ύψους 250μ. (με ψηλότερο σημείο της νήσου τα 500 μ. του όρους "Τρούλος") και σε μια ημερίδα έμαθα ότι θα χρειαζόταν άλλα τόσα σε βάθος τσιμεντοθεμέλιο, και έκταση κοντά ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
Το νησί την γλύτωσε από 150 τέτοιες μόνο και μόνο γιατί το καλώδιο από το Λαύριο αντί να περάσει από το νησί για τις υπόλοιπες Κυκλάδες πήγε από Κέα,Κύθνο,Σ'ιφνο,Μήλο.
Τουλάχιστον τα Φ/Β είναι χωρίς τέτοιες χωματουργικές,και περνάει και κανένας Ρωμά, και τ'ανακυκλώνει, σ'αντίθεση με τις Αν/τριες πουμένουν τα κουφάρια να σκουριάζουν.Εκεί βέβαια,πέρα από τη μικρή απόδοση, θέλουν τόνους νερού να μην σκάσουν.
Για σχόλιο ξεκίνησα, άρθρο έγραψα.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ

Ανώνυμος είπε...

Ακουσα επίσης το καοκαίρι έναν επιστήμονα στον κ.Καλαρρύτη και τις διαφορές απόδοσης ανάμεσα σε αντλιοταμίευση,πράσινο και μπλέ υδρογόνο, και κατάλαβα πόσο Μ2Λ2κες μας περνάνε,αν και παρατηρώ τους γύρω μου, και δεν τους ρίχνω άδικο.Ούτε περίμενα την πράσινη ανάπτυξη να καταλάβω το απύθμενο θράσος τους
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ