ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΣΑΜΠΑΝΙΑ-ΧΑΒΙΑΡΙ ΣΟΛΩΜΟΥ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΣΑΜΠΑΝΙΑ-ΧΑΒΙΑΡΙ ΣΟΛΩΜΟΎ (Με υλικά και από την ξεπατοκαλάθα του Άδωνι)
 
.Υλικά για 6 άτομα
🔸400 γρ. ρύζι για ριζότο (τύπου arborio)
🔸3 μικρά κρεμμύδια από το καλάθι του Άδωνι
🔸60 γρ. βούτυρο τύπου Κέρκυρας, made in Αγ. Ιωαννης Ρέντη
🔸1 κσ μουστάρδα τύπου Dijon
🔸200 ml σαμπάνια
🔸1 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών
🔸200 γρ. καπνιστό σολωμό
🔸1 μικρό μπουκέτο άνιθο, ομοίως από τις προσφορές του καλαθιού για να μην λένε
🔸30 γρ. χαβιάρι σολωμού (αν δεν βρείτε στις προσφορές του ΑΒ, βάλτε στην ανάγκη και από εκείνο το παλιομαύρο, το Belugga, που περίσσεψε από το πρωινό)
🔸Αλάτι και πιπέρι 
 
Εκτέλεση 
 
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με 30 γρ βούτυρο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ρύζι και την μουστάρδα και το αφήνουμε να ψηθεί για 2 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα ώσπου να απορροφήσει το βούτυρο.
Βήμα 2
Προσθέτουμε την σαμπάνια και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να απορροφήσει το ρύζι όλη την σαμπάνια.
Βήμα 3
Ρίχνουμε με μια κουτάλα σούπας μια δόση από τον ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να το απορροφήσει. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία περίπου για 20 λεπτά προσθέτοντας κάθε φορά μια κουτάλα ζωμό, στην αρχή το ρύζι θα απορροφά τον ζωμό πολύ γρήγορα, ώσπου να μαλακώσει το ρύζι και να μην είναι τραγανό. Τότε σταματάμε την διαδικασία με τον ζωμό. Προσθέτουμε το σολωμό κομμένο σε κομματάκια και ανακατεύουμε.
Βήμα 4
Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο ανακατεύοντας. Το σκεπάζουμε για 2 λεπτά με μια πετσέτα κουζίνας.
Βήμα 5
Το σερβίρουμε ζεστό με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τον άνιθο ψιλοκομμένο και το χαβιάρι σολωμού στο τέλος.
 
Αυτή η συνταγή πρέπει να αφιερωθεί στη πρωθυπουργάρα μας!🤣😁
Πέρα από την πλάκα. Δοκιμάστε την συνταγή με λευκό κρασί αντί για σαμπάνια και με αυγοτάραχο Μεσολογγίου, αντί για μπρικ και αλάτι. Και τα λέμε μετά 😀 

Υ.Γ Στο καλάθι του αριστερού....το ψωμί μαύρο...το κρασί παλιό...το τυρί μουχλιασμένο.Παλιοζωή...πράμα μρε δε μ'αρεσει απο τουτανε τα γηβεντα.

3 σχόλια:

ΗΛΊΟΥ ΑΛΚΗ είπε...

Για όσους πιθανόν να ενδιαφέρει η διατροφή σαν ιδέα και σκέψη

https://youtu.be/BFqKhlO8S7U

Για άμεσα πρακτικούς ....

Μανιταροσουπα βελουτέ

Υλικά για 4 μερίδες:
500 γρ. μανιτάρια λευκά (Champignon)
250 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
3 κoυτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό
1 πράσο (το άσπρο μέρος), ψιλοκομμένο
1 πατάτα κομμένη σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. γλυκού ξερός, τριμμένος
3 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
1 λίτρο ζωμός κότας, πολύ ζεστός
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο



Εκτέλεση

Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με υγρή πετσετούλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το σκόρδο και το πράσο σε χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια, σκεπάζουμε και τα μαγειρεύουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαραθούν ελαφρά.
Ρίχνουμε το κρασί, το ζωμό καυτό, την πατάτα και αφήνουμε να βράσουν με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 10 - 15 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε το μείγμα σε δόσεις στο μπλέντερ.
Ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσει ελαφρώς η σούπα.
Προσθέτουμε τον δυόσμο, τον μαϊντανό, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

ΗΛΊΟΥ ΑΛΚΗ είπε...

https://www.mydiatrofi.gr/syntages/soypes/manitarosoupa-veloute

Ξέχασα την αναφορά πηγής.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Δεν πειράζει φίλε Ηλίου Αλκή...και σε ευχαριστώ για την μανιταρόσουπα.!Θα την δοκιμάσω άλλη μέρα. Σήμερα το μενού μου είχε αρακά με πατάτες.!!